İçeriğe atla

Turnike (anlam ayrımı)

Turnike aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Turnike (sağlık), acil durumlarda yapılan sağlık müdahalesi.
  • Turnike (basketbol), basketbolda yapılan bir hareket.
  • Turnike (Güvenlik Sistemi), Mekanik ve veya elektro mekanik cihazlar.
  • Turnike (yarışma), Türk televizyon genel kültür yarışma programı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spor</span> genellikle fiziksel olan, rekabetçi faaliyet biçimleri

Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite. Sporları kabaca homo sapiens türünün medeniyete ulaşmadan önce doğayla veya diğer canlılarla yaptığı fiziksel mücadelelerin günümüzdeki medeni karşılığı olarak da tanımlayabiliriz. Sporlar güç, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik bazlı veya bunların heterojen birleşiminden oluşmuş kompleks aktiviteler olabilir. Güç bazlı sporlara fitness, powerlifting, halter; kardiyovasküler dayanıklılık bazlı sporlara yüzme, atletizm; esneklik bazlı sporlara jimnastik, pilates gibi örnekler verilebilir. Bu unsurların birleşiminden doğan sporlara futbol, basketbol, tekvando, judo gibi örnekler verilebilir. Çünkü spor kişilerin yaptıkları hareketlere ek olarak top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Bazı kesimlerce yalnızca zihinsel yeteneklere dayalı bazı masa oyunları da spor olarak kabul edilmektedir. Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanama</span>

Kanama, canlı bir organizmada kanın kalp ve damar boşluğu (lümeni) dışına çıkmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">FIBA</span>

Uluslararası Basketbol Federasyonu ya da yaygın adıyla FIBA, dünya basketbolunun en üst düzey yönetim organıdır. Uluslararası basketbol yarışmalarını yönetim sorumluluğu FIBA’dadır. Daha önce bilindiği haliyle Fédération Internationale de Basketball Amateur, 1989 yılında resmi isminden Amatör kelimesini çıkartmış ancak kısaltmasını aynen korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi Arena</span> İstanbulda bir spor salonu

Abdi İpekçi Arena, İstanbul, 10. Yıl Cad. Zeytinburnu'nda bulunan çok amaçlı kapalı bir spor salonuydu. Kapasite itibarıyla Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'ndan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü salonuydu. Adını, inşaatının başladığı yıl öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'den almıştır. 2018 yılında yıkılan salonun yerine Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Aydın Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesi. YÖK istatistiklerine göre 2007-2016 yılları arasında aday öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi olurken, 2015-2016 yılında da en fazla uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Basketbol Federasyonu</span> Türkiyenin basketbol federasyonu

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), 1959 yılında İstanbul'da kurulan ve Türkiye'deki basketbol organizasyonlarını düzenleyen özerk yapılı spor federasyonu. FIBA ve ULEB üyesidir. Federasyonun mevcut başkanı Hidayet Türkoğlu 'dur.

Antrenör, sporcunun başarısı için spor becerileri ve strateji ile gelişimini sağlayan kişi. Boks, futbol, basketbol, atletizm gibi branşlarda oyuncuları yapılacak müsabakalara ve turnuvalara hazırlayan kimsedir. Antrenmanlarda amatör veya profesyonel tüm sporcuların, zaman, mekan, donanım, teknik, taktik gibi değişkenleri de göz önüne alarak yeterli düzeye çıkarmakla yükümlüdür.

Taco Bell Yetenek Yarışması, 2003 yılından itibaren bir NBA All-Star Haftasonu etkinliğidir ve cumartesi günü yapılır. İlk olarak sporcu turnike atarak başlar. Turnike atması zorunlu değildir. İsteyen sporcu ilk adımı smaçlayarak da bitirebilir. İkinci adımda ise; sporcu topu alarak 4 tane engel bulunan yerden slaloma başlar. Slalom bitişinde çaprazında bulunan deliğe göğüs pası ile topu sokmaya çalışır. Başarılı olduğu takdirde daha sonra biraz ilerisinde bulunan ikinci deliğe 'yerden pas' ile topu sokması gerekir.

