İçeriğe atla

Turizm türleri listesi

Ayasofya, İstanbul, Türkiye.
Machu Picchu, Cusco, Peru

Bu liste, dünya turizm endüstrisi'nde en yaygın ve popüler turizm türlerini listeler.[1]

Turizm türleri

  1. Afet turizmi
  2. Akıllı turizm
  3. Alternatif turizm
  4. Amatör balıkçılık turizmi
  5. Arkadaşları ve akrabaları ziyaret etme
  6. Arkeolojik turizm
  7. Atom turizmi
  8. Bahar tatili
  9. Bahçe turizmi
  10. Balayı
  11. Balina izleme
  12. Bilim turizmi
  13. Bisiklet turu
  14. Büyük tur
  15. Cihat turizmi
  16. Dayanışma turizmi
  17. Deneyimsel seyahat
  18. Drakula turizmi
  19. Doğa yürüyüşü
  20. Doğum turizmi
  21. Duyusal turizm
  22. Edebi turizm
  23. Gastronomi turizmi
  24. Deniz turizmi
  25. Ekoturizm
  26. Ekstrem turizm
  27. Enoturizm
  28. Erişilebilir turizm
  29. Ev tatili
  30. Evde oturma
  31. Eğlence seyahati
  32. Fayda turizmi
  33. Film turizmi
  34. Gecekondu turizmi
  35. Gemi izleme
  36. Gezi
  37. Glamping
  38. Gözleri bağlı turizm
  39. Günübirlik gezi
  40. Hakaret turizmi
  41. Hippi izi
  42. Holokost turizmi
  43. İlaç turizmi
  44. İnanç turizmi
  45. İntihar turizmi
  46. İçki gezisi
  47. İş turizmi
  48. Jeoturizm
  49. Kampçılık
  50. Karanlık turizm
  51. Kimlik turizmi
  52. Kitapçı turizmi
  53. Kentsel ekoturizm
  54. Kentsel keşif
  55. Kongre turizmi
  56. Köpekbalığı turizmi
  57. Kültür turizmi
  58. Kültürel miras turizmi
  59. Kırsal turizm
  60. LGBT turizmi
  61. Macera yolculuğu
  62. Manzaralı rota
  63. Mezar taşı turizmi
  64. Moda turizmi
  65. Motosiklet turu
  66. Mutfak turizmi
  67. Müzik gezisi
  68. Müzik turizmi
  69. Nehir gezisi
  70. Orman turizmi
  71. Plaj haftası
  72. Pop-kültür turizmi
  73. Refakatçi tur
  74. Romantik tur
  75. Safari
  76. Sanal tur
  77. Sanayi turizmi
  78. Savaş turizmi
  79. Sağlık turizmi
  80. Kadın seks turizmi
  81. Seks turizmi
  82. Setjetting
  83. Soy ağacı turizmi
  84. Spor turizmi
  85. Su turizmi
  86. Sürdürülebilir turizm
  87. Sırt çantasıyla seyahat
  88. Sırt çantasıyla yürüyüş
  89. Şehir turizmi
  90. Tarım turizmi
  91. Termal turizm
  92. Tolkien turizmi
  93. Tüplü dalış turizmi
  94. Tıbbi turizmi
  95. Doğurganlık turizmi
  96. Uluslararası gönüllülük
  97. Uluslararası turizm
  98. Uzay turizmi
  99. Uyuşturucu turizmi
  100. Kenevir turizmi
  101. Tren sörfü
  102. Yaban hayatı turizmi
  103. Yavaş turizm
  104. Yetimhane turizmi
  105. Yoga turizmi
  106. Yurtiçi turizm
  107. Yürüyüş turu

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turizm</span> eğlence veya iş için yolculuk

Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür. Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin, hem kendi ülkelerinde yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin, hem de geçmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kültürel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı açılardan bakabilirler. Turistler gittikleri ülke ya da bölgede gördükleri yerler karşılığında o yöre halkına para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ülke ve bölgenin ekonomisine büyük bir maddi katkı sağlar. Turizm açısından Türkiye'ye en çok Antalya ve Bodrum gelir kazandırır. Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler sonucunda gittikçe çoğalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de turizm</span> Türkiyede bir sektör

Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ekoturizm</span>

Ekoturizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir. Ekoturizm tipik olarak flora, fauna ve kültürel mirasın başlıca cazibe merkezleri olduğu yerlere seyahat etmeyi içerir. Ekoturizm, gezginleri koruma biyolojisine dikkat ederek yerel ve doğal çevre hakkında eğitmeye odaklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rehber</span> turistlere bilgi aktaran kişi

Profesyonel turist rehberleri, Türkiye'de yönetmeliği Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen, belirli şartlara sahip olduğu bakanlıkça profesyonel turist rehberi belgesi verilerek onaylanan, kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı turistleri gezi öncesinde seçmiş oldukları dili kullanılarak kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerler ile varlıkları tanıtarak gezdiren veya seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turların gezi programını seyahat acentesinin yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürüten, acente adına yöneten kişidir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT turizmi</span>

