İçeriğe atla

Tupolev Tu-124

Tupolev Tu-124
Tupolev Tu-124
Tupolev Tu-124
TürüYolcu uçağı
Ulusal köken Sovyetler Birliği
ÜreticiTupolev
İlk uçuş29 Mart 1960
Hizmete giriş2 Ekim 1961
Hizmetten çıkış1980
DurumuHizmet dışı
Ana kullanıcıAeroflot
Üretim aralığı1960-1965
Üretim sayısı164
GelişimiTupolev Tu-104
DeğişimleriTupolev Tu-134

Tupolev Tu-124 (RusçaТуполев Ту-124; NATO rapor adı: Cookpot), Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet yolcu uçağıdır. Uçak, Tu-104 üzerinde geliştirilmiş olup kısa menzilli yolculuklar için tasarlanmıştır.

Teknik özellikler (Tu-124V)

Kaynakça:[1]

  • Mürettebat: 3
  • Kapasite: 56
  • Uzunluk: 30.58 m
  • Kanat açıklığı: 25.55 m
  • Yükseklik: 8.08 m
  • Kanat alanı: 119.4 m²
  • Boş ağırlık: 22,900 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 37,500 kg
  • Motor: 2 × Soloviev D-20P turbofan

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Stroud, John. Soviet Transport Aircraft since 1945. London:Putnam, 1968. 0-370-00126-5.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-144</span> dünyanın ilk sesüstü hızında yolcu taşıma uçağı

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-16</span> SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı

Tupolev Tu-16, SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı. 50 yıldan uzun süre görev yaptı, günümüzde de lisanslı üretim modeli olan Xian H-6 ile Çin ordusunda hâlen görev yapmaktadır. Altı Gün Savaşı sırasında Mısır tarafından, çoğu savaşın ilk gününde yerden kalkamadan yok edilmesine karşın İsrail'e karşı kullanılmıştır.

Tupolev TB-1 SSCB döneminde üretilen ağır bombardıman sınıfında bir uçaktır. Uzun yıllar Sovyet Hava Kuvvetleri bünyesindeki en önemli bombardıman uçağı olmuştur. 1929 yılında tasarlanan uçaktan toplamda 212 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-154</span> SSCB yapımı orta menzili üç motorlu yolcu uçağı

Tupolev Tu-154 Rus yapımı orta menzili üç motorlu yolcu uçağıdır. Boeing 727 benzer bir tasarıma sahiptir. Rusya, Doğu Avrupa, Küba, Çekoslovakya ve daha pek çok ülkede kullanılan Rusya'nın en çok üretilen jet yolcu uçağıdır. Üretilen yolcu uçaklarının çoğu Aeroflot'da hizmet verdi. Hâlen 17 değişik havayolu şirketinde yılda 138 milyon yolcuyu taşımaktadır. Tasarımı sayesinde toprak ve buzul pistlere inebilir. Kuzey kutbu gibi aşırı soğuk ortamlardan etkilenmeden kalkış için bekleyebilir. Tu 154, 1 mach sürate ulaşabilen en hızlı yolcu uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-334</span> Rusya yapımı bölgesel jet yolcu uçağı projesi

Tupolev Tu-334, Tupolev tarafından hazırlanan bir Rus bölgesel jet yolcu uçağı projesiydi. Uçak, eskiyen Tu-134 ve Yak-42 uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup kısaltılmış bir Tu-204 gövdesine ve bu uçağın kanadının küçültülmüş bir versiyonuna dayanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-134</span> SSCB yapımı yolcu uçağı

Tupolev Tu-134, Tupolev tarafından üretilen bir Sovyet yapımı yolcu uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 29 Temmuz 1963 tarihinde gerçekleştirmiş olup Eylül 1967 tarihinde hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-42</span>

Yakovlev Yak-42, Yakovlev tarafından üretilen bir Sovyet yapımı yolcu uçağıdır. Uçak, Sovyetler Birliği'nin modern yüksek bypass turbofan motorlarıyla güçlendirilmiş ilk uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hawker Siddeley Trident</span>

