İçeriğe atla

Tutkulardan İntihar

Tutkulardan İntihar
Hümeyra stüdyo albümü
Yayımlanma6 Mayıs 1990 (1990-05-06)
Tarz
Süre45:12
DilTürkçe
ŞirketSarp Plak
Yapımcı
Hümeyra kronolojisi
Yıllar Sonra
(1988)
Tutkulardan İntihar
(1990)
Sessiz Gemi
(1994)

Tutkulardan İntihar; Hümeyra'nın 1990 yılında yayınlanmış olan dördüncü stüdyo albümüdür.

Tarz

Tutkulardan İntihar genel itibarıyla türler arası ve deneysel bir çalışmadır. Albüme ismini veren ve şarkı listesinde de ilk sırada yer alan "Tutkulardan İntihar"ın sözlerini dönemin ünlü radyo programcısı Renin Batıgün yazmış ve Hümeyra tarafından bestelemiştir. Çoğu kişiye göre bu şarkı Türk müzik tarihindeki rap esintileri taşıyan bir parçadır. Ayrıca Hümeyra bu albümde de balad türüne şarkılara yer vermiş; Türk edebiyatındaki birçok ünlü ve önemli şiiri besteleyip seslendirmiştir. Bunlar; Kemalettin Kamu'nun "Gurbet", Ahmet Haşim'in "Merdiven" ve Yahya Kemal Beyatlı'nın "Rindlerin Akşamı" isimli eserleridir. Albümün diğer dikkat çeken özelliği ise Türk halk müziği kültürüne ait pek çok şarkının yeniden yorumlanmış olmasıdır. Sözleri ve müziği anonim olan "Caney" ve "Ahça Bardakça Bak"ın yanı sıra halk müziği sanatçısı Yavuz Top tarafından kaleme alınan "Korkirem" ile Aşık Hüdai'nin yazdığı "Makbuldür" de albümde bulunan THM şarkılarındandır.[1]

Şarkı listesi

A yüzü B yüzü
Sıra Şarkı Söz Müzik Süre Sıra Şarkı Söz Müzik Süre
1 Tutkulardan İntiharRenin Batıgün Hümeyra 2:27 1 KorkiremYavuz Top Bilinmiyor2:50
2 Unutulduk Bak SevgilimYıldırım TürkerYusuf Bütünley 2:56 2 MerdivenAhmet Haşim Hümeyra 5:58
3 GurbetKemalettin Kamu Hümeyra 3:16 3 AcılarHümeyra Yusuf Bütünley 2:46
4 MakbuldürAşık Hüdai Mustafa Budan 4:04 4 DoktorHüseyin Çırakman Hümeyra 2:10
5 CaneyBilinmiyorBilinmiyor3:22 5 Rindlerin AkşamıYahya Kemal Beyatlı Hümeyra 3:42
6 Hiç Oldu Mu?Gürhan Uçkan Buğra Uğur4:07 6 Büyü GibiSelmi AndakYıldırım Türker 3:22
7 Ahça Bardakça BakBilinmiyorBilinmiyor2:04 7 Unuttumİlhami Bekirtez Hümeyra 1:33

Yapım görevlileri

  • Hümeyra - vokal, besteci, kapak resmi tasarımcısı
  • Lütfü Çolak - grafik tasarımcısı
  • Buğra Uğur - besteci, aranjör
  • Yusuf Bütünley - besteci, vokal
  • Mustafa Budan - besteci
  • Yıldırım Türker - besteci, söz yazarı
  • Renin Batıgün - söz yazarı
  • Kemalettin Kamu - söz yazarı
  • Aşık Hüdai - söz yazarı
  • Gürkan Uçkan - söz yazarı
  • Yavuz Top - söz yazarı
  • Ahmet Haşim - söz yazarı
  • Hüseyin Çırakman - söz yazarı
  • Yahya Kemal Beyatlı - söz yazarı
  • Selmi Andak - söz yazarı
  • İlhami Bekirtez - söz yazarı
  • Metin Sarp - yapımcı
  • Seda Akay - yapımcı

Yayınlanma tarihi

Ülke Tarih Format Şirket Notlar
Türkiye6 Mayıs 1990 Kaset Sarp Plak [1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hümeyra – Tutkulardan İntihar". Discogs (İngilizce). 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fatma Hümeyra Akbay veya bilinen sahne adıyla Hümeyra, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncu.

