İçeriğe atla

Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi

Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi
الشركة الوطنية للسكك الحديدية التونسية
TipDevlet şirketi
EndüstriDemiryolu ulaşımı
Kuruluş27 Aralık 1956
Genel merkeziTunus, Tunus
Önemli kişilerTevfik Bufeyid
(Yönetim Kurulu Başkanı)
SahibiTunus hükûmeti
Çalışan sayısı5.370
Web sitesiwww.sncft.com.tn
Tunus'un demiryolu ağı

Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi (Arapçaالشركة الوطنية للسكك الحديدية التونسية, romanizeEl-Şerike El-Vataniye lil'sikak El-Hadide Et-Tunisiye; FransızcaSociété Nationale des Chemins de Fer Tunisiens (SNCFT)), Tunus'un devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 27 Aralık 1956 tarihinde kurulmuş olup Ulaştırma Bakanlığı'na bağlıdır. Şirketin merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

Tunus, demiryolu ulaşım sisteminin çoğunu Fransız döneminden devraldı ve hükûmet altyapıyı daha da geliştirdi. Tarihsel nedenlerden dolayı, ülkede iki farklı demiryolu hat açıklığı vardır. SNCFT, ülkenin kuzeyinde 471 km'lik 1,435 mm standart hat açıklığı ve ülkenin orta ve güney kesiminde 1.674 km'lik 1,000 mm'lik metre hat açıklığına sahip hatları yönetmektedir ve ulusal düzeyde hem yolcu hem de yük hizmetleri sunmaktadır. Hatlardan 65 km'si elektrikli ve 8 km'si ise çift hat açıklığındadır.[1] Tunus'un komşu Cezayir ile Gardimav sınırı üzerinden bir demiryolu bağlantısı vardır, ancak yolcu hizmetleri günde tek bir gidiş-dönüş ile sınırlıdır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "The World Factbook — Central Intelligence Agency". www.cia.gov (İngilizce). 10 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu ulaşımı</span> madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçların, tesislerin ve yapıların tümüne verilen isim

Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Kars demiryolu</span> Demiryolu hattı

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu ya da Bakü - Tiflis - Ahılkelek - Kars demiryolu, kısaca BTK ya da BTAK, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu hat açıklığı</span> demiryolu hattındaki raylar arasındaki boşluk

Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm mesafeyi kullanır. Farklı mesafelerdeki hat açıklıkları geniş veya dar olarak adlandırılır. İki farklı hat açıklığına sahip hatların buluştuğu yerlerde hat kesintiye uğrar. Bu yüzden bazı geçiş bölgelerinde farklı hat genişlikleri arasında kolayca geçiş yapılabilmesi için çok sayıda hat içeren kısımlar inşa edilmiştir. Hat açıklığı olmayan tek demiryolu türü monoray olarak adlandırılan hat yapısıdır. Bazı hafif yük taşıyan elektrikli demiryolu hatlarında üçüncü veya dördüncü hat bulunabilmektedir. Esas hattın dışında yer alan bu hat elektrik şebekesinin beslenmesi amacıyla kullanılır.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">SNCF</span>

SNCF, Fransa'nın devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. SNCF, 1938 yılında kurulmuş olup Fransa'nın yüksek hızlı demiryolu şebekesi olan TGV'yi de içeren ülkenin ulusal demiryolu hizmetlerini yürütmektedir. Görevleri arasında demiryolu hizmetlerinin yolcu ve yük için işletilmesi, demiryolu altyapısının bakımı ve sinyalizasyonu yer almaktadır. Merkezi Paris'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık</span> Türkiye demiryollarının işletmecisi

TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kars Garı</span> Kars Merkez, Karsta bir tren istasyonu

Kars Garı, Kars'ın il merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Ankara – Kars demiryolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'yı sınır şehri Kars'a bağlayan TCDD'ye ait konvensiyonel demiryolu hattıdır.

