İçeriğe atla

Turkuaz Airlines

Turkuaz Airlines
IATAICAOÇağrı Kodu
- TRK TURKU
Kuruluş2006
Faaliyet sonlandırma17 Aralık 2010
HublarıEsenboğa Havalimanı
Sık uçuş programıFLYMORE
Uçak filosu8
Uçuş noktaları8
Ticari işletme merkeziAnkara, Türkiye
Önemli kişilerHidayet Aydoğan (CEO)
Websitesiturkuazairlines.com
Vikiveri öğesi
Turkuaz Airlines Airbus A320

Turkuaz Airlines, Türkiye merkezli bir ulusal hava yolu şirketiydi. Şirket, 2006 yılında kurulmuş olup merkezi Ankara'da yer almaktaydı.[1]

Faaliyetler

Turkuaz Airlines, çeşitli tur operatörleri adına kapsamlı bir charter uçuşları programı yürütmekteydi. Ayrıca diğer havayollarına kiralanmak üzere uçak tedarik etmiştir.

Uluslararası varış noktaları Belçika, Danimarka, Birleşik Krallık, İsrail, Almanya ve Hollanda idi. Ankara'dan iç hat seferleri İstanbul, İzmir ve Kayseri'ydi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Havayolu İşletme Sertifikası'nı şirkette yapılan incelemeden sonraki 90 günlüğüne iptal etti. 17 Aralık 2010 tarihinde havayolu iflas etti. 3 Mart 2011 tarihinde ise iş insanı Fadıl Akgündüz'e satıldı.[2]

Uçuş filosu

Turkuaz Airlines filosu aşağıdaki uçaklardan oluşmaktadır (4 Temmuz 2010 itibarıyla):[3]

Turkuaz Airlines Filosu
Uçak Sayı Yolcu
Airbus A320-232 5 180
Airbus A321-2113 220

Kaynakça

  1. ^ "World Airline Directory." Flight International. 23–29 March 1994. 122 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. "Head office: Kazan Airport, Tatarstan 420017, Russia"
  2. ^ "Turkuaz Havayolları satıldı". 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  3. ^ "Turkuaz Airlines Fleet & Age". 15 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

İzmir Hava Yolları İzmir, Türkiye merkezli bölgesel bir havayolu şirketidir. Türkiye ve Avrupa'ya uçuşlar düzenlemekteydi. İzmir Hava Yolları'nın merkezi Adnan Menderes Havalimanı (ADB), İzmir'dir. Yurtiçi ve yurt dışı tüm tarifeli uçuşlarını Pegasus Havayolları iş birliği ile gerçekleştirmekteydi. 30 Aralık 2018 tarihinde faaliyetlerine son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakutsk Havalimanı</span>

Yakutsk Havalimanı günümüzde Yakutsk'da bulunan, 1931 yılında SSCB döneminde inşa edilen havalimanı. Bir tane pisti vardır. Daha eski bir pist, uçakların park alanı olarak görev yapmaktadır. Saatlik 700 yolcu kapasitesi bulunmaktadır. Havalimanı bölgesel 5 havayolu şirketinin merkez pistidir, Yakutia Havayolları ve Polar Havayolları buna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Xiamen Air</span> Çin merkezli bir havayolu şirketi

XiamenAir, Çin merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 25 Temmuz 1984 tarihinde kurulmuş olup SkyTeam'in bir üyesidir. Merkezi Xiamen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">S7 Airlines</span> Rus havayolu şirketi

S7 Airlines veya yasal olarak JSC Siberia Airlines, Ob, Novosibirsk, Rusya merkezli, ofisleri Moskova'da bulunan havayoludur, 2008 yılı itibarıyla ana üsleri Domodedovo Uluslararası Havaalanı ve Tolmachevo Havaalanı ile Rusya'nın en büyük iç havayolu şirketidir.

SriLankan Airlines, Sri Lanka'nın bayrak taşıyıcısı ve Oneworld havayolu birliğinin bir üyesidir. Şu anda Sri Lanka'daki filo ve destinasyon sayısıyla en büyük havayolu şirketidir. 1998'de Emirates tarafından kısmi olarak satın alındıı, bunun ardından 2008 yılında Sri Lanka hükûmeti havayolu şirketinin tüm hisselerini Emirates'ten satın aldı. Emirates, ortaklığını bitirdikten sonra yeni adını ve logosunu kullanmaya devam etti. Sri Lankan Airlines haftada 560'tan fazla uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Yakutia Airlines ; Yakutsk, Yakutistan, Rusya merkezli bir havayolu şirketidir. Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu içinde yurt içi ticari yolcu taşımacılığının yanı sıra Yakutsk Havalimanı ve Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'ndan Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'daki destinasyonlara uluslararası uçuşlar da düzenlemektedir. Havayolu şirketi 2002 yılında kurulmuştur ve Yakutistan hükûmetine aittir.

