
Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

Minos medeniyeti, Tunç Çağı'nda Yunanistan'a bağlı olan, Ege Denizi içindeki Girit Adası'nda, MÖ yaklaşık 3.500'lerde doğmuş bir uygarlıktır. Girit uygarlığı, MÖ 2700 ile MÖ 1450 yılları arasında en parlak dönemlerini yaşadı ve yavaş yavaş eski gücünü yitirmesinin ardından Girit üzerinde Miken kültürü baskınlaşmaya başladı.

Salamis veya Salamis harabeleri, Kıbrıs adasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa şehrinin 6 km kadar kuzeyinde yer alan bir antik kenttir. Kent Trodos dağından doğan Pedios (Kanlıdere) nehrinin denize döküldüğü havzaya yakın bir yerde kurulmuştur.

Bizans Hamamı, Yunanistan’ın Selanik şehrinde 12. yüzyılın sonu ve 13. yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen ve 1940 yılına kadar hizmet vermeye devam etmiş olan halk hamamıdır.

Çifte Hamam, Üsküp'teki Türk Çarşısı'nda bulunan bir hamamdır. Hamam 15. yüzyılda İshakoğlu İsa Bey tarafından yapılmıştır. Hamam iki ana bölümden oluştuğu için Çift Hamam olarak adlandırılmıştır.
I. Murad Hamamı, Büyük Hamam, Çifte Hamam, Meydan Hamamı, Sultan Hamamı, Tekeoğlu Hamamı, Teke Hamamı ya da Eski Hamam; İznik'te bulunan ve günümüzde İznik Çini ve Kent Müzesi adıyla bir sergi mekânı olarak faaliyet gösteren bir hamamdır.
Mahmud Çelebi Camii veya Bayraklı Camii, Yunanistan'ın Karaferye kentinde bulunan bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

Oruç Paşa Hamamı, Fısıltılar Hamamı veya Aşk Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka'da, Erythropotamos nehrinin kıyısında bulunan 1398-1399 yıllarına tarihlenen bir Osmanlı hamamıdır.

Feridun Ahmed Bey Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka kentinin meydanında Çelebi Sultan Mehmed Camii'nin kuzeyinde yer alan 1571/1572 tarihli bir Osmanlı hamamıdır. Günümüzde harap durumdadır.

Medrese Camii, Yunanistan'ın Karaferye kentinde bulunan bir camidir.

Orta Camii, Yunanistan'ın Karaferye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1490 yılında inşa edilmiş olup kentteki "Osmanlı mimarisinin en dikkat çekici örneklerinden biri" olarak kabul edilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi şehrin merkezinde, Kentriki, Leonidu ve Themistokleus caddeleri arasında yer almaktadır.
Rüstem Paşa Şifa Hamamı, Konya'nın Ereğli ilçesinde, 15. yüzyılda Karamanoğlu Döneminde İbrahim Bey (1423-1464) tarafından inşa ettirilmiş ve banisi bilinmemektedir. Rüstem Paşa Şifa Hamamı, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir ve günümüzde ise restorasyonu tamamlanmıştır. Konum olarak ilçe merkezinde, Ulu Camii ve Rüstem Paşa Kervansarayı'nın güney doğusunda yer almaktadır. Yıldızvari plan düzenlenmesi ve mimari genel özellikleri bakımından XV. yüzyıl hamamlarında görülen özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Yapısı, kuzey-güney istikametinde dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir ve Hamamın kuzeyinde dükkanlar sıralanmaktadır. Hamamın yapısı çifte planlı olmadığı için kadınlar ve erkekler için dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Hamam inşa edilirken kullanılan malzemeler; Kesme taş, moloz taş ve tuğladır. Giriş kısmı güney yönündedir.

Hızırbey Hamamı veya Hızırbey Çifte Hamamı, Kırklareli'de kent merkezinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, şehir merkezinin en eski ve günümüze ulaşan tek hamamıdır.
Piri Paşa Hamamı veya Büyük Hamam, Yunanistan'daki Yenişehir kentinde bulunan kısmen korunmuş bir Osmanlı hamamıdır.

Ferhat Bey Hamamı, Vize Hamamı veya Ağa Hamamı, Kırklareli'nin doğusundaki Vize ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde harap durumdadır ve kullanılmamaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.

Yeni Hamam Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır. On altıncı yüzyılın son çeyreğinde, muhtemelen Sokollu Mehmed Paşa'nın kahyalığını yapan Selanik'teki bir vakıf sahibi, Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılmıştır. Kadınlar ve erkekler bölümlerinin ayrı olduğu çifte hamam tipindeki yapı alışıldık hamam plan yerleşimine sahiptir. Günümüzde Kassandros ve Agios Nikolaos caddelerinin kesişiminde yer almaktadır.

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.

Çemberlitaş Hamamı, İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan çifte hamamdır. Hamam, döneminin önemli yapılarından biri olarak 1584 yılında inşa edilmiştir. II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan, bu hamamın yapılmasını istemiştir. Mimarı tam olarak bilinmese de, yapının Mimar Sinan tarafından tasarlandığı düşünülmektedir. Hamamın yapıldığı alan, Roma İmparatoru I. Konstantin döneminde bir meydan olarak kullanılmıştır. Hamam, 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz döneminde yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında bir kısmı yıkılmıştır.