İçeriğe atla

Tuva bayrağı

Tıva bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Tıva Cumhuriyeti
Kabul tarihi17 Eylül 1992

Rusya Federasyonu'nda bir cumhuriyet olan Tuva Cumhuriyeti'nin bayrağı (Tuvaca: Тываның Күрүне Тугу, Tıvanın Kürüne Tuğu), sarı bir üçgeni çevreleyen aynı renkte beyaz kuşaklara sahip açık mavi bir alandır.

Beyaz, gümüşü ve erdemi sembolize eder; Ayrıca Tuva'da hosteslerin, konukları kollarında gümüş flamalarla karşılaması yaygındır. Altın sarısı üçgen, altını ve Budizmi simgelemektedir. Mavi, göçebe çobanların (bölgede yaygın olarak saygı duyulan) ahlaki değerlerinin yanı sıra Tıva gökyüzünü sembolize eder. Mavi, Bii-Hem (Büyük Yenisey) ve Kaa-Hem (Küçük Yenisey) akarsuları, Tıva'nın başkenti Kızıl'da birleştiği ve halk tarafından Ulug-Khem Nehri olarak bilinen Yenisey akarsuyunun birleştiği noktayı simgeler.

Bayrak, 18 Eylül 1992'de Oyun-ool Sat, I. C. Salchak ve O. I. Lazarev tarafından oluşturulmuştur. Oranları 2:3'tür. Rus İmparatorluğu'nun geçici hükûmet dönemindeki 1918 ile 1921 yılları arasında Uryankay Krayı bayrağı kullanılmıştır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tuva Cumhuriyeti</span> Rusya Federasyonu’nda Güney Sibiryada özerk bir Türk cumhuriyeti

Tuva Cumhuriyeti veya Tıva Cumhuriyeti ; Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya'da özerk bir Türk cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan Tuvalardan alır. Tıva Cumhuriyeti olarak da Türkiye Türkçesinde kullanımı vardır. Moğolistan'a komşu olan cumhuriyetin yüzölçümü 170.500 km²'dir. Nüfusu 313.612 kişidir. Konumu ise kuzeyinde Rusya Federasyonuna bağlı Krasnoyarsk Krayı, kuzeybatısında Hakas Özerk Cumhuriyeti, batısında Altay Özerk Cumhuriyeti, güneyinde Moğolistan, doğusunda Buryatya çevrelemiştir. Çevresindeki ülkelere göre Türk nüfusunun en yoğun olduğu Güney Sibirya ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Federal Bölgesi</span>

Sibirya Federal Bölgesi, Rusya'nın 8 federal bölgesinden biridir. Orta Asya'nın kuzeyinde yer alır. Yüzölçümü 5.114.800 km², 2002 sayımına göre nüfusu 20.062.938'dir. Bu bölgede Türk, Moğol gibi Rus olmayan özerk devletler olduğundan ve zengin yer altı kaynakları bulunduğundan Sibirya adı altında okrug oluşturularak bölgedeki Rus olmayan cumhuriyetlerin ayrılmasının önüne geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor bayrağı</span> Ulusal bayrak

Doğu Timor bayrağı ya da Timor-Leste bayrağı, Doğu Timor devletinin resmi bayrağı. 2002'den beri kullanımdadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Halk Cumhuriyeti</span> Komünist, 20. yüzyıl türk devleti

Tuva Halk Cumhuriyeti, 1921-1944 yılları arasında Güney Sibiryada şimdiki Tuva Cumhuriyeti topraklarında bağımsız yaşamış bir Türk cumhuriyetidir. 11 Ekim 1944'te SSCB'ye bağlanmıştır. Kuruluşta Tandı Uranhay ülkesindeki Tañnı Tuva Cumhuriyeti adı sonra Tuva Halk Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. Tuva meclisinin ilk başkanı Buyan Badırgıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şili bayrağı</span> Ulusal bayrak

Şili bayrağı, Şili'nin millî bayrağıdır ve 18 Ekim 1817'de yürürlüğe sokulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk Krayı</span> Rusyanın Sibirya bölgesinde idarî birim

Krasnoyarsk Krayı, Rusya'nın Sibirya Federal Bölgesi'nde bulunan kray. Krayın idarî merkezi Krasnoyarsk'tır. Yüzölçümü 2.366.797 km²'dir. Yakutistan ve Batı Avustralya'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü idari-bölgesel birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Turan (şehir)</span>

