İçeriğe atla

Turan, Belucistan

Turan veya Toran (Shapur I'in yazıtında: Turistan, Khuzdar şehrinin eski adı[1]), ilk İslam yüzyıllarının coğrafyacılarının Sindh bölgelerinden biri olarak kabul ettiği bir bölge. Bu bölge kabaca eski İngiliz Belucistan'daki Kalat Hanlığı ile aynı zamana denk geldi ve bugün Pakistan'ın Belucistan eyaletindeki Kalat şehrinin topraklarının çoğunu içeriyor. Bu toprakların adının İran milli destanlarında geçen Turan adıyla bir bağlantısı olabilir. İran'ın birçok mitolojik hikâyesinin ve milli destanlarının kökeninin Sistan'ın bu bölgeye yakın olduğu düşünülürse, Turan'ın Orta Asya'dan gelen Turanlı işgalciler tarafından yaratılmış olabileceği şüphesini güçlendiriyor.[2], "Kabil ve Kandahar sınırlarından Peşaver'e ve bugünkü Ketta'ya kadar Kabilistan'da jagirlik yapan ve izlerini Arap kaynaklarında "Kasdar" olarak geçen (ve orijinal telaffuzu kaybolmuş) şehre ulaşan Peştunlara " İranlılar tarafından "Toran"; Ve öyle görünüyor ki, tarihi kayıtlarımızda adı geçen "Toreya" (Tore + çoğul işaret) olarak bilinen aynı Aryanların bir parçasıydılar.Daha sonra Araplar Sistan'ı Gazne'ye kadar alıp İndus topraklarına ulaştıklarında Peştun Turanileri daha yakından tanıyarak hatalarını düzelttiler ve bugünkü Pakistan'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan insanlara doğru Turan denildi. Arapların kontrolleri altındaki topraklarda yaptıkları coğrafi bölünmelerde Kesmar, Turan topraklarının merkeziydi; Ve bu, Qasmar mahallesinin ortaya çıktığı aynı Qasmar'dır."[3]

İslam öncesi Turan Eyaleti

Turan'ın adının tarihte ilk kez görülmesi, Turan kralı Tabari'ye göre Ardeşir Babakan krallığının (MS 226-241) ilk yıllarındaki olaylarla ilgilidir. Part topraklarının yerel yöneticileri onu kendisine itaat ettirdi.[4]

İslami kaynaklarda Turan

Sindh'deki İslami fetihler döneminde Turan'dan tarihi kaynaklarda açıkça bahsedilmemiştir.Belazari Turan'ın adını anmaz[5]. 3. ve 4. yüzyıla ait coğrafi kaynaklar Turan'ın durumu hakkında daha fazla bilgi vermiştir. Bu kaynaklar Turan'ı genel olarak İndus'un bir bölgesi olarak ele almakta ve onu üzüm, nar ve diğer soğuk mevsim meyvelerinin yetiştirildiği, sığırların çok olduğu bereketli bir bölge ve Kazdar, Şura, Kızkanan, Mohali (Majak) ve Sivi şehirleri olarak tanımlamaktadır. o ilçenin bağlı şehirleri arasındaydı. MS 3. ve 4. yüzyıl coğrafyacılarından Moghdisi, Turan hakkında bu dönemin diğer yazarlarından daha faydalı bilgiler vermektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ [۱] Haig, T. W., “Ḳuṣdār”, in: Encyclopaedia of Islam, First Edition (1913-1936), Edited by M. Th. Houtsma, T.W. Arnold, R. Basset, R. Hartmann. Consulted online on 16 April 2018 <http://dx.doi.org/10.1163/2214-871X_ei1_SIM_4349> First published online: 2012 First print edition: ISBN 9789004082656, 1913-
  2. ^ a b Hamdani, Ali Karam (2008). "Toran". Büyük İslam ansiklopedisi. J. 16. Tahran: Büyük İslam Ansiklopedisi Merkezi. p. 345-346. Şabak 9-66-9-964-978-7025.
  3. ^ "پان‌توركيستها ‌و آرزوی پاره‌پاره شدن ايران". politic.iran-emrooz.net. 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  4. ^ Foundation, Encyclopaedia Iranica. "Welcome to Encyclopaedia Iranica". iranicaonline.org (İngilizce). 10 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  5. ^ MINORSKY, V. (2000). "Turan". İSLAM ANSİKLOPEDİSİ (İngilizce). Cilt 10 (2. baskı). LEIDEN: E.J. BRILL. p. 672-673.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Umman</span> Güneydoğu Arabistanda bir ülke

