İçeriğe atla

Turkana Gölü

Turkana Gölü
Turkana Gölü'nün uydu görüntüsü
Harita
Havza
Ülke(ler)Etiyopya, Kenya
Koordinatlar4°3′K 36°1′D / 4.050°K 36.017°D / 4.050; 36.017
Genel bilgiler
Akarsu (gelen)Omo Nehri
Akarsu (giden)Kapalı havza
Göl türüTuz gölü
Etki alanı207.600 km2 (80.200 sq mi)
Uzunluk268 km (167 mi)
Genişlik50 km (31 mi)
Yüzölçümü6.405 km2 (2.473 sq mi)
Ortalama derinlik30 m (98 ft)
En derin noktası73 m (240 ft)
Su hacmi204 km3 (49 cu mi)
Yüzey rakımı375 m (1.230 ft)
Wikimedia Commons
Afrika üzerinde Turkana Gölü
Turkana Gölü
Turkana Gölü (Afrika)
Etiyopya üzerinde Turkana Gölü
Turkana Gölü
Turkana Gölü (Etiyopya)
Kenya üzerinde Turkana Gölü
Turkana Gölü
Turkana Gölü (Kenya)
Konum Kenya
KriterDoğal: viii, X
Referans801[1]
Tescil1997 (21. oturum)
Uzatma2001
Tehlike2008 — Günümüz
BölgeAfrika

Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

Göl ve çevresindeki koruma alanları 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir.[2]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ 1 http://whc.unesco.org/en/list/801 1 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Onega Gölü</span>

Onega Gölü, Rusya'da bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Malavi Gölü</span> Afrika Büyük Gölü

Malavi Gölü, 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Büyük Rift Vadisi'nin en büyük göllerinden biridir. Yüzölçümü 29.604 km2'dir. Gölde dünyanın başka hiçbir sulak alanında bulunmayan canlılar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ohri Gölü</span>

Ohri Gölü, Kuzey Makedonya'nın güneybatısı ile Arnavutluk'un doğu toprakları arasındaki dağlık, sınır bölgesinde yer alan bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eber Gölü</span> Afyonda göl

Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Yellowstone Millî Parkı</span> ABDnin Wyoming, Montana ve Idaho eyaletlerinde bulunan dünyanın ilk milli parkı

Yellowstone Ulusal Parkı, ABD'nin Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerinde yer alan millî parkı. 1 Mart 1872'de Devlet Başkanı Ulysses S. Grant'ın imzasıyla ABD'nin ve dünyanın ilk ulusal parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

Alanlarına göre Dünya'nın en büyük gölleri listesi, yeryüzünde yüzölçümü büyüklüğüne göre göllerin sıralanmış bir listesidir. Bu listeye yüzey ölçümü 3000 m. ve daha fazla olan göller dahil edilmiştir. Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir. Bu liste havzaları ve haliçleri içermez. Bazı göllerin alanları mevsimsel şartlara bağlı olarak yıl içinde değişebilir. Bu özellikle kuru iklimlerdeki tuz gölleri için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Maracaibo Gölü</span>

Maracaibo Gölü, hafif tuzlu sulu körfez gölüdür. Tablazo Boğazı (55 km) ile kuzey ucundan Venezuela Körfezi'ne bağlanır. Birçok nehir tarafından beslenir. En büyük besleyici nehri ise Catatumbo Nehri'dir. Yaygın olarak körfez veya lagün yerine göl olarak kabul edilir. 13.210 km ² alanı ile Güney Amerika'nın en büyük gölü durumundadır. Jeolojik kayıtlar, geçmişte gerçek bir göl olduğunu ve 20-36 milyon yıl yaşı ile Dünya'nın en eski göllerinden biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Gölü (Afrika)</span>

Albert Gölü ya da Albert Nyanza ya da eski adıyla Mobutu Sese Seko Gölü, Büyük Afrika Göllerinden birisidir. Afrika kıtasının 7. büyük gölü ve hacmine göre dünyanın 27. en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buyr Gölü</span>

Buyr Gölü, Moğolistan ile Çin arasında yer alan bir göldür. Göl, Buyr Gölü çöküntüsünde yer almakta olup büyük bir kısmı Moğolistan tarafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Gölü</span>

Batı Gölü, Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir göldür. Göl üç patika yolu ile beş bölüme ayrılmıştır. Gölde çok sayıda tapınak, pagoda, bahçe ve yapay adalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Namtso</span>

Namtso, Çin'ın Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir gölüdür. Göl, Koko Nor'un ardından Çin'in ikinci büyük tuz gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Turkana Gölü Ulusal Parkları</span>

Turkana Gölü Ulusal Parkları, Kenya'da, Turkana Gölü çevresinde bulunan üç ulusal park grubudur. 1997'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak listelenmiş ve 2001'de genişletilmiştir. Parkın önemi, Nil timsahı, su aygırı ve yılanlar için üreme alanı, göçmen kuşlar için durma noktası olarak kullanılmasından gelmektedir. Aynı zamanda Koobi Fora yataklarında dünyada benzersiz olan fosiller barındırır. Turkana Gölü Ulusal Parkları, Sibiloi Ulusal Parkı ve Turkana Gölü'nün iki adasından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanka Gölü</span>

Hanka Gölü, Rusya'nın Primorskiy Krayı ve Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang ili sınırında yer alan bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çinghay Gölü</span>

Çinghay Gölü, veya Koko Nor, Çin'in Çinghay eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, 4.543 km² yüzölçümü ile Çin'in en büyük gölüdür. Adını bulunduğu eyaletten almakta olup endoreik bir havzada bulunan Çinghay Gölü, alkali tuz gölü olarak sınıflandırılır. Göl, boyut olarak dalgalı seyir göstermektedir. 20. yüzyılın çoğunda küçülmüş, ancak 2004'ten beri boyutu arttmıştır. 4.317 kilometrekare (1.667 sq mi)4.543 km²yüzölçümüne sahiptir.