Hawker Siddeley Trident, Hawker Siddeley tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir jet yolcu uçağıdır. Uçak, tasarlanan ilk T-kuyruklu arkadan üç motorlu jet uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-2</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Tupolev Tu-2, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, yüksek hızlı bir bombardıman uçağı veya pike bombardıman uçağı gereksinimini karşılamak amacıyla Alman Junkers Ju 88'e karşılık tasarlanmış olup torpido, önleme ve keşif modelleri üretildi. Tu-2, II. Dünya Savaşı'nın olağanüstü savaş uçaklarından biriydi ve Kızılordu'nun son hücumlarında önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev ANT-1</span> Tupolevin ürettiği ilk uçak

Tupolev ANT-1, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir uçaktır. Uçak, Andrey Tupolev tarafından tasarlanmış olup şirketin ürettiği ilk uçaktı ve metal, ahşap ve alüminyumdan imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev TB-3</span> SSCB yapımı serbest kanatlı dört tekerlekli ağır bombardıman uçağı

Tupolev TB-3, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir ağır bombardıman uçağıdır. Uçak, 1930'larda geliştirilmiş olup dünyanın ilk serbest kanatlı dört tekerlekli ağır bombardıman uçağıydı. 1939 yılında hizmet dışına çıkarılsa da II. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine tekrar hizmete alındı ve bombardıman ve nakliye görevlerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev ANT-20</span> SSCB yapımı nakliye uçağı

Tupolev ANT-20 "Maksim Gorki", Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir nakliye uçağıdır. Uçak, 1930'larda geliştirilmiş olup merdivene sahip ilk uçaktı ve çoğunlukla propaganda amaçlı kullanılmıştır. Kanatları modern bir Boeing 747'ninkine benziyordu ve uzunluğu Douglas XB-19 ağır bombardıman prototipi ilk kez 1941'de uçuncaya kadar aşılmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev SB</span> SSCB yapımı hızlı bombardıman uçağı

Tupolev SB, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir hızlı bombardıman uçağıdır. Uçak, 1930'larda geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 7 Ekim 1934 tarihinde gerçekleştirmiş ve 1936 yılında hizmete girmiştir. 1930'ların sonlarında dünyanın en önemli bombardıman uçağı olan SB, muhtemelen 1930'ların ortalarındaki en büyük bombardıman uçaklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-14</span> Sovyet yapımı bir jet torpido bombardıman uçağı

Tupolev Tu-14, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet torpido bombardıman uçağıdır. Uçak, yerine İlyuşin İl-28'in seçilmesi üzerine Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin mayın-torpido alaylarına verildi.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-128</span> SSCB yapımı bir jet önleme uçağı

Tupolev Tu-128, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1960'larda hizmete girmiş olup en büyük ve ağır avcı uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-126</span> SSCB yapımı bir havadan erken uyarı ve kontrol uçağı

Tupolev Tu-126, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir havadan erken uyarı ve kontrol uçağıdır. Uçak, 1960'larda Tupolev Tu-114 üzerinden geliştirilmiş olup 1980'lerin sonuna kadar hizmette kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-104</span> SSCB yapımı dar gövdeli jet yolcu uçağı

Tupolev Tu-104, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir dar gövdeli jet yolcu uçağıdır. Uçak, de Havilland Comet'in ardından dünyanın ikinci jet yolcu uçağıydı ve hizmete giren ilk jet yolcu uçağıydı. Hizmette olduğu süre boyunca yaklaşık 90 milyon yolcu taşımış olup yerini Tu-124'te bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-114</span> SSCB yapımı turboprop yolcu uçağı

Tupolev Tu-104 Rossiya, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, 1950'lerde geliştirilmiş olup dönemin en büyük, en hızlı ve en uzun menzile sahip yolcu uçağıydı ve aynı zamanda günümüzde halen en büyük ve en hızlı pervaneli yolcu uçağıdır. Hizmette olduğu 14 yıl boyunca yaklaşık 6 milyon yolcu taşımış olup yerini jet motorlu İlyuşin İl-62'ye bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-155</span> uçan laboratuvar

Tupolev Tu-155 kriyojenik yakıt kullanan motorların uçuş araştırması için Tu-154 uçağını kullanan uçan laboratuvar.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-110</span> prototip yolcu uçağı

Tupolev Tu-110, ilk uçuşunu 1957'de gerçekleştiren SSCB'de tasarlanıp üretilmiş bir jet yolcu uçağıydı.