Güner Ümit, televizyon ekranlarında 1990'lı yıllarda TRT 1, Star TV, Kanal 6, Kanal D ve atv ekranlarında yayımlanan yarışma programı Turnike'yi sunmuş, ayrıca dublaj sanatçısı olarak da yerli ve yabancı filmlerin seslendirmesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (basketbol takımı)</span> Türk basketbol takımı

Galatasaray ya da sponsorluk anlaşması gereğince Galatasaray Ekmas, Galatasaray Spor Kulübü'nün Basketbol Süper Ligi'nde mücadele eden erkek basketbol takımıdır. Takım, maçlarını 16.500 kişilik Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynamaktadır.

Fenerbahçe 1979-80 sezonunda bir sezon önce küme düşmenin kaldırılmasıyla 14 takıma yükselen Türkiye Basketbol Ligi'nde on birinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Turnike (basketbol)</span> basketbolda bir atış türü

Turnike, basketbolda kullanılan bir atış türüdür. Potanın kenarında topu panyaya çarptırarak sayı bulmak demektir. Basketbolda en çok kullanılan atış tekniklerinden birisidir. Atış başarılı olursa 2 sayı kazanılır. Sağdan girerken sağ adım sol adım ve zıplama biçimindedir Soldan girerken sol adım sağ adım ve zıplama biçimindedir. Sağ turnike yaparken : sağ diz karna doğru çekilir ve sağ kolda havaya kaldırılır. Sol turnike yaparken: sol diz karna doğru çekilir ve sol kolda havaya kaldırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nemanja Bjelica</span> Sırp basketbolcu

Nemanja Bjelica, Sırp basketbolcudur. Uzun forvet ve kısa forvet pozisyonlarında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Basketbol pozisyonları</span> basketbol oyuncularının sahada görev yaptığı konumlar

Basketbol pozisyonları, basketbol oyununda oyuncuların sahada görev yaptıkları konumlarıdır. Genelde organize basketbol takımları arasında, gard, forvet ve pivot olmak üzere kullanılan üç ana pozisyon vardır. Bu pozisyonlar daha spesifik olarak da beş pozisyonda sınıflandırılabilir: oyun kurucu (PG), şutör gard (SG), kısa forvet (SF), uzun forvet (PF) ve pivot (C). Bu pozisyonlar basketbol kurallarında zorunlu tutulmaz ve gayri resmi oyunlarda bazen kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Aktarma Merkezi</span> Fatih, İstanbulda bir aktarma merkezi

Yenikapı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesindeki Yenikapı Meydanı'nda yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait hemzemin raylı sistem istasyonu, Metro İstanbul'a ait yer altı metro istasyonları ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Ekim 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu, eskiden İbrahimağa Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Acıbadem Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İşitme Engelli Basketbolu, işitme engelli bireylerin oynadığı basketboldur. Oyuncular, kendi aralarında iletişim kurabilmek için işaret dili ve düdük kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Turnike</span>

Turnike, bir geçiş türüdür. Bir alana giriş ve çıkışları kontrol etmek amacıyla kullanılan elektronik geçiş sistemleridir. Bir seferde yalnızca bir kişinin geçmesine izin verir.Son zamanlarda biyometrik veya Optik turnike çeşitleri yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tek yönlü insan trafiğini zorlamak için bir turnike yapılandırılabilir. Ek olarak, bir turnike geçişi yalnızca jeton, bilet, geçiş kartı veya başka bir ödeme yöntemi ile sınırlayabilir. Modern turnikeler artık retina taraması, avuç içi damar izi tanıma, parmak izleri, yüz tanıma ve taranabilen diğer bireysel insan özellikli biyometriyi içeriyor. Ücretli erişim durumunda, toplu ulaşım, ücretli tuvalet veya erişimi yetkili kişilere kısıtlamak için turnike kullanılabilir.