İçeriğe atla

Turkcell Superonline

Turkcell Superonline
Kuruluş2004
Genel merkezi,
Önemli kişilerAli Taha Koç
SahibiTurkcell
Web sitesisuperonline.net

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

Kronolojik sırayla önemli olaylar

  • Haziran 2004: "Bilişim Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş." ismi ile işletmelere yönelik telekomünikasyon hizmetleri vermek üzere kuruldu.
  • Eylül 2004: A tipi Uzak Mesafe Taşıma Hizmeti (UMTH) lisansını alarak bu hizmeti Türkiye'de müşterilerine sunan ilk operatör oldu. Böylece müşterilerine aramalarında ön numara tuşlama ya da dialer (otomatik arama cihazı) kullanımına gerek kalmaksızın kolay ve ekonomik, uzak mesafe telefon hizmeti sunabilme hakkına sahip oldu.
  • Aralık 2004: Uluslararası toplu ses trafiği taşımacılığına başladı. Böylece, yurtdışı ile Türkiye arasında çağrı başlatma ve sonlandırma hizmeti vermekle birlikte, farklı ülkeler arasındaki ses trafiğinde bir geçiş noktası duruma geldi.
  • Şubat 2005: İnternet Servis Sağlayıcı (ISS) lisansını aldı.
  • Aralık 2005: Tamamlanmış ara bağlantı anlaşmaları ve gelişmiş teknolojisi ile kurumsal müşterilerine UMTH Hizmeti vermeye başladı.
  • Şubat 2006: Tellcom İletişim Hizmetleri A.Ş. olarak hizmet vermeye başladı.
  • Mart 2006: Altyapı İşletmeciği Lisansını aldı. Böylece, hizmetlerini tamamen kendine ait bir altyapı üzerinden sunma hakkına sahip oldu.
  • Ocak 2007: Türkiye Elektrik İdaresi'nin (TEIAŞ) atıl fiber hatlarının değerlendirilmesi için açtığı ihaleye katılarak, İstanbul-Ankara arasındaki "fiberoptik" kablo hattının işletmeciğine sahip oldu. Böylece bağımsız bir fiber altyapı üzerinden hizmet verme çalışmaları başladı. İlerleyen dönemde Sabancı Telekom'un altyapısını da alarak altyapısını genişletti.
  • Aralık 2007: Kendi fiberoptik altyapısı üzerinden ev kullanıcılarına fiber internet hizmeti vermeye başladı.
  • Mayıs 2009: Turkcell Grubu çatısı altında yer alan iki telekomünikasyon markası Tellcom ve Superonline birleştirilerek tüm hizmetler Superonline çatısı altında toplandı.
  • Eylül 2009: "SüperNumara" hizmetiyle fiber internet ve ADSL abonelerine VoIP sistemi ile çalışan sabit telefon hizmeti vermeye başladı.
  • Aralık 2009: BOTAŞ'ın fiberoptik altyapısının kiraya verilmesi için açtığı ihaleyi alıp ve BOTAŞ'ın güzergâhını 15 yıl süreyle kiralayarak altyapısını genişletti.
  • Mayıs 2011: Turkcell Superonline adını alarak, kuruluşundan bu yana bağlı bulunduğu Turkcell'in adını markasında taşımaya başladı.
  • Şubat 2012: Superonline, "Adil Kullanım Koşulları" (AKK) uygulaması kapsamında kullanıcılarına 50GB gibi çok düşük kotalar uygulamaya ve bir ay içinde bu kotaları dolduran müşterilerinin internet hızlarını 3/10 oranında düşürmeye başladı.
  • Nisan 2012: Dünyanın en hızlı erişim teknolojisi fiber optik altyapısına sahip yenilikçi telekom operatörü Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş., 2011 yılının sonunda Turkcell Grubu’na katılan Global İletişim Hizmetleri A.Ş.ile birleşmiştir. Birleşme sonrası, müşterilerine daha hızlı ve kaliteli iletişim hizmeti sunmak amacıyla iki şirket yola Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. çatısı altında ve Turkcell Superonline markası ile devam etmektedir.
  • Kasım 2012: Turkcell Superonline, Türkiye’de ilk kez sabit telefonda HD Ses hizmetini sunmaya başladı. Fiber optik şebekeler üzerinden sunulabilen HD Ses hizmeti kullanıcılara, telefonda karşı tarafın sesini gerçeğe yakın duyabilme olanağı sunmaktadır.
  • Temmuz 2013: Turkcell Superonline, Vestel Grup’a ait Deksarnet Telekomünikasyon A.Ş.’nin hisselerini bünyesine kattı. Turkcell Superonline bu satın alım ile fiberoptik ağını, uydu haberleşme altyapısı ile daha da güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Adil Kullanım Koşulları