Cinuçen Tanrıkorur Türk bestekâr ve ud virtüözü, müzikolog ve şarkı sözü yazarı. İtalyan lisesi mezunudur. Uzun yıllar TRT'ye verilen müzik eserlerini inceleyen komisyonun başkanlığını yaptı. Müzik hayatı boyunca 505 beste yapmıştır. Şedd-i sabâ, Zâvil-aşiran ve Gülbûse makamlarını terkip etmesiyle birlikte bu makamlarda klasik fasılları da mevcuttur. 1986'da Fransız Devlet Radyosu'nca LP'si yapılan ilk Türk sanatçısı unvânına sahiptir. Münir Nurettin Selçuk'tan sonra Yahya Kemal’in şiirlerini en çok besteleyen ikinci kişidir. Feyzi Halıcı şiirlerinden pek çok bestesi bulunur.

<i>Senden İbaret</i> 2000 çıkışlı Hande Yener albümü

Senden İbaret, Türk şarkıcı Hande Yener'in ilk stüdyo albümü. 31 Mayıs 2000'de DMC tarafından yayımlandı.

Âşık Hüdaî; Türk halk ozanı ve şair.

<i>Sevgiliye</i> (Aşkın Nur Yengi albümü) Türk şarkıcı Aşkın Nur Yenginin ilk stüdyo albümü

Sevgiliye, Türk şarkıcı Aşkın Nur Yengi'nin ilk stüdyo albümü. 30 Ocak 1990'da Fono Müzik tarafından yayımlandı.

<i>Sertab Erener</i> (albüm) albüm

Sertab Erener, Türk şarkıcı Sertab Erener'in dördüncü stüdyo albümü. 500.000 adet satmıştır

"Yalan Olmasın", Hande Yener'in 2007 yılında yayınlanan beşinci albümü "Nasıl Delirdim?'den bir şarkı. Sözleri Sezen Aksu tarafından yazıldı, düzenlemesi ve bestesi Erol Temizel tarafından yapıldı. Şarkının video klibi, albümün üçüncü klibi oldu ve yönetmenliğini Kemal Doğulu yaptı.

<i>Ey Şûh-i Sertab</i> Sertab Erenerin stüdyo albümü

Ey Şûh-i Sertab, Sertab Erener'in dokuzuncu stüdyo albümü. Türk Sanat Müziği şarkılarından oluşur. Erener kendisine de Sertab ismini veren babasına ithafen hazırladığı albümde 15 klasik eseri seslendirmiştir.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

Renin Batıgün; Türk yapımcı ve radyo programcısı.

Sessiz Gemi, ilk olarak Hümeyra tarafından 1975 yılında tekli olarak yayınlanan bir şarkıdır. Müziği Frank Gerald & Patricia Carli'ye ait olup, Christian Delagrange'ın seslendirdiği ve 1972 yılında yayınlanan Sans toi je suis seul şarkısının Türkçe aranjmanıdır. Sözleri Yahya Kemal Beyatlı'ya ait aynı isimli şiirin müziğe uyarlanmış halidir. Yoğun ilgi görüp zamanla bir klasik haline gelen şarkı, birçok diğer sanatçı tarafından da seslendirilmiştir. Sertab Erener'in versiyonu 2005 yılında Aşk Ölmez adlı albümünden bir tekli olarak çıkmıştır.

Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir. Şiirde, Halk edebiyatında olduğu gibi hece ölçüsü kullanılmıştır. Genellikle sözcüklerin akla gelen ilk anlamları kullanılmıştır. Yazarların verdikleri eserlerde millî hisler ön planda olurken, eserlerdeki kişiler halk arasından seçilmiş sıradan kişilerdir. Bu akıma dahil olan şairler şiirlerini Kültür Haftası, Hisar ve Çınaraltı gibi dergilerde yayınlamışlardır. Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır. Dönem şairlerinden Arif Nihat Asya Türk edebiyatında "Bayrak Şairi" olarak bilinirken Ömer Bedrettin Uşaklı "Anadolu Şairi", Kemalettin Kamu ise "Gurbet Şairi" olarak bilinir. Bu akımın diğer şairlerinden Ahmet Kutsi Tecer Âşık Veysel'i Türk edebiyatına tanıtan kişidir. Necmettin Halil Onan "Bir Yolcuya" adlı şiiriyle hamaset edebiyatına ait örnekler vermiştir. Behçet Kemal Çağlar ise şiirlerinde Atatürk devrimleri ve Atatürk sevgisi gibi konular ön plana çıkarmış ve Faruk Nafiz Çamlıbel ile Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

