İçeriğe atla

Tupolev Tu-22

Tu-22 Blinder
TürüBombardıman
Ulusal köken Sovyetler Birliği
ÜreticiTupolev
İlk uçuş1959
Hizmete giriş1960
Üretim sayısı311

Tupolev Tu-22 (Rusça: Туполев Ту-22; NATO rapor ismi '"Blinder"') Tupolev şirketi tarafından tasarlanan bir orta menzilli bombardıman uçağıdır. Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan ilk süpersonik bombardıman uçağıdır. 2000'li yılların başında tamamen emekliye ayrılmışlardır.

Orthographic projection of the Tupolev Tu-22.
Orthographic projection of the Tupolev Tu-22.

Teknik özellikleri

  • Mürettebat:3
  • Uzunluk: 41.60 metre
  • Yükseklik:10.13 metre
  • Kanat açıklığı: 23.17 metre
  • Ağırlığı: 85,000 kg
  • Servis tabanı: 14.700 metre
  • Hız:1,510 km/s
  • Motor 2× Dobrynin RD-7M-2 turbojets
  • Motorun İtiş Gücü: 107.9 kN
  • Menzil:4,900 km

Silahlandırma

  • 1× AM-23 23 mm cannon in tail turret
  • 24xFAB-500 (500Kg) Bombası
  • 1xFAB-9000 (9000Kg) Bombası
  • Kh-22 (AS-4 'Kitchen')

Versiyonlar

  • Tu-22A - İhraç versiyonu
  • Tu-22B - Yakıt ikmal uçağı
  • Tu-22K „Blinder-B“
  • Tu-22KD
  • Tu-22KP
  • Tu-22KPD
  • Tu-22P „Blinder-E“
  • Tu-22PD
  • Tu-22R „Blinder-C“
  • Tu-22RD
  • Tu-22RM
  • Tu-22RDM
  • Tu-22RTK
  • Tu-22U „Blinder-D“
  • Tu-22UD

Kullanan ülkeler

Karşılaştırılabilir uçaklar

  • B-58 Hustler
  • A-5 Vigilante
  • TSR-2
  • Mirage IV


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bombardıman uçağı</span> Askeri uçak türü

Bombardıman uçağı, görevi bombalama olan uçaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-22M</span> uzun menzilli süpersonik bir konvaksiyonel bombardıman uçağı

Tu-22M (Ty-22M), Nato adıyla Backfire, değişken kanat yapısına sahip, uzun menzilli süpersonik bir konvaksiyonel bombardıman uçağıdır. En büyük kullanıcısı Rusya'dır. Osetya savaşında 1 tanesi vurularak düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-160</span> SSCB yapımı bombardıman uçağı

Tupolev Tu-160, Nato kod adıyla Blackjack, süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip, Sovyetler Birliği tarafından imal edilen en son stratejik ağır bombardıman uçağıdır. Tasarım olarak Amerikan yapımı B-1 Lancer'e benzemekle birlikte ondan daha büyük, daha fazla taşıma kapasiteli ve hızlıdır. Tu-160 pilotları, uçaklarını manevra kabiliyeti ve yansıtmayan beyaz boyası dolayısı ile "Beyaz Kuğu" olarak adlandırmışlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rockwell B-1 Lancer</span> Bombardıman Uçağı

B-1 Lancer, ABD Hava Kuvvetleri'nde serviste bulunan uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı. B-52 Stratofortress ve B-2 Spirit ile beraber ABD uzun menzilli bombardıman kuvvetinin belkemiğini oluşturur.

Sovyet bombardıman uçakları için NATO rapor isimleri

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-144</span> dünyanın ilk sesüstü hızında yolcu taşıma uçağı

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-4</span> SSCB yapımı piston motorlu stratejik bombardıman uçağı

Tupolev Tu-4, Sovyet Hava Kuvvetleri'ne 1940 sonları ile 1960 ortaları arasında hizmet vermiş, piston motorlu stratejik bombardıman uçağı. ABD yapımı Boeing B-29 Superfortress uçağının ters mühendislikle geliştirilmiş bir kopyasıdır. Sovyetler Birliği'nin, 1945'li yıllarında uzun menzilli ağır bombardıman uçağı eksikliği üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-95</span> SSCB yapımı stratejik bombardıman uçağı

Tupolev Tu-95, soğuk savaş döneminde SSCB'de Tupolev tarafından üretilmiş, uzun ömürlü ve çok başarılı stratejik bombardıman ve füze taşıyıcı maksatlı uçak.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-70</span> ticarî ucak modeli

Tupolev Tu-70, Tu-4 bombardıman uçağı modelinin basınçlandırılmış kabinli, 72 yolcu kapasiteli ticari modeli. İlk uçuşunu 27 Kasım 1946'da yaptı. Uçak teknik olarak başarılıydı, ancak ordunun artan talebi ve Aeroflot'un böyle bir uçağın bakımını karşılamaya henüz hazır olmaması sebebiyle seri üretime giremedi.

