İçeriğe atla

Tuvalu'da İslam

İslam, ada ülkesi Tuvalu'da bir azınlık dinidir. 1985 yılında Ahmedi Müslümanlar tarafından İslam'ın getirilmesiyle, ülkede hepsi Ahmediye hareketinin üyesi olan yaklaşık 50 Müslüman bulunmaktadır.[1] Ülkenin küçük nüfusu nedeniyle, bu rakam Tuvalu'nun %0,5'ini temsil etmektedir. Tuvalu'nun başkenti Funafuti'de bulunan Tuvalu Camii, ülkedeki tek camidir.

Tarih

İslam, ada ülkesine ilk olarak Pakistan asıllı İngiliz bir Ahmedi Müslüman olan ve Tuvalu Adaları'nda İngiliz konsolosluk temsilcisi olarak çalışan Iftikhar A. Ayaz tarafından tanıtıldı. 1985'te Tuvalu'ya geldi ve mesai saatleri dışında yerel halka İslami inancı tanıtmaya çalıştı. Ayaz, imana dönen birkaç kişiyle birlikte Londra'daki Cemaat karargahından Adalara bir misyoner gönderilmesini istedi. Sonuç olarak, o zamanlar Güney Pasifik'te bulunan Ganalı bir misyoner olan Hafiz Jibrail, İslam'ın ulusa tanıtılmasından yaklaşık dört yıl sonra, 1989'da geldi. Lakin 1991'de Hafız Jibrail'in Kiribati Adalarına nakledilmesi gerekti ve bu nedenle başka bir Ganalı misyoneri olan Abdul Ghaffar ile değiştirildi. Yaklaşık 5 yıl Adalara hizmet ettikten sonra, memleketi Gana'ya hizmet etmek için geri döndü. Adalarda misyoner bulunmadığı birkaç yıllık bir aradan sonra, 2003 yılında başka bir Ganalı misyoner olan Abdul Hakeem Boateng geldi ve 2009'a kadar orada görev yaptı. Ahmediyya Topluluğu'nun Endonezyalı misyoneri Muhammad Idris, 2009 yılından bu yana Tuvalu'nun şimdiki ve Ganalı olmayan ilk misyoneridir.[2]

Ahmediyye Müslüman Topluluğu 1990 yılında Kuran'ı Tuvalu diline çevirdi.[3] İlk olarak 1991 yılında inşa edilen Tuvalu Camii, Adalar'daki tek camidir.[2][4]

Ayrıca bakınız

  • Tuvalu'da Din
  • Tuvalu Tarihi

Kaynakça

  1. ^ Religious Diversity in Southeast Asia and the Pacific. 2010. s. 198. 
  2. ^ a b "Brief History of Ahmadiyya Muslim Tuvalu". 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015. 
  3. ^ "List of Quran translations". 22 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015. 
  4. ^ "Mosque soon to open in Uliga". 28 Kasım 2011. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmedîlik</span> dinî hareket

Ahmedîlik veya resmî olarak Müslüman Ahmediye Cemaati, Mirza Gulâm Ahmed tarafından Hindistan'ın Pencap eyâleti sınırlarında kalan Kadıyan kasabasında kurulan dinî hareket.

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

Kuveyt'teki Yahudilerin tarihi, Irak Yahudi tarihinin bir parçasıdır.

Dâvet ya da dâvah Müslüman olmayan birisine İslam'ın öğretilmesi demektir. Dâvet yapan Müslüman ise ya bir din görevlisi ya da gönüllü olarak çaba sarf eden bir dâ‘î olur. Dâ‘î'nin çoğulu ise Du‘ât olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Tarihi Camii</span>

Moskova Tarihi Camii, Yapımı 1816-1823 rekonstrüksiyonu da 1991-1993'te yapılan Moskova'nın en eski camisi.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da İslam</span>

Estonya, Avrupa'da en az Müslüman nüfusa sahip ülkelerden birisidir. Bazı kaynaklarda bu sayı daha farklı verilmekteyse de, 2024 yılı nüfus sayımına göre Estonya'da kendisini Müslüman olarak tanımlayan 10,000 kişi yaşamaktadır. Bunların çok azı ibadetlerini ifa etmektedir. Ülkede bir cami bulunmamakla birlikte, Tallinn şehrindeki Turath İslam Kültür Merkezi'nin bir bölümü Müslümanların ibadeti için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde İslam</span>

Sovyetler Birliği'nde İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam inanışına ait konuları betimler.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te İslam</span>

İsveç'te İslam, İsveç'teki İslam uygulamasının yanı sıra İsveç ile İslam dünyası arasındaki tarihsel bağları ifade eder. Vikinglerin İslam ile teması ilk olarak, Vikinglerin Orta Çağ İslam dünyasıyla ticaret yaptıkları 7. ve 10. yüzyılda yaşanmıştır.

