İçeriğe atla

Turkmenistan Airlines

Türkmen Hava Yolları
Türkmenhowaýollary
IATAICAOÇağrı Kodu
T5 TUA TURKMENISTAN
Kuruluş4 Mayıs 1992[1]
HublarıAşgabat Hava Limanı[2]
Odak şehirlerTürkmenbaşi Hava Limanı
Uçak filosu27 (+4)
Uçuş noktaları20
Şirket sloganı"Turkmenistan Airlines" - a symbol of hospitality
Ticari işletme merkeziAşgabat, Türkmenistan
Önemli kişilerMerdan Aýazow (Yönetim Kurulu Başkanı)
Websitesihttps://turkmenistanairlines.tm/
Vikiveri öğesi
Türkmen Hava Yolları Boeing 757-200 Yeni Üniforma
Türkmen Hava Yolları Boeing 737
Türkmen Hava Yolları 737-800
Türkmen Hava Yolları Boeing 717

Türkmen Hava Yolları (Türkmence: Türkmenhowaýollary), Türkmenistan 'ın ulusal havayolu şirketi yani bayrak taşıyıcısıdır. Türkmen Hava Yolları 'nın merkezi Aşgabat Havalimanı'ndadır. Türkmen Hava Yolları'nın uçuş ağı Avrupa, Orta Asya ve Güneydoğu Asya kadar uzanmaktadır.[3]

Uçuş noktaları

Türkmenistan

Asya

Avrupa

Kaynakça

  1. ^ "Tarih". 12 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2011. 
  2. ^ http://turkmenairlines.com/index.php/tm/txe-barada/aeroportlar/37-2011-05-20-02-25-23/2-2011-05-13-03-14-51.html 13 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Aşgabadyň Saparmyrat Türkmenbaşy adyndaky Halkara howa menzili
  3. ^ "Türkmenistan Hava yolları". 23 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkmence</span> Türkmenistanın resmî dili olan Türk dili

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca Türkmenistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'nin Orta Asya'daki 5 cumhuriyetinden biriydi. İlk önce 7 Ağustos 1921 tarihinde Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Türkmenistan Oblastı olarak kuruldu. 13 Mayıs 1925 tarihinde ise Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni oluşturan eşit ve egemen cumhuriyetlerden biri halini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Türkmenistan bayrağı, Türkmenistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen pasaportu</span>

Türkmen pasaportu uluslararası seyahat amaçlı Türkmenistan vatandaşlarına verilir. Türkmenistan Temmuz 2008 yılından bu yana ICAO uyumlu biyometrik pasaport çıkarmıştır ve eski SSCB'nin Orta Asya bölgesinde biyometrik pasaport çıkaran ilk ülke haline gelmiştir. Türkmen vatandaşlarının eski mevcut pasaportları ile yurt dışına seyahatleri 10 Temmuz 2013'e kadar geçerlidir. Türkmenistan Devlet Göç Hizmeti kurumu tarafından pasaportlar verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Türkmenistan Kara Kuvvetleri, Türkmenistan Hava Kuvvetleri ve Türkmenistan Deniz Kuvvetlerinden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Hava Kuvvetleri</span>

Türkmenistan Hava Kuvvetleri, Türkmenistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir. Türkmen Hava Kuvvetleri'ne yaklaşık 300 kadar Sovyet uçağı kaldı ve pilotları Ukrayna'da eğitildi.

Türkmenistan, genişletilmiş turizm endüstrisi için büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin birçoğu, Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ana ticaret noktalarıydı. Birçok komşu ülke, ülkelerini Büyük İpek Yolu üzerindeki konumlarına dayanarak tanıtır. Turizm son yıllarda hızla büyümüştür. Yurtdışından gelen turistler, dünyanın bütün ülkeleriyle yapılan kısıtlayıcı vize rejimi tarafından caydırılmaktadır. Turizm Türkmenistan Turizm Komitesi tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir müzedir. Müze, 12 Kasım 1998 tarihinde açılmış olup Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi bünyesinde yer almaktadır ve tarih, günümüz kültürü ve etnografyayı içeren yedi kalıcı galeri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Asır Pazarı</span>

Altın Asır Gündoğar Pazarı veya Täze jygyldyk, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, 2011 yılında açılmış olup Aşkabat'ın kent merkezi yakınlarında Çoğanlı'da yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük pazarı ve Orta Asya'nın beşinci büyük pazarıdır. Ahal ilinin Türkmen halı süsü şeklini andıracak şekilde inşa edilmiştir. Pazar 154 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve 2,155 dükkâna ev sahipliği yapmaktadır. Pazarın kalbinde, ana simgesi olan uzun bir saat kulesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitarap Türkmenistan Bulvarı</span> Türkmenistan, Aşkabatta bir sokak

Bitarap Türkmenistan Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi. Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Tarım Üniversitesi</span>

S. A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1930 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup tarım alanlarında çalışmalar sunmaktadır. Adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Devlet Üniversitesi</span> Türkmenistanda bir üniversite

Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen mutfağı</span>

Türkmen mutfağı, Türkmenistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Türkmen mutfağı, diğer Orta Asya mutfaklarına benzemektedir. Türkmen mutfağında genellikle baharat veya çeşni kullanılmaz ve lezzet için bol miktarda pamuk yağı ile pişirilir.

Türkmen halkının müziği konargöçer yaşayan Orta Asya Türk toplulukları Kırgızlar ve Kazakların halk müzikleri ile yakından ilişkilidir. Türkmen müziğinde önemli geleneksel müzisyenler arasında gezgin şarkıcılar ile şifacı ve sihirbaz gibi davranan baksı adı verilen şamanlar ve dutar (lavta) gibi enstrümanlarla şarkı söyleyen şamanlar yer alır. Bakşı, eskiden Türkmen toplumunun tuydukçular ile birlikte en önemli müzisyenleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Türkmenistan</span>

Türkmenistan, ilk kez 1996 yılında Yaz Olimpiyatı'na katıldı. Toplamda yedi kez yaz olimpiyatlarında yer aldı. Kış Olimpiyatları'na hiç katılmadı ve Sovyetler Birliği dönemi sonrası katılmayan tek devlet olarak kaldı. Türkmenistan aynı zamanda Kış Olimpiyatları'na hiç katılmamış dünyanın en kuzeydeki ülkesidir. Türkmen sporcular daha önce Sovyetler Birliği takımıyla ve 1992'de Birleşik Takımın bir parçası olarak katılım sağladılar.