İçeriğe atla

Tuya'nın Evliliği

Tuya'nın Evliliği
圖雅的婚事 (Geleneksel Çince) 图雅的婚事 (Basit Çince) túyǎ de hūnshì (Mandarin)
YönetmenWang Quan'an
YapımcıYan Ju Gang
SenaristWang Quan'an
Lu Wei
OyuncularYu Nan
Görüntü yönetmeniLutz Reitemeier
DağıtıcıChina Film Group
Music Box Films (ABD)
Çıkış tarih(ler)i21 Eylül 2006 (Çin)
4 Nisan 2008 (ABD)
Süre86 dakika (Çin)
96 dakika (Berlin Film Festivali)
ÜlkeÇin
DilMandarin

Tuya'nın Evliliği, Wang Quan'an tarafından yönetilen 2006 yapımı Çin filmi. Modern dünya tarafından tehdit edilen yaşamları ve kaybolmanın eşiğine getirilen eski gelenekleri şiirsel bir üslupla anlatan film[1] 2007 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülüne layık görüldü.[2]

Konusu

Çin endüstrisinin kırsal alanlara bile sızdığı Kuzeybatı Moğolistan steplerinde, hükûmet çobanları göçebe yaşamı bırakmaya ve kente yerleşerek çiftçilik yapmaya zorlamaktadır. İki çocuk annesi olan Tuya, toprağını terk etmemek için direnmekte, steplerde ailesinin yaşamını sağlamak için çabalamaktadır.[1][3]

Tuya'nın engelli kocası Bater ise Tuya’yı kurtarmak adına ondan boşanmak istemektedir. Ani çıkan bir hastalık Tuya'yı, Bater’in bakacak birini bulmak için boşanmayı yeniden düşünmeye mecbur bırakır. Ne var ki Tuya’nın taliplerinden eski okul arkadaşı ve petrol işçisi Baolier dışında hiçbiri Bater’in yükünü de üstlenmeye niyetli değildir.[1][3]

Baolier, Tuya’yı ve çocukları büyük kente götürür. Fakat doğduğu topraklardan ve ailesinden uzak olmaya dayanamayan Bater intihara teşebbüs eder.[1][3]

Eleştiriler

Filmin konusu ve işlenişi eleştirmenlerden olduğu kadar seyircilerden de olumlu tepkiler aldı. Rotten Tomatoes eleştirmenleri tarafından yüzde 89'luk bir oranla beğenildiği gibi seyircilerden aldığı oylarla da yüzde 80'lere ulaştı.[4] Empire Türkiye Dergisi'nden Murat Özer "En gelişmiş toplumlarda bile ‘kadının rolü’nü belirleme konusunda söz sahibi olmayı bir ‘hak’ olarak gören erkeğin suratına tükürüyor adeta bu film" şeklinde bir yorumda bulundu.[5] Radikal gazetesi ise film için "yalın bir anlatımla, Tuya'nın trajedisini bütün olasılıklarıyla önümüze atan yapım, kaçırılmayacak bir sinema örneği" değerlendirmesini yaptı.[6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d NTVMSNBC Tuya’nın Evliliği (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  2. ^ NTVMSNBC Tuya’nın evliliği’ne Altın Ayı ödülü (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  3. ^ a b c sinemalar.com 3 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2012. 
  5. ^ SIYAD Resmi Sitesi[] Empire Türkiye Dergisi'nden alıntı (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  6. ^ Radikal gazetesi 25 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bir evlilikten manzaralar... (9 Mayıs 2012'de erişildi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

Ayşegül Aldinç, Türk şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Dönüş</i> (film, 2006)

Dönüş, Pedro Almodóvar'ın yönettiği 2006 yapımı İspanya filmi. Almodóvar, filmini bir "dramatik komedi" olarak niteler. Film, ölüm, anne-kız ilişkileri ve komşuluk gibi temalara değinir.

<span class="mw-page-title-main">Nebahat Çehre</span> Türk oyuncu, model ve şarkıcı

Hilal Nebahat Çehre, Türk oyuncu, şarkıcı ve modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Meral Okay</span> Türk senarist, oyuncu ve söz yazarı (1959–2012)

Meral Okay, Türk senarist, oyuncu ve söz yazarıdır.

<i>Üç Maymun</i> 2008 yapımı Türk dram filmi

Üç Maymun, 2008 Türkiye-Fransa-İtalya ortak yapımı Nuri Bilge Ceylan filmidir. Yönetmenin Uzak ve İklimler'den sonra Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edilen üçüncü, toplamda ise beşinci uzun metrajlı filmidir.

<i>VOL-İ</i> 2008 yapımı Amerikan animasyon filmi

VOL•İ, 2008 yapımı 3D animasyon filmi. Pixar Animation Studios tarafından yapılmıştır. Dağıtımı ise Walt Disney Pictures tarafından üstlenilmiştir. Film ilk kez 27 Haziran 2008'de ABD'de gösterime girmiştir. Yönetmenliğini daha önce Kayıp Balık Nemo filmini de yönetmiş olan Andrew Stanton yapmıştır. Film gelecekte geçmekte ve iki robot arasındaki romantik ilişkiyi anlatmaktadır. Filmin ana karakterlerinde hayvan sesi kullanılmamış, bunun yerine Ben Burtt tarafından tasarlanmış olan beden dili ve robotik sesler yer almıştır. Şu ana kadar yapılmış en yüksek maliyetli Pixar Animation Studios filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Elitaş</span>

Sırrı Elitaş, Türk sinema oyuncusu, senaryo yazarı ve yönetmen.

