İçeriğe atla

Tuninter'in 1153 sefer sayılı uçuşu

Tuninter Uçuş 1153
Kazada düşen TS-LBB'yle aynı model ATR 72
Özet
Tarih6 Ağustos 2005
Olay türüBakım hatası nedeniyle yakıt eksikliği
BölgeAkdeniz (Sicilya yakınları)
Hava taşıtı
KalkışBari Uluslararası Havalimanı, Bari, İtalya
DestinasyonDjerba–Zarzis Uluslararası Havalimanı, Cerbe, Tunus
Yolcu sayısı35
Mürettebat4
Ölü sayısı16
Kurtulanlar23
Hava taşıtı modeliATR 72
İşletmeciTuninter
Kuyruk numarasıTS-LBB

Tuninter'in 1153 sefer sayılı uçuşu, Bari Uluslararası Havalimanı'ndan Djerba–Zarzis Uluslararası Havalimanı'na yapılması planlanmış, ancak uçağın motorlarının havada durması sonucu pilotların uçağı denize indirdiği ve 16 kişinin ölümüyle sonuçlanan Tuninter seferidir.

Kaza

Bari Uluslararası Havalimanı'ndan Cerbe'ye gitmek için 6 Ağustos 2005 günü 35 yolcu, 4 mürettebat toplam 39 kişiyle havalanan Tuninter'in TS-LBB kuyruk numaralı ATR 72 model uçağının motorları havada durdu. Kaptan pilot Şefik Garbi ve yardımcı pilot Ali Kebaier Al-Esved, uçağın en yakındaki havalimanı olan Palermo Havalimanı'na ulaşamayacağını düşünüp uçağı Palermo'nun 29 km açığında denize indirdiler. 1'i mürettebat toplam 16 kişi hayatını kaybederken, 23 kişi kurtuldu.

Kaza sonrası uçağın motorlarının havada neden durduğuyla ilgili yapılan çalışmalar sonucu uçağın bozuk olan yakıt göstergesinin kazadan bir gün önce değiştirildiği ancak ATR 72 model olan uçağa ATR 42 modele ait yakıt göstergesi takıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle motorlar durduğunda göstergeler 1800 kg yakıt olduğunu gösterirken aslında uçakta yakıt kalmamıştı.

Kazanın ardından göstergeyi değiştiren teknisyen ve yakıt ikmal belgesini almadan uçuşa başlayan kaptan pilot Şefik Garbi'nin de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında görevi ihmal nedeniyle soruşturma başlatıldı. İtalyan mahkemeleri motorlar durduktan sonra gerekli prosedürleri uygulamadığı ve uçağı Palermo'ya indirme olasılığı varken denize indirdiği gerekçesiyle kaptan pilot Şefik Garbi'ye 10 yıl hapis cezası verdi.[1] Aralarında yardımcı pilotun da lduğu altı kişiyeyse 8 ila 10 yıl arasında hapis cezası verildi.[1]

Tuninter kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına adam başı 20.000 euro ödeme yaptı. 7 Eylül 2005 tarihinde İtalya hükûmeti Tuninter'in İtalya havasahasında uçuşunu yasakladı.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "http://www.adriaticrenthouse.com/Italy_travel_news/p2_articleid/1128". adriaticrenthouse.com. 25 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2013.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Human Error Is Common Thread In Spate of Air Crashes." Air Safety Week. 19 Eylül 2005. 1 10 Temmuz 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Concorde</span> Yolcu uçağı olarak tasarlanmış hava taşıtı

Concorde, süpersonik yolcu uçağı olarak hazırlanmış bir hava taşıtı. Air France ve British Airways tarafından kullanılmış olup, 26 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737</span> Yolcu Uçağı

Boeing 737 kısa ve orta mesafe menzilli, tek koridorlu, dar gövdeli ve düşük fiyatlı, jet motorlu havayolu uçağıdır. Boeing'in diğer modelleri 707 ve 727'den türetilerek tasarlanmış olan Boeing 737'nin toplam dokuz versiyonu üretilmiştir. Boeing 737 Max üretiminin başlamasından sonra Boeing 737NG olarak adlandırılan -600,700,800 ve 900 versiyonunun üretimi 18 Aralık 2019 tarihinde son 737NG'nin KLM Havayollarına teslim edilmesiyle sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-80/MD-90</span> Yolcu Uçağı

