İçeriğe atla

Tutunamadım (albüm)

Tutunamadım
Gökhan Kırdar stüdyo albümü
Yayımlanma22 Mart 1995
KaydedilmeEylül 1994 - Şubat 1995
TarzPop, elektropop, rock, folk
Süre40:06
DilTürkçe
ŞirketGöksoy Plakçılık
YönetmenGökhan Kırdar
YapımcıKamil Gök
DerleyenGökhan Kırdar
Gökhan Kırdar kronolojisi
Serseri Mayın
(1994)
Tutunamadım
(1995)
Trip
(1997)
Tutunamadım albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Ah Ayartan Yar"
    Yayımlanma: 18 Mart 1995
  2. "Yatağına Göz Koydum"
    Yayımlanma: 12 Temmuz 1995

Tutunamadım, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ikinci stüdyo albümü. İlk kez 11 Mart 1995'te Göksoy Plakçılık etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993 yılından beri anlaşması bulunan Göksoy Plakçılık ile çalıştığı ve Serseri Mayın'dan (1994) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlenmiştir. İlk albümün aksiye pop tarzının yanı sıra ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sentezin etnik, rock ve elektronik müzik anlayışının ilk örneklerini ortaya koydu. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan beşinin sözlerini kendisi, dört tanesini Mete Özgencil, bir tanesini Yıldırım Türker yazmıştır. Albümündeki tüm şarkıların bestelerini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı, ayrıca albümün müzik yönetmenliğini de üstlendi.

Kırdar, albümde yer alan son parçayı 1993 yılının sonlarında Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) filmi için söyledi.[1] "Üstüme Basıp Geçme", "Dokun Tenime", "Yaşıyoruz" ve "Hep Aynı Aşk" gibi hit şarkıların bulunduğu albümden iki parça yayınlandı. Birinci albüme oranla sound anlayışı daha farklı olduğu için eserlerinin anlaşılması zorlaşsa da sanatçı böyle davranarak dünya müzik tarihi için farklı işler yapmaya yöneldi. Geri vokalinde Candan Erçetin'in yer aldığı albümde Erkan Oğur, İlyas Tetik, Gürol Ağırbaş, İsmail Soyberk ve Mustafa Süder gibi birçok müzisyen ile birlikte çalıştı.

Gökhan Kırdar, Tutunamadım albümüyle yılın zirvedeki albümleri arasına girdi.[2] Müzikte ortaya koyduğu yenilikçi anlayışa oranla ekip arkadaşlarının görsel yapımlarda aynı yaklaşımı göstermemesi nedeniyle sanat anlamında yollarını ayırmaya karar verdi. 1995 yılı ortalarında birlikte iki albüm hazırladıkları Göksoy Plakçılık şirketiyle anlaşmasını sona erdirmek üzere girişimlerde bulundu. Bir sonraki albümünde daha da deneysel çalışmalara yöneleceği için ve bu durum plak şirketi tarafından iyi karşılanmayacağını düşündüğü için müzik şirketiyle yollarını ayırdı.

Arka plan ve gelişim

14 Eylül 1991 tarihinde Gökhan Kırdar, Beyazın Ötesi grubuyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'na katıldı. TRT 1 kanalında da yayınlanan yarışmadaki "Karanlığın Gizi" adlı şarkının söz ve müziği kendisi yazdı.[3] Bundan sonra farklı sanatçıların albümlerinde söz yazarlığı ve bestecilik yaptı. Nisan 1993 tarihinde Göksoy Plakçılık ile anlaşarak ilk albümünün kayıtlarına başladı. Aynı yılın sonlarında çekimlerine başlanan ve Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı sinema filminin müziğini seslendirdi. 28 Ocak 1994 tarihinde Serseri Mayın adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Albümde yer alan parçalar ve tarzıyla büyük bir ilgi gördü. 1990 yılında yazdığı "Yerine Sevemem" adlı parça albümden yayınlanan ilk şarkı oldu ve büyük beğeni topladı. Ardından albümden "Fayton", "Gözbebeğim" ve "Serseri Mayın" gibi parçalar yayınlandı ve albüm Türk pop müzik tarihinin klasik albümleri arasına girdi.