Tupolev Tu-75, Tu-4 bombardıman uçağının sadece bir prototipi üretilmiş yolcu uçağı versiyonu. Yeni, özel tasarlanmış bir füzelaja sahiptir. Bu sınıfta ilk Sovyet uçağı olarak bir kuyruk yükleme rampasına sahiptir. 21 Ocak 1950'de ilk test uçuşunda başarılı oldu. Hava Kuvvetleri'in bu uçağa hazır olmaması sebebiyle seri üretime geçilemedi..

Tupolev TB-1 SSCB döneminde üretilen ağır bombardıman sınıfında bir uçaktır. Uzun yıllar Sovyet Hava Kuvvetleri bünyesindeki en önemli bombardıman uçağı olmuştur. 1929 yılında tasarlanan uçaktan toplamda 212 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Tupolev</span>

Andrey Nikolayeviç Tupolev, çok sayıda askeri bombardıman uçağı ve dünyanının ilk sesüstü (süpersonik) yolcu uçağını da içermek üzere çeşitli sivil Sovyet uçağının tasarımını gerçekleştiren büroyu yöneten SSCB'li uçak tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-154</span> SSCB yapımı orta menzili üç motorlu yolcu uçağı

Tupolev Tu-154 Rus yapımı orta menzili üç motorlu yolcu uçağıdır. Boeing 727 benzer bir tasarıma sahiptir. Rusya, Doğu Avrupa, Küba, Çekoslovakya ve daha pek çok ülkede kullanılan Rusya'nın en çok üretilen jet yolcu uçağıdır. Üretilen yolcu uçaklarının çoğu Aeroflot'da hizmet verdi. Hâlen 17 değişik havayolu şirketinde yılda 138 milyon yolcuyu taşımaktadır. Tasarımı sayesinde toprak ve buzul pistlere inebilir. Kuzey kutbu gibi aşırı soğuk ortamlardan etkilenmeden kalkış için bekleyebilir. Tu 154, 1 mach sürate ulaşabilen en hızlı yolcu uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-142</span> SSCB yapımı deniz keşif, istihbarat ve karakol uçağı

Tupolev TU-142 (NATO rapor adı Bear-F) Rus Tupolev Havacılık Tasarım Bürosu (OKB) tarafından tasarlanıp üretilmiş bir deniz keşif, istihbarat ve karakol uçağıdır. Uçak, Tupolev Tu-95 Bear stratejik bombardıman uçağı baz alınarak geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Xian H-6</span>

Xian H-6, Çin yapımı bir stratejik bombardıman uçağıdır. Uçak, Sovyet Tupolev Tu-16'nın lisanslı üretim versiyonudur. H-6,1960'lardan bu yana Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'nde (PLAAF) hizmet vermektedir ve yıllar içinde çeşitli geliştirmelerden geçmiştir. Öncelikle uzun menzilli stratejik bombardıman ve havadan karaya füze saldırıları için kullanılmaktadır. H-6 seyir füzeleri, bombalar ve havadan karaya füzeler de dahil olmak üzere çeşitli silahlarla donatılmıştır. Ayrıca elektronik harp görevlerini de yerine getirebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-2</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Tupolev Tu-2, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, yüksek hızlı bir bombardıman uçağı veya pike bombardıman uçağı gereksinimini karşılamak amacıyla Alman Junkers Ju 88'e karşılık tasarlanmış olup torpido, önleme ve keşif modelleri üretildi. Tu-2, II. Dünya Savaşı'nın olağanüstü savaş uçaklarından biriydi ve Kızılordu'nun son hücumlarında önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev SB</span> SSCB yapımı hızlı bombardıman uçağı

Tupolev SB, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir hızlı bombardıman uçağıdır. Uçak, 1930'larda geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 7 Ekim 1934 tarihinde gerçekleştirmiş ve 1936 yılında hizmete girmiştir. 1930'ların sonlarında dünyanın en önemli bombardıman uçağı olan SB, muhtemelen 1930'ların ortalarındaki en büyük bombardıman uçaklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-14</span> Sovyet yapımı bir jet torpido bombardıman uçağı

Tupolev Tu-14, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet torpido bombardıman uçağıdır. Uçak, yerine İlyuşin İl-28'in seçilmesi üzerine Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin mayın-torpido alaylarına verildi.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-114</span> SSCB yapımı turboprop yolcu uçağı

Tupolev Tu-104 Rossiya, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, 1950'lerde geliştirilmiş olup dönemin en büyük, en hızlı ve en uzun menzile sahip yolcu uçağıydı ve aynı zamanda günümüzde halen en büyük ve en hızlı pervaneli yolcu uçağıdır. Hizmette olduğu 14 yıl boyunca yaklaşık 6 milyon yolcu taşımış olup yerini jet motorlu İlyuşin İl-62'ye bıraktı.