İçeriğe atla

Tuzağa düşürülme

Tuzağa düşürme, bir kolluk kuvvetinin veya devlet görevlisinin, bir kişiyi, normalde işleme ihtimalinin düşük olduğu veya işlemek istemediği bir "suç" işlemeye teşvik ettiği bir uygulamadır.[1] Bu, "bir memurun veya ajanın bir suçu tasarlaması ve planlaması ve bu suçun, memurun veya devlet görevlisinin hilesi, iknası veya sahtekarlığı dışında bu suçu işlemeyecek bir kişi tarafından satın alınmasıdır".[2]

Kaynakça

  1. ^ Sloane (1990) 49 A Crim R 270. See also agent provocateur
  2. ^ Sorrells v. United States, 287 U.S. 435, 451.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Interpol</span> milletlerarası kolluk kuvvetleri

Interpol, 1923 yılında uluslararası polis iş birliği sağlamak amacıyla kurulmuş kurum. Interpol, bir zamanlar sadece teşkilatın telgraf adresi olarak bilinirken, 1956 yılında resmî olarak teşkilatın yeni ismine dahil edilmiştir. Teşkilatın 1954 yılından önce tanınan adı "Uluslararası Polis Komisyonu'dur". Tüm dünyanın ortak birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

Atabey kavramı aşağıdaki anlamlarda kullanılabilir:

Memur, devlet hizmetinde aylıkla çalışan kimse, görevli. Bir işle görevlendirilmiş olan, yükümlü.

Organize suç, maddi çıkar veya güç elde etmek üzere çeteleşmeyi ifade eder. Ulusal ve uluslararası bağlantılı, belli bir teşkilatlanmaya giderek gerçekleştirilen özellikle uyuşturucu ve psikotrop maddeler, mali suçlar ile silah kaçakçılığı başta olmak üzere, yüksek kazanç sağlayan türden suçların genel adıdır. Aslında çete ile karıştırılsa da asıl olarak farklı fonksiyonlara göre örgütlenen, yatay ve dikey hiyerarşiye sahip olan suç gruplarıdır. Ancak en önemlisi o ya da bu düzeyde kamu görevlileriyle iş birliği yaparak, adalet ve hukuktan bağışıklık elde etmeye çalışmalarıdır. Organize suç grupları en çok devletin şiddet tekelini kullanan ve denetleyen, polis, yargıç, savcı, asker gibi kamu görevlileri ile iş birliği yapar. Organize suç grupları tekil alanlarda faaliyet gösterse, örneğin sadece eroin kaçakçılığı yapsa bile, finansman, güvenlik, güç kullanımı, denetim, taşıma, para aklama gibi işlevler açısından farklılaşır.

Atabeg, atabey ya da atabekü'l-asâkir, Selçuklu Devleti'nde ve sonrasında bazı Türk devletlerinde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen ünvandır.

Mülkiye, Osmanlı Devleti'nde, üst düzey sivil kamu görevlileri sınıfı. İlmiye, seyfiye (askeriye) ve kalemiye ile birlikte dört ana hizmet sınıfından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Savcı</span> İddia makamı olarak adalete hizmet eden kişi

Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık ceza muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır. Bu makamdaki yetkiliye savcı adı verilmiştir. Özetle savcı, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan ve yargı organı içinde yer alan kamu görevlisi olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aedilis</span>

Aedilis, Roma İmparatorluğunda bir memuriyet biçimidir. Aedilis devlet binalarının yapılması ve halk festivallerinin düzenlenmesi ile ilgili ödeneklerden sorumludur. Halk düzeninin yürütülmesi konusunda da yetkisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

Bakıkulu veya Baki kulu, Osmanlı İmparatorluğu'nda Tanzimat dönemine kadar vergi denetmenlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">New York Şehri Polis Departmanı</span>

New York Şehri Polis Departmanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin polis teşkilâtıdır. 23 Mayıs 1845 tarihinde Londra'daki Metropolitan Polis Teşkilatı'nin yapılanma ve hiyerarşik düzen şekli takip edilerek kurulmuş olup ABD'nin en eski polis teşkilatlarından biridir ve kamu düzenini korumak ve yasaları uygulamaktan sorumludur. Merkezi Manhattan semtinde 1 Police Plaza'da yer almaktadır.

Hakaret, şerefe ve kişilik haklarına karşı işlenen bir suç.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

İrtikap veya irtikāb; Türk Ceza Kanunu'nda verilen kamusal görevli çıkar sağlama, adam kayırma minvali şahsi amaçlarla kullanılmasıyla işlenen suçu ifade eder. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda "Yüz kızartıcı suçlar" kapsamında görülen bu fiili işleyen kişiler devlet memuru olamazlar ve işledikleri bu suç adli sicil kayıtlarında da uzunca bir süre görünür.

<i>Kriminalpolizei</i>

Norveç]] Polisinin eşdeğer bölünmesi, Norveç'teki benzer bir kısaltmadan türetilen Kripos olarak bilinir.

Ekselans, egemen bir devletin bazı üst düzey görevlilerine, uluslararası örgütlerin memurlarına veya aristokrasi üyelerine verilen ünvandır. Ekselans ünvanına sahip olduktan sonra, genellikle ömrü boyunca bu ünvanın sahibi olur ancak bazı durumlarda ünvan belirli bir makama bağlıdır ve yalnızca bu makamdaki görev süresince sahibi olunur.

Bir kolluk kuvveti görevlisi, görevleri esas olarak kanunların uygulanmasını içeren bir kamu kurumu çalışanıdır. İfade, polis memurları, belediye kolluk kuvvetleri, özel polis memurları, gümrük memurları, devlet askerleri, özel ajanlar, gizli ajanlar, özel soruşturmacılar, dedektif'ler, sınır muhafızı memurları, göçmenlik memurları, mahkeme memurları, şartlı tahliye memurları, kundakçılık müfettişleri, yardımcı memurlar, şerifler, gardiyanlar, gözaltı memurları, düzeltme memurları ve kamu güvenliği memurlarını içerir. Güvenlik görevlileri sivillerdir ve bu nedenle kolluk kuvvetleri memuru değildir.

<span class="mw-page-title-main">Ödül avcısı</span>

Ödül avcısı, ödül veya prim için kaçakları veya suçluları yakalayan profesyonel bir kişi. Geleneksel olarak polis memurlarını ve devletin diğer görevlilerini yöneten yasal kısıtlamaların dışında faaliyet gösterirler.