İçeriğe atla

Tundra kurdu

Kontrol Edilmiş
Tundra kurdu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Canidae (Köpekgiller)
Oymak: Canini (Asıl köpekler)
Cins: Canis
Tür: C. lupus
(Linnaeus 1758)
Alt tür: C. l. albus
Canis lupus albus
Kerr, 1792

Dağılımı (1. numaralı bölge)

Tundra kurdu (Canis lupus albus), kurdun bir alt türüdür. Kurt isimleri coğrafyaya göre değişebilir. Örneğin, ormanda yaşayan bir gri kurt "orman kurdu" olarak isimlendirilirken, tundrada yaşayan bir gri kurt "tundra kurdu" olarak isimlendirilebilir.[1] Tundra kurtlarının boy uzunluğu 2 metreye kadar ulaşabilir. Ağırlıkları ise 45–57 kilogram arasında değişir. Renkleri boz, gümüş ya da siyah olabilir. Tundra kurtları avlarını sabırla ve dikkatle avlarlar. İnsanların olduğu yerlerde bulunmazlar. Soğuğa dirençleri yüksektir. Kendilerine zarar verilmedikçe insanlara saldırmazlar. İnsanlar tarafından beslenemez ve evcilleştirilemezler. Gece görüşleri sayesinde çok iyi görürler ve çok iyi koku alırlar. 3,5 metreden daha yükseğe ve 5 metreden daha uzağa sıçrayabilirler.

Tundra kurdu.
MC Timberwolf.jpg
Tundra kurdu.

Kaynakça

  1. ^ "Köpeklerin Atası: Kurtlar". Ceren Oğuz. 14 Kasım 2019. 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köpekgiller</span> etçil memeli familyası

Köpekgiller (Canidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.

<span class="mw-page-title-main">And tilkisi</span>

And tilkisi, And çakalı, Ateş Toprakları tilkisi, Macellan tilkisi, Culpeo, Culpeo tilki veya Patagonya tilkisi olarak da bilinir, yeleli kurtdan sonra Güney Amerika'nın en büyük yaban köpeği türü.

<span class="mw-page-title-main">Kurt</span> Avrasya ve Kuzey Amerikaya özgü memeli

Kurt veya bozkurt, Avrasya ve Kuzey Amerika'ya özgü ve Canis cinsinden iri bir memelidir. Otuzdan fazla Canis lupus alt türü tanınmakta ve bozkurt denildiğinde günlük konuşma dilinde evcilleştirilmemiş ve yabani alt türler anlaşılmaktadır. Ortalama ağırlığı erkeklerde 40 kg, dişilerde de 37 kg olan kurtlar, köpekgiller (Canidae) familyasının yaşayan en iri üyeleridir. Boyları 105 ila 160 cm arasında değişirken omuz yükseklikleri de 80 ila 85 cm arasındadır. Kurtlar diğer Canis türlerinden daha az sivri kulakları ve ağız ile burunlarıyla olduğu kadar daha uzun kuyrukları ve daha kısa gövdeleri ile de ayırt edilir. Yine de kır kurdu ile altın çakal gibi daha küçük Canis türleri ile yakın akraba oldukları için birlikte üreyerek doğurgan melezler ortaya çıkarabilir. Kurdun çizgili kürkleri genellikle beyaz, kahverengi, gri ve siyah alacalıdır ancak Arktik bölgelerde yaşayan alt türleri hemen hemen tamamen beyaz kürklü olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kır kurdu</span> memeli türü

Kır kurdu, köpekgiller (Canidae) familyasının Kuzey Amerika'da rastlanılan bir üyesi. Kısaca kurdun daha küçük bir versiyonu olarak da tarif edilebilir. Diğer bir adı olan Koyote Aztekçe Kóyotl kelimesinden gelmektedir.

<i>Canis</i> memeli cinsi

Canis, köpekgiller (Canidae) familyasında sınıflandırılan köpekleri, çakalları ve kurtların büyük bir bölümünü içeren memeli cinsi. Bu cinste yer alan türler orta ve büyük boyutları, iri ve gelişmiş kafatasları ve diş yapılarıyla, uzun bacakları, görece kısa kulak ve kuruklarıyla ayırt edilirler. Tüm köpekgiller gibi güçlü bir koku alma duyusuna sahiptirler. Göz bebekleri yuvarlaktır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika tilkisi</span>

Güney Afrika tilkisi, Gümüş tilki ya da Kap tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından Güney Afrika'da bulunan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Tibet tilkisi</span>

Tibet tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının az tanınan tilkilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kara sırtlı çakal</span>

Kara sırtlı çakal, Afrika'nın savanalarında yaşayan, köpekgiller familyasından bir tür ve burada en sık rastlanan çakaldır. Gümüş sırtlı çakal olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili çakal</span>

Çizgili çakal, köpekgiller (Canidae) familyasından sadece Afrika kıtasında bulunan bir çakal türü.

