İçeriğe atla

Tunguz Merkezi Ulusal Yönetimi

Tunguz Merkezi Ulusal Yönetimi
10 Mayıs 1924-9 Mayıs 1925
Tunguz Merkezi Ulusal Yönetimi bayrağı
Bayrak
Millî marş
" Mutluluk Kaplı Saha"
"Sahaca,Sargylardaaq saqalarbyt
BaşkentNelkan
Yaygın dil(ler)Sahaca, Tunguzca, Tatarca ,Rusça
HükûmetCumhuriyet
Başkan 
• 14 Temmuz 1924
Mikhail Konstantinovich Artemyev
Tarihçe 
• Kuruluşu
10 Mayıs 1924
• Cumhuriyetin ilanı
14 Temmuz 1924
• Dağılışı
9 Mayıs 1925
Öncüller
Ardıllar
Sovyetler Birliği
Sovyetler Birliği
Günümüzdeki durumu Saha Cumhuriyeti

Tunguz Merkezi Ulusal Yönetimi günümüz Habarovsk Krayı'nın topraklarında Ayano-Maisky bölgesi'ndeki Nelkan kasabasında Mikhail Konstantinovich Artemyev başkanlığında kurulmuştur.

Tarih

Mikhail Konstantinovich Artemyev

Nisan 1922'de Okhotsk bölgesi Yakut ÖSSC'den ayrıldı. Sovyet hükûmeti, Tungulara karşı Prodrazvyorstka adı verilen 'Gıda ürünlerinin toplatılması' ve ana geçim hayvanlarını geyikleri ortadan kaldırdı. Fahiş vergiler ödemeye zorlayarak yerel nüfusa karşı, av, yakacak, silah, köpek, soyulmuş ağaç kabuğu için haraç topladılar.[1] Sovyet hükûmetinin temsilcileri Tunguz geleneklerini ve kültürünü bilmiyorlardı. Ulusal okullar yoktu, bazı kurumunların ve okulların yerli temsilci vardı ve Sovyet temsilcileri için yeterli tercüman yoktu. Neredeyse hiçbir geçim kaynağı olmayan ve soyutlanan yerliler silaha sarıldı.[2]

10 Mayıs 1924'te Mikhail Konstantinovich Artemyev liderliğindeki Sahalar Nelkan kasabasını ele geçirdi. 6 Haziran'da Tunguzların Evenki boyundan Karamzin ve Artemyev komutasındaki 60 kişilik isyancılar 18 saatlik bir savaşın ardından Ayan limanını ele geçirdi. Savaş sırasında OGPU başkanı Suvorov ve üç Kızıl Ordu askeri öldürüldü. Teslim olan Sovyet hükûmetinin temsilcileri ve Yakut ÖSSC'ye gönderildi.[2][3][4]

Haziran ayında Nelkan kasabasında Artemyev liderliğinde Sahalar ve Tunguz halkları bir kongre toplantısı yapıldı. Kongre, Sovyet Rusya'dan ayrılmaya ve bağımsız bir devlet kurmaya karar veren Tunguz Merkezi Ulusal Yönetimi'ni seçti. Artemyev genelkurmay başkanlığına seçildi Karamzin ise Tunguz müfrezelerin başkanı oldu.[3][5]

14 Temmuz 1924'te Ayan kasabasında Ohotsk Denizi sahili sahili ve çevresinin Al-Tunguz Kongresi yapıldı. Tunguz halkının bağımsızlığını ve topraklarının, denizlerinin, ormanlarının, dağ zenginliklerinin ve kaynaklarının dokunulmazlığını ilan etti. Artemyev ve Karamzin ile birlikte Farklı milletlerden Tunguz hareketin liderleri S. Kanin, I. Koshelev, GY Fedorov ve diğerleri, toplam 10 kişi dünya topluluğuna çağrıda bulundu. Tunguz Merkezi Ulusal Yönetimi'nin "bilim ve teknolojinin dünyadaki ilerlemesinden her bakımdan geri" olduğu gerçeğini, tasarruf konusunda "küçük ulusların küresel ölçekte güçlü savunucuları olarak" dünya topluluğundan kendilerini "dünya milliyetçiliğinin ortak düşmanı - Rus komünizminden" kurtarmak için önlemler almasını istedikleri Milletler Cemiyeti'ne bir çağrı yapıldı.[4] Bayrağı üç rengi benimsemiştir. Bayrağın beyaz rengi SibiryaNIN karını, yeşil Taygayı, siyah ise toprağı simgelemektedir. Sahaca " Mutluluk Kaplı Saha" şarkısı da Ulusal Marşı olarak kabul edilmiştir.[3][5]