McDonnell Douglas MD-80 ve MD-90; çift motorlu, orta sınıf ve tek koridorlu ticari jet uçağı. Her ikisi de DC-9 adlı modelden türetilmiştir. MD-80'ler 1980 yılında piyasaya sunulmaya başlanmasının ardından, 1989 yılında da MD-90'lar geliştirilmiştir. Her iki uçağın da yolcu kapasitesi aslen 140 iken, 172 yolcuya kadar çıkarılabilmekteydi. İlk ticari yolculuğuna Swissair ile çıkan uçak, 1998 yılında ise yerini Boeing 717'ye bıraktı. 717'nin orijinal ismi MD-95 olmasına karşın McDonnell Douglas—Boeing şirketlerinin birleşmesi sonrası yeniden adlandırıldı. 23 Mayıs 2006 tarihinde son iki Boeing 717 siparişinin teslimi ile DC-9 uçak ailesinin 41 yıllık üretim süreci sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 777</span> yolcu uçağı

Boeing 777 Uzun menzilli, geniş gövdeli, Çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı. Boeing Ticari Uçaklar tarafından üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motorlu, üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma olanağına sahip, 5235 ila 9380 deniz mili 'ye kadar menzili vardır. 777'ye dışarıdan bakıldığında diğer uçaklardan ayırt edici özellikleri, yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı. Boeing 777'in ilk telesiyejli filosiyeline göre, bilgisayar aracılı kontrolleri var. Ayrıca, tamamen bilgisayar destekli tasarımla tasarlanan ilk ticari uçak.

<span class="mw-page-title-main">Tenerife faciası</span> 1977de yaşanan havacılık kazası

Tenerife faciası, 27 Mart 1977 tarihinde, İspanya'nın Tenerife Adasında bulunan Los Rodeos Havalimanı'nda iki Boeing 747 uçağının yerde çarpışmasıyla oluşmuş kazadır. Kaza, pek çok ihmalin ve "İsviçre Peynir Modeli"'ne göre pek çok peynir deliğinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">ATR 72</span>

ATR 72, Fransız-İtalyan uçak üreticisi olan ATR firması tarafından inşa edilmiş bir çift motorlu turboprop kısa mesafeli bölgesel yolcu uçağıdır. ATR 72, 78 yolcu taşıyabilmektedir ve 2 pilot tarafından kontrol edilebilmektedir. Deniz Karakol Uçağı olan versiyonunun adı P-72 Deniz Karakol Uçağıdir.

<span class="mw-page-title-main">Zorunlu iniş</span> bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı iniş

Zorunlu iniş veya mecburî iniş, bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı inişi tanımlamakta kullanılan bir havacılık terimi. Bununla birlikte gündelik konuşmada zaman zaman uçuşa müdahale edilmesi ve pilotun inişe zorlanması durumu için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sorumlu pilot</span>

Sorumlu pilot (PIC), uçuş esnasında herhangi bir hava taşıtının idaresinden ve emniyetinden öncelikli olan sorumlu pilot. Bu, tipik bir iki ya da üç pilotlu uçak mürettebatındaki kaptan veya uçağın kontrolünde yalnızca tek sertifikalı ve nitelikli pilot varsa "pilot" olacaktır. PIC kısaltması İngilizce pilot in command kavramının akronimidir. Askerî uçuşlarda uçak komutanı kavramı kullanılır. Uçak komutanı kavramı zaman zaman sivil uçuşlarda da sorumlu pilot anlamında kullanılır. PIC, yasal olarak uçaktan, uçuş emniyetinden ve uçmasından sorumlu olan kişidir ve herhangi bir uçuş kuralının ihlal edilmesinden sorumlu olan birincil kişi olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Birgenair'in 301 sefer sayılı uçuşu</span>

Birgenair'in 301 sefer sayılı uçuşu, 6 Şubat 1996 tarihinde TC-GEN kuyruk numaralı Boeing 757-225 ile gerçekleştirilen ve uçuş sırasında Puerto Plata'nın 26 km kuzeydoğusunda düşmesiyle sonuçlanan bir ticari yolcu uçuşudur. Uçak Dominik Cumhuriyeti'ndeki Puerto Plata'dan Gander ve Berlin üzerinden olarak Frankfurt'a gidiyordu.

<span class="mw-page-title-main">TransAsia Airways'in 222 sefer sayılı uçuşu</span> Hava yolu kazası

TransAsia Airways'in 222 sefer sayılı uçuşu (GE-222), 23 Temmuz 2014 tarihinde Kaohsiung Uluslararası Havalimanı'dan Magong Havalimanı'na giden TransAsia Airways'a ait B-22810 kuyruk numaralı bir ATR 72-500 model uçağın Pescadores Adaları bölgesinde acil iniş sırasında düşmesi sonucu oluşan hava yolu kazası. Kazada, 4'ü mürettebat olmak üzere 58 yolcudan 51'i yaşamını yitirdi, 7 kişi ağır yaralandı. Tayvan Ulaştırma Bakanı Yeh Kuang-shih daha sonra ölü sayısını 47, kurtulan yolcu sayısını ise 11 olarak revize etti.

