İçeriğe atla

Tus Airways

Tus Airways
IATAICAOÇağrı Kodu
U8[1]CYF TUS AIR
KuruluşHaziran 2015
Faaliyete başlama14 Şubat 2016
HublarıLarnaka Uluslararası Havalimanı
Sık uçuş programıTus & Plus[2]
Uçak filosu1
Uçuş noktaları2[3]
Ticari işletme merkeziLarnaka, Kıbrıs
Önemli kişilerAntonis Sfakianakis
Websitesitusairways.com
Vikiveri öğesi

Tus Airways, Larnaka Uluslararası Havalimanı merkezli Kıbrıslı havayolu şirketidir. Haziran 2015'te kurulmuş ve 14 Şubat 2016'da Larnaka'dan uçuşlara başlamıştır. Ekim 2019 itibarıyla Tus Airways, tarifeli uçuşların çoğuna son verdi ve charter hizmetlerine yoğunlaştı.

Tarihçe

Avrupa ve ABD'den gelen yatırımcılar tarafından desteklenen Tus Airways, Haziran 2015'te kuruldu.[4][5] 2015 yılında Kıbrıs Hava Yolları'nın faaliyetlerine son vermesinin ardından kurulan ilk Kıbrıs merkezli havayoludur.

14 Şubat 2016'da Larnaka'dan Tel Aviv ve Hayfa'ya bir Saab 340 ile uçuşlara başladı. Temmuz 2016'da rotalarındaki kapasitesini artırmak için Saab 2000 satın aldı.[6] Haziran 2017'de, filodaki ilk jet uçağı olarak iki adet Fokker 100 satın aldı. Daha sonra beş adet Fokker 70 satın aldı. 6 Temmuz 2018'de havayolu, sık uçan yolcu programı olarak "Tus & Plus"ı da başlattı.[2]

Eylül 2019'da havayolunun kapanacağına dair haberler ortaya çıktı, ancak havayolunun CEO'su Andrew Pyne, bu haberleri reddetti ve havayolunun "kapanmayacağını ancak değişeceğini" söyledi. Pyne, havayolunun 2019 yaz sezonunun sonuna kadar normal operasyonlarına devam edeceğini ve kış aylarında yalnızca charter uçuşları gerçekleştirileceğini söyledi.

Havayolu 2020 itibarıyla elindeki tüm Saab ve Fokker uçaklarını aşamalı olarak bırakacağını açıkladı ve Şubat 2021'de bir adet Airbus A320-200 aldı.[7]

Destinasyonlar

Mayıs 2020 itibarıyla, Tus Airways aşağıdaki destinasyonlara tarifeli uçuşlar düzenlemektedir.

Şehir Ülke Havalimanı Notlar
LarnakaKıbrısLarnaka Uluslararası HavalimanıHavayolu merkezi
Tel AvivİsrailBen Gurion Uluslararası HavalimanıSüresiz olarak askıya alındı

Filo

Tus Airways'e ait bir Fokker 100

Mart 2021 itibarıyla Tus Airways filosu şu hava araçlarından oluşmaktadır:[8][9]

Tus Airways filosu
Hava aracı Serviste Sipariş Yolcu kapasitesi
Airbus A320-200 1 0 167
Toplam 1 1

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "IATA - Airline and Airport Code Search". iata.org. 15 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2016. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "tusairways.com" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ "Company Profile". www.tusairways.com. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2018. 
  4. ^ "Cyprus Mail: Cyprus carrier TUS gets green light". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  5. ^ "Gold: Cyprus Carrier TUS Receives Air Transport Licence". 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  6. ^ "Cyprus Reveals New National Carrier: Tus Airways". GTP Headlines. 19 Kasım 2015. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2017. 
  7. ^ "Cyprus's Tus Airways gears up for restart with first A320". ch-aviation (İngilizce). 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  8. ^ "Global Airline Guide 2019 (Part One)". Airliner World. October 2019: 13. 
  9. ^ "Our Fleet – Tus Airways". tusairways.com. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Tus Airways ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Onur Air</span> Türk hava yolu şirketi (1992–2021)

Onur Air, 14 Nisan 1992'de kurulan merkezi İstanbul Atatürk Havalimanı olan ve düşük maliyetli taşımacılık hizmeti veren bir Türk firmasıdır.

Star Alliance Almanya'nın Frankfurt şehri merkezli küresel havayolu ittifakı. 14 Mayıs 1997'de kurulan Star Alliance'ın logosu, kurucu üyeleri temsil etmektedir. 27 üyesi bulunan Star Alliance'a bağlı havayolu şirketleri, Mart 2014 itibarı ile toplamda 193 ülkede 1,321 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sky Airlines</span> 2013te iflas etmiş Antalya, Türkiye merkezli özel bir hava yolu şirketi

Sky Airlines Antalya, Türkiye merkezli özel bir hava yolu şirketir. Türkiye, Avrupa ve Asya arasında charter uçuşlar yapmaktaydı. 15 Ocak 2011 tarihinde tarifeli iç hat seferlerine başlamıştı. IOSA kalite ve güvenlik belgelerine sahipti. Haziran 2013 tarihinde Sky Airlines iflas etti.

