İçeriğe atla

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü 2016 yılının Mart ayındaki Viyana'yı ziyareti.

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü[1][2][3][4] (Arapçaالرباعي التونسي للحوار الوطني, FransızcaQuartet du dialogue national), 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu bir demokrasinin kurulması çabalarının merkezinde yer alan dört kuruluştan oluşan gruptur.[5]

Dörtlü, 2013 yazında kuruldu.[6] 9 Ekim 2015'te 2015 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu.[7][8]

Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Tunus sivil toplumunda yer alan şu dört kuruluştan oluşur:[9]

  • Tunus Genel İşçi Sendikası[1][4] (UGTT, Union Générale Tunisienne du Travail)
  • Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu[1][4] (UTICA, Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat)
  • Tunus İnsan Hakları Birliği[1][4] (LTDH, La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l'Homme)
  • Tunus Barolar Birliği[1][4] (Ordre National des Avocats de Tunisie)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Nobel Barış Ödülü Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne gitti". T24. 9 Ekim 2015. 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  2. ^ "Nobel Barış Ödülü Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verildi". BBC Türkçe. 9 Ekim 2015. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  3. ^ "Nobel Barış Ödülü Tunus'a". Al Jazeera Türk. 9 Ekim 2015. 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  4. ^ a b c d e "Nobel Barış Ödülü Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne". Milliyet. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  5. ^ Antoine Lerougetel ve Johannes Stern (15 Ekim 2013). "Tunisian political parties organize "national dialogue"". 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  6. ^ Melvin, Don (9 Ekim 2015). "Boost for Arab Spring: Tunisian National Dialogue Quartet wins Nobel Peace Prize". CNN. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  7. ^ "Announcement - The Nobel Peace Prize for 2015". 9 Ekim 2015. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  8. ^ "The Nobel Peace Prize 2015". Nobelprize.org. 9 Ekim 2015. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  9. ^ "The Nobel Peace Prize 2015 - Press Release". Nobelprize.org. 9 Ekim 2015. 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü</span> beş Nobel Ödülünden biri

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Barış Ödülü, ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Oslo'da gerçekleştirilen törende takdim edilen ödüllerin sahipleri, Norveç Nobel Komitesi tarafından belirlenir. Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Yunus</span> Bangladeşli bankacı, ekonomist ve girişimci

Muhammed Yunus, Bangladeşli bankacı, ekonomi profesörü, girişimci ve sivil toplum lideridir. Mikrokredit kavramını bulan ve geliştirenlerdendir. Grameen Bank'ın kurucusudur. 2006 yılında kendisine ve bankasına, "alt katmanlarda ekonomik ve sosyal kalkınma yaratma çabalarından ötürü" Nobel Barış Ödülü verilmiştir. Bu yönüyle Nobel Ödülü kazanan ilk Bangladeşli ve sekizinci Müslüman olmuştur. Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından 2009 yılında kendisine Fahri Doktora Ödülü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri, resmi adıyla Alfred Nobel'in Anısına Ekonomik Bilimlerde Sveriges Riksbank Ödülü, ekonomi alanında her yıl İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ekonomi Ödülü; Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda verilmeye başlanan Nobel Ödülü'nün orijinal beşlisinden biri değildir ve bir Nobel Ödülü olarak kabul edilmez. Ekonomi Ödülü, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300. yıldönümü olan 1968 yılında kurulmuş ve finanse edilmiş ve o zamandan beri her yıl verilmektedir. Ekonomi Ödülü ilk kez 1969 yılında verilmiş, bu ödülü Ragnar Frisch ve Jan Tinbergen kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir. 1969 yılında, Ragnar Frisch ve Jan Tinbergen'a toplamda 375.000 İsveç kronu verilmiştir ki bu Aralık 2007 tarihinde 2.871.041 İsveç kronuna eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">David Trimble</span>

William David Trimble, Kuzey İrlandalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Grameen Bank</span>

Grameen Bank, 1976 yılında yoksulları girişimci yapmak amacıyla Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te kurulmuş olan banka. Bugün için, 81 ülkede faaliyet göstermektedir. Kurucusu Muhammed Yunus'la birlikte 2006 yılı Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi</span>

Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri, edebiyat alanında seçkin katkılarda bulunmuş yazarlardan seçilerek her yıl İsveç Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ödülü, Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine kimya, fizik, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda verilmeye başlanmıştır. Nobel'in vasiyetinde belirttiği gibi, Edebiyat Ödülü sahibine İsveç Akademisi'nin seçtiği beş üyelik komite tarafından karar verilir ve ödül Nobel Vakfı tarafından karşılanır. Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Fransa'dan Sully Prudhomme kazanmıştır. Her ödül sahibi; bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir. 1901 yılında, Prudhomme 150.782 İsveç kronu almıştır; ki bu Aralık 2007 tarihinde 7.731.004 İsveç kronuna eşdeğerdir. 2008 yılında, bu ödüle Fransa'dan Jean-Marie Gustave Le Clézio nail görülmüş ve 10.000.000 İsveç kronu ile ödüllendirilmiştir. Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Futbol Federasyonu</span>

Fédération Tunisienne de Football Tunus'un futbol yönetim organıdır. 1956 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Reines</span> Amerikalı fizikçi (1918 – 1998)

Frederick Reines, Amerikalı fizikçi. Yaptığı nötrino deneyi ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülü almaya layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mairead Corrigan</span>

Mairead Corrigan, Kuzey İrlandalı bir barış eylemcisidir. Kuzey İrlanda'da, Betty Williams ve Ciaran McKeown ile birlikte Barış Halk Topluluğu adlı sorunlar karşısında barışçı çözümleri teşvike adanmış bir örgüt kurdu. Corrigan ile Williams 1976 Nobel Barış Ödülü verildi. Corrigan bu ödüllerden başka pek çok ödülü de vardır.

Konfüçyüs Barış Ödülü, adını ünlü filozof Konfüçyüs'ten alan ve Çin tarafından "Doğu bakış açısıyla dünya barışını teşvik eden ve önemli katkılar sunanlara" verilen ödül.

<span class="mw-page-title-main">Paul Modrich</span>

Paul Modrich tam adı ile Paul Lawrence Modrich, Amerikalı akademisyen, biyokimyager ve bilim insanı. 2015 yılında DNA onarımı konusundaki mekaniksel çalışmaları nedeniyle İsveçli Tomas Lindahl ve Türk Aziz Sancar ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un illeri</span>

Tunus'un illeri, Tunus'un birinci düzey idari bölümleridir. Tunus, 24 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 264 ilçeye ve ilçelerde belediye ve bölümlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

1966 yılından itibaren, oniki İsrailli, kimya, ekonomi, edebiyat ve barış gibi alanlardaki en onurlu ödül olan Nobel Ödülü’nü kazandı. İsrail. kişi başına düşen Nobel Ödülü sayısında, Amerika, Fransa ve Almanya’yı geçmektedir. Hindistan, İspanya ve Çin’den fazla ödülü kazanana sahiptir. Sadece bilim dalındaki ödüller göz önünde bulundurulduğunda, İsrail, kişi başına düşen ödül sayısında, 11 inci Almanya ve 12 inci Amerika arkasında kalarak, 13 üncü dür.

Bu, tanınmış Yahudi asıllı Amerikalı biyologların ve doktorların bir listesidir. Diğer Yahudi Amerikalılar için bkz. Yahudi asıllı Amerikalılar listesi.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Komitesi</span>

Nobel Komitesi Nobel Ödülü sahiplerinin seçiminde yer alan çalışmaların çoğundan sorumlu bir çalışma organıdır. Her Nobel Ödülü için bir tane olmak üzere beş Nobel Komitesi vardır.

Günümüz itibarıyla Nobel Ödülü kazanmış olan 15 Müslüman mevcuttur. Ödül kazanan 15 kişiden 8 tanesi barış dalında, 3 tanesi edebiyat dalında, 3 tanesi kimya dalında ve 1 tanesi fizik dalında ödüle layık görülmüştür. 5 kişi bu ödülü 20. yüzyılda alırken, geri kalan diğerleri 21. yüzyılda almıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman, 1978'de barış alanında ödül alan Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat olmuştur. Ondan bir yıl sonra, 1979'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Pakistanlı bilim insanı Muhammed Abdüsselam, aynı zamanda Pakistan'daki Ahmedîlik cemaatinin bir üyesiydi. Ayrıca 2014 yılında, 17 yaşında Nobel Barış Ödülü alan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay, şimdiye kadar Nobel Ödülü kazanmış en genç kişidir.

2020 itibarıyla, 57 kadın Nobel Ödülü kazandı ve kadınlara toplam 58 Nobel Ödülü verildi. 2020 yılı itibarıyla tam bir sayım henüz tamamlanmamış olsa da, 2019 yılında 866 erkek, 53 kadın ve 24 kuruluşa Nobel Ödüllerinin verildiği görülmektedir.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.