İçeriğe atla

Turbina

Turbina
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Spermatophyta
Sınıf: Dicotyledones
Takım: Solanales
Familya: Convolvulaceae
Cins: Turbina
Raf.

Turbina; Kahkahaçiçeğigiller familyası, Ipomoeeae oymağının bir cinsidir. 15 kadar tür ile temsil edilir. Türler, Yeni Kaledonya, Afrika ve Amerika'nın tropiklerinde yayılmıştırlar. Liana veya dik çalılar şeklindeki bitkilerdir. Bazı türlerin kökleri genişlemiştir ve bir iğ şeklini almıştır. Bazı türlerde bitki öz suyu süte benzer. Olgunlaşmış gövdeler odunsu, kıvrılan, sürünücü veya yere yatık bir yapıdadır. Nadiren dik olan gövdelere de rastlanır.[1][2]

Türlerin tohumları, her ikisi de LSD ile ilgili halüsinojenik bileşikler olan d-liserjik ve d-izoliserjik asitlerin türevlerini içerir.[3]

Taksonomi

Cinsin tip türü: Turbina corymbosa (L.) Raf.

Sinonimleri: Legendrea Webb and Berthelot

Türler

  • Turbina abutiloides
  • Turbina amazonica
  • Turbina bracteata
  • Turbina cordata
  • Turbina corymbosa
  • Turbina holubii
  • Turbina inopinata
  • Turbina longiflora
  • Turbina oenotheroides
  • Turbina perbella
  • Turbina racemosa
  • Turbina robertsiana
  • Turbina stenosiphon
  • Turbina suffruticosa

[4]

Kaynakça

  1. ^ "Convolvulaceae | Convolvulaceae Unlimited". convolvulaceae.myspecies.info. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  2. ^ "Classification | USDA PLANTS". plants.usda.gov. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  3. ^ "Turbina | plant genus". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  4. ^ "Turbina — The Plant List". www.theplantlist.org. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

Dianthus, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yaklaşık 300 kadar türü olan bir bitki cinsidir. Bitkiler, çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişir.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

<span class="mw-page-title-main">World Checklist of Selected Plant Families</span>

World Checklist of Selected Plant Families seçilen bitki ailelerinin kabul edilen bilimsel isimleri ve eş adları hakkında en son hakemli derlenmiş ve yayınlanmış görüşleri sağlayan uluslararası bir işbirliği programıdır. Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew tarafından korunarak, ailelerin, cinslerin ve türlerin adlarının yanı sıra kontrol listeleri oluşturma yeteneğine izin veren çevrimiçi olarak mevcuttur.

Germplasm Resources Information Network, Ulusal Bitki Germplazm Sistemi tarafından toplanan tüm bitki germplazmasının holdingleri için bilgisayar veritabanını kapsamlı bir şekilde yönetmek için kullanılan çevrimiçi bir USDA Ulusal Genetik Kaynaklar Programı yazılım projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Solanales</span>

Solanales veya Tubiflorae, çiçekli bitkilerin bir takımıdır. 5 familya 165 cins ve yaklaşık 4.145 tür ile temsil edilir.

<i>Argyreia</i> bitki cinsi

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<i>Astripomoea</i> bitki cinsi

Astripomoea, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yayılışı Afrika ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilsonia (bitki)</span>

Wilsonia, Convolvulaceae familyasındaki çok yıllık bodur çalıların bir cinsidir. Cins, Avustralya'ya özgü olup, tuzlu bataklıkların kıyılarında veya bazen iç kesimlerdeki tuzlu bölgelerde ortaya çıkar.

<i>Ipomoea tricolor</i>

Ipomoea tricolor, Meksika gündüz sefası veya gündüz sefası, Yeni Dünya tropiklerine özgü olan ve başka yerlerde yaygın olarak yetiştirilen ve natüralize olmuş, Convolvulaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Otsu, tek yıllık veya çok yıllık tırmanıcı asmalardır ve 2-4 metre uzunluğa ulaşabilirler. Yapraklar spiral olarak düzenlenmiştir. Çiçekler trompet şeklindedir, 4–9 cm çapındadırlar, genellikle orta kısmı beyaz ila altın sarısı olan mavi renkli çiçeklerdir.

<i>Evolvulus</i>

Evolvulus, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Çoğu Amerika kıtasına özgüdür. Yaklaşık 100 tür vardır.

Nephrophyllum; Kahkahaçiçeğigiller familyası, Dichondreae oymağının bir cinsidir. Tek bir tür ile temsil edilir. Etiyopya ve Eritre'de yayılışı olduğu bilinmektedir. Tek veya çok yıllık otsu bitkilerdir. Gövde sürünücüdür ve düğümlerden kökler çıkar, tüylü veya tüysüz olabilir. 1650–2700 m arası rakımda bulunan cinsin üyeleri; dik yamaçlarda, çıplak kayaların yarıkları arasında, otlatılmış meralarda ve açık alanlarda yetişir.

Lysiostyles; Kahkahaçiçeğigiller familyası, Maripeae oymağının bir cinsidir. Yalnızca tek bir tür ile temsil edilir. Güney Amerika'daki Guyana Kalkanı bölgesinde yetişen; Guyana, Surinam ve Venezuela için endemik bir cinstir. Deniz seviyesinden, 200 m rakıma kadar olan bölgelerde yetişir. Yağmur ormanlarında ve karışık ormanlarda yetişebilir. Cinsin üyeleri Venezuela'da "melocotón" yani şeftali olarak isimlendirilir. Meyvelerinin tadından dolayı böyle bir isimlendirme yapılmıştır.

Merremia tuberosa, Convolvulaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Florida ve Teksas'tan Brezilya'ya oradan da Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildiği USDA tarafından kabul edilmesiyle birlikte, Amerika kıtasına özgü bir türdür. Yeni Kaledonya gibi Hint ve Pasifik Okyanusu'ndaki bazı adalarda bulunan istilacı bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Turbina corymbosa</span>

Turbina corymbosa veya Ipomoea corymbosa, Meksika'dan Peru'nun güneyine kadar Latin Amerika'da yerli ve başka yerlerde yaygın olarak natüralize olmuş bir Kahkahaçiçeğigiller familyası türüdür.

<i>Ipomoea cairica</i>

Ipomoea cairica, palmat yaprakları ve büyük, gösterişli beyaz ila lavanta çiçekleri ile sarmaşık, otsu, çok yıllık bir bitkidir. Kahkahaçiçeğigiller familyasındandır.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ lalesi</span>

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.