İçeriğe atla

Tuşeti Millî Parkı

Koordinatlar: 42°24′36″K 45°29′13″D / 42.41000°K 45.48694°D / 42.41000; 45.48694
Tuşeti Millî Parkı
Gürcüceთუშეთის ეროვნული პარკი
IUCN kategori II (millî park)
Tuşeti Millî Parkı
DevletGürcistan
İlTuşeti
Koordinatları 42°24′36″K 45°29′13″D / 42.41000°K 45.48694°D / 42.41000; 45.48694
Kapladığı alan 1276.43 km2[1]
Kuruluş tarihi 2003
Kontrol kuruluşu Korunan Alanlar Ajansı
İnternet sitesi apa.gov.ge/en/protected-areas/cattestone/tushetis-daculi-teritoriebis-administracia

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı (Gürcüceთუშეთის ეროვნული პარკი), 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.[1]

Küresel Çevre Tesisi (GEF) ve Dünya Bankası, "Gürcistan - Korunan Alanların Geliştirilmesi Projesi" kapsamındaki bu onay sürecinin bir parçasıydı. Parkta korunan bitkiler çam koruları (Pinus sosnowskyi)[2][3] ve huş korularından (Betula litwinowii ve Betula raddeana) oluşmaktadır.

Tuşeti Koruma Alanları Tuşeti Milli Parkı, Tuşeti Koruma Alanı ve Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı ile birlikte 113.660,2 ha alan kaplamaktadır.[4]

Parktaki en önemli faunal türler, Anadolu leoparları (Panthera pardus ambornii), ayı, güderi, şahin, altın kartal, sakallı akbaba, vaşak, yaban keçisi ve kurttur.[5] Park, 2011 yılında BudgetTravel tarafından sadece zengin biyolojik çeşitliliği için değil, aynı zamanda estetik arazisi, mezraları, eski savunma kuleleri, mutfağı ve halk kültürü için de "hiç duymadığınız 12 en iyi yer" den biri olarak listeledi.[6]

Konum

Park, ülkenin kuzeydoğu kesimindeki Tuşeti Dağlık bölgesinde yer almaktadır. Tiflis'e 205 kilometre mesafede, Alvani yoluna 120 kilometre uzaklıktadır. 85 kilometre uzunluğundaki Omalo-Alvani karayolu engebeli bir araziye sahiptir ve bu yolda sürüş zordur. Tuşeti Millî Parkı ve Koruma Alanı ziyaretçi merkezi, aşağı Omalo'da Kafkasya'nın ana havza sırtına 85 km mesafede yer almaktadır.[7] Parkın ekolojik bölgesi Kafkasya karışık ormanlarıdır.

Özellikleri

Park 83.453 hektar (206.220 akre) onaylı bir arazi alanına sahiptir[5] ve 900-4.800 metre (3.000-15.700 ft) yükseklik aralığında yayılır.[8] Park yönetiminin temel işlevleri, 50 göçebe topluluğunun çıkarlarını aynı anda destekleyen ve bağlantılı tarihî eserlerin korunmasını sağlamak ve parkın flora ve faunasını korumak ve kollamak; ve ayrıca eko-turizmi teşvik etmektir.[9]

Nesli tükenmekte olan yaban keçisi (Capra aegagrus) için park, tek korunaklı habitattır. Bu türü kaçak avdan korumak ve ziyaretçiler tarafından parkta görülmesini sağlamak için, bir IUCN üyesi olan Biyoçeşitliliği Koruma ve Araştırma Merkezi (NACRES), koruma risklerini ve faydalarını izleyerek "görüntüleme potansiyeli" başlıklı bir pilot proje yürüttü ve yaban hayatı izleme parkurlarının kurulum ve işletim maliyetini üstlendi. Bu çalışmayla ilişkili yerel ortaklar Tuşeti Rehberi ve Tuşeti Korunan Alanların Dostları'ydı. Yaban keçisi izleme şeması oluşturuldu ve yaban keçisinin korunmasını sağlamak için yerel rehberler, park bekçileri ve yerel gruplar eğitildi. Daha fazla ziyaretçi keçiyi görebildiğinden proje başarılı olduğu için NACRES desteğini sürdürmeye devam etti.[6]

