İçeriğe atla

Turnike

Turnike, bir geçiş türüdür. Bir alana giriş ve çıkışları kontrol etmek amacıyla kullanılan elektronik geçiş sistemleridir. Bir seferde yalnızca bir kişinin geçmesine izin verir.Son zamanlarda biyometrik veya Optik turnike çeşitleri yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tek yönlü insan trafiğini zorlamak için bir turnike yapılandırılabilir.[1] Ek olarak, bir turnike geçişi yalnızca jeton, bilet, geçiş kartı veya başka bir ödeme yöntemi ile sınırlayabilir. Modern turnikeler artık retina taraması, avuç içi damar izi tanıma, parmak izleri, yüz tanıma ve taranabilen diğer bireysel insan özellikli biyometriyi içeriyor. Ücretli erişim durumunda, toplu ulaşım, ücretli tuvalet veya erişimi yetkili kişilere kısıtlamak için turnike kullanılabilir.[2]

Kullanımı

  • Kamu Kurum ve Kuruluşları Güvenlik Kontrol Noktaları[3]
  • Yemekhane Geçiş Noktaları
  • Ziyaretçi Geçiş Noktaları
  • Üniversite, Okul Öğrenci Geçiş Noktaları
  • Alışveriş Merkezi Giriş Çıkış
  • Hastane ve Sağlık Kurumu Geçiş Noktaları
  • Spor Merkezleri Üye Giriş Çıkış Kontrolü
  • Stadyum Giriş Çıkışları
  • Personel Giriş Çıkışları

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  3. ^ "Turnike Sistemleri | Turnike Modelleri ve Turnike Geçiş | Meyer". www.meyer.com.tr. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Biyometri</span>

Biyometri, yaşayan organizmaların ölçümlerine verilen genel isimdir. Kimlik doğrulama ve erişim kontrolü için insan vücudunun biyolojik özelliklerini kullanan sistemlerdir. Bu sistemler, parmak izi, yüz, göz, ses ve damar örüntüsü gibi çeşitli biyolojik veri türlerini tarayarak ve analiz ederek çalışır. Biyometri, gelişmekte olan bir teknolojidir ve gelecekte daha da yaygın olarak kullanılması muhtemeldir. Biyometrik sistemler daha ucuz ve daha güvenilir hale geldikçe, kimlik doğrulama ve erişim kontrolü için tercih edilen yöntem haline gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo 3DS</span> oyun konsolu

Nintendo 3DS, 26 Şubat 2011 tarihinde Nintendo tarafından üretilen taşınabilir bir oyun konsoludur. Sisteminin ayırt edici özelliği, otostereoskopi yani gözlüğe gerek kalmadan 3D görüntü oluşturmasıdır. Cihaz Japonya'da 26 Şubat 2011, Avrupa'da 25 Mart 2011, Kuzey Amerika'da 27 Mart 2011 ve Avustralya'da 31 Mart 2011 tarihinde satışa çıkmıştır. Nintendo 3DS, Nintendo DSi yazılımı dahil Nintendo DS serisi yazılımı ile geriye dönük uyumluluk bulundurmaktadır. Sistemde 3D özelliği kamerasız kodlanmıştır. Fakat New 3DS ailesinde bu sorun giderilmiştir. Ayrıca bir 2. analog bulunmayan cihaza 1 tane daha C-stick eklenmiştir. 27 Mart 2023 tarihinde ise Oyun Mağazası Nintendo e-Shop desteği kesilmiştir.

iPhone 5S 5.nesil iPhone modelinin daha hızlı varyasyonu

iPhone 5S, Apple'ın 2013 yılında çıkardığı, dokunmatik akıllı telefondur. 20 Eylül 2013 tarihinde iPhone 5C ile beraber Apple CEO'su Tim Cook tarafından tanıtılmıştır. iPhone 4S gibi önceki sürümünün yenilenmiş versiyonudur. Phil Schiller'e göre A7 adlı 64 bit bir işlemci ve M7 adlı bir "hareket yardımcı işlemcisi" bulundurmaktadır. iPhone 5'in halefi iPhone 6'nın selefidir.Telefonun en güncel sürümü Ocak 2023 itibarıyla İOS 12.5.7'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Aktarma Merkezi</span> Fatih, İstanbulda bir aktarma merkezi