Air Koryo Pyongyang, Sünen-guyŏk merkezli, Kuzey Kore devletinin ulusal bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Sunan Uluslararası Havalimanı tabanlıdır ve uluslararası olarak Asya ve Avrupa'daki noktalara tarifeli ve charter hizmetleri ile çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Star Airways</span>

Star Airways; Arnavutluk'un başkenti olan Tiran merkezli bir havayolu şirketiydi. Birçok Arnavut ve İtalyan girişimcinin ortak desteğiyle kurulan şirket uçuş lisansını 2009 yılının Haziran ayında almıştır. 3 Nisan 2010 tarihinde Airbus A320 tipi ilk uçağına sahip olan Star Airways aynı tipteki ikinci uçağını da aynı yılın Mayıs ayında almıştır. Şirket, 2010 yılının Eylül ayında uçuş operasyonlarını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georgian Airways</span>

Georgian Airways veya eski adıyla Airzena, merkezi Tiflis'te bulunan Gürcistan'ın özel sektöre ait bayrak taşıyıcısıdır. Bağlantı merkezi Tiflis Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Air Mediterranean</span>

Air Mediterranean, merkezi Atina Uluslararası Havalimanı'nda bulunan bir Yunan charter havayoludur.

Orange2Fly, merkezi Atina Uluslararası Havalimanı'nda bulunan bir Yunan charter havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahamasair</span>

Bahamasair Holdings Limited, Nassau merkezli bir havayolu şirketidir. Bahamasair, Bahamalar'ın bayrak taşıyıcı havayoludur ve Lynden Pindling Uluslararası Havalimanı (NAS) üssünden Karayipler ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 32 bölgesel varış noktasına tarifeli hizmetler sunmaktadır.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Aigle Azur</span>

Aigle Azur, merkezi Paris Orly Havalimanı'nda bulunan bir Fransız havayolu idi. Havayolu, Airbus A320 ailesi ve A330 uçaklarından oluşan bir filo ile Fransa'dan Avrupa, Afrika ve Yakın Doğu'daki 21 noktaya tarifeli uçuşlar gerçekleştirdi. Havayolu, iflas başvurusunda bulundu ve 2 Eylül 2019'da vekalet altına alındı. Devralma teklifleri alındı, ancak hiçbiri geçerli olmadı ve havayolu 27 Eylül 2019'da mahkeme tarafından tasfiye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.

Smartavia, merkezi Arkhangelsk, Rusya'da bulunan Rus düşük ücretli havayolu şirketidir. Esas olarak tarifeli yurtiçi ve bölgesel hizmetleri yürütür. Ana hatları Arkhangelsk Havaalanı, Pulkovo Havaalanı, Moskova Domodedovo Havaalanı'dır. Smartavia bir anonim şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Helios Airways'in 522 sefer sayılı uçuşu</span>

Helios Havayolları'nın 522 sefer sayılı uçuşu Larnaka'dan Prag şehrine planlanan, 14 Ağustos 2005'te düşen ve uçaktaki 121 yolcu ve mürettebatın tamamının ölümüyle sonuçlanan, Atina'da mola verilmesi planlanan tarifeli bir yolcu uçuşuydu. Uçağın kabin basıncındaki düşüşten dolayı, mürettebat etkisiz hâle geldi. Uçak, yakıtı bitene kadar otomatik pilotta seyretti ve Yunanistan, Grammatiko yakınlarında düştü. Yunan tarihinin en ölümcül havacılık kazasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cyprus Airways</span>

Cyprus Airways veya Charlie Airlines, Larnaka Uluslararası Havalimanı merkezli Kıbrıslı havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kam Air</span>

Kam Air, Kabil Uluslararası Havalimanı merkezli bir Afgan havayolu şirketidir. 2003 yılında kurulan Kam Air, 10 uçağa ve 1.200'den fazla çalışana sahip olup, Afganistan genelinde tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve Orta Asya, Güney Asya ve Orta Doğu'daki varış noktalarına uluslararası hizmetler işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MyWay Airlines</span>

MyWay Airlines Gürcistan merkezli bir havayolu şirketidir. Bağlantı merkezi Tiflis Uluslararası Havalimanı'dır.

Karadağ Havayolları ; Karadağ'ın bayrak taşıyıcısı hava yoludur. Ana merkezi Podgorica'daydı. Tivat Havalimanı'nda bulunan ikinci üssü ile Podgorica Havalimanı'ndaki merkezinden Avrupa çapında tarifeli ve charter seferler yürütüyordu. Havayolu, COVID-19 salgını sırasında biriken ağır kayıplar nedeniyle 26 Aralık 2020'den itibaren tasfiye edildi.