Turan, Tuva Cumhuriyeti'nde bir şehir. Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl'a 70 km kuzaybatısındadır. 1945 yılında şehir durumuna yükselmiştir. 1989 yılı nüfusu 5976 kişi iken Rus nüfusunun Tuva'dan ayrılması üzerine 2002 yılına göre nüfus 5598 kişi olmuştur. Bu şehirde bir havaalanı bulunmaktadır.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yenisey Yazıtları</span>

Yenisey Yazıtları, Rusya'da Hakasya, Tuva ve Altay Özerk Cumhuriyetleri içinden geçen Yenisey Nehri boyunca bugüne kadar bulunmuş olan toplam 158 adet Türkçe yazıt kurgan (mezar) ve kaya taşlarından oluşmaktadır. Yazıtlar Orhun Alfabesi diye bildiğimiz Türkçe Damgalar ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ekvator Ginesi bayrağı ilk olarak 12 Ekim 1968 yılında göndere çekilmiş, 1973 ile 1979 arası kullanılan farklı armalı bayraktan sonra 21 Ağustos 1979 tarihinde günümüzdeki hâli ile yeniden ülkenin resmî bayrağı yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mozambik bayrağı günümüzdeki kullanılan hâli ile 1 Mayıs 1983 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia bayrağı</span> Ulusal bayrak

Saint Lucia bayrağı, Saint Lucia'nın resmi ulusal bayrağıdır. İlk olarak 1 Mart 1967 tarihinde kullanılmaya başlanmış, 1979 ve 2002 yıllarında yapılan ufak değişiklikler ile günümüzdeki halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı</span> Bayrak

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı, Afrika kıtasında bulunan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini ilan eden ancak kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde bağımsızlığın ilan edildiği 27 Şubat 1976 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tanzanya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 30 Haziran 1964 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tıva arması</span>

Tıva arması veya Tıva ongunu, Tıva Cumhuriyeti'nin resmi sembolü. Devlet sembolü olarak 17 Eylül 1992 tarihinde kabul edilmiştir.

Tıva Respublikasının Ordeni Tuva Cumhuriyeti Nişanı - Tuva Cumhuriyeti'nin en yüksek devlet ödülü. 24 Aralık 1992 tarihli ve 388 sayılı Tuva Cumhuriyeti Kanunu ile "Tuva Cumhuriyeti Devlet Ödülleri Üzerine" kurulmuştur.

<i>Soyombo</i> sembolü Moğolistanın ulusal sembolü

Soyombo sembolü 1686'da Zanabazar tarafından icat edilen Soyombo alfabesindeki özel bir karakterdir. "Soyombo" adı, Sanskritçe svayambhu "kendi yarattığı" kelimesinden türetilmiştir. Moğolistan bayrağı, Moğolistan arması ve diğer birçok resmi belgede bulunan Moğolistan'ın ulusal sembolü olarak hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Ust-Orda Buryat Okrugu bayrağı</span> Rus okrugu Ust-Orda Buryatya bayrağı

Rusya Federasyonu'ndaki Ust-Orda Buryat Okrugu bayrağı, altın bir daire içinde beyaz argabar güneşi amblemi olan mavi bir alana sahiptir. Daire, ana konumlarda dört altın bezant ile çevrilidir. Bayrağın dibinde, geçmişteki yaşam tarzını ve Buryat kabileleri için müreffeh bir geleceği simgeleyen kırmızı meander süslemesiyle yüklü beyaz bir şerit var.

<span class="mw-page-title-main">Kalmukya bayrağı</span> bayrak

Kalmukya bayrağı, ortasında lotus çiçeği içeren gök mavisi bir daire bulunan sarı bir alandan oluşur. Sarı, güneşi, halkı ve ulusun dini inancını temsil eder. Mavi; gökyüzünü, sonsuzluğu ve kararlılığı temsil eder. Lotus, saflığın, ruhsal yeniden doğuşun ve mutluluğun sembolüdür. Beş üst yaprağı kıtaları temsil eder ve alttaki dört yaprak dünyanın dörtte birini temsil eder. Birlikte, Kalmukların dostluk içinde yaşama ve dünyanın tüm uluslarıyla işbirliği yapma iradesini sembolize ederler.