İçeriğe atla

Tuvalu'daki havaalanlarının listesi

Bu, Tuvalu'daki havaalanlarının bir listesidir.

Eskiden Ellice Adaları olarak bilinen Tuvalu, Pasifik Okyanusu'nda, Hawaii ve Avustralya'nın ortasında bulunan bir Polinezya ada ülkesidir. En yakın komşuları Kiribati, Nauru, Samoa ve Fiji'dir. Dört resif adası ve beş gerçek atolden oluşur. 10.507 nüfusu (2017 Nüfus Sayımı) [1] ile onu dünyadaki en az nüfuslu egemen devletler arasında yapıyor.[2] Fiziksel arazi büyüklüğü açısından, sadece 26 kilometrekare ile Tuvalu, dünyanın en küçük dördüncü ülkesidir ve yalnızca 0.44 kilometrekare ile Vatikan, 1.95 kilometrekare ile Monako ve 21 kilometrekare ile Nauru dan daha büyüktür.

Havaalanları

Hizmet ettiği adalar ICAOIATAHavalimanının ismi
FunafutiNGFU FUN Funafuti Uluslararası Havaalanı
NanumeaNanumea Havaalanı (II. Dünya Savaşı'ndan sonra terk edilmiş)
Motulalo, NukufetauNukufetau Havaalanı (II. Dünya Savaşı'ndan sonra terk edilmiş)

Tarih

Funafuti Havaalanı, 2. Dünya Savaşı sırasında 1943'te Birleşik Devletler Donanması Seabee inşaat taburları tarafından inşa edildi.[3] Daha sonra Funafuti Uluslararası Havaalanı oluşturmak için mühürlendi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan kuvvetleri, Nukufetau'nun en büyük atolü olan Nanumea ve Motulalo'da da hava alanları inşa etti.[4] Savaştan sonra bu iki hava sahası tasfiye edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Population of communities in Tuvalu". Thomas Brinkhoff. 2017. 23 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2020. 
  2. ^ "Country Comparisons – Population". CIA The World Factbook. 6 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "To the Central Pacific and Tarawa, August 1943--Background to GALVANIC (Ch 16, p. 622)". 2010. 9 Haziran 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  4. ^ Melei Telavi (1983). "Chapter 18 - War". Tuvalu: A History. Institute of Pacific Studies, University of the South Pacific and Government of Tuvalu. s. 143. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kiribati</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Kiribati ya da resmî adıyla Kiribati Cumhuriyeti, Büyük Okyanus'ta, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un orta kesiminde takımadalardan oluşan bir ada ülkesidir. Ada ülkesinin başkenti Güney Tarava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nauru</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Nauru (

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Tuvalu; Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. İngiliz Milletler Cemiyetine üye olup devlet başkanı olarak Birleşik Krallık kralını kabul eder. A.B.D.'ye bağlı bir eyalet olan Hawaii Adası ile Avustralya arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 km²lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Tuvalu, dünyada Vatikan, Monako ve Nauru'dan sonra en küçük, Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Bolivya</span> Güney Amerikada denize kıyısı olmayan ülke

Bolivya, resmî adıyla Çokuluslu Bolivya Devleti bir Güney Amerika ülkesidir. Başkenti Sucre olup; La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, Potosi diğer önemli şehirlerinden birkaçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makin Muharebesi</span>

Makin Muharebesi, Gilbert Adaları'nda bulunan Makin Mercan Adası üzerinde 20 Kasım 1943 ile 24 Kasım 1943 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Altamira, Pará</span> Brezilyanın Pará eyaletinde belediye

Altamira, Brezilya'nın Pará eyaletinde bulunan belediye. Nüfus 2020 sayımına göre 115.969 idi. Belediye sınırları içindeki alan 159.696 kilometrekare olup bu özelliğiyle dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük üçüncü şehridir ve yüzölçümü Yunanistan'dan büyük olup neredeyse Tunus boyutundadır. Nüfusu 2010 yılı itibarı ile 99.075'tir. Hava ulaşımı Altamira Havaalanı araclığıyla sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kausea Natano</span> Tuvalu başbakanı

Kausea Natano, Tuvalulu siyasetçi. Natano, Okyanusya ülkesi Tuvalu'da 19 Eylül 2019'dan 26 Şubat 2024'e kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. Funafuti milletvekili olarak görev yapıyor. Ayrıca eski Başbakan Willy Telavi'nin Kabinesinde ülkenin Başbakan Yardımcısı ve İletişim Bakanı olarak görev yaptı.

