İçeriğe atla

Tutku Esirleri

Tutku Esirleri
In the Cut
YönetmenJane Campion
Yapımcı
Senarist
  • Jane Campion
  • Susanna Moore
Oyuncular
MüzikHilmar Örn Hilmarsson
Görüntü yönetmeniDion Beebe
KurguAlexandre de Franceschi
StüdyoPathé Productions Ltd
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i22 Ekim 2003 (2003-10-22) (limited)
31 Ekim 2003 (2003-10-31) (wide)
Süre119 dakika
ÜlkeABD
Birleşik Krallık[2]
Dilİngilizce
Bütçe$12 milyon[3]
Hasılat$23.7 milyon

Tutku Esirleri, Jane Campion tarafından yazılıp yönetilen ve başrollerinde Meg Ryan, Mark Ruffalo, Jennifer Jason Leigh ve Kevin Bacon'ın oynadığı 2003 yapımı Amerikan psikolojik gerilim filmidir. Campion'ın senaryosu Susanna Moore'un 1995 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, Manhattan'daki mahallesinde işlenen bir dizi korkunç cinayeti araştıran bir dedektifle kişisel bir ilişki içine giren bir İngilizce öğretmenine odaklanıyor.

Film 22 Ekim 2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırlı gösterime girdi ve daha sonra aynı yıl Cadılar Bayramı'nda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta geniş gösterime girdi. Film gösterime girdikten sonra eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı. Olumsuz eleştiriler hikaye ve anlatı yapısına yönelikti.[4] Olumlu eleştiriler ise oyunculukları ve Campion'ın görselliğini övdü.[5]

Son yıllarda film, erkek bakışını ve diğer yaygın film mecazlarını altüst etmesi nedeniyle yeniden değerlendirildi.[6][7][8]

Olay Örgüsü

New York'ta yaşayan, içine kapanık bir yazar ve İngilizce öğretmeni olan Frannie Avery, öğrencilerinden biri olan Cornelius ile ders hakkında konuşmak için yerel bir barda buluşur. Cornelius, John Wayne Gacy'nin işlediği suçlardan dolayı suçlu olmayabileceğine dair bir teori öne sürer ve daha sonra bundan 'arzunun' sorumlu olduğunu iddia eder. Bodrum katındaki tuvalete giderken, bir kadının bir erkeğe oral seks yaptığına tanık olur. Karanlık olmasına rağmen adamın bileğindeki 3'lü Maça (takım) dövmesini ve kadının mavi tırnaklarını görebilir.

Frannie periyodik olarak metro afişlerinde kendi hayatıyla ilgili gibi görünen şiirler okur.

Birkaç gün sonra Dedektif Giovanni Malloy, Frannie'nin bahçesinde kopmuş bir uzvu bulunan genç bir kadının korkunç cinayetini araştırırken Frannie'yi sorgular. Frannie, karısını öldürmeye çalıştığı için artık silah taşıyamayan dedektifin ortağı Richard Rodriguez de dahil olmak üzere diğer erkeklerin cinsiyetçi tutumları ve kaba davranışları karşısında hayal kırıklığına uğrasa da, dedektifin cinsel saldırganlığı karşısında hem heyecanlanır hem de korkar. Frannie, Malloy'a kendisini gizli bir kulübün üyesi olarak tanımladığını söylediği maça üçlüsü dövmesi hakkında sorular sorar. Bardan eve dönerken maskeli bir yabancı tarafından saldırıya uğrar. Malloy'u arar ve ikisi tutkulu bir seks yaşarlar. Bileziğinde bir tılsımın eksik olduğunu fark eder.

Ertesi gün Frannie, bir striptiz kulübü'nün üstünde yaşayan özgür ruhlu üvey kız kardeşi Pauline'e cinsel karşılaşmayı anlatır. Malloy, Frannie'ye cinayet gecesi kurbanla aynı barda olduklarını söyleyince, Frannie katilin Malloy olabileceğinden şüphelenmeye başlar. İkinci bir kurban okul çamaşırhanesindeki çamaşır makinesinde parçalanmış olarak bulunur. Frannie, Malloy'a nehir kıyısındaki tenha bir yere kadar eşlik eder ve burada Malloy ona silah kullanmayı öğretir. Bu arada Cornelius, John Wayne Gacy hakkındaki dönem ödevi kanla resmedildiği için cinayetlerden şüphelenilerek polis sorgusuna alınır.

