İçeriğe atla

Tunus Silahlı Kuvvetleri

Tunus Silahlı Kuvvetleri
القوات المسلحة التونسية
Tunus Silahlı Kuvvetleri arması
Kuruluş1956
Birimler
KarargâhTunus
Komuta
BaşkomutanKays Said
Savunma BakanıAbdulkerim ez-Zubeydi
Genelkurmay BaşkanıTuğgeneral İsmail Fethelli
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı18
Zorunlu askerlikvar
Etkin personel sayısı40.500 (76)
Rezerve personel sayısı12.000 [1]
Maliye
Harcamalar$1.800.000.000
GSYİH paydası1.6%
Sanayi
Dış yardımlar ABD
 Fransa
 Brezilya
 İtalya
 Avusturya
 Türkiye
 Güney Kore
 Almanya
 İsveç
 İspanya
 Avustralya
 Belçika

Tunus Silahlı Kuvvetleri, Tunus'u karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Tunus Kara Kuvvetleri, Tunus Hava Kuvvetleri ve Tunus Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Ülkelerin Askeri Güçleri". 28 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Seferi (1541)</span>

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un Fethi (1574)</span>

Tunus'un Fethi, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Silahlı Kuvvetleri</span> Mısırın askerî gücü

Mısır Silahlı Kuvvetleri, Mısır'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Mısır Kara Kuvvetleri, Mısır Hava Kuvvetleri, Mısır Deniz Kuvvetleri ve Mısır Hava Savunma Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri, Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri</span>

Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri, Bulgaristan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Bulgaristan Cumhurbaşkanı aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanıdır. Askeri komuta Genelkurmay Başkanlığında iken, Siyasi liderlikten Savunma Bakanlığı sorumludur. Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere 3 ana birimden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Silahlı Kuvvetleri</span>

Karadağ Silahlı Kuvvetleri, Karadağ'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Zorunlu Askerlik 2006 yılında kaldırılmıştır; Silahlı kuvvetler bu tarihten itibaren, tamamen profesyonel bir askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Kazakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kazakistan Kara Kuvvetleri, Kazakistan Hava Kuvvetleri, Kazakistan Hava Savunma Kuvvetleri, Kazakistan Deniz Kuvvetleri ve Kazakistan Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Silahlı Kuvvetleri</span>

Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Portekiz Cumhurbaşkanı Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Başkomutanıdır ama pratikte bu Ulusal Savunma Bakanı aracılığıyla Portekiz Hükûmeti tarafından yürütülmektedir. Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz egemenliğini, çıkarlarını korumak ve uluslararası barışı koruma çabalarına destek ile görevlidir. NATO'nun kurucu ülkelerinden biri olan Portekiz, 1955 yılından bu yana askeri kanadın etkin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Türkmenistan Kara Kuvvetleri, Türkmenistan Hava Kuvvetleri ve Türkmenistan Deniz Kuvvetlerinden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Silahlı Kuvvetleri</span>

Yemen Silahlı Kuvvetleri, Yemen'i karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Yemen Kara Kuvvetleri, Yemen Hava Kuvvetleri, Yemen Deniz Kuvvetleri ve Yemen Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan Silahlı Kuvvetleri</span>

Lübnan Silahlı Kuvvetleri, Lübnan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Lübnan Kara Kuvvetleri, Lübnan Hava Kuvvetleri ve Lübnan Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün Silahlı Kuvvetleri</span> Ürdün silahlı kuvvetleri

Ürdün Silahlı Kuvvetleri, Ürdün'ü karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Ürdün Kara Kuvvetleri, Ürdün Hava Kuvvetleri ve Ürdün Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri</span>

Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri'ni karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Birleşik Arap Emirlikleri Kara Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Birleşik Arap Emirlikleri Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Silahlı Kuvvetleri</span>

Kuveyt Silahlı Kuvvetleri, Kuveyt'i karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kuveyt Kara Kuvvetleri, Kuveyt Hava Kuvvetleri ve Kuveyt Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Deniz Kuvvetleri</span>

Tunus Deniz Kuvvetleri, Tunus'u denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Tunus Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Deniz Kuvvetleri</span> Kazakistan devlet kurumu

Kazakistan Deniz Kuvvetleri, Kazakistan'ı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Kazakistan Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Cephesi</span>

Tunus Cephesi, İkinci Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika harekatı sırasında Tunus'ta Mihver kuvvetleri ve Müttefik kuvvetler arasında gerçekleşen bir dizi savaştı. Müttefikler, Amerikan ve Fransız kolordusu ile bir Yunan birliği de dahil olmak üzere İngiliz İmparatorluk Kuvvetleri'nden oluşuyordu. Savaş, Alman ve İtalyan kuvvetleri tarafından ilk zamanlar başarılar göstermeleri ile başladı, ancak muazzam tedarik engelleme çabaları, Mihver'in kesin yenilgisine yol açtı. Alman Afrika Kolordusu'nun çoğu da dahil olmak üzere 250.000'den fazla Alman ve İtalyan askeri savaş esiri olarak alındı.