Turkcell Superonline "Adil Kullanım Koşulları" olarak adlandırdığı sınırlamaları uygulamaya Şubat 2012'de başladı. Buna göre, "LİMİTSİZ" olarak adlandırdığı tarifelerinde kullanıcılara bir aylık bir sürede 50GB'lık veri indirme kotası tanımlanmıştır. Bu kotayı aşan kullanıcıların bağlantı hızları, 1 Mbps seviyesine düşürülmektedir. Aynı şekilde veri gönderme için de 10GB'lık bir kota vardır. Bir kullanıcı 50GB'lık veri indirme kotasını doldurmamış olsa bile, 10GB'lık veri gönderme kotasını doldurduğu takdirde bağlantı hızı 1/10 oranında düşürülmektedir (1 Mbps indirme, 256kbps gönderme). Superonline'ın bu uygulaması kullanıcılardan büyük tepki görmektedir. Ancak, il ve ilçelerde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, Superonline'ın AKK uygulamasını yasalara aykırı bulmakta ve şikayetçi olan tüketicilerin lehine kararlar vermektedir.[1] Son yaptığı değişiklikle 100 megabit bağlantı hızını "100, 250 ve 500 GB" olmak üzere 3 farklı kotaya bölmüştür.

Bu uygulamaya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 31 Aralık 2019 yılında son verilmiştir.

Servisler

2021'in 4. çeyreği itibarıyla Turkcell Superonline, kablo ve ISDN hariç Türkiye'deki sabit internet kullanıcılarının %15'ine hizmet vermektedir.[2]

Turkcell Superonline Fiber

Turkcell Superonline'ın kendi fiberoptik altyapısı üzerinden verilen bir internet hizmetidir. Dünyanın en hızlı erişim teknolojisi olarak kabul edilen fiberoptik altyapının ADSL servislerinde kullanılan bakır kablolardan temel farkı, verileri elektrikle değil ışıkla aktarmasıdır. Bu sayede daha az kayba neden olması ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemesi en önemli avantajıdır.

Turkcell Superonline ADSL

Türkiye'deki en yaygın internet teknolojisi olan ADSL sistemiyle çalışan bu hizmette Türk Telekom'un bakır kablolardan oluşan altyapısı kullanılmaktadır. Sabit telefon hattı üzerinden verilen Superonline ADSL hizmetinde 1, 2, 4, 8 ve 16 Megabit bağlantı hızı seçenekleri mevcuttur.

Turkcell Superonline Kablo İnternet

Turkcell Superonline Türksat'ın kablo altyapısı üzerinden verdiği internet hizmetidir. Kablo internet hizmetinde 16, 24 ve 35 Mbps'e kadar hız seçenekleri mevcuttur.

SuperNumara

Turkcell Superonline'ın VoIP tabanlı sabit telefon hizmeti olan bu ürün, kullanıcıların 0212 ve diğer şehirlere ait alan kodlarına alternatif olarak 0850 alan kodu ile şehir içi, şehirler arası, uluslararası ve GSM aramalarını yapmalarını sağlar. Bu hizmetten yararlanabilmek için Superonline Fiber veya Superonline ADSL kullanıcısı olmak gerekmektedir.

