İçeriğe atla

Tuoba Liwei

Tuoba Liwei (Çince: 拓拔力微; pinyin: Tuòbá Lìwéi), 219-277'de Xianbei halkının Tuoba hanedanının ilk lideriydi. Gelecekteki Kuzey Vey Hanedanının atasıydı ve bu nedenle ölümünden sonra tapınak adı Shizu olan İmparator Shenyuan olarak onurlandırıldı. Daha sonra, Batı Vey İmparatoru Wen tapınak adını Taizu olarak değiştirdi.

Aile

  • Tuoba Shamohan
  • Tuoba Xilu (拓跋悉鹿/拓跋悉禄)
  • Tuoba Chuo
  • Tuoba Luguan

Şablon:Yuan Wei emperors

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tabgaçlar</span> Çinde yaşamış kökeni tartışmalı toplum

Tabgaçlar, Siyenpilerin bir boyu.

<span class="mw-page-title-main">Beş Hu On Altı Krallık</span>

Beş Hu On Altı Krallık dönemi, Çin tarihinde 304'te Hun kökenli olan Liu Yuan 'ın Han Zhao’u kurmasıyla başlayarak Siyenpiler Toba kolundan gelen Kuzey Vey 'nin Kuzey Çin'i birleştirmesiyle biten bir dönem.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vey</span> Kuzey Çinde kurulmuş bir Türk devleti

Vey veya başka tarihsel kaynaklara göre
Kuzey Vey
Toba Vey
Yuan Vey olarak da bilinir. Hanedanlık, Siyenpiler'in Toba (Tabgaç) klanı tarafından kuruldu. Kuzey ve Güney hanedanları döneminde 386'dan 535'e kadar Kuzey Çin'i yöneten ilk hanedandır. "Siyasi kargaşa ve yoğun sosyal ve kültürel değişim çağının bir parçası" olarak tanımlanan Kuzey Vey hanedanı, özellikle 439'da Kuzey Çin'i birleştirmesi, kaotik On Altı Krallık dönemini sona erdirmesi ve 485'teki reformlarla kırsal alan üzerindeki emperyal kontrolü güçlendirmesiyle dikkat çekmektedir. Kuzey Vey, kendilerini Çin kültürünün gerçek savunucuları olarak gören Güney hanedanlarının yazarları tarafından "Örgülü Barbarlar" olarak anılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Güney-Kuzey Hanedanları</span>

Güney-Kuzey Hanedanları dönemi, Çin tarihinde 420'de Çin'in güneyinde Liu Song hanedanının Doğu Jin Hanedanı 'nın yerini almasıyla başlayarak 589'de Siyenpilerin (Sien-pi) Puliuru boyuna mensup olan Yang Jian 'nın Sui'yi kurmasına kadarki bir dönem. Güney ve kuzey kesimlerinde ayrı hanedanların bulunduğu için bu ad verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Siyenpiler</span>

Siyenpiler veya Sien-piler, Moğolistan ve Mançurya sınırı civarında yaşamış göçebe kabile.

<span class="mw-page-title-main">Üç İmparatorluk</span>

Üç İmparatorluk dönemi, 220'de derbeylerden Cao Cao, Cao Pi'nin Batı Han Hanedanı'nın son imparatoru Xian di'den tahtını teslim alarak Kuzey Çin'de Vey hanedanını kurmasıyla başlayarak derbeylerden Liu Bei’nin bugünkü Sichuan’da kurduğu Şu ile yine derbeylerden Sun Jian’nun oğlu ve Sun Ce'nin küçük kardeşi olan Sun Quan Güney Çin'de kurduğu Vu olmak üzere üç ülkenin güç mücadelesi yaşadındığı dönem.