İlk albümle yakaladığı büyük çıkıştan sonra Eylül 1994 tarihinde ikinci albümünün kayıtlarına başladı. Dört ay kadar süren kayıtlar sonrasında 22 Mart 1995 tarihinde Tutunamadım adını verdiği ikinci albümünü yayınladı. Albümden "Ah Ayartan Yar" ve "Yatağına Göz Koydum" adlı parçalar yayınlandı.[4][5] Yayınlanan parçaların yanı sıra "Üstüme Basıp Geçme", ""Hep Aynı Aşk" ve "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar" gibi parçalarda büyük beğeni topladı. Göksoy Plakçılık etiketiyle yayınlanan albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlendi. Albümün yönetmenliğini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı. Müzikte ortaya koyduğu yenilikçi anlayışa oranla ekip arkadaşlarının görsel yapımlarda aynı yaklaşımı göstermemesi nedeniyle sanat anlamında yollarını ayırmaya karar verdi. Bir sonraki albümünde daha da deneysel çalışmalara yöneleceği için ve bu durum plak şirketi tarafından iyi karşılanmayacağını düşündüğü için müzik şirketiyle yollarını ayırdı ve pop müziğin yanı sıra farklı tarzda müziklere yöneldi.[6]

Kayıt

Gökhan Kırdar, Serseri Mayın (1994) adlı bir önceki albümünü yedi aylık bir süre içinde kaydetti. Albümün yönetmenliğini ve aranje, programlama ve klavye gibi birçok görevi Tarık Sezer üstlenmişti. İlk albümünde kalabalık bir ekiple çalışan Kırdar, ikinci albümü içinde yine aynı kişilerden ve farklı müzisyenlerden oluşan kalabalık bir ekiple çalıştı. Eylül 1994 tarihinde başladığı ikinci albümünün kayıtlarını beş ay kadar bir sürede tamamladı. Albüm 22 Mart 1995 tarihinde Tutunamadım adıyla Göksoy Plakçılık etiketiyle yayınlandı. Stüdyo YHB'de kaydedilen albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlendi. Önceki albümün aksine Gökhan Kırdar ikinci albümünün müzik yönetmenliğinin yanı sıra aranjörlüğünü ve mixlerini yaptı.

Albümde akustik, elektro ve klasik gitarlarda Erdem Sökmen, bas gitarda Gürol Ağırbaş, perdesiz bas gitarda İsmail Soyberk, perküsyon ve bas davulda Aydın Karabulut, müzik danışmanlığı ve ud'da Erkan Oğur, kanunda Halil Karaduman, yönetimde Aykut Kutluel, mastered da Mehmet Günay, mix ve mühendis olarak Yusuf Bütünley, etnik perküsyonda Cengiz Ercümer, piyanoda Turhan Yükseler, saksafonda Harun Öncü, yaylılarda Ali İhsan Kısaç, Ayhan Şenyaylar, Saim Perker, Sennur Güzelel, Sevil Perker ve Yusuf Güler Aksöz, süpervizörlük ve sanat yönetmenliğinde Mete Özgencil, kemanda İlyas Tetik, keman, viyola, akordeon ve klarnette Mustafa Süder yer aldı. Geri vokallerde Mete Özgencil ve Candan Erçetin'in yer aldığı albümdeki tüm parçaların müziklerini Gökhan Kırdar besteledi. Çoğunluğu Gökhan Kırdar olmak üzere, Mete Özgencil ve Yıldırım Türker albümde söz yazarlığı yaptılar.[7]

Parça listesi

No.BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzikSüre
1."Ah Ayartan Yar"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar4:31
2."Üstüme Basıp Geçme"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:22
3."Yatağına Göz Koydum"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar3:05
4."Tutunamadım"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar5:25
5."Dokun Tenime"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:06
6."Divane"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:09
7."Yaşıyoruz"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar4:45
8."Sabret"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:10
9."Hep Aynı Aşk"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar3:16
10."Gece, Melek ve Bizim Çocuklar"  Yıldırım TürkerGökhan Kırdar3:37