Fauna

Tuşeti Millî Parkı'nda, Gürcistan Kırmızı Listesinde bulunan yedi memeli, on kuş ve bir balık türü bulunmaktadır.[10] Memeliler su samuru, boz ayı, yaban keçisi, tur, geyik ve barbastelle ile temsil edilir. Bazı nadir türler de dahil olmak üzere kuşlar parkta yaygındır. şah kartal, büyük orman kartalı, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, bozkır kartalı, kara çaylak, akbaba, çayır tuygunu, Kafkas orman tavuğu ve Kafkas kekliğini içerir . Alabalık, listedeki tek balık türüdür.

Galeri

Ayrıca bakınız

  • Lagodekhi Koruma Alanları
  • Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı
  • Tuşeti Koruma Alanı

Kaynakça

  1. ^ a b Tusheti in Georgia 11 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Protected Planet
  2. ^ "Pinus sylvestris (sosnowskyi)". 14 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Pinus sylvestris var. hamata Steven". 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Tusheti protected area, Georgia". 26 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  5. ^ a b "Tushetian Protected Landscape". tusheti.ge. 28 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  6. ^ a b "Wildlife viewing in Georgia's Tusheti National Park". IUCN Organization. 5 Aralık 2012. 10 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  7. ^ "Tusheti National Park Visitor Centre". Agency of Protected Areas. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  8. ^ "Naturschutzgebiete & Nationalparks" (Almanca). Georgia Insight. 18 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  9. ^ "Georgia: Tusheti Natural Reserve". Planet Doc TV. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  10. ^ "Biodiversity of Tusheti Protected areas". 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güllük Dağı Millî Parkı</span>

Güllük Dağı (Termessos) Millî Parkı, Antalya ilinde 1970 yılında, 6.702 hektarlık alan üzerinde kurulan mili park. Toros dağlarının eteklerinde, Korkuteli ilçe sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi-Haragauli Millî Parkı</span>

Borcomi-Haragauli Millî Parkı (BKNP), Gürcistan'ın iç kesimlerinde, ülkenin başkenti Tiflis'in güneybatısındaki Küçük Kafkasya'daki Samtshe-Cavaheti'de korunan bir alandır. Ekolojik bölgesi Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayuvi Dupki-Cinciritsa</span>

Bayuvi Dupki-Cinciritsa, aynı zamanda Doupki-Djindjiritza olarak da bilinir, Bulgaristan'ın güney batısındaki dağlık bölgede yer alan Pirin Milli Parkı'nda bir yer alan doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ili, Razlog Belediyesinde yer almaktadır. Bayuvi Dupki-Cinciritsa, her ikisi de Balkan endemik türü olan Makedon çamı ve Bosna çamı ormanlarını korumak için 1934'te kurulan ülkenin en eski koruma alanları arasında yer almaktadır. Toprakları 1976 ve 1980'de daha da genişletilmiş ve 2873 ha (28,73 km2) alan kaplamıştır. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi. Koruma alanı 1200 ile 2907 metre rakım arasında yer almaktadır. Bölgeye jeolojik olarak Proterozoik mermerler hakimdir ve çok sayıda mağara ve karst oluşumu ile geniş karstik araziye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Algeti Millî Parkı</span>

Algeti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alankorunan bir alandır. Ülkenin başkenti Tiflis'in yaklaşık 60 km güneybatısındaki Tetritsqaro Belediyesi içinde yer alan Kvemo Kartli bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cavaheti Millî Parkı</span>

Cavaheti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneyindeki Ninotsminda Belediyesinde, Türkiye ve Ermenistan sınırındaki Samtshe-Javakheti bölgesinde yer alan bir millî parktır. Park, sınıraşan bir koruma alanının bir parçasıdır: komşu Ermenistan'da, Arpi Gölü Milli Parkı'na katılır.

