İçeriğe atla

Turan (akarsu)

Turan
Konum
Ülke(ler)Öök (Büyük Yenisey kolu)/Ulu Yenisey/Yenisey/Kara Deniz Rusya
Şehir(ler)Turan (şehir)
Genel bilgiler
Kaynak rakımı1360-1380 m
Ağız52°04′50″N 93°57′53″E / 52.0806°K 93.9647°D / 52.0806; 93.9647{{#coordinates:}} işlevine geçersiz argümanlar iletildi
Uzunluk40 km

Turan — Rusya'da Tıva Cumhuriyetinde Piy-Hem bölgesinde bir akarsu. Öök akarsuyunun sol koludur.

Nehrin uzunluğu — 40 km. Batı Sayanlarda Kurttug Şivi dağlarının doğu yamaçlarında ortaya çıkmaktadır. Üst kısımlarda, sırttan doğuya doğru akar, sonra güneye akar. Alt kısımlarda Turan-Öök havzasından akar. Ağzından 38 km uzaklıktaki Öök köyünün 4,5 km batısında (yukarısında) sol kıyıda Öök akar.

Orta kısımda, nehirde bir gölet oluşur, sağ kol Turan akarsuyunun kolu olan Bilelig (19 km uzunluğunda) içine akar.

Alt kısımlarda, sağ kıyıda Turan şehri, karşısında Nayıral köyü, nehrin hemen altında P257 Yenisey karayolu geçmektedir. Havza aynı zamanda Bilelig yerleşimine de ev sahipliği yapmaktadır (göletin yakınında).

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Akarsu</span>

Akarsu, yeryüzünde ya da yer altında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan sudur. Çoğunlukla tatlı sudan oluşan akarsular, tatlı su gölleriyle birlikte insanlığın temel su ihtiyacını karşılamak için kullanılırlar. Bunun yanında gıda, enerji ve turizm sektörleri tarafından da kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Regen Nehri</span>

Regen Nehri Almanya'nın Bavyera eyâletinde yer alan, Tuna Nehri'nin sol kollarından biri olan bir akarsudur. Çekya'da Bohemya Ormanı'ndan Büyük Regen olarak doğar ve birkaç kilometre sonra sınırı aşarak Bayerisch Eisenstein adlı Alman köyüne girer.

<span class="mw-page-title-main">Sava</span> Avrupada çay

Sava Nehri, Avrupa'da bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biridir. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Tuna Nehri ile buluşur. Uzunluğu yaklaşık 990 kilometre olup havzası 95.719 km²'dir. Akarken, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Sırbistan olmak üzere toplam dört ülkenin sınırlarından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Tobol Nehri</span> Rusya ve Kazakistandan geçen bir nehir

Tobol Kazakistan ve Rusya topraklarında bulunan, İrtiş nehrinin sol kolu olan nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Biy-Hem (il)</span>

Biy-Hem ili, Tuva Cumhuriyeti'nde 17 idari bölgeden biridir. İdari bölgenin yönetim merkezi Turan şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Timiș Nehri</span>

Timiş Nehri Romanya ve Sırbistan'da bulunan bir ırmak'tir. Timiş Nehri'nin kaynağı Romanya, "Caraș-Severin ilçesi"'nde Karpatlar Siradağlari güneyinde 2190 m irtifali "Tracu Dağlari"'ndadır. Timiş Nehri Romanya'da Banat yaylasını geçip Sırbistan'da Pançova'da Tuna Nehri'ne katılır. Timiş Nehri'nin uzunluğu 339.8 km olup bunun 241 km'si Romanya'da, 118 km'si Sirbistan'dadır. Havza alanı 13.085 km²'dir.

Biy Rusça: Бия)— Altay Cumhuriyeti ve Altay krayında, Ob akarsuyunun büyük kollarından biridir.

Öök - Tıva Cumhuriyetinde merkezi Turan şehri olan Piy Hem bölgesinde bir akarsu. Yenisey akarsuyunun kollarından birisidir. Vadisi arkeolojik açıdan zengindir.

Öök veya Eğik, Tuva Cumhuriyeti'nin Biğkem bölgesi kuzeyinde dağ.

<span class="mw-page-title-main">İndigirka</span> Rusyada bir nehir

Indigirka batıda Yana ve doğuda Kolima nehirleri olan Rusya bünyesindeki Yakutistan'da bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 1.726 km2dir. Drenaj alanının büyüklüğü 360.000 km2dir.

<span class="mw-page-title-main">Vitim Nehri</span>

Vitim Nehri, Lena'nın önemli bir koludur. Baykal Gölü 'nin doğusundaki kaynağı ile Vitim kuzeyden Transbaykal dağları ve Bodaybo kasabasından akar. Kaynak nehri Vitimkan da dahil olmak üzere, 1978 km uzunluğundadır ve 225.000 km² drenaj havzasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Genceçay</span> Azerbaycanda çay

Genceçay veya Gence Nehri - Azerbaycan'da yer alan bir nehirdir. Küçük Kafkasya'dan doğar ve Kura Nehri'ne akar.

<span class="mw-page-title-main">Aksu (Çu)</span> Kırgızistan ve Kazakistanda bir nehir, Çu Nehrinin sağ kolu

Aksu Kırgızistan'ın Çuy İli‘ne bağlı Moskova ilçesi ve Kazakistan‘ın Jambıl Eyaleti'ne bağlı Şu İlçesi‘nden akan bir nehirdir. Çu Nehri'nin sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Badam Nehri</span> Kazakistanda bir nehir, Aris Nehrinin sol kolu

Badam, Kazakistan'ın Türkistan Eyaleti'nde Töle Bi, Sayram ve Ordabası ilçelerinden akan bir nehirdir. Aris Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Burla Nehri</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir

Burla Rusya'nın Novosibirsk Oblastı ve Altay Krayı ile Kazakistan'nın Pavlodar eyaletinden akan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Talgar Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Talgar, Kazakistan’da Almatı eyaletinin Talgar ilçesinden akan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tundik Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Tundik, Kazakistan'da Karagandı eyaletinin Karkaralı ilçesi ve Pavlodar eyaletinin Mayıs ve Bayanaul ilçelerinden akan bir nehirdir. İrtiş havzasında yer alan bir nehirdir.

Turan-Öök havzası ; Batı Sayanların dağ sisteminde, Tıva'da bir çöküntü havzasıdır. Kuzeyde Kurt Şibin, güneyde ise Üyük dağları ile çevrilidir.