Frannie, kendisini takip eden eski erkek arkadaşı John Graham ile karşı karşıya gelir. Ona panik atak geçirdiğini ve Pauline'e çıkma teklif etmek istediğini söyler. Pauline'in dairesine gider, daireyi kilitsiz ve dağınık bulur. Banyoda Pauline'in kesik başını plastik bir torba içinde bulur. Malloy tarafından sorgulandıktan sonra Frannie dairesinde sarhoş olur. Cornelius gelir ve ona tecavüz etmeye çalışır, ancak Dedektif Rodriguez tarafından engellenir. Daha sonra Malloy, katilin 'imzasının' kurbanlarının parmağına bir yüzük bırakmak olduğunu açıklar. Frannie onu bir boruya kelepçeler ve seks yaparlar. Malloy'da kayıp tılsımının ve Pauline'in dairesinin anahtarının olduğunu keşfettikten sonra, dövmesi hakkında onunla yüzleşir ve onun seri katil olduğunu öne sürer. Malloy'un ceketini ve silahını alır, onu kelepçeli bırakır ve dışarıda Rodriguez tarafından karşılanır. Onu plakasız polis arabasına binmeye ikna eder.

Rodriguez Frannie'yi George Washington Köprüsü'nün altındaki Küçük Kırmızı Deniz Feneri'ne götürür. Ona buranın kendisine öğrettiği bir kitabı, To the Lighthouse hatırlattığını söyler. Frannie, Rodriguez'in Malloy ile aynı dövmeye sahip olduğunu fark eder. Rodriguez bir bıçağın ucunda bir yüzük hediye eder ve Frannie'ye evlenme teklif eder. Rodriguez'in katil olduğunu anlayan Frannie, Malloy'un silahıyla onu vurur. Adam onu boğmaya çalışır ama kadın silahı tekrar ateşleyerek adamı öldürür. Kanlar içinde dairesine geri döner ve hâlâ onu bıraktığı boruya kelepçeli olan Malloy'un yanına uzanır.

Kaynakça

  1. ^ "In The Cut (2003)". AFI Catalog of Feature Films. 21 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2023. 
  2. ^ "In the Cut". bfi. 17 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2022. 
  3. ^ "In the Cut (2003) - Financial Information". The Numbers. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2024. 
  4. ^ Hornaday, Ann (31 Ekim 2003). "'In the Cut': Provocatively Predictable". The Washington Post. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 
  5. ^ Dargis, Manohla (22 Ekim 2003). "Hot and cold". Los Angeles Times. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 
  6. ^ Smith, Justine (30 Nisan 2018). "Re-examining the challenging eroticism of In the Cut". Little White Lies. 2 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 
  7. ^ Richard, David Evan (September 2017). "In the Cut (Jane Campion, 2003)". Senses of Cinema. 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 
  8. ^ Vasquez, Zach (17 Kasım 2021). "IN THE CUT: A Secret American Giallo Masterpiece". Fangoria (İngilizce). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yedi</i> (film) David Fincher tarafından yönetilen 1995 yapımı film

Yedi, senaryosu Andrew Kevin Walker tarafından yazılmış, yönetmenliği ise David Fincher tarafından yapılan 1995 yapımı filmdir.Filmde Hristiyanlık'ın 7 ölümcül günahını işleyenleri kendi vahşi yöntemleriyle öldüren bir seri katili ve onun peşindeki iki polis dedektifinin çabalarını konu alan, Hollywood yapımı bir gerilim filmidir. Sürekli yağmur yağan bir şehir, küf rengi tonlar, karanlık mekanlarda çekilen sahneleri ile sinema klasikleri arasında gösterilmektedir.

