İçeriğe atla

Turunç sosu

Turunç sosu (Fransızca: Sauce bigarade) Fransız mutfağıdan turunç ile yapılan bir sos türüdür. Özellikle ördek ile birlikte servis edilir.

Yapım

Ördeğin nasıl pişirdiğine bağlı olarak turunç sosunu yapmanın farklı yöntemleri var. Ördek kendi suyuyla kısık ateşte pişirildiğinde küçük bir tencerede sirke ve şeker karamelleşene kadar ısıtılır. Ördeğin pişdiği su ilave edilir ve kaynatılır. Sos azaldığı zaman taze sıkılmış turunç ve limon suyu eklenir. Sos tekrar kaynatılır ve suzgeçden geçirilir. Rendelenmiş turunç ve limon kabukları eklenir.

Ördek yağda kızartılırsa pişdiği tavada beyaz şarap, et suyu ve karamelleşmiş sirke ve şeker kaynatılır. Ardından turunç ve limon suları eklenir.

Kaynakça

  • The new Larousse gastronomique

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hardal</span>

Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Mayonez</span>

Mayonez, İspanya ve Fransa kökenli soğuk sos. 18. yüzyılda Fransız yemek kitaplarında 'Mayonez' adı verilen sos görünmeden önce, İspanya ve Fransa'da benzer sosların çeşitli versiyonları vardı. Asıl ününü 1756'da Richelieu Dükünün Menorca'yı işgal etmesinden sonra, dükün aşçısının "aioli bo" isimli yerel sosu Fransa'da orijinal tarifte bulunan sarımsağı çıkararak kullanmaya başlaması ile kazanmıştır. İsminin ise dükün işgal ettiği Mahon limanından geldiğine inanılır. Mayonez doypack ve kavanozlarda satışa sunulur. Hellmann's, Unilever, Duke's Mayonnaise, Kewpie, Sir Kensington’s, Boar's Head, McCormick & Company gibi markalardır.

<span class="mw-page-title-main">Kapuska</span> kelem (beyaz lahana) yemeği

Kapuska, lahana ve et ile yapılan bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir. Kapuska kelimesi Rusçada lahana anlamına gelir. Rus ve Slav mutfaklarındaki hazırlanışı, Türk mutfağındaki kapuskadan çeşitli farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan reçeli</span>

Patlıcan reçeli, Anadolu'da özellikle de Akdeniz Bölgesi ve Iğdır'a ait olan yöresel bir reçeldir.

<span class="mw-page-title-main">Mojito</span>

Mojito geleneksel bir Küba alkollü kokteylidir. 1980'lerin sonunda ABD'de popüler olan mojito, 1990'ların ortasında tüm dünyaya yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Zencefil gazozu</span>

Zencefil gazozu zencefil, limon, şeker ve maden suyu ile yapılan gazlı bir içecektir. Zencefiller önce rendelenir. Üzerine limon suyu eklenir.Limon kabuğu içine katılır. Şeker eklenir.20 dakika beklenir. Süzekten süzülür. Çıkan özün üzerine maden suyu eklenerek içecek tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çihirtma</span>

Çihirtma, Gürcistan'da yapılan bir çeşit terbiyeli tavuk suyu çorbasıdır. Malzeme olarak tavuk eti, limon suyu veya sirke, kişniş, un, soğan, yumurta kullanılır. Karışım, çiğ yumurtaların eklenmesinden sonra 5-7 dakika süreyle pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Cochinita pibil</span>

Cochinita pibil, puerco pibil veya cochinita con achiote, hafif ısıda pişen geleneksel bir domuz eti yemeği. Anavatanı Meksika'nın Yucatán Yarımadası'dır. Hazırlanırken et, asitli turunç suyunda marine edilir, koyu turuncu renk veren annatto tohumu ile çeşnilendirilir ve muz yaprağına sarılarak pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Chamoy</span>

Chamoy, çeşitli çeşniler ve tuzlanmış meyvelerden yapılan, çoğunlukla Meksika mutfağında kullanılan salamura tarzı bir sos. Kıvamı sıvıdan koyuya kadar değişmektedir ve içine konulan baharatların miktarına göre tadı tatlı, tuzlu veya ekşi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve konservesi</span>

Meyve konserveleri, genellikle cam reçel kavanozlarında saklanan meyve, sebze ve şeker müstahzarlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aioli</span>

Aioli, sarımsaklı ev yapımı mayonezdir. Soğuk veya sıcak balık haşlaması, soğuk et yemekleri, salatalar ve sebze yemekleri ile servis edilir.

