İçeriğe atla

Tunus Konsolosluk Bölgesi

Fransız Fondouk'un Avlusu

Tunus Konsolosluk Bölgesi, Tunus'un Osmanlı Hükümdarlığı döneminde konsolosluk ve diplomatik faaliyet alanı olarak tanımlanmaktadır.[1]

Tarih

Hafsid döneminde Avrupalı ulusların Tunus'un Medine Surları içinde konsolosluk kurmaları yasaklanmıştır.[2] 16.yüzyılda bölgenin Osmanlı egemenliğine geçmesiyle birlikte konsoloslara [3] funduklara veya konsolosluk evlerine yerleşme hakkı tanınmıştır.

Konsolosluk Bölgesi [4] daha sonra Medine'nin Frank Mahallesi'nde surlar içinde ilk konsolosluk binasının inşa edilmesiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Bu yapı 1660 yılında inşa edilen Fransız Funduk olarak adlandırılır.[5]

Konum

Ancienne Douane Sokağı

Başlangıçta Place de la Bourse etrafında, şimdi ise Bab El Bhar'ın karşısındaki Place de la Victoire bölgesi etrafında şekillenen kentin değişken sınırları kuzeyde Rue Sidi Kadous sokağına, güneyde Place de Castille bölgesine ve batıda Rue de la Verrerie sokağına kadar uzanıyordu.

İsveç (1875 yılında Hôtel Eymon olmuştur) ve Portekiz konsolosluk binaları ve eski Fondouk des Anglais (İngiliz Funduğu) de aynı meydana bakmaktadır.

Fondouk des Français'nin (Fransız Funduğu) yanı sıra, rue de l'Ancienne Douane sokağı boyunca yer alan Toskana Büyük Dükalığı, Kutsal Roma İmparatorluğu, Cenova, Venedik, Almanya [6] ve Amerika Birleşik Devletleri eski konsolosluk binalarını günümüzde de görebilirsiniz.

Hollanda'nın eski konsolosluk binaları (eski adıyla Nunez-Cardoso Funduğu) ve İki Sicilya Krallığı ile Sardunya'nın konsolosluk binaları hala Rue Zarkoun caddesinde bulunmaktadır.

İspanyol Konsolosluğu ve İspanyol Kraliyet Hastanesi, günümüzde belediye bölgesi olan Danimarka Konsolosluğu'nun önündeki Sainte-Croix Kilisesi ve papaz evinin bulunduğu binaların yerlerinde bulunmaktadır.

Öz İşlev

Funduk, etrafında tüccarlar için yaşam alanları, ekmek fırınları, depolar, dükkanlar ve bir şansölyelik makamı bulunan merkezi bir avludan oluşuyordu. Funduk'ta yaşayan konsolos kira, depo ve kançılarya ücretlerinden elde edilen gelirleri toplardı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Médecin du prince et primus inter pares. Médecins et agents d'influence à la Cour du Bardo dans la Tunis husseinite (1757–1881)", Cahiers de la Méditerranée, Nice, Centre de la Méditerranée Moderne et Contemporaine. Numéro du mois de Juin 2022.) Médecin du prince et primo enter pares. Médecins et agents d'influe...
  2. ^ Adnen el Ghali (2022). "Tunis, ville double : le quartier consulaire médiéval comme prémices de la ville européenne". International Journal of African and Asiatic Studies. 26: 335-363. doi:10.13135/1825-263X/6889. 
  3. ^ Adnen El Ghali, "Médecin du prince et primus inter pares. Médecins et agents d'influence à la Cour du Bardo dans la Tunis husseinite (1757–1881)", Cahiers de la Méditerranée, Nice, Centre de la Méditerranée Moderne et Contemporaine. Numéro du mois de Juin 2022.) Médecin du prince et primo enter pares. Médecins et agents d'influe...
  4. ^ Adnen El Ghali, « Le quartier franc », La Médina de Tunis : civilisation arabe et méditerranéenne, Abdelaziz Daoulatli (dir.), Simpact, 2019.
  5. ^ REVAULT Jacques, Le fondouk des Français et les consuls de France à Tunis (1660–1860), Paris, éditions Recherche sur les civilisations, « mémoire » n° 43, 1984
  6. ^ GEHRING Gilbert, « Les relations entre la Tunisie et l'Allemagne avant le protectorat français », Les Cahiers de Tunisie, tome XVIII, 1970, 3e et 4e trimestres
  7. ^ Wolfgang Kaiser (dir.), La loge et le fondouk. Les dimensions spatiales des pratiques marchandes en Méditerranée, Moyen Âge - époque moderne, Paris, Karthala, Maison méditerranéenne des sciences de l'homme, 2014