<i>Issız Adam</i> 2008 yapımı Türk filmi

Issız Adam, yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı 2008 yapımı Türk melodram sinema filmi. Başrollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal'ın paylaştığı film, Alper adlı bir aşçı ile çocuk kostümleri tasarlayıp dikmekle uğraşan Ada adlı genç bir kızın aşklarının özelinde modern yaşamın insanları nasıl yalnızlaştırdığı anlatır. Çekimleri beş hafta süren film, 7 Kasım 2008 tarihinde Türkiye'deki sinemalarda gösterime girdi. Türk izleyicisinden büyük ilgi görerek Türkiye'deki 15. haftasında 2 milyon 765 bin seyirciye ulaştı.

Yaşam Kaya,, Türk tiyatro, müzik ve sinema eleştirmeni ve köşe yazarıdır.

Nihal Yalçın, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Sezar Ölmeli</i>

Sezar Ölmeli, yönetmenliğini Vittorio Kardeşler'in yaptığı 2012 yapımı İtalyan filmi. Filmin oyuncu kadrosunun tamamını hapishanede kalan gerçek mahkûmlar oluşturmaktadır. Film sahneleri de mahkûmların Shakespeare’in Jül Sezar adlı tiyatro oyununu sergilemek için yaptıkları provalardan oluşmaktadır.

<i>Özel Tim</i> (film, 2007) 2007 yapımı Brezilya filmi

Özel Tim yönetmenliğini José Padilha'nın yaptığı 2007 yapımı Brezilya filmi. Rio de Janeiro askeri polisinin yarı kurgusal Özel Polis Operasyonları Birliğini anlatan film yönetmenin belgesel tarzındaki Bus 174 filminden sonraki ikinci ve aynı zamanda ilk kurgusal filmi. Brezilya'nın Rio kentindeki Favela denen yoksul gecekondu çevrelerinde geçen film, oradaki yoğun uyuşturucu trafiğini ve bu çetelerle savaşan polis teşkilatının çürümüşlüğünü anlatıyor. Eleştirmenler tarafından Favela'daki yaşamı anlatan Tanrı Kent ve Favela Rising gibi filmlerle karşılaştırıldı.

<i>U-Carmen eKhayelitsha</i>

Carmen Khayelitscha'da, Mark Dornford-May'ın yönetmenliğini yaptığı 2005 yapımı Güney Afrika filmi. Cape Town'da Xhosa dili'nde çekilen film Georges Bizet'nin Carmen operasının farklı bir müzikal uyarlaması. Film, 2005 yılında 55. Berlin Film Festivalinde eleştirmenleri şaşırtarak Altın Ayı ödülünü aldı. Tanınmış bir tiyatro yönetmeni olan Mark Dornford May'un ilk uzun metrajlı filmi.

<i>Bu Dünyada</i>

Bu Dünyada Michael Winterbottom tarafından yönetilmiş 2002 yapımı bir İngiliz filmi. Pakistan'deki Afgan mülteci kampından ayrılıp Londra'ya gitmek üzere yola çıkan iki gencin yol macerasını anlatıyor.

<i>Kanlı Pazar</i> (film, 2002) İrlanda TV filmi

Kanlı Pazar Paul Greengrass'ın yönettiği 2002 yapımı Büyük Britanya filmi. Film, 1972'de Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde 26 göstericinin İngiliz askerleri tarafından vurulması, 13'ünün ölmesi ile sonuçlanan Kanlı Pazar'ı anlatıyor. Granada Televizyonu tarafından bir TV filmi olarak yaptırılmış olmasına karşın 20 Ocak'ta TV'de gösterilmesinden birkaç gün önce 16 Ocak'ta Sundance Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve 25 Ocak'ta Londra sinemalarında gösterime girdi. Kanlı Pazar'ın Derry'de geçmesine karşın, filmin çekimleri Kuzey Dublin'de Ballymun'da yapıldı.

<i>Babamın Sesi</i> 2012 çıkışlı dram türündeki film

Babamın Sesi veya kullanılan Kürtçe adıyla Dengê Bavê Min, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönetmenliğini üstlendiği 2012 çıkışlı dram türündeki Almanya-Fransa-Türkiye ortak yapımı film. Maraş Katliamı'ndan etkilenen Kürt-Alevi bir ailenin hikâyesini konu edinmektedir. Yönetmenlerden Zeynel Doğan'ın ailesinin gerçek hikâyesinden yola çıkılarak oluşturuldu ve filmin merkezinde Doğan'ın babasından kalan kasetler yer aldı.

<i>Tepenin Ardı</i> film

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır. Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

<i>Kötü Eğitim</i>

Kötü eğitim İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar'ın 2004 yapımı filmi. Başrollerinde Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho ve Lluís Homar'ın yer aldığı film, çocukluktan kalma arkadaşlıklar ve aşklar, çocuk tacizi ve cinayette suç ortaklığı gibi temaların etrafında gelişiyor.