İçeriğe atla

Tutturamayanlar

Tutturamayanlar
YönetmenEmir Orhan Kılıç
YapımcıSinetik Film
SenaristAli Onat Tamergil
Emir Orhan Kılıç
Tanla Söylemez
Devrim Doğuş Akbaş
OyuncularDevrim Doğuş Akbaş
Ali Onat Tamergil
Göktuğ Engel
Kutay Kunt
Görüntü yönetmeniÖmer Halit Halifeoğlu
Tanla Söylemez
Sanat yönetmeniEmel Özkan
KurguErman Şahiner
TürüKara mizah, absürt komedi
Yapım yılı2012-2013
Süre72 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Resmî sitesi

Tutturamayanlar; Bahçeşehir Üniversitesi'nin sponsorluğunda, Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri tarafından çekilmiş kara mizah sinema filmidir. Film, Türk sinema tarihinde üniversite öğrencileri tarafından yapılmış ilk uzun metrajlı vizyon filmi özelliğini taşımaktadır. Ayrıca Türk sinema tarihinin ilk distopya özelliği taşıyan filmidir. Film, 13 Haziran 2014 tarihinde vizyona girmiştir.

Konusu

Tutturamayanlar, belirsiz bir zamanda, “O-Land” adlı hayali bir ülkede geçer. Aynı evde yaşayan dört yakın bahtsız arkadaşın hikâyesini anlatır. Türü kara mizahtır. İçeriği modern hayatın insanlar üzerindeki yabancılaştırma etkisi, insanların toplumdan ve dünyadan soyutlaşması ve insanların kolay yoldan paraya ulaşma çabasıdır. Tutturamayanlar, günümüzün dünya düzeninde insanların ne kadar kolay sömürüldüklerinin, hiçe sayıldıklarının ve sadece müşteri olarak görüldüklerinin öyküsüdür.

Özet

Godo, Meşet, Jedi ve Moko’nun yaşadıkları O-Land‘te baskıcı bir rejim vardır. Tüm istihbarat birimlerini ele geçirmiş olan diktatör Puroviski, herkesi izletmekte ve ajanları vasıtasıyla bütün gençliği kontrolü altında tutmak istemektedir. Kanunsuzluk alıp başını gitmiştir, toplum şans oyunlarına bel bağlamıştır. İnsanlar devamlı müşteri olarak görülmekte ve sürekli ezilip aşağılanmaktadır. Herkeste silah vardır. Vurdumduymazlık, aymazlık, yabancılaşma had safhadadır. Devlet, resmî uyuşturucusu olan dereotunu yemeyi zorunlu hale getirmiştir. Bütün halk dereotu yiyerek kendini uyuşturmaktadır. Popüler kültür de kullanılarak gençlik tamamen apolitize edilmiştir. Bizimkiler de, diplomanın hiçbir işe yaramayacağını bildikleri için, çareyi bir sinema filmi yapıp ünlü olmakta bulurlar; ancak hiç birinin bu filmi nasıl yapacaklarına dair bir fikri yoktur. Filme mali kaynak bulma görevini Moko üstlenmiştir. “Ya tutarsa” oyunu bağımlısı Moko, saat başı kupon yapan bir tutturamayan kumarbazdır. Sürekli tek maçtan yatar. Meşet ise zampara ayaklarında gezen, her kıza yazan, her seferinde başarısız olmasına rağmen kendini uzman çapkın olarak satan, daha da yüzsüzleşerek insanlara taktik veren, diğer üç arkadaşı gibi ezik ve bitik biridir. Jedi ise, oyuncu olmaya çalışan, kendini sürekli büyük bir oyuncuymuş gibi anlatan, ama gerçekte figürasyon oynamakta bile zorluk çeken birisidir. Bu film çekme kararlarının arkasından gelişen olaylar, O-Land’te yaşanan her şeyin arka planınıdır, Godo ile ilgili büyük bir sırrı ortaya çıkartacaktır.