Yapım görevlileri

  • Gökhan Kırdar – Vokal tüm şarkılar
  • Gökhan Kırdar – Müzik yönetmeni, düzenleme, mix,
  • Erkan Oğur – Müzik danışmanı ve ud
  • Mehmet Günay – Mastering
  • Yusuf Bütünley – Mix ve tonmaister
  • Mete Özgencil – Süpervizör ve sanat danışmanı
  • Nahide Büyükkaymakçı – Kostüm
  • Erdem Sökmen – Klasik gitar, elektro gitar ve akustik gitar
  • Mustafa Süder – Keman, klarnet, viyola ve akordeon
  • Tuhan Yükseler – Piyano
  • İlyas Tetik – Solo keman
  • Gürol Ağırbaş – Bas gitar
  • İsmail Soyberk – Perdesiz gitar
  • Aydın Karabulut – Davul ve perküsyon
  • Cengiz Ercümer – Etnik perküsyon
  • Halil Karaduman – Kanun
  • Harun Öncü – Saksafon
  • Ali İhsan Kısaç, Ayhan Şenyaylar, Saim Perker, Sennur Güzelel, Sevil Perker ve Yusuf Güler Aksöz – Yaylılar
  • Candan Erçetin ve Mete Özgencil – Geri vokaller
  • Gökhan Kırdar (2, 3, 5, 6, 8), Mete Özgencil (1, 4, 7, 9) ve Yıldırım Türker (10) – Şarkı sözleri
  • Gökhan Kırdar – Beste tüm şarkılar

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar". Şarkı. Youtube. 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  2. ^ "Zirvedeki albümler". Haber. Milliyet. 12 Temmuz 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2023. 
  3. ^ "1991 Yılı Altın Güvercin Şarkı Yarışması Finali". Müzik yarışması. TRT 1, Youtube. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  4. ^ "Haftanın klibi, Yatağına Göz Koydum". Haber. Milliyet. 12 Temmuz 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  5. ^ "Gökhan Kırdar - Ah Ayartan Yar". Video klip. Youtube. 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  6. ^ "Gökhan Kırdar, Biyografi". Biyografi. gokhankirdar.info. Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  7. ^ "Gökhan Kırdar - Tutunamadım". Albüm. Apple Music. Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Gökhan Kırdar, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve aranjördür. Farklı tarzlarda yazdığı ve bestelediği şarkılar, film ve dizi müzikleriyle kariyeri boyunca birçok ödül kazandı.

<i>Serseri Mayın</i> (albüm) albüm

Serseri Mayın, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ilk stüdyo albümüdür. 28 Ocak 1994'te Göksoy Plakçılık tarafından yayımlandı. 1980'li yılların sonundan itibaren profesyonel olarak müzik yapmaya başladı. Aynı dönemlerde arkadaşları ile birlikte rokk müzik grubunu kurarak etnik, jazz, rock sentezi tarzında müzikler yaptı. 1990 yılından itibaren eserler üretmeye devam etti. 1991 yılında Gökhan Kırdar & Beyazın Ötesi adıyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'na söz ve müziği kendisine ait olan "Karanlığın Gizi" adlı parçayla katılarak tanınmaya başlandı. Nisan 1993 tarihinde ilk albümü için sözleşmeyi imzalayan Gökhan Kırdar, aynı dönemde stüdyoya girerek ilk albümünün kayıtlarına başladı. Yapımcılığını Kamil Gök'ün üstlendiği albümün kayıtları yedi ay kadar sürdü. Albümde Tarık Sezer, Erkan Oğur, Gürol Ağırbaş, Mustafa Süder ve Zeynep Talu gibi birçok müzisyen ile çalıştı.

<i>Trip</i> (albüm) albüm

Trip, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın üçüncü stüdyo albümü. İlk kez 25 Kasım 1997'de Bay Müzik etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993-1995 yılları arasında çalıştığı Göksoy Plakçılık şirketi etiketiyle yayınlanan Tutunamadım (1995) albümünden sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Gökhan Kırdar, ikinci albümünü yayınladıktan sonra farklı tarzlarda müzikler yapmak istediği için iki albüm yayınlandığı müzik şirketinden ayrıldı. İlk iki albümüne göre sayıca daha az müzisyenle çalışan Kırdar, albümde söz yazarlığı ve besteciliğin yanı sıra programlama, klavye, aranje ve mix gibi birçok şeyi üstlendi. Yapımcılığını Can Onat'ın üstlendiği albüm için sekiz parça kaydedildi.

<i>Tılsım</i> (albüm)

Tılsım, Burcu Güneş'in 29 Mayıs 2001'de Erol Köse Production'dan çıkmış olan ikinci stüdyo albümüdür.

