İçeriğe atla

Turan Emeksiz Anıtı

Koordinatlar: 41°00′35″K 28°57′47″D / 41.00972°K 28.96306°D / 41.00972; 28.96306
Turan Emeksiz Anıtı
Harita
Koordinatlar41°00′35″K 28°57′47″D / 41.00972°K 28.96306°D / 41.00972; 28.96306
TasarlayanSemahat Acuner
MalzemeBronz
Açılış tarihi27 Mayıs 1963

Turan Emeksiz Anıtı, 28 Nisan 1960’ta İstanbul'da Beyazıt Meydanı’ndaki öğrenci olayları sırasında hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak için olayların geçtiği meydana dikilmek üzere heykeltıraş Semahat Acuner tarafından bronzdan yapılmış soyut bir açık hava heykelidir.

Muhalif öğrenci Turan Emeksiz’in vurulduğu noktada “Hürriyet Anıtı” adıyla 27 Mayıs 1963’te açılan eser, heykel literatürüne “Turan Emeksiz Anıtı” olarak geçmiştir[1] ve 27 Mayıs Darbesi'nin simgelerindendir.[2] 21 Nisan 1985’te Emeksiz’in vurulduğu noktadaki yerinden sökülerek caddenin karşısına taşınmış ve anıtsallık özelliğini yitirmiştir.[3]

Turan Emeksiz Anıtı, üç metre yüksekliğinde ve iki buçuk metre genişliğinde sade bir eserdir; yüksek bir kaide üzerinde değil, göz hizasında yer alır.[3] Tamamen soyut bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir; herhangi bir şekilde ölü kültü ile ilişkilendirilmemiştir.[4] Kimilerine göre özgürlüğü temsil eden bir çam kozalağından esinlenmiştir; kimi bakış açılarına göre sıkılmış ve en sonunda çatlamış bir yumruk veya parçalanıp filiz vermiş bir tohum olarak 28 Nisan günü meydana gelen tepkiyi ve mücadeleyi anlatır.[1]

Tarihçe

Üniversite öğrencilerinin Beyazıt Meydanı’nda Menderes hükümetini protesto için düzenlediği gösteriler sırasında 28 Nisan 1960 günü hayatını kaybeden 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Turan Emeksiz anısına bir anıt yapılması fikri, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonraki günlerde ortaya atılmıştı.[2] 1960 yılı içinde bir anıt yarışması yapıldı.[1]

Başkanlığını İstanbul Üniversitesi rektörü Sıddık Sami Onar’ın yaptığı yarışma jürisi hazırladığı bir metinle, anıtın 28 Nisan günü hayatını kaybeden hürriyet şehitleri anısına yapılacağını, meydandaki Bayezid Camii, eski medrese gibi anıtsal yapılarla rekabete girerek büyük olmaya zorlanmayan, çevresi ile denge içinde, sade bir biçime sahip bir anıt beklediklerini ifade etmiş; yarışmaya katılacak projelerden izleyicide hürriyet kavramı üzerine düşünce ve duygu üretimini sağlayacak bir ifade biçimini benimsemelerini istemiştir[1]

Ölümün ilk yıldönümü olan 28 Nisan 1961’de Emeksiz’in vurulduğu yere, kaldırım üstüne bir bayrak direği dikilmiş[1] ve direğin etrafındaki alanın bir tören yeri olarak düzenlenmesi 27 Mayıs 1961’de başlamıştı.[2] Anıt, uzun ve tartışmalı bir süreçten sonra bayrak direğinin olduğu yerde 27 Mayıs 1963’te “Hürriyet Anıtı” adıyla açıldı. Zamanla tamamen Turan Emeksiz figürü ile özdeşleşen eser, Hürriyet Anıtı yerine “Turan Emeksiz Anıtı” olarak anılagelmiştir.

1960’lar boyunca 28 Nisan anma törenlerinde, 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı kutlamalarında ve diğer resmi bayramlarda önünde törenler düzenlenen ve çelenk bırakılan anıt; 6. Filo'ya karşı yürüyüşün ve başka önemli protesto gösterilerinin başlangıç noktası oldu.[1]

1966 yılının Ocak ayında anıtın yerinin değiştirilmesi için İstanbul Belediyesi Meclis üyesi Şirzat Ulusoy’un verdiği teklif, 12 Eylül darbesi’nden sonra 21 Nisan 1985’te gerçekleştirildi ve anıt yerinden kaldırılarak caddenin karşısına, yerden 2metre yüksekteki bir taraçaya taşındı. Yer değişikliğinden sonra anıt merkez olma, meydanı tanımlama özelliklerini yitirmiştir.[1]