<span class="mw-page-title-main">Bengal tilkisi</span> Hint altkıtasına özgü endemik bir köpekgil türü

Bengal tilkisi, ayrıca Hint tilkisi olarak da bilinen, köpekgiller familyasından yalnızca Hint altkıtasında bulunan endemik tilki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Afgan tilkisi</span> Karnivor türü

Afgan tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının Vulpini oymağına ait, Asyada bulunan bir tilki türü. En küçük köpekgillerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl kurt</span> Kuzey Amerikada yaygın görülen kurt alt türü

Kızıl kurt, köpekgiller (Canidae) familyasından Kuzey Amerika'da yaygın olan bir Canis türü. Bayağı kurt ile çok yakın akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Habeş kurdu</span>

Habeş kurdu, Etiyopya kurdu ya da Habeş çakalı olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından en nadir rastlanan Canis türü. Eskiden "Habeş tilkisi" olarak da adlandırılmıştır, ama uzun bacakları yüzünden "tilki" ismi artık uygun bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaur</span> sığır türü

Gaur, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından bugün en büyük popülasyonu Hindistan'da olan bir sığır türüdür. Yerli halk tarafından seladang, gayal veya mithun diye de çağrılır. Bazen Hint bizonu olarak isimlendirilebilir.

Rus kurdu, büyük, gri renkli bir kurttur. Kuzey ve orta Rusya'da yaşar. Erkek kurtlar için ortalama ağırlığı 50 kg, dişi kurtlar içinse 45 kg'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kutup kurdu</span>

Kutup kurdu, köpekgiller (Canidae) familyasının Canis lupus türünün bir alt türü. Kanada Arktik Bölgesi'nde ve Grönland'ın kuzey kesimlerinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Şişen engerek</span> zehirli bir engerek türü

Şişen engerek zehirli bir engerek türüdür. Arabistan'ın batısından Fas'a kadar, Sahra Çölü ve yağmur ormanları dışında bütün Afrika'daki savanalarda ve çayırlarda bulunur. Geniş yaşama alanı, yaygın bulunuşu, büyüklüğü, güçlü zehiri ve ısırma isteği ile diğer bütün Afrika yılanlarının sebep olduğundan daha fazla ölümden sorumludur. Türün biri aday olmak üzere tanımlanmış iki alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Canis lupus occidentalis</span> Kurt alt türü

Canis lupus occidentalis, (Bilimsel adıyla) aynı zamanda, Kuzey Batı Kurdu, Mackenzie Vadisi Kurdu ve Kuzey Timber Kurdu olarak da anılır. İsmini, Mackenzie Nehri'nin üst kısımlarında ve Alberta'nın güney kısımlarında hayatını sürdürmesinden alır.

<i>Canis lupus</i> alt türleri Vikimedya liste maddesi

Canis lupus, memeliler için taksonomik referans olan Mammal Species of the World 2005 baskısına göre 38 alt türe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kara başlı örümcek maymunu</span> Yeni Dünya maymunu türü

Ateles fusciceps, Kolombiya, Ekvador ve Panama'ya özgü bir Ateles türüdür. Tür iki alt türe ayrılır: Ateles fusciceps fusciceps, siyah veya kahverengi bir gövdeye ve kahverengi bir kafaya sahiptir. Ateles fusciceps rufiventris, çenesindeki hafif beyazlık harici tamamen siyahtır. Kara başlı örümcek maymunu, büyük Yeni Dünya maymunlarından biridir. Kuyruk hariç baş ve vücut uzunluğu, tipik olarak 39.3 ila 53,8 cm arasında değişir. Kuyruk uzunlukları 71.0 ve 85,5 cm arasındadır. Ortalama olarak, erkekler 8.89 kilogram (19.6 lb) ve dişiler 8.8 kilogram (19 lb) ağırlığındadır. Beyinleri ortalama 114.7 g (4.05 oz) ağırlığındadır.