Yenikapı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesindeki Yenikapı Meydanı'nda yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait hemzemin raylı sistem istasyonu, Metro İstanbul'a ait yer altı metro istasyonları ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın vize politikası</span>

Ermenistan, vize almak zorunda kalmadan belirli ülke vatandaşlarına turizm veya iş amaçlı Ermenistan'ı ziyaret etmek için vize verir veya ülkeye varış için sınırda vize almalarına izin verir. Bazı ülkeler için vize muafiyeti geçici olarak uygulanmaktadır ve ikili anlaşmaları resmiyet halinde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Ekim 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutbey (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Mahmutbey (M3) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M3 Metro Hattı'nda yer alan ve 14 Haziran 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Yenimahalle (M3, İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Yenimahalle Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M3 Metro Hattı'nda yer alan ve 14 Haziran 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kozyatağı (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Pegasus - Kozyatağı (M4) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 17 Ağustos 2012'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Ataşehir'in İçerenköy Mahallesi D.100 Yanyolu üzerinde -M8 istasyonunun doğusunda ve alt kotunda- yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağlarbaşı (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Bağlarbaşı Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 15 Aralık 2017'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Üsküdar Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 15 Aralık 2017'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (Ankara Metrosu)</span>

Atatürk Kültür Merkezi (M1) Metro İstasyonu, Ankara Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Aralık 1997'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Üsküdar Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu, eskiden İbrahimağa Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Acıbadem Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kollu bariyer</span>

Kollu bariyer, kontrollü bir noktadan araç veya yaya erişimini engellemesine izin vermek için döndürülen bir çubuk veya direktir. Tipik olarak, bariyer kapısının ucu dikey bir yayda ve dikey bir pozisyona yükselir. Kollu bariyerler genellikle karşı ağırlıktadır, bu nedenle direk kolayca devrilir. Bunlar genellikle her iki yönde de trafiği engellemek için uçtan uca eşleştirilir veya ofset edilir. Bazı geçitler ayrıca, indirilirken üst kolla 300 ila 400 mm altına asılan, yaklaşma görünürlüğünü arttıran ve bariyer kaldırılırken ana direk ile düz bir şekilde uzanmak üzere bağlantılara asılan ikinci bir kola sahiptir. Bazı bariyerler ayrıca, bir eksen içerir, bariyer kaldırılır, en dıştaki yarısı yatay kalır, bariyer yükseltildiğinde baş aşağı bir L'ye benzer.

<span class="mw-page-title-main">Dizel partikül filtresi</span>

Dizel Partikül Filtresi (DPF), dizel motorlarda yanma sonucunda doğal olarak oluşan Partikül Maddeleri(PM) gidermek veya azaltmak amacı ile egzoz sistemine ilave edilen bir filtredir.

<span class="mw-page-title-main">Yayalar-Şeyhli</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Yayalar - Şeyhli Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı ve M10 Metro Hattı'nda yer alan ve 2 Ekim 2022'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kurtköy (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Kurtköy Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı ve M10 Metro Hattı'nda yer alan ve 2 Ekim 2022'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Geçiş Kontrol Sistemi</span>

Geçiş kontrol sistemi, kişilerin belirli alanlara giriş ve çıkışlarını kontrol ve takip etmeye yarayan sistemlerdir. Fiziksel güvenlik ve bilgi güvenliği alanlarında geçiş kontrolü, güvenlik sebebiyle korunan alana erişimin geçici süre engellenmesi durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Kayaşehir Merkez</span> İstanbul metrosu istasyonu

Kayaşehir Merkez (M3) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M3 Metro Hattı'nda yer alan ve 8 Nisan 2023'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.