Savaşlar

Eylül 1924'te Okhotsk OGPU'sunun Kızıl Ordusu tarafından Ulya yerleşimi yakınında üç Rus balıkçı, iki Tunguz ve bir Saha'un vuruldu. Cevap olarak Artemyev müfrezesi ile birlikte Yakutsk şehrine 315 kilometre uzaklıktaki Petropavlovsk köyünü savaşmadan ele geçirdi. Ardından Abıy ulusu, Verhoyansk ulusu ve Oymyakon ulusularını ele geçirdi. 31 Aralık 1924'te müfrezeler Arka(bühülek) yerleşimini iele geçirdi. Ivan Strod komutasındaki bir Kızıl Süvari müfrezesi cumhuriyeti bastırmak için yola çıktı. Ancak Şubat 1925'te Karamzin komutasındaki 150 Tunguz, yedi makineli tüfekle 317 Kızıl Ordu askeri tarafından savunulan Novoye Ustye kasabasını ele geçirdi. Bundan sonra isyancılar Ust-Maya ve Oymyakon'a gittiler.

Yakutsk şehrine 3. Olağanüstü Sovyet kongresinde isyancılara karşı savaşmak için toplandı. Bölgesel komite sekreteri Baykalov isyancıları "haydutlar", liderlerini "elemanların yanılsamalarıyla sarhoş" olarak nitelendirdi. Joseph Stalin ayaklanmanın tasfiyesine öncülük eden Baykalov'a daha fazla eylem için talimatlar içeren bir talimat gönderdi.

Bolşevik hükûmeti Sonra taktik değiştirmeye karar verdi, ateşkes müzakereleri başladı. Mayıs 1925'te Tunguzlara tam af, ulusal canlanma ve Yakut ÖSSC ile "yeniden birleşme" sözü verildi.[6] Artemyev ve Karamzin önderliğindeki müfrezeler bu önerilere sarılarak mütareke ilan edildikten sonra silahlarını bıraktılar.[7] Artemyev'in müfrezesi ilk silah bırakan oldu ve 18 Haziran'da Karamzin'in o sırada Okhotsk'a 50 km uzaklıktaki Ayı Başı köyü bölgesinde bulunan müfrezesi silah bıraktı.[8] Artemyev müfrezesindeki 484 isyancıdan 315'i Saha, 85'i Tunguz, 46'sı Rus, 3'ü Tatar, 2'si Polonyalı, bir Kamçadal, bir Koreliydi.[2]

1927'de Bolşevik iktidarın güçlenmesinden sonra Okhotsk bölgesinde ayaklanmaya katılanlara karşı kitlesel baskılar başladı. Yüzlerce insan vurularak kamplara gönderildi. Toplam 128 kişi kurşuna dizildi, 130'u çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı ve ayaklanmayı kınayan aydınları mahkûm etti.Üyelerinin isyancı gruplarla savaşmasına rağmen Saha Omuk kültür ve eğitim derneğini tasfiye edildi.