2006 ABD Dini Özgürlük Raporuna göre, şu anda Andorra'da yaşayan yaklaşık 2000 Kuzey Afrikalı vardır ve bunlar ülkedeki en büyük Müslüman gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'ta İslam</span>

Belarus'ta İslam'ın uzun bir tarihi vardır. Belarus'ta İslam 14. ve 16. Yüzyıllarda Lipka Tatarları tarafından günümüz Belarus'unu oluşturan topraklarda tanıtılmıştır. 2007 itibarıyla, Belarus'ta toplam nüfusun %0,5'ini tekabül eden 45.000 Müslüman bulunmaktadır.

Instituto Nacional de Estatística tarafından kaydedilen 2020 nüfus sayımına göre, Portekiz'de toplam nüfusun yaklaşık %0.42'sini temsil eden 36,480 Müslüman vardır. Ülkedeki Müslümanların çoğunluğu Sünnidir, Sünnilerin ardından Şii Müslümanlar gelmektedir. Az sayıda Ahmediye Müslümanı da bulunmaktadır. Müslüman nüfusun çoğu, Portekiz'in eski denizaşırı eyaletlerinden olan Gine-Bissau ve Mozambik'ten yada Hint alt kıtasında bulunmaktadır. Yabancı Müslümanların çoğu Suriye ve Mozambiklidir.

Kırbıs Cumhuriyeti'ne İslam, 1571'de ada Osmanlı'nın eline geçtiğinde Kıbrıs'a İslam getirilmiştir. Bundan önce, adadaki Müslüman varlığı geçicidir. İslam'a geçmek zorunlu değildi, ancak adadaki Katolik Latin nüfusunun çoğunluğu ve Rum Ortodoks nüfusunun daha küçük bir kesimi, vergi statüsü için İslam'a geçmişti. Bu vergi sistemi daha küçük bir ödeme gerektirir ve karşılığında vatandaşlar devletten ve diğer yardımlardan pay alırdı.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da İslam</span>

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'da İslam</span>

Çek Cumhuriyeti'nde ülke nüfusunun %0,2'sini temsil eden tahmini 20.000 Müslüman yaşamaktadır bulunmaktadır.

Tonga'da İslam, küçük bir azınlık dinidir. Tonga'daki Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur. Pew Araştırma Merkezi tarafından 2010 yılında yaklaşık 108.000 kişilik bir nüfusta Müslüman sayısının 1000'den az olduğu tahmin edilirken, Fiji Müslüman Birliği farklı raporlar yayınlamıştır.

Vanuatu'da İslam, tahminlere göre kabaca 1.000 inanı olan bir azınlık dinidir

Antigua ve Barbuda'daki İslam istatistikleri, 67.448 olan toplam nüfusun yüzde 0,3'ünü temsil eden toplam Müslüman nüfusun yaklaşık 200 olduğunu tahmin ediyor. Adaların Müslümanlarının çoğu Suriye veya Lübnan asıllı Araplardır. John's'da, Antigua ve Barbuda Uluslararası İslam Cemiyeti ve Amerikan Antigua Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Derneği dahil olmak üzere bilinen iki İslami kuruluş vardır. Antigua'da ayrıca bir Ahmediye heyeti de var. John's dışında, Codrington, Barbuda'da Antigua ve Barbuda Müslüman Topluluğu vardır. 2016 yılında bir Pew Araştırma Merkezi araştırması, toplam sayının 950 civarında olduğunu hesapladı.

Solomon Adaları ezici çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkedir ve İslam'a inananlar çok küçük bir azınlıktır. Ülke anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptir. İslam ülkeye ilk kez 1987 yılında Ahmediyye hareketine mensup Ganalı bir misyonerin üç yıl süren bir keşif gezisi için Guadalcanal'ı ziyaret etmesiyle gelmiştir. Bugün ülkede Müslüman Ahmediye Cemaati ve Sünni İslam olmak üzere iki büyük İslami kol bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nun 2007 tarihli raporuna göre ülkede yaklaşık 350 Müslüman yaşamaktadır. Ancak Avustralya Uluslararası İlişkiler Dergisi, yalnızca ülkede 1.000 kadar Ahmediyye'nin, yani nüfusun %0,14'ünün bulunabileceğini öne sürer.