İçeriğe atla

Turaç

Turaç
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Galliformes (Tavuksular)
Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
Cins: Francolinus
Tür: F. francolinus
Francolinus francolinus
Linnaeus, 1766
Francolinus francolinus

Turaç, dürrâc[1] veya çil kuşu[2] (Francolinus francolinus), sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

Afrika dışında bir sahaya sahip olan az sayıda Francolinus türünden biridir. 8-18 beyaz-lekeli soluk kahverengi yeşilimsi yumurtayı koyduğu yalın bir yer kazımasında yuva yapar. Bitki ve böceklerden oluşan geniş bir yiyeceği vardır. Çil keklik-boyutlarındaki erkek, çoğunlukla siyahtır, arkada ve böğürlerde beyaz lekeler vardır. Bacaklar kırmızıdır. Kestane rengi bir boyun yakası, beyaz yanak yamaları ve kahverengi kanatları vardır. Dişi, çoğunlukla kahverengidir ama boyun arkası kestane rengidir.

Erkek ve dişisinde farklılıklar görülmektedir. Erkek Turaç genelde yer yer beyaz ama ağırlıklı olarak siyah renkte yanaklara, parlak kestane renkli bir gerdana ve beyaz noktalı bir böğüre sahiptir. Sırtı ve kanatları altın kahverengi benekli olan, uca yakın kısmı sarımsı kahverengi parlaklıkta bantlı ve uç kısmı solgun bir renge, ince beyaz çizgileri bulunan siyah bir kuyruğa sahiptir. Dişi Turaç; üst tüyleri, kanatları ve kuyruğunun görünüşü itibarıyla erkek Turaç'a' benzemesine rağmen, erkeğin sırtının alt kısmındaki siyah renkler, dişide yerini kahverengi benekler ve kahverengi çizgilere bırakır ve ayrıca dişilerin kuyruklarının daha geniş olduğu görülür. Boyu 35 cm'dir. Ötüşü uzaklardan duyulur. Flüte benzer sesle öter. Çok sıkıştığı zaman dikine havalanır ve kanat gererek kısa kanat vuruşları ile süzülür. Turaç da diğerleri gibi uçmaktan çok yürümeyi yeğler.

Bu kuşların yetiştiği doğal ortam Kıbrıs'ın güneybatısı ve Karpaz Yarımadası'yla sınırlı görünse de, Hindistan Yarımadası, Çin, Kuzey Afrika, hatta Pasifik'te Hawaii adalarında da görülür. Farklı coğrafyalarda, renk kombinasyonunda farklılıklar görülür. Örneğin Hawaii'de siyah iken, Hindistan'da gri ağırlıklıdır.

Kültüre yansıması

Türk halk şiirinde Hasan Hüseyin Korkmazgil'in şu dizeleri ile yer bulur:

Sivas'lardan inmedim mi kar sularıyla
Ekmek deyip sarmadım mı göçümü turaç
Bir tencere can aşını bölüşmedim mi
Bakma turaç, bakma bana el gibi.

Aynı şiir, Ahmet Kaya tarafından bestelenmiştir.

Karacaoğlan'ın bir şiirinde şu şekilde yer alır:

Ötme, turaç, ötme; işin var senin.
Şahan salıp avlanacak yer değil.
Vardım, gördüm, ağyar göçmüş yurdundan;
Vatan tutup eğlenecek yer deyil.