Escabeche oriental, Meksika, Yucatán eyaleti mutfağının bir yemeğidir. Oriental (doğu) olarak adlandırılır, çünkü Yucatán'ın doğusundaki, özellikle de Valladolid şehrinin yemeğidir. Kişniş yaprağı, tuz, karabiber, kimyon, karanfil, tarçın, sirke ve sarımsak karışımı ile marine edilmiş hindi veya tavukla hazırlanır. Tavuk, soğan şeritleri ve ekşi portakal suyu ile suda kaynatılır. Daha sonra pişmiş et, tereyağında veya yağda sarımsak, kekik ve tuz ile kızartılır. Kümes hayvanları gevrek olarak servis edilir ve kızarmış soğan ve xcat-ik veya sarı biber şeritleri ile yıkanır.

<span class="mw-page-title-main">Tahin helvası</span>

Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli’de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir. Son yıllarda tahin helva sanayinde şeker yerine glikoz oranı yüksek fruktoz oranı düşük mısır şurupları, yağ ve proteini bağlayıcı çeşitli katkılar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hwachae</span> Kore yöresel içeceği

Hwachae, geneleksel kore mutfağında meyve ve yenebilir çiçek yapraklarından yapılan punch türüdür. Meyveler ve çiçekler ballı suya veya ballı omija-cha ile yapılır. Günümüzde, Güney Kore'de genellikle Hwachae olarak anılır. Hwachae çoğunlukla servisten önce çam fıstığı ile garnitürlenir.

Jokpyeon Kore mutfağı'nda bulunan; inek paçası ve diğer kollajen içerikli inek başı, derisi, kuyruğu ve domuz başı gibi bölgelerin uzun süre suda kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir. İsim büyük ölçüde ineğin paçalarına dayanıyor, bu da jok ve pyeon'dan oluşan adını açıklıyor. Jokpyeon bazen benzer görünüm ve özelliklerden dolayı tahıl nişastasından yapılan bir Kore jöle kategorisi olan muk olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal mutfağı</span>

Senegal mutfağı, Kuzey Afrika, Fransız ve Portekiz mutfağından etkilenen ve ülkenin en büyüğü Wolof olan birçok etnik gruptan türeyen bir Batı Afrika mutfağıdır. Bölgeye ilk kez 11. yüzyılda nüfuz eden İslam, mutfakta da rol oynuyor. Senegal, 1960'a kadar Fransa'nın bir kolonisiydi. Kolonizasyonundan bu yana, göçmenler Senegal mutfağını diğer birçok bölgeye getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Kebaplı makarna</span>

Kebaplı makarna makarna ile yapılan yemektir. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vinaigrette</span> vinaigrette

Vinaigrette veya vinegret, bitkisel yağın sirke veya limon suyu gibi asidik maddelerle karıştırılmasıyla yapılan sostur. Genellikle salatalarda kullanılan sosa tuz, yeşillik veya baharat eklenebilir. Sos aynı zamanda marinasyon amacıyla da kullanılabilir. Vinegret salatalarda kullanılacak ise 3 ölçek yağa ve 1 ölçek sirkenin eklenerek emülsifiye edilmesiyle hazırlanır, ancak farklı ölçeklere sahip soslara veya tam olarak emülsifiye edilmemiş, yağ ve sirkenin sonradan birbirinden ayrıldığı karışımlar da vinegret olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ponzu</span>

Ponzu, Japon mutfağında yaygın olarak kullanılan narenciye bazlı bir sostur. Ekşidir ve ince, sulu bir kıvama sahiptir. Ponzu shōyu veya ponzu jōyu, soya sosu eklenmiş ponzudur ve karışık koyu kahverengi ürüne yaygın olarak sadece ponzu denir.