Turan Emeksiz büstleri

Beyazıt Meydanı'ndaki soyut Turan Emeksiz Anıtının yanı sıra yurdun çeşitli yerlerine Emeksiz’in beş adet büstü yerleştirilmiştir. Aynı kalıptan üretilmiş dört büst Adana’da Turan Emeksiz’in adını taşıyan parka, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu içine, öğrencisi olduğu Orman Fakültesi’nin bahçesine ve Malatya’da Atatürk anıtının karşısına yerleştirilmişlerdir. Diğerlerinden farklı olarak Emeksiz'i olduça yaşlı oldukça yaşlı bir biçimde betimleryen bir diğer büst ise Cağaloğlu’ndaki Millî Türk Talebe Birliği binası önüne yerleştirilmiştir.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

555K; 5 Mayıs 1960 tarihinde, Ankara'da, Demokrat Parti aleyhtarı öğrencilerin yaptığı protesto eylemi. Adını 5. ayın 5. günü saat 5'te Kızılay'da düzenlenmesinden alan eylem cumhuriyet tarihinin ilk "sivil itaatsizlik" eylemi olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Tezonar</span> Türk heykeltıraş

Haluk Tezonar, Türk heykeltıraş. En çok Atatürk anıtı yapan heykeltıraşlar arasında yer alır.

Turan Emeksiz, Demokrat Parti tarafından önerilen Tahkikat Komisyonu'nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi üzerine 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitingi sırasında öldürülen üniversite öğrencisidir.

Heinrich Krippel, Türkiye'de gerçekleştirdiği anıt heykeller ile tanınan Avusturyalı heykeltıraş, ressam, bakır oymacısı ve illüstratördür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzgun Acar</span> Türk heykeltıraş

Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, Türk heykeltıraş.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Yavuz Görey, Türk heykeltıraş.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Seğmenler Parkı</span>

Seğmenler Parkı, Ankara'da 1983'te açılan bir park.

<span class="mw-page-title-main">Gürdal Duyar</span> Türk heykeltıraş

Gürdal Duyar, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin heykelleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltıraşlarından izin almaksızın birçoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerinde de post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Hâlen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde heykeller durmakta ya da yenileri yapılmaktadır.

28-29 Nisan Olayları, Demokrat Parti (DP) tarafından hazırlanan ve 27 Nisan 1960 tarihinde Mecliste büyük çoğunlukla kabul edilen Tahkikat Komisyonu'nu protesto etmek amacıyla 28 Nisan 1960'da İstanbul, 29 Nisan 1960'da ise Ankara'da üniversite öğrencileri tarafından yapılan üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışan akademisyenlerin de desteklediği gösteriler. Polislerin olaya müdahale etmesiyle 2 öğrenci polis ateşi sonrası ölmüş, 100 civarı öğrenci yaralanmış, aralarında İstanbul Üniversitesi rektörü Sıddık Sami Onar da olmak üzere akademisyenler polis tarafından tartaklanmıştır. İstanbul'da emniyet güçleri ve vali; öğrencileri dağıtmak için takviye maksadıyla ordu birliklerini çağırmış, fakat askerlerle öğrenciler arasında arbede çıkmamış, bölgeye gelen askerler öğrencilere müdahale etmemiştir. Hatta, polisin gözaltına alıp askere teslim ettiği öğrenciler, askerler tarafından serbest bırakılmıştır. Gösterilerden yaklaşık bir ay sonra, Millî Birlik Komitesi emir komuta zinciri dışında gerçekleştirdiği askeri müdahale ile DP iktidarını devirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Atatürk Anıtı</span>

Konya Atatürk Anıtı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sarayburnu Atatürk Anıtı'ndan sonra yapılan ikinci anıtıdır. Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılan 1926 tarihli anıt, Konya İstasyon Caddesi'nde Hükûmet Meydanı'na yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Yontunç</span> Türk heykeltıraş

Prof. Ahmet Kenan Yontunç, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk kişi kültü</span> Mustafa Kemal Atatürk üzerine kurulu kişi kültü

Atatürk kişi kültü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün kişiliği, fikirleri ve siyaseti etrafında, yaşadığı dönemde oluşmaya başlamış ve daha çok ölümünden sonra takipçileri tarafından oluşturulmuş bir kişi kültüdür.

Leningrad Kahraman Muhafızları Anıt, 1941-1944 yılları arasındaki Leningrad Kuşatması anısına kuşatma sırasında şehri savunan kişiler anısına dikilen anıt kompleksi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Ağacı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Cumhuriyet Ağacı, Türkiye'nin İzmir ilinin Konak ilçesinde, Gündoğdu Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır. 2003'te tamamlanan anıt, Millî Mücadele'yi simgelemektedir. Bakırdan yapılmış olan heykelin yüksekliği 5 metre, mermer kaplı kaidenin yüksekliği 8,5 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 13,5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Atatürk ve Gençlik Anıtı</span>

İstanbul Üniversitesi Atatürk ve Gençlik Anıtı, İstanbul Üniversitesi'nin simgelerinden birisi olan, 19 Mayıs 1955 tarihinde tamamlanarak açılışı yapılmış bronz anıt.