İçeriğe atla

Turan Taburu

Turan Taburu
Kuruluş20 Kasım 2022
Kurucu(lar)Aydos Sadıkov
Bağlılık Ukrayna
Lider(ler)Almaz Kudabek
İdeolojiTürkçülük
Turancılık
Rus karşıtlığı
DurumEtkin
Büyüklük~600
Rakip(ler) Rusya

 Çeçenistan

Çatışma(lar)Rusya-Ukrayna Savaşı

Turan Taburu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda savaşan bir Türkî gönüllü taburudur.[1]

Tarihçe

20 Kasım 2022'de bir Kazak muhalif aktivist olan Aydos Sadıkov, Telegram kanalında taburun kuruluşunu duyurdu. Grubun komutanlığına ise Kiev'de bir kuaför olarak çalışan Kırgız uyruklu Almaz Kudabek atandı. Grubun tanıtım videosunda yer alan Almaz Kudabek, grubun amacının Rusya'nın "Türk halklarına yönelik soykırımına" karşı mücadele etmek olduğunu belirterek, Vladimir Putin ve Ramazan Kadirov'u tehdit etti.[2] Kırgızistan'ın Ukrayna büyükelçisi İdris Kadirkulov, Kudabek'e Kırgızistan'a dönmesini teklif etti, ancak Kudabek teklifi reddetti ve Ukrayna'da savaşmaya devam etmeyi seçti.[3][4] Ocak 2023'te verdiği bir röportajda Almaz Kudabek, Turan Taburu'nun 600'e yakın savaşçısının olduğunu söylemiş ve Kadirov'un kendisine 500 bin dolarlık ödül koyduğunu iddia etmişti.[5] Turan Taburu'nun saflarında etnik Kazaklar, Kırgızlar, Azeriler, Uygurlar, Tatarlar, Kırım Tatarları ile Rusya ve Kuzey Kafkasya'dan çeşitli Türk halkları bulunmaktadır.[1][6] Rusya-Ukrayna Savaşı'nda önceden yer almış "Kazak Rambo" lakaplı Jasulan Duysembin de tabura katıldı.[4][7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "More and more representatives of the captive nations of Russia are fighting in the Ukrainian Armed Forces - Ukrainian World Congress". www.ukrainianworldcongress.org (İngilizce). 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Established the Turkic 'Turan Battalion' in Ukraine". www.specialeurasia.com (İngilizce). 21 Kasım 2022. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  3. ^ "На Украине создан батальон "Туран" при поддержке Турции" (Rusça). 21 Kasım 2022. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  4. ^ a b ""Уничтожать режим Путина и Кадырова": турецкие партнёры помогли создать на Украине неофашистский батальон "Туран"". utyug.info (Rusça). 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  5. ^ "Leader of Turan battalion explained Kadyrov's award for his head". Silkway News. 25 Ocak 2023. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Батальйон "Туран": NYT розповіли про добровольців у ЗСУ із Середньої Азії та Кавказу (фото)". ФОКУС (Ukraynaca). 9 Ocak 2023. 9 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  7. ^ "WarGonzo: на Украине при поддержке Турции создали батальон "Туран"". www.mk.ru (Rusça). 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Andriy Şevçenko</span> Ukraynalı eski futbolcu

Andriy Mıkolayovıç Şevçenko, , Ukraynalı siyasetçi, eski futbolcu ve teknik direktördür. Shevchenko, 17 Kasım 2022'de Ukrayna Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı oldu Yeni Başkan Vadym Gutzeit'in seçim sonuçlarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Ocak 2023'te Ulusal Olimpiyat Komitesinden ayrıldı. Ocak 2024'te Shevchenko, Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazaklar (Slav)</span> etnik grup

Kazaklar, Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Dinyeper ve Don nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluk. Kazaklar, bugünkü Kazakistan'da yaşayan ve Türkî kökenli olan Kazaklar'la karıştırılmamalıdır. Kazak sözcüğü Eski Türkçede maceracı-özgür insan anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Kadirov</span> Çeçen siyasetçi