<i>Zodiac</i> (film)

Zodiac, 2007 ABD yapımı David Fincher'ın yönettiği gizem gerilim filmi. 1960'lı yılların sonundan itibaren Amerika Birleşik Devletleri'nin batı sahillerinde seri cinayetler işleyen ve kendine Zodiac takma adını koyan katili yakalama öyküsüne dayanmaktadır. Film o dönemde bir karikatürist olarak çalışan Robert Graysmith'in aynı adla yayınladığı esere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jane Campion</span>

Jane Campion Oscar ödülü sahibi film yönetmeni ve senaristi.Piyano filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almış ve En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Lina Wertmüller, Sofia Coppola ve Kathryn Bigelow ile birlikte bu ödüle aday gösterilen dört kadından biridir. Piyano ile Cannes Film Festivali'nde en iyi filme verilen Altın Palmiye'yi almıştır.

<i>Mavi Kadife</i>

Mavi Kadife, David Lynch'in yazıp yönettiği 1986, ABD yapımı gerilim filmidir. Filmin başrollerinde Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper ve Laura Dern yer alır. Filmin orijinal ismi olan Blue Velvet ismi, şarkıcı Bobby Vinton'un aynı adlı şarkısından alınmıştır.

<i>Vahşi Hakikat</i> (film)

Vahşi Hakikat 1968 ABD yapımı bir polisiye filmdir. Özgün adı The Detective olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir.

<i>İçindeki Yabancı</i> Neil Jordanın Yönetmenliğini Yaptığı 2007 Yapımı Film

İçindeki Yabancı 2007 ABD-Avustralya ortak yapımı filmdir. Özgün adı The Brave One dır. Senaryosunu Roderick Taylor ve Bruce A. Taylor'un kendi hikâyelerine dayandırarak yazdıkları filmin yönetmeni Neil Jordan'dır. Başrollerde Jodie Foster ve Terrence Howard oynamışlardır. Filmin promosyon sloganı "Kaç yanlış bir doğru eder?"dir.

İtiraf Ediyorum, 1953 yapımı bir Alfred Hitchcock filmidir. Başrollerde Montgomery Clift ve Anne Baxter'ın oynadığı film, Paul Anthelme'in oyunundan George Tabori tarafından senaryolaştırılarak sinemaya aktarılmıştır.

<i>Karanlık Şehir</i>

Karanlık Şehir ; Lem Dobbs, David S. Goyer ve Alex Proyas tarafından kaleme alınmış ve Alex Proyas tarafından yönetilmiş 1998 yapımı bir bilimkurgu-gerilim-suç filmi. Başrolde Rufus Sewell yer almaktadır. Film ABD'de 27 Şubat 1998'de gösterime girmiştir.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (film)

Ve Ayna Kırıldı, 1980 İngiltere yapımı dedektif filmidir. Özgün adı The Mirror Crack'd dir. Filmin adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Filmin kahramanı Miss Marple, filmde bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Seri katil</span> bir aydan fazla bir süre içinde üç veya daha fazla kişiyi öldüren kişi

Seri katil, anormal kişisel bozukluklar sonucu, 30 günden daha uzun bir zaman diliminde ve arada bekleme dönemleri de olacak şekilde 3 veya daha fazla kişiyi öldüren kişidir. Kurbanlar sıklıkla aynı kurguda öldürülmekte ve benzer özellikleri taşıyabilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Morgue Sokağı Cinayetleri</span>

Morgue Sokağı Cinayetleri, Edgar Allan Poe tarafından yazılan ve ilk defa 1841'de Graham's Magazine'de yayımlanan öykü. İlk dedektiflik öyküsü olarak kabul edilen Morgue Sokağı Cinayetleri'ni Poe, "uslamlama öyküleri" olarak grupladığı öyküler arasında saymıştır. Ancak, E. T. A. Hoffmann'ın Matmazel Scuderi (1819) ve Voltaire'in Zadig (1748) öyküleri gibi, benzer temaya sahip daha eski öyküler de mevcuttur.