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean Claude Pascal</span> Fransız şarkıcı

Jean Claude Pascal, Fransız şarkıcı ve oyuncu. 1961 ve 1981 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışmasında Lüksemburg'u temsil etmişti. 1961 yılında bu yarışmada söylediği Nous Les Amoureux isimli şarkıyla Luxemburg'a birincilik kazandırmıştır. Katıldığı 1981 Eurovision Şarkı Yarışmasında Lüksemburg'u ikinci kez temsil etmiş ama yarışmayı onbirincilikle kapatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anatole France</span> Fransız yazar (1844 – 1924)

Anatole France, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Christophe Rufin</span> Fransız yazar (d. 1952)

Jean-Christophe Rufin, Fransız psikolog ve yazar. Action Against Hunger ve Médecins Sans Frontières başkanı.

Médicis Ödülü, Gala Barbisan ile Jean-Pierre Giraudoux'nun 1 Nisan 1958'de başlattıkları bir edebiyat ödülüdür. Ödül, adını yeni duyurmaya başlayan ya da henüz hak ettiği üne kavuşamamış olan yazarların roman, öykü ya da öykü derlemelerini ödüllendirmek amacıyla kurulmuş; zamanla üç ana kola ayrılmıştır:

Institut français, bir Fransız endüstriyel ve ticari organizasyonu (EPIC). Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Fransız kültürünü dünyaya yayma amacıyla 2011'de Culturesfrance'in yerine daha geniş bir kapsam ve daha fazla kaynakla kurulmuştur

<span class="mw-page-title-main">Édith Piaf</span> Fransız şarkıcı (1915 – 1963)

Édith Piaf, Fransız şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Lenorman</span> Fransız şarkıcı (d. 1945)

Gérard Lenorman, Fransız şarkıcı.

Armand Gatti, Oyun yazarı, şair, senarist, gazeteci, film yönetmeni, film yapımcısı ve II. Dünya Savaşı'nda direnişçi. İlk yönettiği film olan 1961 yılı yapımı L'Enclos adlı film ile 2. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde en iyi yönetmen dalında Gümüş Ödül kazandı. İki yıl sonra yönettiği El Otro Cristóbal adlı film, 1963 Cannes Film Festivali'nde gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Juliette Benzoni</span> Fransız yazar (1920 – 2016)

Juliette Benzoni, Fransız yazar ve romancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marie-José Nat</span> Fransız oyuncu (1940 – 2019)

Marie-José Nat Fransız sinema ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Jules Jusserand</span> Fransız tarihçi (1855 – 1932)

Jean Adrien Antoine Jules Jusserand, Fransız diplomat, tarihçi ve yazardır.

IV. Saadet Giray 1717 ile 1724 yıllarında hüküm süren Kırım hanıdır. Babası I. Selim Giray'dır. 1755-1758 yılları arasında hüküm sürmüş Halim Giray'ın babasıdır.

Sylvie Vincent, Kanadalı antropolog ve etnolog.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Scribe</span> Fransız oyun yazarı (1791 – 1861)

Eugène Scribe, Fransız oyun yazarı ve libretto yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Loir</span> Fransız taşbaskı ustası (1845-1916)

Luigi Loir Fransız ressam, illüstratör ve taşbaskıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Evlilik yıldönümü</span>

Evlilik yıldönümlerinin kutlanması çoğu ülkede bir gelenektir, ancak gelenekler ülkeden ülkeye farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar-Türkiye ilişkileri</span>

Komorlar-Türkiye ilişkileri, Komorlar ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Büyükelçi düzeyindeki diplomatik ilişkiler 1979 yılında kurulmuştur.

Jean-Baptiste Lanoix, Lyon'da bir fabrika kurarak uyguladığı aydınlatma ve gaz ısıtmasının temellerini atan bir manifestonun yazarı Fransız eczacı ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Federasyonu</span> 1922den 1925e kadar Fransız manda bölgesi; Suriyenin öncül devleti

Suriye Federasyonu, resmi olarak Suriye Özerk Devletleri Federasyonu 28 Haziran 1922'de Yüksek Komiser Gouraud tarafından kuruldu. Halep, Şam ve Alevi devletlerini kapsamakta olup, 190.000 ile 200.000 km2 arasında bir alanı kapsıyordu. Resmi olarak, 1 Ocak 1925'ten başlayacak olan 5 Aralık 1924 tarihli kararname ile feshedildi.