Ramazan Ahmetoviç Kadirov, Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ukrayna Taarruzu</span> Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Doğu Ukrayna Taarruzu, Doğu Ukrayna'nın üç Donbas ilinde (oblast) - Harkiv Oblastı, Luhansk Oblastı ve Donetsk Oblastı - 2022 Rusya istilasında devam eden bir operasyondur. İstilanın bir parçası olarak, 2014'ten beri Ukrayna ve Rus vekilleri arasında şiddetle devam eden Donbas Savaşı'nda büyük bir tırmanış söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında yapılan askerî harekâtlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında kara, deniz ve hava harekâtlarının yanı sıra cepheler, operasyonlar, savunma hatları ve kuşatmaları kapsayan askerî harekâtların bir listesidir. Cepheler genellikle geniş bir bölgede ve uzun bir süre boyunca yürütülen daha geniş stratejik operasyonlara atıfta bulunur. Muharebeler genellikle belirli bir alana ve belirli bir süreye yayılan kısa süreli yoğun çatışmalara atıfta bulunur. Ancak, bu tür olayları adlandırırken terimlerin kullanımı tutarlı değildir.

Bu sayfa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için yapılan savaş düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Sumı Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Sumı Muharebesi, Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak, 2022 Rus istilası sırasında, 24 Şubat 2022'de başlayan ve Rusya'nın Sumı Oblastı'ndaki tüm kuvvetlerini geri çekmesiyle 4 Nisan 2022'de sona eren bir askerî çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu</span> Kuzeydoğu Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu, Ukrayna'daki iki ilin (oblast) - Çernihiv Oblastı ve Sumı Oblastı - kontrolü için 2022 Rus istilasında devam eden bir askerî operasyondur - 4 Nisan 2022'de Ukrayna makamları, Rus birliklerinin çoğunlukla Sumı Oblastı'ndan çekildiğini ve artık o bölgedeki kasaba veya köyleri işgal etmediğini iddia etti. O akşamın ilerleyen saatlerinde Ukrayna makamları, Rus kuvvetlerinin Çernihiv Oblastı'ndan çekildiğini iddia etti ve bu iddia Pentagon tarafından 6 Nisan'da doğrulandı. 14 Mayıs'ta ISW, "Ukrayna böylece Harkov Muharebesi'ni kazanmış gibi görünüyor" dedi. Harkov Belediye Başkanı BBC'ye yaptığı açıklamada: "Son beş gündür kentte bombardıman olmadı. Ruslar, Harkov havaalanı yakınında şehri füze roketiyle vurmak için yalnızca bir girişimde bulundu, ancak füze Ukrayna Hava Savunması tarafından imha edildi." dedi.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol Kuşatması</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında kuşatma

Mariupol Kuşatması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rusya ve ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti güçlerinin Mariupol şehrinde Ukrayna güçleriyle çatıştığı bir kuşatmaydı. Rusya'nın Doğu Ukrayna Taarruzu'nun ve Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olan kuşatma, 24 Şubat 2022'de başladı ve 20 Mayıs 2022'de Rusya'nın Mariupol'da kalan Ukrayna kuvvetlerinin savaşı durdurma emri verildikten sonra teslim olduğunu açıklamasıyla sona erdi.

Volnovaha Muharebesi, Rusya ve DHC güçleri tarafından, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak başlatıldı. Rus ve Donetsk kuvvetleri, Ukrayna - DHC sınırına yakın olan Donetsk Oblastı'ndaki küçük Volnovaha kentinde Ukrayna güçleriyle çatıştı.

<span class="mw-page-title-main">Azak Taburu</span> Azov Taburu

Azak Özel Harekât Müfrezesi - Azak Müfrezesi, Azak Alayı olarak da bilinir - Azov Taburu veya kısaca Azak, Ukrayna Ulusal Muhafızlarına bağlı bir birliktir. Merkezi, Azak Denizi kıyı bölgesindeki Mariupol şehridir. Azak başlangıçta Mayıs 2014'te gönüllü bir milis birliği olarak kuruldu ve o zamandan beri Donbas Savaşı'nda Rus ayrılıkçı güçleriyle savaşıyor. Haziran 2014'te Mariupol'u Rus yanlısı ayrılıkçılardan geri almak için ilk muharebe deneyimini yaşadı. 12 Kasım 2014'te Azak, Ukrayna Ulusal Muhafızlarına dahil edildi ve o zamandan beri tüm üyeleri Ulusal Muhafızlarda görev yapan resmi askerlerdir.