Umman ya da resmî adıyla Umman Sultanlığı, güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğu kıyısında yer alan Arap ülkesidir. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Umman Denizi, kuzeydoğuda ise Umman Körfezi ile çevrilidir. Ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından çevrelenmiş, Madha ve Müsendem olmak üzere 2 adet eksklavı bulunmaktadır. Maskat en büyük şehir ve başkenttir.

<span class="mw-page-title-main">Mâverâünnehir</span> Tarihî bölge

Maveraünnehir, Orta Asya'da, Ceyhun ve Seyhun nehirleri arasında kalan tarihi bölge.

<span class="mw-page-title-main">İlhanlılar</span> İran merkezli Moğol devleti (1256–1335)

İlhanlılar veya İlhanlı Devleti, Cengiz Han'ın torunu Hülagû Han tarafından, merkezi Tebriz olmak üzere Orta Doğu'da kurulan Moğol devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Sistan</span> İranın Güneydoğusunda bulunan Coğrafi Bölge

Sistan, İran'ın doğusuyla Afganistan'ın güneybatısını (Nimruz) kapsayan coğrafi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Seferîler</span> Sistanda kurulmuş ve 861-1003 yılları arasında hüküm sürmüş Fars hanedanı

Seferîler veya Saffârîler, İran'ın güneydoğusu ile Afganistan'ın güneybatısında yer alan Sistan'da kurulmuş ve 861-1003 yılları arasında faaliyet göstermiş kısa ömürlü bir Fars hanedandır.

<span class="mw-page-title-main">Belucistan, Pakistan</span> Pakistanın en büyük eyaleti

Belucistan, Pakistan'ın en batıdaki ve en büyük eyâleti. Batıdan İran, kuzey ve kuzeybatıdan Afganistan, kuzeydoğudan Hayber Pahtunhva, doğudan Pencab ve Sind eyâletleri ile çevrilidir. Güneyde Umman Denizine 1062 kilometrelik kıyısı vardır. Eyâlet bugünkü sınırlarıyla 1 Temmuz 1970'te oluşmuştur.

Halaçlar, İran'da yaşayan ve Halaçça konuşan bir Türk boyunun adıdır. Lehçelerinin yazı dili yoktur. Ancak Göktürkçeye benzerliğiyle dikkat çeker. Dinleri Şii mezhebinden Müslümandır. Zamanında Selçuklu egemenliğinde oldukları biliniyor. Türkçenin d'li lehçesini konuştukları için ana Türkçeye yakınlıkları göz ardı edilemeyecek bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">İran tarihi</span> İranın tarihsel gelişimini ele alan tarihyazımı alanı

İran tarihi, tarihin en eski uygarlıklarından biri olan İran'ın tarihsel gelişimini ele alan tarih yazımı alanıdır. Bu tarih; batıdaki Anadolu'dan doğudaki Hindistan ile Siri Derya Nehri'ne, kuzeydeki Kafkaslar ve Avrasya steplerinden de güneydeki Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ne kadar geniş bir alanı içine alan Antik İran bölgesinin tarihini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadisiye Muharebesi</span>

Kadisiye Muharebesi, Müslüman Arap ordusu ve Sasani İmparatorluğu ordusu arasında İran'ın İslami Fethi ile sonuçlanan İslamiyet'in yayılmasının ilk döneminde yer alan geleceği belirleyen bir muharebe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Beluçça</span>

