İçeriğe atla

Tunca

Tunca Nehri
Tunca Nehri, Edirne
Tunca Nehri, Edirne
Konum
Ülke(ler)Bulgaristan Bulgaristan
Türkiye Türkiye
Genel bilgiler
KaynakKaradağ, Bulgaristan
Kaynak rakımı1.940 m
AğızMeriç nehri
Uzunluk350 km (Bulgaristan)
Havza alanı7.884 km² (Bulgaristan)

Tunca Nehri, Balkanlar’da, Bulgaristan ve Türkiye’de akan bir nehir. Meriç nehrinin kollarından biri.

Özellikler

Bulgaristan Yanbolu’da kış mevsiminde Tunca

Tunca, Bulgaristan'dan doğar ve Edirne'den Türkiye sınırlarına girer. Tunca nehrinin 12 kilometrelik bölümü Türk-Bulgar sınırını oluşturur. Meriç nehrinin başlıca kollarındandır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Dimetoka</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dimetoka belediyesine bağlı kent

Dimetoka, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Evros (Meriç) ilinin (nomos) sınırları içinde bir ilçedir.

Svilengrad veya Osmanlı döneminde kullanılan adıyla Cisr-i Mustafapaşa, Bulgaristan'ın Türkiye ve Yunanistan sınırında ve Meriç Nehri kıyısında bulunan, Hasköy iline bağlı Svilengrad ilçesinin merkezidir. 2005 nüfusu yaklaşık 20.000 kişidir. Ahalisinin ekseriyeti gümrük ve sınır operasyonları ile ilgili işlerde ve transit yolculara hizmet veren otel, kafe ve barlarda çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Filibe</span> Güney Bulgaristanda şehir; ülkenin ikinci büyük kenti

Filibe, 2019 nüfus sayımına göre 347.851 nüfusuyla Bulgaristan'ın ikinci büyük şehridir. Filibe ilinin idari merkezidir. Ülkenin önemli ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Antlaşması (1913)</span>

İstanbul Antlaşması, 29 Eylül 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı arasında II. Balkan Savaşı sonunda yapılmış bir antlaşmadır. Bu antlaşma ile Osmanlı, Doğu Trakya’ya yeniden hâkim olsa da; Batı Trakya ve Dedeağaç Bulgaristan toprağı olarak kalmaya devam ederek; Osmanlı hâkimiyeti içerisine bir daha girememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy (il)</span> Bulgaristanda il

Hasköy ili, Bulgaristan'ın güneyindeki bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Ergene</span> Nehir

Ergene, Türkiye'nin Balkan kesiminde bir nehir. Meriç nehrinin kollarından biri.

<span class="mw-page-title-main">İskar Nehri</span>

İskar Nehri, 368 kilometrelik uzunluğu ile tümüyle Bulgaristan sınırları içinde kalan en büyük akarsu ve Tuna Nehri'nin kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arda (nehir)</span>

'Arda veya Arda nehri güney Bulgaristan'da Rodop dağlarından doğar ve Yunanistan - Türkiye sınırında, Yunanistan topraklarında Meriç nehrine karışır. Yaklaşık 300 km uzunluğundadır. Üzerinde Kırcaali, Soğukpınar barajı ve Ortaköy barajları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Midye-Enez Hattı</span> Osmanlı sınırı

Midye-Enez Hattı veya Midye-Enez Çizgisi 1913 Birinci Balkan Savaşı sonunda Londra Antlaşması ile Trakya'da kabul edilen, Osmanlı Devleti ile Bulgaristan Krallığı arasındaki sınır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Trakya</span>

Kuzey Trakya, Yukarı Trakya veya Bulgaristan Trakyası, Trakyanın Bulgaristan sınırları içinde kalan kuzey bölümüdür. Kuzeyinde Balkan Dağları, batısında Rila ve Pirin dağları, güneyde Batı ve Doğu Trakya ve son olarak doğuda Karadeniz ile çevrili Güney Bulgaristan'daki coğrafi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan sınırı</span> uluslararası sınır

Türkiye-Yunanistan sınırı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki 212 km uzunluğundaki kara sınırıdır. Doğu Trakya ile Batı Trakya'yı birbirinden ayırır. Aynı zamanda Bulgaristan-Türkiye sınırı ile birlikte Avrupa Birliği'nin güney sınırını oluşturur. Türkiye'nin en uzun yedinci sınırı olup Lozan Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye sınırı</span>

Bulgaristan – Türkiye sınırı 269 kilometre olup Türkiye'nin en uzun üçüncü sınırıdır. Sınır, Mutlu Dere’nin Karadeniz’e döküldüğü yerden başlayıp Meriç Nehri’nin Türkiye girişinde biten kara sınırıdır. İki ülkenin sınırları Lozan Antlaşması ile bugünkü halini almıştır. Türkiye'nin işlek ve önemli gümrük kapısı Kapıkule, Balkanlar ve Batı Avrupa'ya ulaşımı mümkün kılar. Türkiye'den kara yolu ile Bulgaristan'a geçişin olduğu yollar ve 'dir. Bulgaristan yönetimlerinin 1984-1989 yılları arasında Bulgarlaştırma politikaları iki ülke arasında stratejik ve siyasi sorunlara neden olmuştur.

Sınıraşan sular, bir ülkeden doğan başka ülke ile sınır oluşturan veya başka ülkeye akan sınıraşan sulardır. Ülke sınırlarında doğup, yine sınırlar içinde sona eren akarsulara milli/ulusal akarsu denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan coğrafyası</span>

Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.