İçeriğe atla

Turbo-folk

Turbo-folk (Sırpçaтурбо фолк, turbo folk), ana vatanı Sırbistan ve Sırp müzisyenler olmasına rağmen Bosna-Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk, Bulgaristan ve Türkiye'de yoğun bir dinleyici kitlesi mevcuttur. Sırp halk müziğiyle pop müziğin modern elementlerle harmanlanması ile ortaya çıkan bu tür zamanla Yunanistan'da Skiladiko, Bulgaristan'da çalga, Romanya'da Manele, Arnavutlarda ise Tallava isimleriyle tanınmıştır. Def, kanun, davul, klarnet ve darbukanın önemli bir yeri vardır. Tallava müziğinin en önemli ismi Kosovalı Arnavut müzisyen olan Mehedin Përgjegjaj'dır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arabesk pop</span>

Arabesk pop, arabesk müziğin Batı enstrümanları ile modernize edilmesiyle oluşturulmuş bir müzik tarzıdır. Tallava, Chalga (Bulgaristan), Laika müziği (Yunanistan), Manele (Romanya), turbo-folk (Yugoslavya) arabeske benzer müziklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Molitva</span> 2007 Eurovision Şarkı Yarışmasında Sırbistanı temsil eden şarkı

"Molitva". Marija Šerifović tarafından seslendirilen ve 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 1. olan şarkıdır. Şarkı Dua anlamına gelir. Eurovision'daki Sırbistan zaferinin ardından Belgrad'ın bayraklar, havai fişekler ve üç parmakla yapılan Sırp selamı ile coşkuyla kutlanmıştır. Şarkı finalde 1. olduğu gibi yarı finalde'de 197 puanla 3. olarak finale çıkarak, finalde 268 puan almıştır. Yarışmayı kazanan ülke Sırbistan, Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) organize ettiği promosyon turuna davet edilmiştir. İsveç ile başlayan tur, Danimarka, Hollanda, Almanya ve İspanya'da verilen konserlerden sonra Yunanistan'da sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Balkan müziği</span> Balkanlar coğrafyasında bir müzik türü

Balkan müziği, Balkanlar'da bulunan ülkelerin yaptığı müziklerin genel adıdır. Ezgiler, müzik eserleri bakımından Balkan halklarından birçoğu için ortak sayılabilecek bir Balkan müziği, Balkan ezgisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Pop müzik ve halk müziğinin karışımı müzik. Tallava, chalga (Bulgaristan), Laika müziği (Yunanistan), Manele (Romanya), turbo-folk, Arabesk-Pop Müzik (Türkiye) örnek olarak verilebilir.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Glogofça</span>

Glogofça veya Glogovaç, Kosova'nın orta bölgesinde, Kosova Ovası'nın batısında uzanan bir kasaba ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

Bulgaristan'da yapılan pop folk müziğidir. Adını Türkçe olan “çalgı”dan almaktadır. Türkiye'deki arabesk-pop müziğin Bulgaristan'daki halidir. Çalga şarkılara söz yazılarak Bulgaristan'da söylenmektedir. Romanya'daki Manele, eski Yugoslavya ülkelerindeki Turbo folk ve Yunanistan'daki Laika müziği şarkılarından da alıntılar mevcuttur. Arap müziği ve Roman müziği çalgayı etkileyen en önemli müziklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Costi Ioniță</span>

Costi Ioniţă, Rumen şarkıcı ve müzik yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kuşatması</span>

İskodra Kuşatması 28 Ekim 1912 ile 23 Nisan 1913 tarihi arasında Karadağ ile Sırbistan ittifakına karşı Osmanlı İmparatorluğu askerleri ve Arnavutluk gönüllü birlikleri tarafından yapılan savunmadır.

<span class="mw-page-title-main">Folk rock</span>

Folk rock, halk müziği ve rock müziği birleştiren bir müzik türüdür. Genel olarak folk rock terimi 1960'ların ortasında Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan bir türü tanımlamak için ortaya atılmıştır. Türün öncülüğünü Los Angeleslı müzik grubu The Byrds yapmıştır. Grup, geleneksel halk müziği ile Dylanvari şarkıları rock enstrümanları ile çalmış, bu noktada ise The Beatles ve diğer İngiliz gruplarından büyük ölçüde etkilenmiştir. "Folk rock" terimi ise ilk kez ABD basını tarafından The Byrds'ün müziğini tanımlamak için 1965 Haziran'ında ortaya atılmıştır. The Byrds'ün "Mr. Tambourine Man" cover'ı ve bu cover'ın ticari başarısı ise folk rock'ın 1960'ların ortasında büyük bir başarıya ulaşmasını sağlamıştır. Dylan'ın kendisi de türe büyük bir ilham kaynağı olmuştu; özellikle elektro gitarla kaydın da yapıldığı Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited ve Blonde on Blonde albümleri türün gelişiminde önemli bir role sahipti. Dylan'ın 25 Temmuz 1965 tarihinde Newport Folk Festival'inde elektronik altyapılı bir müzik grubuyla konser verişi ise aynı zamanda folk rock için önemli bir atılımdı.

Croat-Folk müziği,Hırvatistan'a özgü bir müzik türüdür.Bu müzik türü, ezgisel bakımdan Arnavutların Turbo-Folk müziğinden biraz farklıdır; çünkü Arnavutların Turbo-Folk müziğinde en önemli çalgı zurna ve klarnet iken Croat-Folk müziğinde en önemli çalgılar keman,darbuka,akordeon,org ve saksafon'dur.Croat-Folk müziğinde Osmanlı,Hırvat,Sırp,İtalyan ve Sloven etkisi belirgindir.Bu müzik türü,Arnavutların Turbo-Folk müziğinin aksine daha Avrupaî'dir.Croat-Folk müziğinin en önemli ismi ise Sırbistan doğumlu Hırvat müzisyen olan Çeça'dır.Bu müzik türü;Hırvatistan haricinde Sırbistan,Bosna-Hersek ve Karadağ'da da bilinmektedir.Croat-Folk müziğinde kullanılan diller Sırpça ve Hırvatça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi</span>

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

Sandra Prodanović, sahne adı ile Sandra Afrika, Sırp turbo-folk şarkıcısı.

Kosova müziği Avrupa kültürünün bir parçasıdır. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kosovalı Arnavutların müziğinin hakim olduğu Kosova halkının müziğine ve daha az ölçüde Kosova Cumhuriyeti içindeki küçük azınlığın aktif olmayan müziğine atıfta bulunmaktadır.

Tallava, Arnavutluk'ta, Kuzey Makedonya'da ve Kosova'da bulunan bir müzik türüdür. 1990'larda Kosova'daki Roman topluluğunda ortaya çıkan bu müzik, bölgesel Balkan müzik tarzlarını çağrıştırıyor. Bulgaristan'dan Çalga, Yunanistan'dan Skiladiko, Romanya'dan Manele ve Sırbistan'dan turbo-folk'u içeren Güneydoğu Avrupa'nın daha geniş pop-folk türünün bir parçası olarak tanımlanıyor.