İçeriğe atla

Tunus pasaportu

Tunus pasaportu uluslararası seyahat için Tunus vatandaşlarına verilen belgedir.

Pasaportun üç türü vardır:

1 - 5 yıl süreyle geçerli uluslararası seyahat için vatandaşlara verilen Düzenli (koyu yeşil) pasaport. 2 - "Özel" (resmî) pasaport (özel pasaport, bordo renkli), resmî iş amaçlı seyahatler için verilir. 3 - Tunuslu diplomatlar ve yakınlarına verilen Diplomatik (lacivert) pasaport.

Tüm Tunus pasaportları ICAO standartlarına uygundur. Pasaport 32 sayfa içerir. İlk makine'den okunabilir pasaport 2003 yılında yayımlanmıştır.

Tunus pasaportu sahipleri daha önce İrlanda'ya vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip iken 1 Nisan 1990 tarihinden itibaren vize zorunluluğu getirilmiştir.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Tunus vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 65 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Tunus vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 73. sırada yer almaktadır.

Tunus vatandaşlarının vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya pasaportu</span>

Japon pasaportu Japonya vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. 20 Mart 2006 tarihinden itibaren tüm Japon pasaportlar biyometrik pasaport olarak verilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint pasaportu</span>

Hint pasaportu Hindistan vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, ayrıca Hint vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika pasaportu</span> Pasaport

Meksika pasaportu Meksika vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Meksika pasaportu resmî bir kimlik ve Meksika vatandaşlığının kanıtıdır. Meksika vatandaşları Avrupa Birliği üyesi ülkelerine, Kanada ve Yeni Zelanda'ya vizesiz seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Fas pasaportu</span>

Fas vatandaşları her 5 senede bir pasaportlarını yenilemelidirler. Fas pasaportları üç tipe ayrılır:

  1. Normal pasaport: Bu, Fas vatandaşlarına normal seyahat amaçları için verilen en yaygın Fas pasaport tipidir.
  2. Diplomatik pasaport: Bu pasaport türü, Fas diplomatları ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
  3. Özel pasaport: Bu pasaport türü, Fas hükûmet yetkilileri ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
<span class="mw-page-title-main">Kuveyt pasaportu</span>

Kuveyt pasaportu Kuveyt hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir. Kuveyt vatandaşlarının GCC üye devletlerine girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Kuveyt vatandaşları bu ülkelerde işe girmek hakkına da sahiptir. Benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri vatandaşlarınında Kuveyt'e girmesi için vize almasına gerek yoktur. Kuveyt vatandaşları, Arap Birliği'nin birçok üye devletlerine vizesiz girebilmektedir. Ayrıca Kuveyt vatandaşları Yeni Zelanda'ya vizesiz girebilir ve 3 ay kalabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Botswana pasaportu</span>

Botsvana pasaportu Uluslararası seyahat için Botsvana vatandaşlarına Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi Pasaport Birimi tarafından verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya pasaportu</span>

Kolombiya pasaportu, Kolombiya vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir. Ağustos 2010'dan bu yana makine tarafından okunabilir çipli Biyometrik pasaport getirilmiştir. Bir önceki eski sürüm pasaportlar Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bolivya pasaportu</span> Passaport

Bolivya pasaportu, Dirección General de Migración tarafından Bolivya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bolivya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gana pasaportu</span> Gana Cumhuriyeti pasaportu

Gana pasaportu, Gana vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Gana vatandaşlık yasaları uyarınca Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanlığı tarafından özel olarak düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş pasaportu</span>

Bangladeş pasaportu, Bangladeş vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bangladeş pasaportu verildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya pasaportu</span>

Tanzanya pasaportu Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası seyahat için verilir. Göçmenlik Bölümü Pasaportların vatandaşlara verilmesi için sorumludur. Bu Bölüm Tanzanya İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Pasaport sadece Tanzanya vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

Zimbabve pasaportu Zimbabve vatandaşlarına öncelikle uluslararası seyahat için verilen belgedir. Pasaport Ulusal kayıt kartı veya ehliyet yerine kimlik için de kullanılabilir. Pasaporttaki veriler İngilizcedir.

Palau pasaportu Palau, Meyuns'da Pasaport Ofisi merkezinde Palaulu vatandaşlara verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uganda pasaportu</span>

Uganda pasaportu Uganda vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Tunus ziyaretçileri Tunus dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.