Avdiyivka Muharebesi, bir yanda Rus Silahlı Kuvvetleri ile Donbas Ayrılıkçı Güçleri, diğer yanda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında devam eden bir askerî muharebedir. Donbas Bölgesi'ndeki Avdiyivka kasabası için savaşılıyor. Donbas'ta şiddetin yeniden patlak vermesiyle çatışmalar başladı ve 21 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdı ve ayrılıkçılar Ukrayna ile yeniden savaşmaya başladı. Avdiyivka, 2017'de eski Avdiyivka Muharebesi'nin yapıldığı yerdi, ancak yine de Ukrayna kuvvetleri tarafından tutuluyordu. Daha sonra Rusya Ukrayna'yı istila ettiğinde, saldırıya ilk uğrayan yerlerden biri de Avdiyivka oldu.

Somali Taburu, Ukrayna'da kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Donbass Savaşı'nda ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda Ukrayna'ya karşı savaşan seçkin bir ayrılıkçı askerî birliğidir. Taburun tam adı 1.Bağımsız Tank Taburu Somalidir. Taburun Somali ismini almasının sebebi eski komutan Mihail Tolstıh'a göre mensuplarının Somalililer kadar korkusuz olması. Givi'ye göre tabur personelinin %70'i daha önce 1.Slavyansk Tugayı'nda savaşmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Syevyerodonetsk Muharebesi (2022)</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Syevyerodonetsk Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'ndaki Donbas Muharebesi'ndeki askeri bir muharebeydi. Syevyerodonetsk şehri, istiladan önce Luhansk Oblastı'nın idari merkezi olarak görev yaptı. Mayıs 2022'ye kadar, Syevyerodonetsk ve komşu Lısıçansk şehri, bölgenin Ukrayna kontrolü altında kalan tek önemli bölgeleriydi. 14 Haziran 2022'ye kadar Rus kuvvetleri şehrin çoğunu kontrol altına aldı ve tüm kaçış yollarını kapattı.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Muharebesi (2022)</span> 2022

Donbas Muharebesi, Rusya ve Ukrayna arasında Donetsk, Luhansk ve Harkiv oblastlarının kontrolünü ele geçirme amacıyla Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgali devam ederken 18 Nisan 2022'de başlayan bir muharebedir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci stratejik fazı olarak kabul edilir ve Doğu Ukrayna Taarruzununkine benzer bir harekât alanında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şariy Partisi</span> Ukraynada bir siyasi parti

Şariy Partisi, Ukrayna'da siyasi blogcu Anatoliy Şariy tarafından kurulan bir siyasi partidir. Resmi olarak ilan edilen ideolojisi liberteryenizmdir.

2022 Ukrayna darbe girişimi, Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Ukrayna hükûmetini devirmek ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında şehirleri Rus Ordusu'na teslim etmek amacıyla Ukrayna'nın çeşitli şehirlerinde Rus yanlısı bir yönetim kurmak için yapılan başarısız bir girişimi ifade etmektedir. Rus istihbarat teşkilatı FSB ve devşirilen ATO gazileri darbeyi 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcında gerçekleştirecekti, ancak darbeye katılacak kişilerin Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından gözaltına alınması nedeniyle darbe planı nihayetinde iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynalı gönüllü taburları</span>

Ukraynalı gönüllü taburları 2014 baharında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazırlıklı olmadığı ve ayrılıkçı grupların hızlı bir şekilde ilerlediği dönemde, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının inisiyatifiyle kurulmuş milisler ve paramiliter gruplardı. Kökenlerini 2013 yılında Yevromaydan sırasında oluşturulan "Maydan Meşru Müdafaa" milislerine kadar dayandırıyorlardı. Bu gönüllü birliklerin en eskileri daha sonra Rusya'nın Ukrayna'ya askerî müdahalesine bir yanıt olarak askerî, özel polis ve paramiliter oluşumlara dönüştürüldü. Oluşumların çoğu, İçişleri Bakanlığı'nın "Özel Görevli Devriye Polisi" olarak ve Savunma Bakanlığı'nın "bölge savunma taburları" olarak dönüştürüldü veya komuta altına alındı.

<span class="mw-page-title-main">20. Muhafız Motorize Piyade Tümeni</span>

20. Muhafız Karpatlar-Berlin Motorize Piyade Tümeni, Rusya Kara Kuvvetleri'nin bir birimidir. Tümen, ilk olarak Kızıl Ordu'nun 3. Mekanize Kolordusu olarak kurulmuş ve 2021'de 20. Muhafız Motorize Piyade Tugayı'nın tümen seviyesine çıkarılmasıyla yeniden oluşturulmuştur.