<span class="mw-page-title-main">Kazbek Millî Parkı</span>

Kazbek Millî Parkı(Gürcüce: ყაზბეგის ეროვნული პარკი), Gürcistan'ın kuzeydoğusundaki Mtsheta-Mtianeti bölgesindeki Kazbek Belediyesi'nde yer alan bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Millî Parkı</span>

Tiflis Milli Parkı, Tiflis şehrinin kuzeyindeki Mtsheta Belediyesinde bulunan Gürcistan'daki dokuz milli parktan biridir. Tarihi Mtsheta kasabası parkın batı sınırının hemen dışında yer almaktadır. Milli park, daha önce var olan Saguramo Milli Parkı temeli üzerine 1973 yılında kuruldu ve Gürcistan'ın en eski milli parkı oldu. Parkın alanı 243 kilometrekare (94 sq mi) 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı</span>

Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kakheti bölgesi Akhmeta Belediyesi'nde, Alazani Nehri kıyısında, deniz seviyesinden 439-985 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi Koruma Alanları</span>

Lagodehi Milli Parkı olarak da bilinen Lagodehi Koruma Alanları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesinde yer alan bir çift korunan alandır : Lagodehi Tabiatı Koruma Alanı ve Lagodehi İdari Koruma Alanı. Toplam alanı 24.451 hektar (94,41 sq mi)'dır. Koruma alanları Gürcistan'ın kuzey doğusunda, Kafkasya'nın güney yamaçlarında, Azerbaycan ve Dağıstan sınırında bulunmaktadır. Lagodehi çeşitli nadir yerel flora ve faunayı korur. İlk olarak 1912'de Gürcistan'daki ilk doğa koruma alanı olarak Rus İmparatorluğu altında kurulmuştur. Ekolojik bölgeleri Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı</span>

Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonundaki Sagareco Belediyesi'nde, Gombori Sıradağları'nın güney yamaçlarında yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sataplia Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sataplia Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Imereti bölgesinde, Kutaisi kasabasına 10 km mesafede yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi, Aşağı Alkani ile Ahmeta Belediyesi sınırları içinde, sönmüş yanardağ - Sataplia Dağı eteklerinde yer almaktadır. Sataplia "bal alanı" olarak tercüme edilebilir. Temel olarak arılar küçük delikler ve mağaraları doğal yaşam alanı için kullanılıyordu ve yerel halk tarafından arıların ürettiği bal hasat ediliyordu.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı</span>

Tulşeti Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın kuzey-doğu kesimindeki Tuşeti Dağlık bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi Ahmeta Belediyesi'ndeki, Alvani Aşağı Köyü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya karma ormanları</span>

Kafkasya karma ormanları, Kafkas Dağları, Küçük Kafkas sıradağları ve Karadeniz'in doğu ucundaki Kuzey Anadolu Dağları'nda konumlanmış geniş yapraklı karma ormanlardan oluşan ekolojik bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Buila-Vânturarița Millî Parkı</span>

Buila-Vânturarița Milli Parkı, , Romanya'da, Vâlcea ilinin orta-kuzey kesiminde, Costeşti, Bărbăteşti ve Băile Olăneşti idari bölgelerinde bulunan koruma altındaki bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Musaözü Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0141)

Musaözü Tabiat Parkı Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesinin coğrafi sınırları içerisinde kalan tabiat parkıdır. Eskişehir - Kütahya D 230 kara yolu üzerinde kent merkezine 22 kilometre mesafede ve 50 hektar büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0091)

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları</span>

Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları, Türkiye'nin Kuzey Anadolu bölgesinde yer alan ılıman iğne yapraklı ormanlar ekolojik bölgesidir.