İçeriğe atla

Tuncay Taymaz

Tuncay Taymaz, (d. 1964) Türk bilim insanı, akademisyen ve jeofizik profesörüdür.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1990 yılında Cambridge Üniversitesi’nden doktora unvanını aldıktan sonra aynı üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. 1991 yılı sonunda Türkiye’ye dönen Taymaz, 1992’de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’nde öğretim üyesi oldu ve doçent unvanını aldı. 1993 yılında askerlik görevini tamamlayan bilim insanı, 1993-1996 yılları arasında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevinde bulundu.1999 yılında 34 yaşında profesör olan Tuncay Taymaz, 2003-2005 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi rektör danışmanlığı yapmıştır. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.[1]

Akademik hayatı boyunca uluslararası yayınları ile dikkat çeken, birçok ödül ve bursla onurlandırılan Tuncay Taymaz’ın, uluslararası nitelikli dergilerde yayınlanmış bilimsel makalesi ve kitapları bulunmaktadır. İngiltere, Fransa, Japonya, Almanya’da misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan, uluslararası sempozyumlar düzenleyen Taymaz, birçok dergide editörlük yapmaktadır.

Akademik Kariyeri

Araştırma Alanları

  • Aktif Tektonik,
  • Deprem Sismolojisi ve Sismotektonik,
  • Jeofizik,
  • Jeodinamik,
  • Deprem Kaynak Mekanizmaları,
  • Tsunami Oluşum Mekanizmaları

Ödülleri

2012 yılında Springer Publications - Books Series - Editorship" üyeliğine seçilerek dünyaca ünlü bilimsel yayınlar yapan bir yayınevinin editörleri arasında yer alan ilk Türk bilim insanı olan Taymaz’ın, yer bilimleri Jeofizik ve Sismoloji alanında TÜBİTAK-TEŞVİK ödülü bulunmaktadır. Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) düzenlediği Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı'nın TÜBA-GEBİP 2001 Yılı Eylül Dönemi Bilim Bursları’nın sahipleri arasında da yer alan Taymaz, Almanya'nın saygın Alexander von Humboldt (AvH) Stiftung Research Fellowship bilim bursunun 1998 yılı sahipleri arasında Albert Einstein Science Park, GeoForschungsZentrum (GFZ), Potsdam laboratuvarlarında araştırmalarını sürdürdü. Prof.Dr. Tuncay Taymaz, İTÜ'de jeofizik ve sismoloji alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.

Uluslararası akademiler ve meslek kuruluşlarına üyelikleri

  • Life Member of Cambridge Philosophical Society (Cantab), U.K.
  • Affiliated Member of Incorporated Research Institutions on Seismology (IRIS), U.S.A.

Kaynakça

  1. ^ "Tuncay Taymaz". akademi.itu.edu.tr. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Jeofizik, yerfiziği olarak da bilinir, fiziğin temel ilkelerinden yararlanılarak, hidrosferi ve atmosferi de içerecek biçimde Dünya'nın araştırılmasını konu edinen yer bilimleri dalı. Jeofizik tarihi insanoğlunun bilimsel merakını giderme ile ilişkili "kuramsal" problemlerle ve yerin doğal kaynaklarından yarar sağlama ile yer kaynaklı afetlerle ilişkili "pratik" problemlerle ilişkili olarak gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Bilimler Akademisi</span>

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Özçep</span> jeofizikçi

Ferhat Özçep, Türk jeofizikçi ve bilim tarihçisi.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Istanbul Darülfün’unun Fen Şubesi (Fakültesi) içindeki “Heyet (Astronomi) ve Jeofizik Enstitüsü”nün 1926-1927 öğretim yılında kuruluşuna dayandırılır.

Umran Savaş İnan, Türk bilim insanı, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti danışmanı ve eski rektörü, Stanford Üniversitesi Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Labratuvarları'nın (STAR) eski yöneticisi ve ordinaryüs profesörü.

Yusuf Yağcı, Türk kimyagerdir. 1952'de Bursa'da doğdu. Yüksek lisans ve doktorasını İngiltere'de Liverpool Üniversitesi'nde yaptı. İTÜ'de doçent ve profesör oldu. Japonya, Almanya ve Çin' de pek çok kez misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunmuştur. Birleşik Krallık tarafından "Kraliyet Kimya Cemiyeti Üyeliğine" kabul edilmiştir. Kimya bilimine yaptığı katkılarla uluslarası büyük bir üne sahip olan Yusuf Yağcı adına özel dergi sayıları çıkartılmıştır. Macromolecular Chemistry and Physics, 2017 yılında Yusuf Yağcı'nın 65. yaşına ithafen, Polymer Chemistry dergisi ise 70. yaşına özel sayı basmıştır.

Habil Mete Şen,, Türk makine mühendisi, akademisyen, bilim insanı. Hidroelektrik enerji santralleri, pompalar ve boru hatları konularında önde gelen bilimadamlarındandır. Aynı zamanda Von Karman Akışkanlar Mekaniği Enstitüsü yönetim kurulu üyeliğini ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı başkanlığını yürütmektedir.

Oğuz Okay,, Türk bilim insanıdır. İstanbul Üniversitesi'nde (1977) kimya mühendisliğinde lisans ve yüksek lisans okuduktan sonra Viyana Teknik Üniversitesinde ikinci yüksek lisansını (1978) yaptı. Aynı üniversitede 1981 yılında polimer kimyası bölümünde doktora unvanına sahip oldu. Kocaeli Üniversitesi'nde profesör oldu. OKAY, TÜBA asli üyesidir ve 2005 yılında TÜBİTAK bilim ödülü aldı.

Ahmet Dervişoğlu,, Türk akademisyen.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Naci Görür</span> Türk jeolog ve deprem bilimci

Naci Görür, Türk yer bilimci, deprem bilimci, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Görür, havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları ile tanınmaktadır. Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan ve kamuoyunu bilgilendiren bilim insanlarındandır.

Ruhi Ayangil Türk besteci, orkestra ve koro şefi, kanun sanatçısı, müzikolog, eğitimci, profesördür.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Ramazan Solmaz, Türk profesör. Bingöl Üniversitesi rektör yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Yaltırak</span>

Cenk Yaltırak, Türk yerbilimci. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi'nin Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde profesör olarak çalışmaktadır. Marmara Denizi'nin tektonik yapısı üzerine araştırmalarıyla tanınmaktadır.

Ahmet Gül (d.1953) Türk kimya profesörü

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı Cumhuriyet Sismoloji Araştırma Merkezi veya kısa adıyla (RSXM) - Azerbaycan Cumhuriyeti'nde depremlerin araştıran ve inceleyen tek kuruluştur. Merkezde sismolojik, jeofizik, jeokimyasal ve jeodinamik çalışmalar yapılmaktadır. 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren merkez arazisinde 84 sismik, 6 jeofizik, 5 jeokimyasal, 24 GPS istasyonu faaliyet gösteriyor