Diğer Servisler

  • Wi-Fi Zone Ev ve site içerisinde, ortak kullanım alanlarında, interneti kablosuz olarak kullanmayı sağlayan internet servisi.
  • E-posta Superonline abonelerine özel olarak verilen @superonline.com uzantılı 1GB kotalı mail servisidir.
  • Turkcell TV+ Kişisel televizyon platformudur.
  • Online Family Turkcell Superonline çocuklarınızın sakıncalı sitelere girmeden, internet kullanmalarına imkân sağlamaktadır.
  • Eset Internet Security ve Eset Mobile Security güvenlik paketleri Bilgisayarı internetteki virüslerden, kötü niyetli tehditlerden ve internette oluşabilecek bilgi ve kimlik hırsızlıklarından korumaktadır.[3]
  • Süper Sınıf Milli Eğitim Bakanlığı öğretim programlarına uygun olarak geliştirilmiş, günümüzün en son teknolojik imkânlarıyla hazırlanan ve internet üzerinden kullanılan eğitim destek paketi.
  • HD Ses Fiberoptik altyapısının avantajıyla Türkiye’de ilk kez sabit telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini daha net ve gerçeğe yakın duymaya olanak sağlamaktadır.
  • SüperDepo Türkiye’de kullanıcının internet hızı ne olursa olsun veri yüklemede (upload) 100 Mbps hız olanağı sunan ilk bulut servisidir.
  • Turbo Buton Turkcell Superonline, Türkiye’de bir ilk olarak ihtiyaç duyulduğunda fiber internet müşterilerinin internet hızını 24 saatliğine, 100 Mbps’ye kadar artırmaktadır.
  • Joker Kota Fiber ve DSL altyapısı ile kotalı internet kullanan müşterilerinin paketlerine ek 10GB, 25GB ve 50GB seçenekleri ile mevcut kotalarını yükselterek internet kullanımlarına devam etmesini sağlar.  

Altyapı Yatırımları

2007 yılından beri önceliği fiber internet olan Turkcell Superonline, kendi fiber internet altyapı ağını geliştirmeye devam etmektedir. 2013 Eylül itibarıyla Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, İzmit, Kayseri, Samsun, Mersin ve Trabzon'u kapsayan 12 ilde 32 bin kilometrelik altyapısı ile 1,5 milyon haneye fiber internet erişimi sağlamaktadır.[4]

Eleştiriler

Zorla reklam izletmesi

Superonline, müşterilerinin bağlantılarına girerek, kullanıcı internette gezinirken çeşitli reklamlar enjekte etmesi ve böylece reklamların izlenmesini zorlaması nedeniyle eleştirilmiştir. Firmaya yapılan açıklama isteklerine yanıt alınamamıştır. Bu olay, Türkiye'de Derin paket incelemesiyle trafik izlemi ve manipülasyonu yapıldığının ilk kanıtı olarak nitelendirilmiştir.[5][6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  2. ^ "BTK Pazar Payları - 2021 Q4" (PDF). 23 Mart 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2011. 
  5. ^ Gözütok, Ahmet. "Turkcell Superonline kullanıcılarını reklam izlemeye mi zorluyor?". donanimhaber.com. 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2017. 
  6. ^ "İddia: Superonline kullanıcılarına izinsiz reklam gösteriyor". medium.com. 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ADSL</span> internet bağlantı tekniği

ADSL, Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde yerini fiber internet bağlantısına bırakmıştır. Bir dağıtıcı, tek bir telefon bağlantısı ile hem ADSL hattına hem de gelen çağrılara izin verir. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Fakat kablo bağlantısının izin verdiği ölçüde 8 kilometreye kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Turkcell</span> Türk Telekomünikasyon Şirketi

Turkcell, Türkiye merkezli teknolojik iletişim operatör şirketidir. GSM, 2G, 3G, 4G ve 4.5G operatörüdür. GSM 900, UMTS2100, LTE800, LTE900, LTE1800, LTE2100, LTE2600 teknolojilerini kullanarak hizmet vermektedir.

Çevirmeli ağ, bir ağa erişmek için bir modem ve telefon hattının kullanıldığı, telefon numarası çevirilerek erişimin sağlandığı, bir bilgisayar ağı biçimidir. Çevirilen telefon numarası, gerçek veya sanal bir telefon numarası olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

Kablolu İnternet, Kablo TV şebekesi üzerinden bilgisayara bağlanacak bir kablo modem yoluyla herhangi bir İnternet servis sağlayıcısına ve telefon hattına ihtiyaç duymaksızın İnternet'e bağlanmayı sağlayan bir sistemdir.