<i>Asya</i> (1996)

Asya (1996), Asya'nın Yaşar Plak etiketli ikinci albümünün adı. Asya bu albümde Gökhan Kırdar, Mustafa Sandal, Burak Kut ve Boşnak müzisyen Deneb Pinjo gibi dönemin popüler isimleriyle çalışmıştır.

<i>Masum</i>

Masum, Asya'nın Yaşar Plak etiketli üçüncü albümünün ve bu albümündeki altı numaralı şarkısının adı. Albümde yer alan "Olmadı Yar"ın orijinali bir Anna Vissi şarkısı olan "Apolyto Keno" 'dur. Bu şarkı Asya'dan sonra Müslüm Gürses ve Duman tarafından da yorumlanmıştır.

<i>Bir Selam Yeter</i>

Nilüfer'in 1985 tarihli, dokuzuncu stüdyo albümüdür. Sanatçı bu albümünde Ülkü Aker'den Selmi Andak'a, Aysel Gürel'den Melih Kibar'a birden fazla şarkı sözü yazarı ve müzisyenle çalışmıştır. Albümde yer alan Erkekler Ağlamaz aldı şarkı, o zamana değin sadece yorumcu olarak dinleyicilerinin karşısına çıkan Nilüfer'in ilk söz ve müzik çalışması olma niteliği taşımaktadır.

<i>Nefes</i> (Ayşegül Aldinç albümü)

Nefes, Ayşegül Aldinç'in beşinci stüdyo albümü, 7 Ekim 2000'de yayınlandı.

<i>Adak</i> (albüm)

Adak, İzel'in Şubat 1995 çıkışlı ilk solo albümüdür. Albümün prodüktörleri İzel'in o dönemdeki aranjörü Ercan Saatçi ve Aykut Gürel'dir. Albümdeki Hasretim, Ah Yandım ve Yakışıklım single olarak yayınlanırken, Biz Hep Böyleyiz şarkısı da o dönemki seçimlerde partilerin rağbet ettiği bir parça olmuştur. Albüm, elde ettiği 1 milyonluk satışla başarılı debut albümlerden biri olmayı başarmıştır.

<i>Kara Gözlüm</i> (albüm)

Kara Gözlüm, Türk şarkıcı Kerim Tekin'in 25 Aralık 1995 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Raks Müzik etiketiyle yayınlandı. Nisan-Ekim 1995 tarihleri arasında altı aylık bir sürede kaydedilen albümde on parça yer aldı. Albümde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Zeynep Talu, İlhan Şeşen, Evren Erdamar ve Saro Seçikyan gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümün yapımcılığını 1994 yılında Kerim Tekin'i sahne aldığı barda keşfeden Halis Bütünley üstlendi. İstanbul'da yer alan Stüdyo MB'de kaydedilen albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albüm yayınlanmadan bir hafta önce ilk sırada yer alan "Cici Baba" adlı parça yayınlandı. Yönetmenliğini Sylvester Lolov'un üstlendiği video klibin yayınlanmasıyla birlikte Kerim Tekin ülke çapında tanınmaya başladı ve müzik listelerine girdi. Çoğunluğu slow parçalardan oluşan albümden yayınlanan ikinci parça yönetmenliğini Mukadder Kızılca'nın üstlendiği ve albüme adını veren "Kara Gözlüm" adlı parça oldu. Yayınladığı ikinci parça ile birlikte büyük bir çıkış yakaladı ve bu parça ile listelerde ilk sıralara kadar yükseldi.

<i>Akvaryum</i> (albüm)

Akvaryum veya daha sonra yayınlanan adıyla Akvaryum/Seninle Beraberim, Oya-Bora'nın yayınladığı ilk stüdyo albümleridir.

<i>Saraylı</i> (albüm)

Saraylı, Türk müzik grubu Oya-Bora'nın dördüncü stüdyo albümüdür. 19 Aralık 1994'te Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimlerinin yanı sıra dans, tango tarzlarından oluşan albümde oryantal ritimleri de görülmektedir. İkilinin Seni Bana Yazmışlar (1992) albümünden sonra yayınladıkları ilk albümüdür. Albüme adını veren çıkış parçası olan "Saraylı"'yı ikili birlikte yazmıştır. Albümdeki dokuz parçanın sözlerini Bora Ebeoğlu, iki parçanın sözünü ise Oya Küçümen yazmıştır. Albümün müziklerini Oya-Bora ve Gürol Ağırbaş bestelemiştir. Albümde yer alan "Tango İstanbul" adlı parça Joe Jackson'ın "Tango Atlantico" adlı parçasından uyarlanmıştır. Albümün yapımcılığını Şahin Özer üstlenmiştir.