<i>Cinayet Günlüğü</i>

Cinayet Günlüğü, Bong Joon-ho'nun yönettiği 2003 Güney Kore yapımı drama filmidir. Film 1986 ve 1991 yılları arasında Hwaseong, Gyeonggi şehrinde geçen ülkenin ilk seri cinayetlerinin gerçek hikâyesini temel alır. Filmin sinematografisi ve Song Kang-ho'nun performansı geniş ölçüde beğeni kazanmıştır.

Generallerin Gecesi veya özgün adıyla The Night of the Generals, 1967 İngiltere-Fransa ortak yapımı psikolojik gerilim filmidir. Konusu II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında geçen film, ortak yapımcı ülke olan Fransa'da La Nuit des généraux adıyla gösterildi. Film, Alman yazar Hans Hellmut Kirst'ün 1962 yılında yazdığı aynı adlı romandan uyarlanmıştır. Eseri, kendisi de bir romancı olan Fransız Joseph Kessel ile İngiliz senarist Paul Dehn birlikte senaryolaştırmışlardır.

<i>Gizemli Nehir</i> Clint Eastwoodun 2003 yapımı dram filmi

Gizemli Nehir, 2003 yılı ABD yapımı drama filmi.

<i>Condemned: Criminal Origins</i> 2005te yayınlanan video oyunu

Condemned: Criminal Origins dövüş elementleri içeren bir psikolojik kurtulma-korku video oyunudur. Monolith Productions tarafından geliştirilmiş ve Sega tarafından yayımlanmıştır. 2005 sonbaharında tüm Dünya'da Xbox 360 için yayımlanıp, daha sonra 2006 yılında Microsoft Windows sürümü de yayımlanmıştır. Windows sürümü, konsol sürümüne kıyasla bazı değişiklikler içermektedir.

<i>Stray Dog</i> 1949 Japonya yapımı sinema filmi

Stray Dog, 1949 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 17 Ekim 1949'da tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 122 dakikadır.

<span class="mw-page-title-main">John Wayne Gacy</span> Amerikalı seri katil (1942 – 1994)

John Wayne Gacy, Demokrat Parti'nin seçim bölgesindeki bir danışman, iş insanı ve komşularının partilerinde palyaçoluk yapan Amerika'nın en bilinen seri katillerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

Bosch, Amazon Studios ve Fabrik Entertainment tarafından yapılan ve Titus Welliver'ın Los Angeles Polis Departmanı dedektifi Harry Bosch olarak oynadığı bir Amerikan yapımı polisiye dizidir. Dizi, Eric Overmyer tarafından Amazon için geliştirildi ve ilk sezon için Michael Connelly'nin The Concrete Blonde (1994), City of Bones (2002), Echo Park (2006) kitaplarından ilham alındı. Dizi, The After dizisi ile birlikte Amazon'un 2014'ün başlarında çevrimiçi olarak yayınladığı iki drama pilotundan biriydi ve stüdyo bir dizi siparişi verip vermemeye karar vermeden önce izleyicilere bu konudaki fikirlerini sundu. Altıncı sezon, COVID-19 salgını sırasında beş günlük bir #BoschStakeout maratonunun ardından 16 Nisan 2020'de yayınlandı. Yedinci ve son sezon 25 Haziran 2021'de yayınlandı ve dizi son buldu. Amazon'un IMDb TV'si için bir yan dizi olan Bosch: Legacy ise halen geliştiriliyor, dizide Welliver ve Bosch dizi ekibinin çoğu yer alıyor.

Rustin Spencer "Rust" Cohle, HBO'nun antoloji televizyon dizisi True Detective'in ilk sezonunda, Matthew McConaughey tarafından canlandırılan kurgusal karakter. Woody Harrelson tarafından canlandırılan ortağı Martin "Marty" Hart ile birlikte Louisiana Eyalet Polisi (LSP) için bir cinayet dedektifi olarak çalışıyor. Sezon, Cohle ve Hart'ın Louisiana'da 17 yıl boyunca üzerinde çalıştıkları bir seri katil avını konu alıyor.