Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.
Tupolev Tu-22 Tupolev şirketi tarafından tasarlanan bir orta menzilli bombardıman uçağıdır. Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan ilk süpersonik bombardıman uçağıdır. 2000'li yılların başında tamamen emekliye ayrılmışlardır.
Tu-22M (Ty-22M), Nato adıyla Backfire, değişken kanat yapısına sahip, uzun menzilli süpersonik bir konvaksiyonel bombardıman uçağıdır. En büyük kullanıcısı Rusya'dır. Osetya savaşında 1 tanesi vurularak düşmüştür.
Tupolev Tu-160, Nato kod adıyla Blackjack, süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip, Sovyetler Birliği tarafından imal edilen en son stratejik ağır bombardıman uçağıdır. Tasarım olarak Amerikan yapımı B-1 Lancer'e benzemekle birlikte ondan daha büyük, daha fazla taşıma kapasiteli ve hızlıdır. Tu-160 pilotları, uçaklarını manevra kabiliyeti ve yansıtmayan beyaz boyası dolayısı ile "Beyaz Kuğu" olarak adlandırmışlarıdır.
Sovyet bombardıman uçakları için NATO rapor isimleri
- "Backfin" Tupolev Tu-98
- "Backfire" Tupolev Tu-22M
- "Badger" Tupolev Tu-16
- "Bank" North American B-25 Mitchell
- "Barge" Tupolev Tu-85
- "Bark" İlyuşin İl-2M3
- "Bat" Tupolev Tu-2
- "Beagle" İlyuşin İl-28
- "Bear A" Tupolev Tu-95
- "Beast" İlyuşin İl-10
- "Bison" M-4
- "Blackjack" Tupolev Tu-160
- "Blinder" Tupolev Tu-22
- "Blowlamp" İlyuşin İl-54
- "Bob" İlyuşin İl-4
- "Boot" Tupolev Tu-91
- "Bosun" Tupolev Tu-14
- "Bounder" Myasishchev M-50
- "Box" Douglas A-20 Havoc
- "Brassard" Yak-28
- "Brawny" İlyuşin İl-40
- "Brewer" Yak-28B
- "Buck" Petlyakov Pe-2
- "Bull" Tupolev Tu-4
- "Butcher" Tupolev Tu-82
Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).
Tupolev Tu-4, Sovyet Hava Kuvvetleri'ne 1940 sonları ile 1960 ortaları arasında hizmet vermiş, piston motorlu stratejik bombardıman uçağı. ABD yapımı Boeing B-29 Superfortress uçağının ters mühendislikle geliştirilmiş bir kopyasıdır. Sovyetler Birliği'nin, 1945'li yıllarında uzun menzilli ağır bombardıman uçağı eksikliği üzerine üretilmiştir.
Convair X-6, çizim tahtasından öteye geçememiş nükleer itkili deneysel uçak.
Tupolev TB-1 SSCB döneminde üretilen ağır bombardıman sınıfında bir uçaktır. Uzun yıllar Sovyet Hava Kuvvetleri bünyesindeki en önemli bombardıman uçağı olmuştur. 1929 yılında tasarlanan uçaktan toplamda 212 adet üretilmiştir.
Andrey Nikolayeviç Tupolev, çok sayıda askeri bombardıman uçağı ve dünyanının ilk sesüstü (süpersonik) yolcu uçağını da içermek üzere çeşitli sivil Sovyet uçağının tasarımını gerçekleştiren büroyu yöneten SSCB'li uçak tasarımcısı.
Tupolev TU-142 (NATO rapor adı Bear-F) Rus Tupolev Havacılık Tasarım Bürosu (OKB) tarafından tasarlanıp üretilmiş bir deniz keşif, istihbarat ve karakol uçağıdır. Uçak, Tupolev Tu-95 Bear stratejik bombardıman uçağı baz alınarak geliştirilmiştir.
Çar Bombası ;, alfanümerik adlandırma ile AN602, hidrojen bombasının diğer bir adıdır. Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır.
Republic Unitary Enterprise "National Aircompany "Belavia" ;, Belavia Belarusian Airlines Belavia Belarus Havayolları olarak faaliyeti Minsk merkezli Belarus'un ulusal havayolu şirketidir. Belavia Devlet şirketi Beyaz bayrak taşıyıcısıdır. Belavia, Avrupa şehirleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun yanı sıra bazı Orta Doğu'ya hedefleri arasında bir yol ağı sunmaktadır. Minsk Ulusal Havalimanı tabanlıdır. Havayolu'nun 1.017 çalışanı bulunmaktadır. Son 6 yılda, havayolunun yolcu sayısı 2009 yılında 700.000'dir.
Alykel Havalimanı Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'nda, Norilsk şehrinin 35 km batısında bulunan sivil kategorideki havalimanıdır. Alykel, Norilsk şehri civarındaki tek işlevsel havalimanıdır. Havalimanı genellikle orta boyutlu uçaklara ev sahipliği yaparken, 24 saat hizmet vermektedir.
Tupolev Tu-2, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, yüksek hızlı bir bombardıman uçağı veya pike bombardıman uçağı gereksinimini karşılamak amacıyla Alman Junkers Ju 88'e karşılık tasarlanmış olup torpido, önleme ve keşif modelleri üretildi. Tu-2, II. Dünya Savaşı'nın olağanüstü savaş uçaklarından biriydi ve Kızılordu'nun son hücumlarında önemli bir rol oynadı.
Tupolev Tu-14, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet torpido bombardıman uçağıdır. Uçak, yerine İlyuşin İl-28'in seçilmesi üzerine Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin mayın-torpido alaylarına verildi.
Tupolev Tu-126, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir havadan erken uyarı ve kontrol uçağıdır. Uçak, 1960'larda Tupolev Tu-114 üzerinden geliştirilmiş olup 1980'lerin sonuna kadar hizmette kalmıştır.
Tupolev Tu-104 Rossiya, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, 1950'lerde geliştirilmiş olup dönemin en büyük, en hızlı ve en uzun menzile sahip yolcu uçağıydı ve aynı zamanda günümüzde halen en büyük ve en hızlı pervaneli yolcu uçağıdır. Hizmette olduğu 14 yıl boyunca yaklaşık 6 milyon yolcu taşımış olup yerini jet motorlu İlyuşin İl-62'ye bıraktı.
Air Moldova, Kişinev merkezli Moldova 'nın ulusal havayolu' dur. Genelde Kişinev Uluslararası Havalimanı 'ndaki üssünden Avrupa içindeki varış noktalarına tarifeli ve aktarmalı seferler yürütmektedir.
Merkez Hava Kuvvetleri Müzesi Rusya'da Moskova Oblastı bölgesinde Monino'da yer alan bir havacılık müzesidir. Merkezi Silahlı Kuvvetler Müzesi'nin bir şubesidir. Sergilenen 173 uçak ve 127 uçak motoru koleksiyonu ile dünyanın en büyük havacılık müzelerinden biridir. Ayrıca Sovyet uçakları için en büyük müzedir. Müzede ayrıca Soğuk Savaş dönemi Amerikan casusluk ekipmanları, silahlar, aletler, üniformalar,sanat eserleri ve kitap, film ve fotoğraf içeren bir kütüphane de dahil olmak üzere ek sergiler bulunmaktadır.