İçeriğe atla

Tunus Krallığı

Tunus
Arapça: لمملكة التونسية
Tunus Krallığı
1956-1957
Tunus bayrağı
Bayrak
BaşkentTunus
Yaygın dil(ler)Tunus Arapçası, Arapça ve Fransızca
HükûmetAnayasal monarşi
Bey 
• 1956-1957
VIII. Muhammed el Amin
Tarihçe 
• Kuruluşu
1956
• Tunus'un bağımsızlığı
20 Mart 1956
• Cumhuriyetin deklarasyonu
25 Temmuz 1957
• Dağılışı
1957
Öncüller
Ardıllar
Fransız Tunusu
Tunus

Tunus Krallığı (Arapça: El -Mamlka et-Tūnsīya), Tunus'un bağımsızlığından sonra 20 Mart 1956'da kurulan ve 25 Temmuz 1957'de cumhuriyetin ilanına kadar süren kısa ömürlü bir krallıktı.

Kuruluşundan öncesindeki durum

1954'te Tunus'ta rahatsızlıklar ortaya çıktı. Bu rahatsızlıklar sonucunda Tunus işçi sendikaları ve Arap Birliği tarafından desteklenen Habib Burgiba liderliğindeki Yeni Düstur Partisi ile Fransa arasında özerklik görüşmeleri yapıldı. 1955 yılının Nisan ayında kabul edilen sözleşme ile Fransa, ordu ve dışişleri kontrolünü elinde bulundurduğu, diğer işleri özerk yönetime devrettiğini kabul ediyordu. Bu özerklik anlaşması bir sonraki yıl yürürlüğe sokulacaktı. Ancak anlaşma Yeni Düstur Partisi'ni böler. Salah ben Yusuf liderliğindeki partililer Habib Burgiba'nın Yeni Düstur Partisi'ni ılımlılaştırdığını düşünüyordu. Bu karşı çıkış onların sonu oldu ve Salah ben Yusuf Mısır'a kaçmak zorunda kaldı.

Kuruluşu

VIII. Muhammed el Amin, Tunus'un ilk ve son beyi

Fransa, Cezayir meselesi yüzünden Fas ve Tunus'ta etkisini azalttı. Tunus halkı kamuoyu baskısı ile Habib Burgiba'yı bağımsızlık konusunda sıkıştırıyordu. Tunus'ta bulunan Fransız yerleşimcilerin ısrarlarına rağmen Fransa, Tunus'un bağımsızlığını kabul etmiştir. 20 Mart 1956'da Tunus tam egemenliğini elde etti. Temmuz ayında Tunus'un Birleşmiş Milletler'e üyelik başvurusu kabul edildi.

Fransa, Tunus'u bağımsızlığını tanırken Osmanlı döneminden beri var olan "Bey"lik kurumunun yanında anayasal monarşinin tesis edilmesini istiyordu. Dönemin "Bey"i VIII. Muhammed Amin Bey, önceki "Bey" ve popüler bir milliyetçi olan VII. Muhammed Münsif Bey'in aksine Fransızlara daha ılımlıydı.

Yıkılışı

İlk seçimler 25 Mart 1956'da yapıldı. Monarşi karşıtı Habib Burgiba'nın partisi Yeni Düstur Partisi, birinci parti oldu. 25 Temmuz 1957'de monarşi kaldırıldı ve Tunus Cumhuriyeti ilan edildi. Kurul daha sonra Habib Burgiba'yı ilk başkan olarak seçti.[1][2][3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ Kenneth J. Perkins, A History of Modern Tunisia (Cambridge University 2004) at 125-129, 131-133.
  2. ^ Lisa Anderson, The State and Social Transformation in Tunisia and Libya, 1830-1980 (Princeton University 1986) at 231-235.
  3. ^ Ivan Hrbek, "North Africa and the Horn" 127-160, at 129-132, [under section "The struggle for political sovereignty: from 1945 to independence"], in Ali A. Mazrui, editor, General History of Africa. VIII Africa since 1935 (UNESCO 1993).
  4. ^ Jane Soames Nickerson, A Short History of North Africa (New York: Devin-Adair 1961) at 162-165.
  5. ^ Richard M. Brace, Morocco Algeria Tunisia (Prentice-Hall 1964) at 114-116, 121-123.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Habib Burgiba</span> Tunusun ilk devlet başkanı

Habib bin Ali Burgiba, Tunus Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk devlet başkanıdır (1957-1987). Arap dünyasında ılımlılık ve aşamalı ilerlemenin önde gelen savunucularından olmuştur. İdeolojisi Burgibaizm olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">El-Beci Kaid es-Sibsi</span> 4. Tunus devlet başkanı

El-Beci Kaid es-Sibsi, Tunuslu avukat ve politikacı. 27 Şubat 2011 - 24 Aralık 2011 tarihleri arası Tunus Başbakanıdır. 22 Aralık 2014'te yapılan seçimler ile Tunus Devlet Başkanı seçildi. Ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyni Hanedanı</span> Tunusu yöneten kraliyet hanedanı (1705-1957)

Hüseyni Hanedanı, Aslen Girit'ten gelen Türk-sipahi kökenli olan Tunus Beyliği'nin yönetici hanedanıydı. Murâdî Hanedanı'nın ardından 1705'te Hüseyin bin Ali altında iktidara geldi. Hüseyniler iktidara geldikten sonra beyler olarak hüküm sürdüler ve 1957'ye kadar Tunus'u yönettiler.