LGBT turizmi ya da gey turizmi olarak adlandırılan LGBT bireylere yöneliktir turistik etkinliklerdir. LGBT bireylere son yıllarda toplumsal yapıda geniş kabul uygulaması başlatılmış, kapsamı; eşcinsel turiste yönelik gerçekleştirilen bu etkinlik veya mekanlar Avrupa ülkeleri ve bazı Kuzey Amerika ülkelerinde özellikle yaygındır. Genellikle bu yerler cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı olmaksızın LGBT'lere, açık alanlarda kabul etmeyen, farklı cinsel yönelime yer vermeyen, kalıplaşmış, gelenekçi hizmet anlayışına sahip iş veya mekanların aksine, özgür, kişisel güvenliklerini sağlayan, daha sağduyulu olma eğiliminde, eşcinsel topluluğa şiddete karşı güvenlikli, cinsel çeşitliliği isteyen yerler olma özelliği gösterir.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da turizm</span>

Almanya, 2012 yılında toplam 407,26 milyon geceleme ile dünyanın en çok ziyaret edilen sekizinci ülkesidir. Bu sayı, yabancı ziyaretçiler tarafından 68.83 milyon geceyi, 2009 yılında Hollanda, İngiltere ve İsviçre'den gelen yabancı turistlerin çoğunu içermektedir. Ayrıca, Almanların % 30'undan fazlası tatillerini kendi ülkelerinde geçirmektedir. Seyahat ve Turizm Rekabet Raporlarına göre, 2017 raporunda Almanya 136 ülke arasında 3. sırada yer alıyor ve dünya çapında en güvenli seyahat noktalarından biri olarak değerlendiriliyor.

<span class="mw-page-title-main">Glamping</span>

Glamping, glamour ve "kampçılık" sözlerinin bir portmantosudur. Aktivite ile kamp yapma tarzını ve bazı durumlarda "geleneksel" kampla ilişkili olmayan tesis tarzı hizmetlerini tanımlar. Bu, açık hava etkinlikleri yanında otel konaklaması lüksleri arayan 21. yüzyıl turistleri ile özellikle popüler hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sırt çantasıyla seyahat</span>

Sırt çantasıyla seyahat, (backpacker) düşük maliyetli, bağımsız bir seyahat şeklidir. Bir zamanlar toplumun okulu terkleri tarafından üstlenilen marjinal bir faaliyet olarak değerlendirildiğinde, son zamanlar yavaş yavaş turizmin ana akımına girmiştir. Backpacker turizmi genellikle, özellikle boşluk yıllarında gençler tarafından üstlenilen bir gençlik seyahat biçimi iken, aynı zamanda yaşlılar tarafından bir kariyer molası veya emeklilik sırasında da yapılır. Bu turizm Avrupa, Amerika, Asya veya Afrika'da olma eğilimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırt çantasıyla yürüyüş</span>

Sırt çantasıyla yürüyüş, bir günden fazla yürüyüş yaparken, sırtında çanta taşıyan açık hava rekreasyonudur. Genellikle ancak her zaman uzun bir yolculuk değildir, açık havada kamp yapmayı da içerebilir veya içermeyebilir. Kuzey Amerika'da, Avrupa'da yaygın olarak bulunan basit barınakların ve dağ kulübelerinin nadir olduğu çadırlık yaygındır. Seyahat yöntemi olarak sırt çantasıyla seyahat, aylarca süren bir yolculuk sırasında toplu taşıma araçlarını kullanan farklı bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam'da turizm</span>

Vietnam'da turizm modern Vietnam ekonomisinin bir bileşenidir. Vietnam, 2019 yılında, 2000 yılında 2.1 milyon olan ziyaretçi sayısına karşılık 18 milyon turisti ağırladı. Vietnam Ulusal Turizm İdaresi, ülkeye döviz getiren turizm endüstrisini çeşitlendirmek için uzun vadeli bir plan yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamp alanı</span>

Kamp alanı, açık bir alanda bir gecelik konaklama için kullanılan bir kamp ve yerdir. İnsanlar çadırlar, seyahat aracı, karavanlar veya kampçı minibüsü kullanarak kamp yapabilir. Bir kişinin, ailenin, grubun veya askeri birimin çadır kurabileceği birçok kamp alanı içerebilir. Doğa yürüyüşü, trekking, sırt çantasıyla yürüyüş veya sırt çantasıyla seyahat yapanlar da genellikle kamp alanı tercih edirler.

Seyahat çantası, maceracılar için geliştirilmiş özel bir sırt çantası türüdür. Özellikle kampçılar, sporcular, sırt çantasıyla yürüyüş ve sırt çantasıyla seyahat yapanlar arasında popülerdir. Birçok seyahat paketinde uyku tulumu ve diğer eşyalar için ek halkalar ve kayışlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Pekin</span>

Faruk Pekin, turist rehberi, gezgin.

<span class="mw-page-title-main">Kültür turizmi</span>

Kültür turizmi ziyaretçilerin kültürel cazibe merkezlerini öğrendiği, keşfettiği, deneyimlediği bir turizm türüdür. Kültürel turizm deneyimleri arasında mimari ve arkeolojik yapılar, tarihi mekanlar, mutfak aktiviteleri, festivaller veya etkinlikler, miras alanları, anıtlar, müze, tiyatro, galeri ve sergiler, eğlence alanları, millî parklar ve dini mekanlar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Macera yolculuğu</span>

Macera yolculuğu bir spor ve aktivite türüdür. Macera turizmi konfor alanının dışına çıkmak isteyenlere yöneliktir. Dağlık alanlar, bataklıklar, çöller, kutup bölgeleri, dağ nehirleri, okyanus, ormanlar macera turizmi için uygun alanlar olarak değerlendirilmektedir.