Kaynaklar

  1. ^ Pesterev 1993, ss. 102-103
  2. ^ a b c Antonov 1995, s. 94
  3. ^ a b c Gogolev 1961, s. 25
  4. ^ a b Pesterev 1993, s. 105
  5. ^ a b Antonov 1995, ss. 94-95
  6. ^ Antonov 1995, s. 96
  7. ^ Pesterev 1993, s. 109
  8. ^ Basharin 1996, s. 268

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yakutistan</span> Rusyada özerk bir Türk cumhuriyeti

Yakutistan ya da Saha Cumhuriyeti, Rusya'yı oluşturan federe cumhuriyetlerden biri ve yüz ölçümü açısından en büyüğüdür. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Yakutlar bir Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi</span> Sovyet Askeri Tarihi

Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi Kızıl Ordu ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin askerî tarihini kapsar. Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başlar. Yeni hükûmet Rus İç Savaşı'nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1939'da Mançukuo ile Moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında Moğolistan'ı destekleyerek Halhin Gol Muharebesi'nde Mançukuo'yu sahiplenen Japonya ile çarpıştı. Molotov-Ribbentrop paktıyla Nazi Almanyası ile anlaşarak Polonya'nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. Baltık Devletleri'ni, Romanya'dan Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı ilhak etti. 1939-1940'ta Finlandiya'yı işgal etti. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet Kızıl Ordu'ydu. Savaştan sonra Almanya'nın doğu yarısı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra Doğu Bloğu'nun uydu devletleri olmuşlardır.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Basmacı Hareketi</span> Orta Asyanın bağımsızlığı için Rus yönetimine karşı Enver Paşa önderliğinde çıkarılan ayaklanmalari

Basmacı Hareketi, Özbeklerin Sovyet yönetimine karşı Orta Asya'da 1917'de başlattığı ve aralıklı olarak 1934'e değin sürdürdükleri ayaklanma hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Yakutsk</span>

Yakutsk, Rusya'nın uzak doğusundaki Yakutistan'ın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Banat İsyanı</span>

Banat İsyanı, Banat'taki Ayaklanma, Sırp Ortodoks piskoposu Vršac'lı Teodor ve Sava Temišvarac tarafından Temeşvar Eyaleti'nde Osmanlılara karşı düzenlenen ve yönetilen bir isyandı. Ayaklanma, Uzun Türk Savaşı'nın ilk aşamasında, 1594'te patlak verdi ve Osmanlı ordusu tarafından ezilmeden önce bölgedeki birçok kasabayı hızla ele geçirmeyi başaran sayıları 5.000 kadar olan yerel Sırplar tarafından savaşıldı. Osmanlılar misilleme olarak Ortodoks azizi Sava'nın naaşlarını yaktı. Kısa ömürlü olmasına rağmen gelecekteki isyanlara ilham kaynağı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu</span>

Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu, Mahnovistler ya da Kara Ordu, Nestor Mahno, Simon Karetnik ve Fedir Shchus gibi önde gelen komutanlarca yönetilen anarşist, anarko-komünist, Mahnovist hareket. Ordunun amacı "Bağımsız Sovyetler" ve "Liberter Komünler" kurmaktır. Hükumetsiz (anarşist) kontrolü altındaki yerler olan Özgür Bölge'de de bunu yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kazak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1925'ten 1936'ya kadar var olan Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) içindeki Sovyetler Birliği'nin özerk bir Cumhuriyeti idi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması</span> Sovyetler Birliğinin kurulduğu 1922 tarihli belge

Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması, genellikle Sovyetler Birliği olarak bilinen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) resmi olarak kurulduğu anlaşmadır. De jure birkaç Sovyet cumhuriyetinin birliğini yasalaştırdı ve yeni bir merkezileştirilmiş federal hükûmet kurdu burada anahtar işlevler Moskova'da merkezileştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Kırgızistan sınırı</span> Kırgızistan ve Kazakistan Bölgerini Ayırır

Kazakistan–Kırgızistan sınırı 1.212 kilometredir. Özbekistan ile olan üçlü sınır noktasından Çin ile olan üçlü sınır noktasına kadardır. Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, bu sınırın 16 km (10m) güneyinde, Almatı ise sadece 29 km (18.4m) kuzeyinde kalmaktadır.