Kaynakça

  1. ^ Kübra Eskigün. "Klasik Türk Şiirinde Efsanevi Kuşlar" (PDF). kutuphane.ksu.edu.tr. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2009. 
  2. ^ "Büyük Türkçe Sözlük". TDK. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2009. []

BirdLife International (2004). Francolinus francolinus. Tehlike altında olan türlerin 2006 IUCN Kırmızı Listesisi. IUCN 2006. 11 Mayıs 2006 tarihinde alınmıştır. birdbase.hokkaido-ies.go.jp/rdb/rdb en/frangula.pdf 28 Mart, 2011 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kızılkuyruk</span>

Âdî kızılkuyruk ya da bayağı kızılkuyruk, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından 14 cm uzunluğundaki Palearktik bölgenin batısında yaygın olarak üreyen kızılkuyruk türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl sırtlı örümcek kuşu</span> kuş türü

Kızıl sırtlı örümcek kuşu, örümcek kuşugiller (Laniidae) familyasından yüksek çayırların, fundalıkların ve çalılık arazilerin küçük, güzel ve kahverengi sırtlı örümcek kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilbaş</span>

Yeşilbaş, Ördekgiller familyasından bir yüzücü ördek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Akşam kocabaşı</span>

Akşam kocabaşı, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından Kuzey Amerika'ya özgü bir kocabaş türü. Geçmişte Hesperiphona vespertina olarak adlandırılmış ve daha sonra bu kuşun bir kocabaş türü olduğu anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi baştankara</span> Kuş cinsi

Mavi baştankara, baştankaragiller (Paridae) familyasından mavi-sarı renkli küçük bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Alaca kuyrukkakan</span>

Alaca kuyrukkakan, önceden karatavukgiller (Turdidae) familyasının bir üyesi olarak sınıflandırılan küçük ötücü kuşlara ait bir kuş olup şimdi sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasına yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük ağaçkakan</span> Kuş türü

Küçük ağaçkakan, ağaçkakangiller (Picidae) familyasına ait bir ağaçkakan türü. Yayılış sahası palearktik biyocoğrafik bölgesidir ama birkaç alt türü tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl deniz düdükçünü</span> Kuş türü

Kızıl deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Deniz düdükçünü</span>

Deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kum kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük deniz düdükçünü</span>

Büyük deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü.

<i>Kafkas kekliği</i>

Kafkas kekliği, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Urkeklik</span>

Urkeklik veya Hazar kekliği, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı sülün</span>

Bayağı sülün, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kum kekliği</span>

Bayağı kum kekliği, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Çil keklik</span> kuş türü

Çil keklik, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kap kumrusu</span>

Kap kumrusu, güvercingiller (Columbidae) familyasından bir güvercin türü.

<span class="mw-page-title-main">Kuşaklı kiraz kuşu</span> kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü

Kuşaklı kiraz kuşu, kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca söğüt çintesi olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar kerkenezi</span>

Madagaskar kerkenezi doğangiller (Falconidae) familyasından küçük bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Bilimsel adı İngiliz ornitolog Edward Newton'dan gelmektedir. Madagaskar ve Aldabra'da yaşayan iki alt türü vardır. Aldabra'da bulunan ırkına Aldabra kerkenezi de denir. En yakın yaşayan akrabası Seyşeller kerkenezidir. Ortak atalarının yakın bir zamanda, yaklaşık bir milyon önce erken Pleistosen ve Çibanyen dönemlerinde ayrıldıkları düşünülmektedir. Mauritius kerkenezi ile daha uzak akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin kazı</span>

Çin kazı, ördekgiller familyasından Moğolistan’ın ortasında, Çin’in en kuzeyinde ve Rusya’nın güneydoğusunda üreyen ve kışları Orta ve Doğu Çin’de geçiren göçmen kaz türü. Bazen Japonya ve Kore’de, nadiren de Kazakistan, Laos, Sibirya’nın ortası, Tayvan, Tayland ve Özbekistan’da da görülür. Bu kaz türü evcilleştirilmiştir. Doğal yaşam bölgeleri dışında da bu nedenle bulunmaktadır.

<i>Butorides virescens</i> Kuş türü

Butorides virescens balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Kuzey Amerika'nın doğusu, Orta Amerika ve Karayipler'de yaşar. Uzun süre yeşil sırtlı balıkçıl ile aynı tür altında sınıflandırılmıştır.