Yunanistan Devlet Demiryolları ya da Sidirodromi Ellinikou Kratous (SEK) (Yunanca: Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣEK)), 1920 yılında kurulan ve 1970 yılına kadar Yunanistan sınırlarındaki demiryolu hatlarının birçoğunu işleten kamu tüzel kişiliği olan bir kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da demiryolu ulaşımı</span>

Estonya'daki demiryolu ulaşım sistemi, yaklaşık 1.200 kilometrelik demiryolu hattının 900 kilometresi şu anda genel kullanımda olan bir ağdır. Demiryolu ağının altyapısı çoğunlukla devlete aittir ve Estonya Teknik Gözetim Kurumu tarafından incelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız Demiryolu</span>

Kırgız Demiryolu (KTJ), Kırgızistan'ın ulusal demiryolu işletmecisidir..

<span class="mw-page-title-main">Belarus Demiryolları</span>

Belarus Demiryolları (BCh) Belarus'un ulusal devlet demiryolu şirketidir. Belarus'taki tüm demiryolu taşımacılığı ağını işletmektedir. 2005 yılı itibarıyla demiryolu 112.173 kişiyi istihdam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları</span>

İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları (Farsça: راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران, romanize: Rahahan-i Cumhuri-ye İslami-ye İran, İran'ın demiryolu hizmetlerini işleten Kamu İktisadi Teşebbüsü kurumdur. Şirket, 1914 yılında kurulmuş olup Karayolları ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'nın gözetimi altındadır ve ülkenin ana demiryolu hatlarını işletmektedir. Şirketin merkezi Tahran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darjeeling Himalaya Demiryolu</span>

DHR veya Oyuncak Tren olarak da bilinen Darjeeling Himalaya Demiryolu, Hindistan'ın Batı Bengal eyaletindeki Yeni Jalpaiguri ve Darjeeling arasında uzanan 2 ft (610 mm) dar hat açıklığında bir demiryoludur. 1879 ve 1881 yılları arasında inşa edilmiş olup, yaklaşık 88 kilometre (55 mi) uzunluğundadır. Yeni Jalpaiguri'de deniz seviyesinden yaklaşık 100 m (328 ft) yüksekten Darjeeling'de yaklaşık 2,200 m'ye (7,218 ft) tırmanmaktadır ve rakım kazanmak için altı zikzak ve beş viraj kullanmaktadır. Altı dizel lokomotif, planlanan hizmetin çoğunu, Darjeeling'den Hindistan'ın en yüksek tren istasyonu olan Ghum'a günlük turist trenleri ve Darjeeling'den Kurseong'a buharlı Kızıl Panda servisi ile gerçekleştirmektedir. Buhar meraklılarının tercih ettiği özel vagonlar, İngiliz yapımı eski B-Sınıfı buharlı lokomotifler tarafından çekilir. Demiryolunun merkezi Kurseong'dadır.

<span class="mw-page-title-main">İber hat açıklığı</span> İspanya ve Portekizde kullanılan demiryolu hat açıklığı

İber hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.668 mm olduğu geniş demiryolu hat açıklığı türüdür. En yaygın olarak İspanya ve Portekiz'de kullanılmaktadır. Bu açıklık, kendisinden 8 mm daha geniş olan Hint hat açıklığı'ndan sonra, dünyanın herhangi bir yerinde standart olarak olarak kullanılan en geniş ikinci hat açıklığı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şehirlerarası demiryolu</span> banliyö veya bölgesel trenlerden daha uzun mesafeleri kapsayan ekspres yolcu treni hizmetleri

Şehirlerarası demiryolu, banliyö veya bölgesel trenlerinden daha uzun mesafelerde şehirleri birbirine bağlayan hizmetleri yürüten eksprestir. Bunlar, ne bir şehir bölgesi içinde kısa mesafeli banliyö trenleri ne de tüm istasyonlarda duran ve yalnızca yerel yolculukları kapsayan yavaş bölgesel trenleri olan demiryolu hizmetidir. Şehirlerarası bir tren tipik olarak sınırlı duraklı ve uzun mesafeli seyahatlere hizmet eden ekspres trendir.