"Öpücem", Türk şarkıcı Simge'in 2018 çıkışlı Ben Bazen albümünde yer alan bir şarkıdır. Albümün ikinci klibi olarak 27 Eylül 2018'de gösterime girdi. Klibin çekimleri Kilyos, Sarıyer'de tamamlandı. Şarkı Türkiye'de MusicTopTR Resmî Listesi'nde bir numaraya kadar yükseldi.

"Bir Günah Gibi", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1983 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Süperstar '83'te yer alan bir şarkı. Sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılmıştır. Bestesi bir Rus halk şarkısı olan "Oçi Çorniye"den gelmektedir ve albüme kaydedilirken "Oçi Çorniye"nin Julio Iglesias'ın "Nathalie" adıyla kaydettiği versiyonu esas alınarak aranjmanı yapılmıştır. Düzenlemesi Garo Mafyan'a ait olan şarkının sözleri gizli bir aşk hakkındadır. Yayımlandığı yıl albümün en öne çıkan şarkılarından biri oldu ve müzik eleştirmenlerinden olumlu tepkiler aldı. İlerleyen on yıllarda çeşitli şarkıcılar tarafından pek çok kez yeniden seslendirildi.

"Son Yolcu", Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1983 çıkışlı onuncu stüdyo albümü Süperstar '83'te yer alan bir şarkı. Sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılırken bestesi Anselmo Genovese ve Osvaldo Miccike tarafından yapılmıştır. İtalyan şarkıcı Mina'nın "Senza Fiato" şarkısının aranjmanıdır ve bu albüm kaydındaki düzenlemesi Garo Mafyan'a aittir. Şarkı yayımlandığı yıl "Uykusuz Her Gece" ve "Bir Günah Gibi" ile birlikte albümün en öne çıkan şarkılarından biri oldu ve müzik eleştirmenlerinin takdirini topladı.

Gümüş, Türk şarkıcı Nükhet Duru'nun stüdyo albümü. 17 Temmuz 1996'da Topkapı Müzik tarafından yayımlandı.

<i>Kördüğüm</i> (Hümeyra albümü) Hümeyra albümü

Kördüğüm; Hümeyra'nın 1969 yılında yayınlanan ikinci EP albümüdür. Arif Mardin'in yapımcılığını üstlendiği projede besteleri Hümeyra'ya ait iki şarkı bulunmaktadır. Albümdeki "Kördüğüm" isimli parça esasen Şevket Rado tarafından yazılmış bir şiirdir ve sanatçının müzik dünyasında tanınmasını sağlayan en önemli şarkılardan biri olarak kabul edilir. Bu şarkı daha sonra Aslı Gökyokuş tarafından seslendirilmiş ve Su Gibi albümüne eklenmiştir. Aşık Veysel'in ve Türk halk müziğinin önemli eserlerinden "Uzun İnce Bir Yoldayım" folk rock tarzında yorumlanmış ve "Yol" adıyla albüme dahil edilmiştir.

<i>Ölüm</i> (albüm) Hümeyra albümü

Ölüm; Hümeyra'nın ilk 45'liği ve çıkış albümüdür.

<i>Yolcuyum Bu Dağlarda</i>

Yolcuyum Bu Dağlarda Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 13 Haziran 2002 tarihinde çıkardığı on dördüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sunulmuştur. Güler Duman'ın Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997) adlı albümünden beş yıl sonra çıkardığı albümdür. 2001 yılının son ayında albümün kayıtlarına başlanılmıştır. 2002 Mayıs'ında biten albümün kayıtları beş ay kadar sürmüştür. Albümde Aliyar, Meçhuli, Seyit Meftuni, Sadık Doğanay, Raci Alkır ve Bilal Ercan gibi sanatçıların eserlerini yorumlamıştır. Güler Duman, on iki parça bulunan bu albümde hiçbir parçaya klip çekmemiştir. Fakat televizyon ve radyo programlarına sıkça konuk olmuştur.