Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.
İsfahan Ulu Camii ya da İsfahan Cuma Camisi, İran'ın İsfahan Eyaleti'ndeki yer alan cuma camisidir. Cami, 771 yılından 20. yüzyılın sonlarına kadar devam eden inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemelerin sonucunda bugünkü halini almıştır. İsfahan Kapalıçarşısı, caminin güneybatı kanadında yer almaktadır. 2012 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Laz Camii Tunus'un Tunus şehrinde bulunan küçük bir camidir. Cami, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Medina of Tunis medinasının batısında yer alır.
Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.
Susa Ulu Camii, Tunus'un Susa kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 851 yılında I. Muhammed bin el-Ağleb tarafından Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Erken İslam döneminde Ağlebîler mimarisinin önemli bir anıtıdır. Cami yenilenmiş ve ibadethanesi sonraki yüzyıllarda birçok kez genişletilmiştir.
Susa Medinesi, Tunus'un Susa kentinde bulunan bir medine mahallesidir. Mahalle, Mağrip'te İslam'ın ilk yüzyıllarının mimarisinin tipik bir örneğidir. Bir kasbah, surlar ve Susa Ulu Camii'ni kapsamakta olup ayrıca Susa Arkeoloji Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. 19. ve 20. yüzyıllarda Medine'de, Ribat ile Ulu Cami arasında bir dizi Pön stelleri keşfedildi.
Zeytune Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, MS 864 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
Hammuda Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1655 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
Küçük Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1805 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
Sidi Mahrez Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1692 yılında Tunus beyi Muhammed Bey El-Muradî tarafından Sidi Mahrez anısına inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
Yusuf Dayı Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Tunus dayısı Yusuf Dayı tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır. Cami, Tunus'ta inşa edilen ilk Osmanlı-Türk camisi olması nedeniyle önemli kabul edilmektedir.
El-Aşuriye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.
Sevkü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
Sevkü'l-Başmakiye, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.
Bab Bahr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1282 yılında Ahmed bin Merzuk bin Ebi Ömer Musseylli tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
El-Cedid Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1726 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde El-Cedid Medresesi'nin yanında yer almaktadır.
Kasbah Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1233 yılında Hafsîler döneminde Ebu Zekeriya Yahya tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.
El-Kasr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 12. yüzyılda Ahmed bin Kavrasan tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde Dar Hüseyin'in yanında yer almaktadır.
Sidi Amir Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, adını Sidi Amir el-Bataş'tan almakta olup Tunus Medinesi'nde yanında yer almaktadır.
Türbetü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbedir. 1777 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Hüseyni Hanedanı'na adanmıştır.