<span class="mw-page-title-main">TransAsia Airways'in 235 sefer sayılı uçuşu</span>

TransAsia Airways'in 235 sefer sayılı uçuşu (GE235/TNA235), TransAsia Airways'a ait bir ATR 72-600 tipi yolcu uçağının Kinmen Havalimanı'na gitmek üzere 4 Şubat 2015 tarihinde, Tayvan'ın başkenti Taipei'de bulunan Taipei Songshan Havalimanı'ndan havalanıp Keelung Nehri'ne düşmesi ve 43 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan hava yolu kazası. Kaza, uçaktaki bir motorun arızalanması ve pilotların diğer motorun gaz kolunu kapatmaları sonucunda gerçekleşti. 53 yolcu ve 5 mürettebat olmak üzere toplam 58 kişi taşıyan uçaktan 15 kişi kurtuldu. Uçak düştüğü sırada nehir üzerindeki köprüde yer alan bir taksiye sağ kanadı ile çarptı ve araçtaki 2 kişi yaralandı. Kaza anı 3 farklı kamera tarafından görüntülendi.

<span class="mw-page-title-main">Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu</span>

Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu Rus havayolu şirketi Metrojet Airlines tarafından Mısır'ın Şarm el Şeyh şehrinde bulunan aynı adlı havalimanından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrindeki Pulkovo Havalimanı'na giden uçuştur. 31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen uçuşta, uçak Sina yarımadası üzerindeyken uçakla sinyal kesildi. Mısır Havacılık Dairesi'nin açıklamasında uçağın düştüğü belirlendi. Uçak Moskova Saati ile saat 7:13'te düştü. Uçak Airbus marka A321-231 idi. Uçakta 217 yolcu ve yedi mürettebat bulunmaktaydı. Mürettebatın da olduğu gibi, 214 yolcu Rus'tu ve üç kişi de Ukraynalı turistlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu; 1973'te Fort-Şevçenko, Kazakistan SSC'ye gitmek için Bakü, Azerbaycan SSC'den kalkan ve kalkıştan kısa süre sonra düşerek uçaktaki 64 kişinin ölmesiyle sonuçlanan bir Sovyet iç hat uçuşudur. Antonov An-24 kalkışta bir motor arızası geçirmiş ve düşük irtifada havalimanına dönmeye çalışırken bir petrol kulesi kablosuna çarpmıştır. O zamana dek olan ikinci en büyük An-24, bugüne kadar Azerbaycan havacılık tarihinin en büyük havacılık kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 19 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 19 sefer sayılı uçuşu, 22 Kasım 1966'da Almatı Havalimanı'ndan duraklama noktası olan Semey Havalimanı üzerinden Domodedovo Havalimanı'na yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşerek uçaktaki 68 kişiden üçünün ölmesiyle sonuçlanan bir Aeroflot uçuşudur.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 2723 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 2723 sefer sayılı uçuşu, Bine Uluslararası Havalimanı'ndan Mahaçkale Havalimanı'na giden bir Sovyet iç hat yolcu uçuşuydu. 23 Nisan 1966'da rotasında seyreden bir İlyuşin İl-14, motor problemleri nedeniyle Hazar Denizi'ne düştü ve uçakta bulunan 33 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">1995 Azerbaycan Hava Yolları Boeing 707 kazası</span>

30 Kasım 1995 Azerbaycan Hava Yolları'na ait bir Boeing 707-300, Ürümçi'den Bakü'ye yapılan bir kargo uçuşu sırasında düştü. Uçakta bulunan altı kişiden ikisi öldü.

<span class="mw-page-title-main">Bari Karol Wojtyła Havalimanı</span> İtalyanın Bari şehrine hizmet veren havalimanıdır

Bari Karol Wojtyła Havaalanı, İtalya'nın Bari şehrine hizmet veren havalimanıdır. Şehir merkezinin yaklaşık 8 km (5,0 mi) kuzeybatısında yer alır. Adını Karol Wojtyła olarak dünyaya gelen II. Ioannes Paulus'tan alan havaalanı, yakın bir mahalleden aldığı ismiyle Palese Havaalanı olarak da bilinir.