<span class="mw-page-title-main">Tunus cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus cumhurbaşkanı, Tunus'un devlet başkanıdır ve doğrudan halk tarafından beş yıllık bir dönem için seçilir. Makam sahibi, başbakanla birlikte Tunus hükümetinin yürütme organına liderlik eder ve Tunus Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fas Fransız Protektorası</span>

Fas Fransız Protektorası, 1912 Fes Antlaşması ile kurulan ve 2 Mart 1956 tarihinde Fas'ın bağımsızlığını ilan etmesine kadar süren Fransa'nın bir himaye yönetimidir. Himaye bugünkü Fas topraklarının büyük çoğunluğu olan Taza Koridoru ile Draa Nehri arasındaki kısmından oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus başbakanı, 1800'de makamın kurulmasından 1957'de cumhuriyetin ilanıyla kaldırılmasına kadar Tunus hükûmetinin başıdır. Pozisyon 1969'da cumhuriyetçi sistem altında yeniden canlandırıldı. Tunus'ta başbakanlık makamının ortaya çıktığı 1759 yılından bu yana 43 başbakan görev yaptı.

Batto Sfez, Tunus'taki Yahudi cemaatinin lideri Nassim Shamama'nın araba sürücüsü olarak çalışan genç bir Tunuslu Yahudi'dir. 1857'de İslam'a küfür ettiği iddiasıyla yargılanmış ve bu dava uluslararası diplomatik krize neden olmuştu. Avrupa güçlerinin olaya müdahale etmesiyle Tunus'ta, Osmanlı'da ilan edilen Tanzimat'a benzer ferman ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Burgibaizm</span>

Burgibaizm, Tunus'un ilk devlet başkanı olan Habib Burgiba'nın ve takipçilerinin düşüncelerini ifade eden bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Sadiki Koleji</span>

Sadiki Koleji, Tunus'ta bulunan lisedir. Bu okuldan mezun olan kişilerin kurduğu dernekler, ülkedeki erken anayasalcı harekette önemli bir rol oynuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zeytune Üniversitesi</span> Tunusta bir devlet üniversitesi

Zeytune Üniversitesi, Tunus'un Montfleury kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Tunusu</span> Osmanlı İmparatorluğunun güçsüzlüğünü fırsat bilerek Fransanın işgal ettiği Afrikanın kuzeyinde bulunan bir ülke

Fransız Tunusu, 1881'de Fransız sömürge İmparatorluğu döneminde kurulmuş ve 1956'da Tunus'un bağımsızlığına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Baas Hareketi</span> Tunusta bir siyasi parti

Tunus Baas Hareketi Tunus'ta bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Tunus'taki bölgesel şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanı</span> Tunusun hükûmet başkanı

Tunus başbakanı Tunus hükümetinin yürütme organının başıdır. Başbakan, cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisine, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasamanın politikaları ve eylemleri için seçmenlere karşı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kuzey Afrikası</span>

Fransız Kuzey Afrikası, Kuzeybatı Afrika'da (Mağrip) Fransa'nın yönetiminde kalan bölgelere verilen addı. Fransız Cezayiri, Fas ve Tunus'u kapsıyordu. Kendi başlarına Fransız kolonileri ve idari birimlerin federasyonları olarak var olan Fransız Batı Afrikası ve Fransız Ekvator Afrikası'nın aksine, Fransız Kuzey Afrikası hiçbir zaman ayrı olarak yönetilen üç bölgeye atıfta bulunmak için bir kolaylık teriminden başka bir şey değildi.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Muhammed el-Emin</span>

VIII. Muhammed el Amin veya bilinen adıyla Lamine Bey, 4 Eylül 1881 tarihinde Kartaca'da doğmuştur. VI. Muhammed el Habib ile Lalla Fatıma'nın oğlu olup, Hüseyni Hanedanı'na mensuptur. 1943'ten 1956'ya kadar Tunus Beyi olmuş, 1956'dan 1957'ye kadar Tunus Kralı olarak saltanatını sürdürmüştür. Cumhuriyet döneminde 30 Eylül 1962'ye kadar Prenslik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Menzil Burgiba</span>

Menzil Burgiba, Tunus'un Binzert ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Binzert'in hemen güneyinde Binzert Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 127,8 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 66.522'dir.

Tunus tarihi, 1956'dan bu yana bağımsız bir Kuzey Afrika ulusunun tarihidir. Ancak, bölge Romalılar, Vandallar ve ardından Bizanslıların egemenliğine geçmeden önce, tarih öncesi Kapsa döneminden ve Kartacalıların eski uygarlığına kadar dayanmaktadır. 7. yüzyıl, Berberi nüfusun direnişiyle karşı karşıya kalan çeşitli hanedanların hükümdarlığı altında yavaş yavaş İslamlaşan ve Araplaşan bir nüfusun kaderinde belirleyici bir dönüm noktası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'ta siyaset</span>

Tunus'ta siyaset, çok partili bir cumhuriyet çerçevesinde yürütülmektedir. Tunus, demokratik ve üniter bir yarı başkanlık sistemine sahip bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Mersâ Antlaşması</span>

Mersâ Antlaşması (Fransızca: Conventions of La Marsa Arapça: اتفاقية المرسى), Bardo Antlaşması'na ek olarak Tunus Beyi tarafından imzalandı. Ali Müddet bin el-Hüseyin ve Fransız Yerleşik General, Paul Cambon tarafından 8 Haziran 1883 tarihinde imzalandı. Fransa'nın Tunus'un uluslararası borcunu ödemesini, böylece Uluslararası Borç Komisyonu'nu lağvetmesini ve böylece Tunus'ta bir Fransız himayesi önündeki engelleri kaldırmasını öngörüyorlardı. Fransa ile Tunus Naipliği arasındaki ilişkiyi tanımlamak için 'protektorate' terimi ilk kez La Marsa Sözleşmelerinde kullanılmıştır. İlk kurulan protektora olarak Tunus, daha sonra Fas ve Suriye'deki Fransız müdahaleleri için bir sömürge modeli sağladı.