<span class="mw-page-title-main">Tai Dağı</span>

Tai dağı ya da Taishan Çin Shandong eyaleti Tai'an şehri sınırları içinde kalan, büyük tarihi ve kültürel öneme sahip bir dağdır. En yüksek zirvesi olan Yeşim imparator Zirvesi, Çin resmi kaynaklarında 1532,7 metre olarak belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin mimarisi</span> Mimarî sistem

Çin mimarisi, Doğu Asya'da yüzyıllar boyunca şekillenmiş bir mimari sistemdir. Dekoratif detaylar haricinde yapısal ilkeleri büyük ölçüde bir değişime uğramamıştır. Tang Hanedanlığı'ndan beri Vietnam, Kore, Japonya ve Moğolistan mimarileri üzerindeki ana etkendir. Mimarinin başlıca malzemesi ahşaptır. Ahşabın yanı sıra bambu kamışı, sarı toprak gibi doğal maddeler kullanılarak, yapılar doğa ile en yüksek derecede uyumlu inşa edilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Yujiulü Mugulü</span>

Yuğlu-yuy, Mukhur veya Kurt olarak da bilinen Yujiulü Mugulü, Cücenler'in ilk hükümdarıydı. Çin kaynaklarında: "Wei Kitabı" ve "Kuzey Tarihi" şeklinde de bahsedilir. Gerçek ismi bilinmemektedir. Ölümünden sonra oğlu Yujiulü Cheluhui tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Vey</span>

Doğu Vey, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 534-550 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, Doğu Çin'de yer almakta olup kuzey hanedanlıklarından biriydi.

Tuoba Xilu, 277-286 yılları arasında Tabgaçların reisiydi. Babası Tuoba Liwei idi ve Toba Shamohan, Toba Chuo ve Toba Luguan'ın kardeşiydi. 286'da küçük kardeşi Toba Chuo kendisini yenerek Tabgaçların reisi oldu.

Tabgaç Kağanlığı İmparatoru Daowu (371–409), kişisel adı Tuoba Gui, né Tuoba Shegui Erbatur Kağan, Kuzey Wei'nin kurucu imparatoruydu. Dai'nin son prensi Tuoba Shiyijian'ın torunuydu. Dai devletinin 376'da Eski Qin'e düşmesinden sonra, Dai tahtının nihai halefi olduğu varsayıldı. Eski Qin, Fei Nehri Savaşı'nda Jin kuvvetleri tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından 383'te kargaşaya düştükten sonra, Erbatur Kağan, 386'da Dai'yi yeniden kurma fırsatını yakaladı. Yakında eyaletin adını Tabgaç olarak değiştirdi ve kendini bir prens ilan etti. Başlangıçta Later Yan'ın bir vasalıydı, ancak 397'de Later Yan imparatoru Murong Bao'yu yendikten ve Later Yan'ın topraklarının çoğunu ele geçirdikten sonra, 398'de imparatorluk unvanını talep etti.

Kuzey Wei (Tabgaç) İmparatoru Mingyuan ( 魏明元帝), Çince adı Tuoba Si (拓拔嗣),Ardıç Kağan (𐰺𐰑𐰲:𐰴𐰍𐰣), Siyenpi adı Mumo (木末), Siyenpi liderliğindeki Kuzey Wei (Tabgaç) hanedanının bir imparatoruydu. O, kurucu imparator İmparator Daowu'nun en büyük oğluydu. Onun saltanatı sırasında, Kuzey Wei'nin toprakları, ne babasının saltanatı ne de oğlu İmparator Taiwu'nun saltanatı sırasında olduğu kadar genişlemedi, ancak devletin kuzey Çin üzerinde istikrar kazanmasına yardımcı oldu ve tavsiyelerini dinlemek ve nihai kararları almak için önemli emperyal yetkililerle görüşme geleneğini başlattı.Genellikle tarihçiler tarafından akıllı ve rasyonel bir hükümdar olarak kabul edilir.

Helian Chang, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı MS 425'ten MS 428 yılına kadar sürmüştür.

Helian Ding, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın üçüncü ve son imparatorudur. Saltanatı MS 428'den MS 431 yılına kadar sürmüştür.

Taiwu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 423'ten MS 452 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Tuoba Yu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS MS 452 yılında ölümüne kadar yalnızca birkaç ay sürmüştür.

Wencheng, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS 452'den MS 465 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Xiaowen (Kuzey Vey)</span>

Xiaowen, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın altıncı imparatorudur. Saltanatı MS 471'den MS 499 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Xiaoming, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın sekizinci imparatorudur. Saltanatı MS 515'ten MS 528 yılında ölümüne kadar sürmüştür.