<i>Seni Bana Yazmışlar</i>

Seni Bana Yazmışlar, Türk müzik grubu Oya-Bora'nın üçüncü stüdyo albümüdür. 4 Kasım 1992'de Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Önceki beş yılda piyasaya sürdüğü Akvaryum (1987) ve Tiryaki (1990) albümleriyle eleştirel övgü toplayan ikili, 1980'li yılların sonunda Grup Denk adıyla sıkça katıldıkları Eurovision Şarkı Yarışması ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması yarışmalarındaki performanslarıyla oldukça beğeni toplamışlardı. İkinci albümlerini yayınladıktan sonra bir süre müzik piyasasındaki görünürlükleri azaltmıştı. Bu sırada dublaj, sunuculuk ve müzik bestesi gibi çeşitli işler yaptılar. Bu işlerden aldıkları kazandıkları para ile aldıkları klavye Seni Bana Yazmışlar albümdeki şarkıların zeminini oluşturdu.

<i>Aşk, İhanet, Vs...</i>

Aşk, İhanet, Vs..., Türk müzik grubu Oya-Bora'nın beşinci stüdyo albümüdür. 14 Mayıs 1997'de Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimlerinin yanı sıra R&B ve House tarzlarından oluşan albümde oryantal ritimleri de görülmektedir. İkilinin Saraylı (1994) albümünden sonra yayınladıkları ilk albümüdür. Albüme sadece "Yalancı Sevgilim" adlı parça yayınlandı. Albümde on parça yer almaktaydı. Şarkı sözlerinin çoğunluğu Bora Ebeoğlu ve Oya Küçümen tarafından yazılırken Cengiz Onural, Cenk Eroğlu ve Yavuz Turgul gibi müzisyenlerinde eserlerine yer verildi. Albümün yapımcılığını Şahin Özer üstlenmiştir.

<i>Yaman Sevda</i>

Çelik'in 3. albümüdür. 1996'da çıkmıştır.

Ankara'dan Abim Geldi; orijinalinde Van yöresine ait bir halk dansı olan Van Papurisi'nin melodisi üzerine İlhan Şeşen tarafından söz yazılmasıyla oluşturulmuş Türkçe bir şarkıdır. İlk defa 27 Mart 1993 tarihinde, Grup Gündoğarken'in aynı isimli albümünde yayımlanan şarkı; Mart 1998'de grubun en iyiler albümü olan Mest of Gündoğarken'de yer almıştır. 2018'de ise şarkının söz yazarı olan İlhan Şeşen'in anısına düzenlenen albümde parçayı Aylin Aslım seslendirmiştir.

<i>Bendeniz II</i>

Bendeniz II', Türk şarkıcı Bendeniz'in 10 Haziran 1995 tarihinde çıkardığı ikinci stüdyo albümüdür. Albümün kayıtlarına 1995 yılının başlarında başlamıştır. Albüm, Raks Müzik tarafından satışa sunulmuştur.

<i>Ah Biz Kızlar</i>

Ah Biz Kızlar, Sibel Tüzün'ün birinci stüdyo albümüdür.

Gümüş, Türk şarkıcı Nükhet Duru'nun stüdyo albümü. 17 Temmuz 1996'da Topkapı Müzik tarafından yayımlandı.

Türk müzisyen Gökhan Kırdar'ın diskografisi. 1990'lı yılların başından itibaren Göksoy Plakçılık, Bay Müzik, Loopus ve EMI gibi müzik şirketlerinden albümlerini yayınladı. 1994-1996 yılları arasında Serseri Mayın (1994) ve Tutunamadım (1995) adlı pop ve pop rock tarzlarında albümler yayınladı. 2000 yılına kadarda birçok sanatçının albümüne söz yazarlığı, beste ve düzenlemeler yaparak katkıda bulundu. 1997 yılından itibaren Pop folk, Trip hop ve elektronik tarzda müzikler yapmaya başladı ve Türkiye'de bu tarzda öncü isimlerden birisi oldu. 1993 yılının sonlarında hazırladığı Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı filmin müzikleriyle dizi ve film müzikleri hazırlamaya başladı.