Oyuncu kadrosu

  • Devrim Doğuş Akbaş - Godo Lastevilla
  • Ali Onat Tamergil - Meşet
  • Göktuğ Engel - Jedi
  • Kutay Kunt - Moko
  • Ela Cebeci - Sosyolog
  • Uğur Şeleci - Kapsat
  • Celil Yağız - Puroviski
  • Cevdet Canver - 1. devrimci
  • Bülent Velioğlu - Komiser
  • Doğa Yavuz - 2. devrimci
  • Ahmet Samet Kütükçü - 3. devrimci
  • Selim Övünç Altınkök - Komiser yardımcısı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Terry Gilliam</span> İngiliz film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Terrence Vance "Terry" Gilliam, İngiliz senarist, yönetmen, animatör, oyuncu ve Monty Python tiyatro grubu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Lukas Moodysson</span> İsveçli senarist ve yönetmen

Karl Fredrik Lukas Moodysson, İsveçli senarist ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Düzağaç</span> Türk müzisyen

Feridun Düzağaç, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Al Pacino</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Alfredo James Pacino Amerikalı aktör ve yapımcı. 20. yüzyılın en önemli oyuncularından biri olarak kabul edilen Al Pacino, bir Oscar kazandı. Baba serisinde canlandırdığı Michael Corleone karakteriyle geniş çevrelerce tanındı.

<i>Duvar</i> (film) Yılmaz Güneyin 1983 yapımı son filmi

Duvar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği 1983 yapımı filmdir. Yılmaz Güney'in, Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi alan Yol filminden sonraki ilk, hayatını kaybetmeden önceki son filmidir. Ayrıca 1974 yılındaki Arkadaş filminden beri bizzat çekimlerinin başında bulunduğu ilk filmidir. Güney, 1974–1981 yılları arasını cinayetten ötürü hapishanelerde geçirdiği için bu dönemdeki filmlerinin çekimlerinde bulunamamış, filmlerini hapishaneden organize ve takip etmiştir. Duvar filminin çekimlerini ise 1983'te Fransa'da gerçekleştirmiş ve ilk olarak tekrar Cannes Film Festivali'nde göstermiştir.

<i>Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı</i> George Lucasın 2002 yapımı bilimkurgu filmi

Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı, Star Wars serisine ait, 2002 yılı yapımı bir bilimkurgu filmidir. Yönetmenliğini George Lucas yapmış ve senaryoyu da Jonathan Hales ile beraber yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Michael Haneke</span> Avusturyalı film yönetmeni

Michael Haneke, Avusturyalı film yönetmeni. Kendi anlatımıyla "kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler" yapan Haneke, filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle film müziği kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

<i>Maden</i> (film) Yavuz Özkanın yönettiği 1978 tarihli sinema filmi

Maden, 1978 Türkiye yapımı politik dram türünde bir sinema filmidir. Filmin yönetmenliğini yapan Yavuz Özkan senaryosunu da kaleme almıştır.

<i>Gönül Yarası</i> (film) 2004 yapımı Türk filmi

Gönül Yarası, başrollerinde Şener Şen, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen'in oynadığı, yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı 2004 yapımı sinema filmi. 7 Ocak 2005'te vizyona girmiştir. Film Akademi Ödülleri'nde de ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Türkiye'yi temsil etmiştir. Film ayrıca, Dünya'nın, bir Türkü Bar'da söylediği Etek Sarı türküsü, aynı barda Neşet Ertaş'ın seslendirdiği "Karlı Dağlar", Aynur Doğan'ın seslendirdiği "Dar Hejiroke" şarkılarına da yer verilmiştir. Yapımcı firmalardan biri olan Filmacass, resmi Youtube hesabına filmin tamamını yüklemiştir. Film, bazı sahnelerde gözüken mikrofonlar sebebiyle izleyiciden ve film eleştirmenlerinden bu konuda olumsuz yorum almıştır. Filmi 898 bin kişi sinemada izlemiştir.