Bulgaria Air ; merkezi Sofya'daki Sofya Havalimanı'nda, Bulgaristan'ın bayrak taşıyıcısı havayoludur. Şirketin sahibi Chimimport AD'dir ve şirket ülkedeki pazar payında liderdir. Havayolu, Avrupa, Orta Doğu ve Rusya'daki varış noktalarına kısa ve orta mesafe uçakları işletmektedir. Şirketin Bulgaristan'daki odak şehirleri Burgaz ve Varna'dır. 2018 yılında şirket 5.995 uçuşta toplam 1.267 milyon yolcu taşıdı.

Mauritania Airlines ; Nouakchott, Moritanya merkezli, ülkenin bayrak taşıyıcısı olarak hizmet veren bir havayolu şirketidir. Şirket, Mauritania Airways'in dağılmasına karşılık olarak Aralık 2010'da kuruldu. Nisan 2018'de havayolunun isminin Mauritania Airlines International'dan Mauritania Airlines'a değiştirilerek yeniden markalaştırıldığı açıklandı. Aynı zamanda şirket, Moritanya'da faaliyet gösteren tek havayoludur.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Air</span>

Atlas Air, Inc., Atlas Air Worldwide Holdings'in tamamına sahip olduğu bir iştiraki olup, New York'un Harrison ilçesindeki Purchase'ta bulunan bir kargo havayolu, yolcu charter havayolu ve uçak kiralayıcısıdır. Havayolu, adını Yunan mitolojisinde bir Titan olan Atlas'tan almıştır. Uçaklarının kuyruğundaki sembol, altın bir dünya taşıyan altın bir adamdır. Toplam 55 Boeing 747 uçağından oluşan birleşik filosuyla Atlas, bu filo türünde dünyanın en büyük operatörüdür. Havayolunun 2019 yılı sonu itibarıyla 3.587 çalışanı vardır ve 119 ülkede 425 destinasyonda faaliyet gösteriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Africa World Airlines</span> Ganada bir havayolu

Africa World Airlines, merkezi Akra'da ve ana merkezi Akra'daki Kotoka Uluslararası Havaalanı'nda bulunan bir Ganalı havayolu şirketidir.

Iran Aseman Airlines Tahran merkezli üçüncü en büyük İran havayoludur. Tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve bölgesel uluslararası hizmetler yürütür.

<span class="mw-page-title-main">AirBaltic</span>

airBaltic veya yasal ismiyle AS Air Baltic Corporation, Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayoludur. Merkez ofisi Riga Uluslararası Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.

China Cargo Airlines, merkezi Çin Halk Cumhuriyeti, Şangay'daki Hongqiao Uluslararası Havaalanı'nda bulunan bir kargo havayolu şirketidir. Çin'in sadece kargo hizmeti veren ilk havayolu şirketidir; China Eastern Airlines rotalarını kullanarak özel nakliye hizmetleri sunmaktadır. Şanghay Hongqiao Uluslararası Havaalanı'nda merkezi, Şanghay Pudong Uluslararası Havaalanı'nda ise bir üssü bulunur.

Smartavia, merkezi Arkhangelsk, Rusya'da bulunan Rus düşük ücretli havayolu şirketidir. Esas olarak tarifeli yurtiçi ve bölgesel hizmetleri yürütür. Ana hatları Arkhangelsk Havaalanı, Pulkovo Havaalanı, Moskova Domodedovo Havaalanı'dır. Smartavia bir anonim şirkettir.

Alaska Airlines, genel merkezi Seattle metropol bölgesi içinde, SeaTac, Washington'da bulunan büyük bir Amerikan havayolu şirketidir. Filo boyutu, taşınan tarifeli yolcular ve hizmet verilen varış noktası sayısı ile ölçüldüğünde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci havayolu şirketidir. Alaska, bölgesel ortakları Horizon Air ve SkyWest Airlines ile birlikte, büyük bir yurt içi rota ağı işletiyor ve esas olarak Pasifik Kuzeybatı ve Alaska'dan bitişik Amerika Birleşik Devletleri, Hawaii, Kanada, Kosta Rika ve Meksika'daki yüzden fazla noktaya bağlanmaya odaklanıyor.