Yakutistan Millî Marşı, Rusya'nın federal bir bölgesi olan Saha Cumhuriyeti'nin bölgesel marşıdır. Millî marş, Saha Cumhuriyeti'nin bayrağı ve arması ile birlikte Saha Cumhuriyeti'nin resmi simgelerinden biridir. Başlangıçta Saha (Yakut) dilinde Savva Tarasov ve Mihail Timofeyev tarafından yazılmıştır. Vladimir Fedorov, marşı Rusçaya çevirmiştir. Müziği Kirill Gerasimov tarafından bestelenmiştir. Marş resmi olarak 15 Temmuz 2004'te kabul edilmiştir.

1921 Svaneti Ayaklanması, Gürcistan'da yeni kurulan Bolşevik rejime karşı çıkan, başarısızlıkla sonuçlanmış bir isyandır. Ayaklanma, Gürcistan'ın batısındaki bir dağlık bölge olan Svaneti'de, Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgalinden ve devamında Gürcistan SSC'nin kurulmasından hemen sonra patlak verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kruševac saldırısı</span>

Kruševac saldırısı, II. Dünya Savaşı sırasında 23 ve 27 Eylül 1941 tarihleri arasında Alman işgali altındaki Sırbistan topraklarında Yugoslav isyancıların, Mihver kuvvetlerinin elindeki Kruševac'a yaptığı saldırıydı.

<span class="mw-page-title-main">Guba Ayaklanması (1920)</span>

Guba Ayaklanması, Azerbaycanlıların 1920'de Sovyet işgaline karşı ayaklanması olayıdır. Hamdulla Afandi Afandizadeh, Kaçak Mail ve ADR ordusu subayı Afandiyev, yaklaşık üç hafta süren ayaklanmanın liderleriydi. Alihaydar Karayev ve Levan Gogoberidze ayaklanmayı bastırmak için bölgeye görevlendirildi. Haftalarca süren eşitsiz çatışmalardan sonra isyancılar yenildi. Ayaklanma sırasında birçok köy yakıldı ve 400-500 köylü öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hananu İsyanı</span> 1920-21 yılları arasında Kuzey Suriyede Fransız kuvvetlerine karşı isyan

Hananu İsyanı, 1920-1921 yıllarında Suriye'nin kuzeyinde, özellikle Halep'in batı kırsalında yoğunlaşan Fransız askerî güçlerine karşı bir isyandı. İsyana verilen destek, Suriye'de Fransız Mandası'nın kurulmasına karşı muhalefetten kaynaklanıyordu. İsmini önde gelen komutanı İbrahim Hananu'dan alan isyan esas olarak Cebel Harim, Cebel Kusayr, Cebel Zaviye ve Cebel Sahyun bölgelerindeki dört müttefik isyandan oluşuyordu. İsyancılar kırsal kesimdeki liderler tarafından yönetiliyordu ve çoğunlukla Fransız güçlerine karşı gerilla saldırıları düzenliyor ya da önemli altyapılara sabotaj yapıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Saha Cumhuriyeti arması</span>

Saha Cumhuriyeti arması, Rusya Federasyonu içerisindeki Yakutistan'ın bayrağı ve milli marşının yanı sıra resmi bir sembolüdür. Arma, ortasında beyaz bir güneşten oluşan arka plan üzerinde tarih öncesi "Şişkin pisanitsa" petrogliflerine dayanan at sırtında bir flama taşıyan bir binicinin kırmızı silueti olan bir daireden oluşur. Merkezdeki görüntü, yedi eşkenar dörtgen kristal benzeri figür şeklindeki geleneksel Yakut süsleri ve "Республика Саха (Якутия) • Саха Өрөспүүбүлүкэтэ" yazılarıyla çerçevelenmiştir. Bu arma, resmi olarak 26 Aralık 1992'den beri kullanılmaktadır.

Duşanbe Muharebesi, 1921 yılında Basmacı Hareketi sırasında Tacikistan'da gerçekleşmiştir.