<i>John Malkovich Olmak</i> 1999 yapımı Amerikan film

John Malkovich Olmak, 1999 yapımı film. Senaryosunu Charlie Kaufman yazmış, yönetmenliğini Spike Jonze yapmıştır. Film En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar'a aday gösterilmiştir.Cameron Diaz ise bu filmdeki rolü ile Satellite, Screen Actors Guild, Altın Küre ve BAFTA'ya aday gösterilmiştir. Filmin konuk oyuncusu Charlie Sheen ise, gerçek hayatta yaşadığı alkol problemini filmde mizahi olarak gösterilmiştir.

<i>Ah Güzel İstanbul</i> (film, 1966) 1966 filmi

Ah Güzel İstanbul, 1966 yapımı kara komedi tarzında siyah-beyaz bir Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Michael Keaton</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Michael John Douglas, Amerikalı oyuncudur.

<i>Dar Alanda Kısa Paslaşmalar</i> Serdar Akar filmi

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000 Türkiye yapımı, dram türündeki sinema filmidir. Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

<i>Mezarını Derin Kaz</i>

Mezarını Derin Kaz, 1994 Birleşik Krallık yapımı gerilim-kara komedi filmidir. Özgün adı Shallow Grave olan film çevrildikten bir yıl sonra 29 Eylül 1995'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

Nergis Öztürk Toktaş, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu.

Güngör Gün, Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur.

<i>Kurtlar Vadisi Filistin</i> Kurtlar Vadisi serisinin üçüncü filmi (2011)

Kurtlar Vadisi Filistin merkezinde İsrail-Filistin çatışmasının yer aldığı bir filmdir. Senaryosunu Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan üçlüsü yazmıştır. Yapımcılığını Raci Şaşmaz yapmıştır. Film 28 Ocak 2011'de Türkiye'de ve tüm dünyada vizyona girmiştir. 7 yıldır Kurtlar Vadisi'nin tüm sinema ve televizyon serilerinin müziklerini yapan Gökhan Kırdar, yerini bu film için Kalan Müzik'e bırakmıştır. Senaryosu daha önceden tamamlanan filmin; İsrailli askerlerin, 9 Türk'ün ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara isimli gemisine yapmış olduğu saldırıdan dolayı, senaryosuna eklenti yapılarak, çekimlerine bu şekilde başlanmıştır. Filmin özel efekt koordinatörlüğünü, Mark Meddings üstlenmiştir. Hollywood'un en usta özel efekt uzmanlarından biri olan Meddings, dünyanın en büyük yönetmenleriyle çalışmıştır. Er Ryan'ı Kurtarmak, Cennetin Krallığı, Büyük İskender, Soğuk Dağ, Kara Şahin Düştü ve Kurtlar Vadisi Irak ise; özel efektlerini yaptığı bazı filmler.

<i>Sümelanın Şifresi: Temel</i> 2011 yapımı Türk filmi

Sümela'nın Şifresi: Temel, yönetmenliğini Adem Kılıç'ın ve senaristliğini Yılmaz Okumuş'un yaptığı 2011 yapımı Türk komedi ve macera filmidir. Karadenizlilerin kişileştirilmiş formu olan Temel'le ilgili çekilmiş serinin ilk filmidir. Yapımcılığını Üçgen Yapım Evi yapmıştır. Film, 16 Aralık 2011 tarihinde Pinema Film dağıtımıyla vizyona girmiştir.

<i>Kara Bela</i> (film, 2015) Burak Aksakın 2015 tarihli filmi

Kara Bela, yönetmen ve senaristliğini Burak Aksak'ın gerçekleştirdiği 2. sinema filmidir. 18 Eylül 2015'te vizyona giren Kara Bela filmi, halka açık bir gala düzenleyerek Türk sinema tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'ndaki galayı yaklaşık beş bin biletli izleyici izledi.