İşNet, 1999 yılında Türkiye İş Bankası'nın iştirakı olarak kuruldu. Kuruluşunda sadece "İnternet Servis Sağlayıcı" olarak hizmet veren şirket, 2002 yılında "Uydu Telekomünikasyon İşletmeciliği" lisansını almış, 2004 yılında aldığı "Sabit Telefon Hizmeti İşletmeciliği" lisansı ile telefon hizmetleri vermeye başlamış ve yine 2004 yılında aldığı "Karasal Hatlar Üzerinden Veri İletimi" lisansı ile müşterilerine kendi omurgası üzerinden her türlü veri hizmetini sunmaya başlamıştır. 2005 yılında devreye aldığı HUB istasyonu ile Türkiye'nin en büyük uydu operatörü unvanına da sahip olmuştur. Ayrıca kurulduğu yıldan beri vermiş olduğu Veri Merkezi Hizmetleri ile ilgili "Yer Sağlayıcılığı Faaliyet Belgesi" lisansını da 2008 yılında almıştır.

VDSL2 telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.

Kablonet ya da 2008-2016 yılları arasında kullandığı adıyla Uydunet, Türksat tarafından işletilip Türkiye'de 24 kentte Kablo TV ve Fiber(FTTH) altyapısı bulunan ve altyapısı bulunmayan bölgelerde ise Türk Telekom Fiber ve DSL altyapısı üzerinden genişbant internet ve sabit telefon hizmeti veren bir internet servis sağlayıcısıdır. Kablo TV altyapısındaki modemleri DOCSIS standardını kullanır.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

<span class="mw-page-title-main">TT Mobil</span> Türk Telekomun GSM operatörü hizmetlerini sunan şirket

TT Mobil, Türkiye'de faaliyet gösteren GSM operatörü ve mobil iletişim hizmetleri şirketi. TT Mobil Anonim Şirketi ya da kısaca TT Mobil, Türk Telekom markaları birleşmesi ile Avea firmasının yeni ismidir. Türkiye'de faaliyet gösteren mobil servis sağlayıcılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Millenicom</span>

Millenicom; Azerbaycan merkezli SOCAR Holding'e bağlı, 2004 yılından itibaren Türkiye'de alternatif operatör olarak hizmetlerine devam eden İnternet servis sağlayıcısıdır. Millenicom, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından verilmiş olan Sabit Telefon Hizmeti (STH), İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti (İSS) ve Altyapı İşletmeciliği (AİH) lisanslarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Fiber-xDSL</span>

Fiber-xDSL, optik fiberlerden gelen sinyalin xDSL şeklinde kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Oturmuş bir bakır telefon (POTS) altyapısı bulunan telekom şirketlerince yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">BiP</span> Mesajlaşma ve iletişim uygulaması

BiP; Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen, herkesin ücretsiz şekilde kullanabileceği anlık mesajlaşma uygulamasıdır. BiP; App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden ücretsiz indirilebilmektedir.

Adil Kullanım Kotası (AKK) veya Adil Kullanım Noktası (AKN), internet kullanıcılarının şebeke kullanımı sırasında yoğun veri trafiği uygulayarak neden olabileceği teknik problemleri, hasarları ve ağdaki verimliliğin düşmesini önlemek amacıyla planlanmış bir uygulamadır. Telekomünikasyon şirketleri bu uygulamayı genel olarak kullanıcılarının mağdur olmaması, aynı kalitede ve daha sağlıklı hizmet alabilmeleri için devreye alınan bir uygulama olarak tanımlamaktadır.

TurkNet, İstanbul merkezli bir internet servis sağlayıcısıdır.

Kuzey Kıbrıs Telekomünikasyon Dairesi bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesi altında telekomünikasyon hizmetlerini sunan bir devlet kurumudur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sabit telefon ve toptan İnternet sağlayan bir kurum olmakla beraber, ülkenin telekomünikasyon altyapısını kurmak ve yönetmekle sorumlu kurumdur.

Vodafone Net, kendi kurduğu altyapı ve Turkcell Superonline altyapısı dâhil çeşitli farklı firmaların altyapıları üzerinden fiber optik internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Vodafone Türkiye şirketidir.