İçeriğe atla

Tunus Körfezi

Koordinatlar: 37°0′K 10°30′D / 37.000°K 10.500°D / 37.000; 10.500
Tunus Körfezi

Tunus Körfezi (Arapçaخليج تونس, romanizeHalic Tunis), Tunus'un kuzeybatısında bulunan bir körfezdir. Körfez, batıda Sidi Ali El-Mekki Burnu'ndan doğuda Resü't-Tayyib Burnu'na kadar 63 km boyunca uzanmaktadır.[1] Tunus'un başkenti Tunus, son üç bin yılda bir dizi yerleşim yeri olduğu gibi, körfezin güneybatı ucunda yer almaktadır. Cebel Ressas, körfezin güney kenarının yaklaşık 15 km güneyinde 795 metreye yükselmektedir.

Körfezin Tunus şehrine tekabül eden orta kısmı, iyi korunan bir alan olması nedeniyle ticari bir liman uygulamasına elverişlidir. Ünlü Kartaca antik kenti körfez kıyılarında kurulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ John William Norie (1831). New Piloting Directions for the Mediterranean Sea, the Adriatic, or Gulf of Venice, the Black Sea, Grecian Archipelago, and the Seas of Marmara and Azof. Londra: J. W. Norie & Co. s. 349. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2022. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa</span> kıta

Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aden Körfezi</span>

Aden Körfezi, Arap Yarımadası ve Afrika Kıtası'nda Somali Yarımadası arasında bulunur. Hint Okyanusu'nun bir uzantısıdır ve Kızıldeniz ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlar. İçinde birçok balık ve mercan çeşidini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Körfezi</span> Azerbaycanın Abşeron yarımadasının güney kıyısındaki doğal liman ve yat kulübü

Bakü Körfezi Azerbaycan'ın Abşeron yarımadasının güney kıyısında yer alan doğal liman ve yat kulübüdür. Yüzölçümü 50 km², kıyı çizgisi genişliği 20 km'dir. Doğusunda Sultan Burnu, güneybatısında Şıh Burnu ve güneyi ile güneydoğusunda da Kum adaları, Daş Zire ve Büyük Zire vardır. Bu adalar Bakü Takımadaları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Körfezi</span>

Alman Körfezi, Kuzey Denizi'nin güneydoğu kısmını oluştran geniş körfez. Güneyde Hollanda ve Almanya, doğuda Danimarka ve Almanya ile çevrelenmiştir. Kuzey ve batısında Dogger Bank bulunur. Körfezin güney kesimi Heligoland Körfezi olarak da adlandırılır. Körfezde Frisian ve Danimarka Wadden Denizi Adaları bulunur, bu adalar Frisia olarak da adlandırılırlar. 1946-1956 yılları arasında denizcilik terminolojisinde bölge "Heligoland" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kiparissia Körfezi</span>

Kiparissia Körfezi, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nın batısında bulunan bir körfezdir. Körfez, kuzeyden Katakolo Burnu'ndan güneyde Konello Burnu'na kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Resü't-Tayyib Burnu</span>

Resü't-Tayyib Burnu veya Şerik Yarımadası, Tunus'un kuzeybatısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Nabil ili sınırları içerisinde yer almakta olup kuzey kıyısı Tunus Körfezi'nin güney ucunu oluştururken, güney kıyısı Hammamet Körfezi üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurbus</span>

Kurbus, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Resü't-Tayyib Burnu'nda Tunus Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 49,15 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 4.180'dir.

<span class="mw-page-title-main">Teklise</span>

Teklise, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in kuzeyinde Resü't-Tayyib Burnu'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 278,5 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 23.976'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tazerka</span>

Tazerka, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in kuzeydoğusunda Resü't-Tayyib Burnu'nda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 19,82 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 10.271'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zaviyetü'l-Cedidi</span>

Zaviyetü'l-Cedidi, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in kuzeybatısında Resü't-Tayyib Burnu'nun ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 40,03 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 12.833'tür.

<span class="mw-page-title-main">El-Mamure</span>

El-Mamure, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in hemen doğusunda Resü't-Tayyib Burnu'nda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 11,80 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 9.178'dir.

<span class="mw-page-title-main">El-Huvariye</span>

El-Huvariye, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Resü't-Tayyib Burnu'nun ucunda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 137,3 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 27.379'dur.

<span class="mw-page-title-main">Beni Hıyar</span>

Beni Hıyar, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in hemen doğusunda Resü't-Tayyib Burnu'nda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 44,72 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 29.872'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dar Alluş</span>

Dar Alluş, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Resü't-Tayyib Burnu'nun ucunda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 61,10 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 6.653'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dar Şaban</span>

Dar Şaban, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in hemen doğusunda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 129,6 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 33.467'dir.