Beluçça, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri koluna ait bir dildir. İran'ın güneydoğusunda Sistan ve Belucistan, Pakistan'ın güneybatısında Belucistan eyaletleri, Afganistan'ın güney bölgelerinde ve Türkmenistan'da konuşulmaktadır. Ethnologue'a göre,8,8 milyon konuşanı olan dilin konuşurlarının 6.28 milyonunun Pakistan'da yaşadığı düşünülmektedir. İsa öncesinde Hazar ve komşu bölgelerinde hüküm süren Pers ve Med uygarlıkları ile bağı olan bir dildir. Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir kuzeybatı İran dili olan Beluçça aynı gruptan olan Farsçayla yakından ilişkilidir. Günümüzde Pakistan, Belucistan, doğu İran ve Afganistan'da konuşulmaktadır. Afganistan'da bazı bölgelerde halkın çoğunluğunun konuştuğu bölgesel dillerden biridir. Yoğun olarak konuşulduğu bölgeler için üçüncü resmi dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Efrasiyab</span> Türklerin efsane kahraman yiğit atası

Efrasiyab veya Afrasiyab, Şehnâme'nin karakterlerinden efsanevi kral ve Turan kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Antik İran</span> İran kültürel etkisine sahip bölge

Antik İran ya da Büyük İran sözcüğünün anlamı İran kültürel etkisine sahip bölgeleri ifade eder. Kabaca İran kültürünün yeri olan İran Platosu merkezinde olmak üzere Kafkasya, Doğu Anadolu Bölgesi toprakları, İndus Nehri ve Pakistan içeren topraklar içerisinde kalan bölgenin tarihsel adıdır. Ayrıca İran kültürüne etki eden bu terimi Encyclopædia Iranica tarafından da kullanılmaktadr.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Krallığı</span>

Ermenistan Krallığı, aynı zamanda Büyük Ermenistan Krallığı, veya basitçe Büyük Ermenistan, bazen Ermeni İmparatorluğu olarak da anılır, Antik Çağ'da bir monarşiydi. Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul eden ilk devlettir. MÖ 321'den MS 428'e kadar varlığını sürdürmüştür. Tarihi, üç kraliyet hanedanı tarafından birbirini takip eden saltanatlara bölünmüştür: Orontid, Artaxiad ve Arsacid (52-428).

<span class="mw-page-title-main">Sind</span> Pakistan eyaleti

Sind Eyaleti, Pakistan'ın 4 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan coğrafyası</span>

Pakistan coğrafyası, kuzeydoğusundaki Çin, kuzeybatısında ve batısındaki Afganistan, doğusundaki Hindistan ve güneybatısındaki İran sınırında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Belucistan</span> İran platosunun güneydoğusude bir bölge.

Belucistan, Güneybatı Asya'da Beluçların yaşadığı kurak ve dağlık bir bölgedir.

Doğu İran dilleri, Orta İran dilleri döneminde ortaya çıkmış bir İran dili alt grubudur. Avestaca genellikle bir erken Doğu İran dili olarak sınıflandırılır. En büyük modern Doğu İran dili, Hindukuş dağları ile İndus Nehri arasındaki bölgede yaşayan 50-60 milyon konuşura sahip Peştucadır.

Persis ya da İngilizcesi ile Persia günümüzde İran'ının güneybatısında bir şehir ve Fars bölgesidir. Farslar'ın başlangıçta ya Orta Asya'dan ya da daha büyük olasılıkla kuzeyden Kafkasya üzerinden göç ettikleri düşünülmektedir. O halde, MÖ birinci milenyumun başlarında mevcut Persis bölgesine göç etmiş olmalıdırlar. Ülke ismi olan Persia adını doğrudan Eski Farsça bir kelime olan Parsa'dan almıştır.