İslam, ada ülkesi Tuvalu'da bir azınlık dinidir. 1985 yılında Ahmedi Müslümanlar tarafından İslam'ın getirilmesiyle, ülkede hepsi Ahmediye hareketinin üyesi olan yaklaşık 50 Müslüman bulunmaktadır. Ülkenin küçük nüfusu nedeniyle, bu rakam Tuvalu'nun %0,5'ini temsil etmektedir. Tuvalu'nun başkenti Funafuti'de bulunan Tuvalu Camii, ülkedeki tek camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Yeni Zelanda başkenti Wellington Büyükelçiliği 1992'den bu yana Tuvalu'ya akreditedir.

Nauru'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Nauru Hükûmeti Bilgi Ofisi 2 Nisan 2022'de, 31 Mart'ta Brisbane'den uçakla Nauru'ya gelen ve karantinaya alınan iki kişinin COVID-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Aitutaki</span>

Aitutaki, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi olan Cook Adaları'na bağlı ada. Aitutaki, adanın Rarotonga'dan sonra en kalabalık ikinci adası konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Denigomodu (ilçe)</span> Naurunun ilçelerinden biri

Denigomodu, Nauru adasının batı kesiminde yer alan bir ilçedir. Nauru'nun en kalabalık ilçesidir.

Nukulaelae, Tuvalu ulusunun bir parçası olan bir mercan adasıdır. ve nüfusu 300'dür. En büyük yerleşim yeri, 300 kişilik nüfusuyla Fangaua adacığı üzerindeki Pepesala'dır. Oval bir şekle sahiptir ve en az 15 adacıktan oluşur. İnsan yaşamı olan adacık, 15 kilometre (9,3 mi) olan Fangaua'dır .50 ila 200 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Nanumea</span>

Nanumea, Polinezya ülkesi Tuvalu'nun en kuzeybatıdaki atolüdür. Yaklaşık 400 mil (640 km) boyunca yayılmış dokuz mercan adasından oluşan bir gruptur. Pasifik Okyanusu'nun ekvatorun hemen güneyinde ve Uluslararası Tarih Çizgisi'nin batısındadır. Nanumea 4 kilometrekare (1,5 sq mi) 512 kişilik bir nüfusa sahip.

Funafuti, bir ada ülkesi olan Tuvalu'nun başkentidir. 6.320 kişilik bir nüfusa sahiptir, bu nedenle, nüfusun yaklaşık %60'ı ile Tuvalu'nun geri kalanından daha fazla insana sahiptir. Genişliği 20 ve 400 metre arasında değişen ve büyük bir lagünü çevreleyen dar bir araziden oluşur 18 kilometre uzunluğunda ve 14 kilometre genişliğindedir. Funafuti lagününün ortalama derinliği yaklaşık 36,5 metredir. Funafuti atolü çevresindeki 33 adacığın kara alanı toplam 24 kilometrekare (9,3 sq mi) ; birlikte ele alındığında, atolün toplam alanının yüzde birinden daha azını oluştururlar. Kargo gemileri Funafuti'nin lagününe girebilir ve Fongafale'deki liman tesislerine yanaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kamuta Latasi</span>

Sir Kamuta Latasi, Tuvalulu siyasetçi. Latasi, Büyük Okyanus'ta Polinezya ada öbeği içerisinde yer alan Tuvalu'da 1993 ile 1996 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur. 1992'de Tuvalu meclisine seçildi.

Çek defteri diplomasisi ya da çek karnesi diplomasisi, ülkeler arasındaki ekonomik yardım ve yatırımları diplomatik menfaat sağlamak için açıkça kullanan bir dış politikayı tanımlamak için kullanılır.