İçeriğe atla

Tuna Ötenel

Tuna Ötenel
Genel bilgiler
Doğum13 Kasım 1947(1947-11-13) İstanbul, Türkiye
TarzlarJazz
ÇalgılarPiyano, Saksofon, Besteci
Etkin yıllar1964 - Günümüz
Önemli çalgılar
Piyano, Saksofon

Tuna Ötenel (d. 13 Kasım 1947, İstanbul), Türk caz müzisyeni, piyanist, saksofoncu ve besteci

1947 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Bulgaristan göçmeni Ahmetoğlu Cevdet Bey, annesi Belkıs Hanım’dır. Cevdet Bey çok yönlü bir müzisyendi. Keman çalan Cevdet Bey’e kemanı çok güzel çaldığı için Ötenel soyadı verilmişti. Müzisyen bir ailenin içinde büyüyen Tuna Ötenel’e de, Bulgaristan'dan Türkiye'ye uzanan Tuna nehrinin ismi verildi.

Yaşamı

Küçük yaşlarda babasından piyano dersleri alarak müziğe başlayan Tuna Ötenel, 5 yaşında babasının orkestrasına eşlik etmeye başlamıştı. Piyanonun yanı sıra, çeşitli vurmalı çalgılar ve boyu yetişmediği için ayakta davul çalan Ötenel için bu yıllar, tam bir çekirdekten yetişme dönemi oldu. Ötenel, 1959’da, daha ilkokulu bitirmeden girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü sınavını, öğretmenleri yeteneğine hayran bırakarak kazandı. Arkadaşları, dinlediği melodiyi hemen ezberleyen Ötenel'e ‘’Şeytan Kulak’’ adını takmışlardı. Ulvi Cemal Erkin ve Ferhunde Erkin'in öğrencisi olan Ötenel, Metin Gürel'le tanıştı ve caz müziğine ilgi duymaya başladı. Bu nedenle, bütün notları çok iyi olduğu hâlde okuldan uzaklaştırıldı. 1973 yılında, tiyatro sanatçısı Berin Ötenel (Süngü) ile evlendi. 12 Eylül 1973 tarihinde oğulları, trombon sanatçısı Meriç Ötenel dünyaya geldi.

Çalışmaları

Konservatuvardan ayrıldıktan sonra, babasının orkestrası ve Ankara Radyosu Çocuk Kulübü'nde çalmaya başlayan Ötenel, 1964 yılında, "Cazı ondan öğrendim" dediği, Metin Gürel’in orkestrasında çalışmaya başladı. Gürel'in 1968 yılında, kendisine bir alto saksofon hediye etmesiyle, Ötenel tenor ve alto saksofon da çalmaya başladı ve döneminin en ünlü saksafoncusu oldu.

Metin Gürel Orkestrası'ndan ayrıldıktan sonra, Şanar Yurdatapan, Atilla Özdemiroğlu ve Cezmi Başeğmez gibi müzisyenlerle birlikte Dün, Bugün, Yarın Orkestası'nda ve ardından da başka orkestralarda çalışan Ötenel, piyano ve saksofonda Tuna Ötenel, bas gitarda Kudret Öztoprak ve davulda Erol Pekcan'dan oluşan Erol Pekcan Orkestrası’nda çalışmaya başladı. Bu üçlü, 1978 yılında Türkiye'nin ilk caz uzunçaları Caz Semai'yi yaptı.[1] Albüm anonim bir halk türküsü olan Ali'yi Gördüm Ali'yi dışında, Tuna Ötenel'in bestelerinden oluşuyordu.

Tuna Ötenel, Okay Temiz ve neyzen Aka Gündüz Kutbay'la Avrupa turnesine çıktı, İsveç'te trompetçimiz Muvaffak Falay'la (Maffy) çaldı, Okay Temiz'in Zikir albümünde yer aldı ve Modern Folk Üçlüsü ile yurt dışında birçok turneye katıldı. Türkiye'de Emin Fındıkoğlu Orkestrası ve 1987 – 89 yılları arasında Süheyl Denizci yönetimindeki TRT Hafif Müzik Ve Caz Orkestrası’nda solist olarak çalıştı.

1995 yılında kendi bestelerinden oluşan Sometimes albümünü, kontrbasta Miles Davis, Bud Powell, Dizzy Gillespie gibi ünlü isimlerle birlikte çalmış olan Pierre Michelot ile davulda Stan Getz ve Dizzy Gillespie ile çalmış olan Philippe Combelle eşliğinde, 1998'de L'Ecume De Vian - Vian Köpüğü adlı albümünü gerçekleştirdi.[2] Bu albümün tanıtım konserini ODTÜ 3. Caz Günleri’nde yaptı. Albüm çıktığı yıl Jazz dergisi okuyucuları tarafından "Yılın Caz Albümü" seçildi.

Herbie Hancock, Benny Carter, Harry 'Sweets' Edison, Karyn Korg, Hilton Ruiz, Buster Williams gibi dünyaca ünlü müzisyenlerle çaldı. Piyanonun yanı sıra bateri, kontrbas ve saksafon çaldı, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Avrupa’da birçok festival ve kulüpte çaldı.

2000 yılında, Pierre Michelot ve Philippe Combelle’e trombonda Raul De Souza’nın da katılımı ile Fransa’da kaydedilen ve bütün dünyada satışa sunulan Voyageur albümü Türkiye’de henüz yayınlanmadı.[3]

2005 yılında anısına Auro Records'tan How Much Do You Love Me? adını taşıyan albümü çıktı.[4] Bu albümde piyano ve saksafon çalan Tuna Ötenel'e, gitarda Neşet Ruacan, trompette İmer Demirer, kontrbasta Kürşat And ve davulda Ateş Tezer eşlik etti.

Tuna Ötenel, 2003 yılından itibaren 3 yıl Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde Caz Piyano dersleri vermiştir.

Diskografi

  • Caz Semai (Erol Pekcan ve Kudret Öztoprak ile birlikte), 1978
  • Sometimes, 1994, Uzelli
  • Vian Köpüğü-L’Ecume de Vian (Pierre Michelot ve Philippe Combelle ile birlikte), 1998, Aura Records
  • Voyageur (Pierre Michelot, Philippe Combelle ve Raul De Souza ile birlikte), 2000, Jazzenvil
  • How Much Do You Love Me?, 2005, Aura Records
  • TUNA ÖTENEL TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası Yıldızları, 2011, TRT Arşiv Serisi 218 [5]

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Caz Semai. Türkiye'nin ilk caz uzunçaları". 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  2. ^ "L'Ecume De Vian - Vian Köpüğü albümünü dinle". 18 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  3. ^ Amazon.fr’de Voyageur
  4. ^ "How Much Do You Love Me albümü üzerine Tuna Ötenel ile yapılan röportaj". 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  5. ^ "TUNA ÖTENEL". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2012. 
  6. ^ "İstanbul Caz Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü". caz.iksv.org. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  7. ^ "İstanbul Kültür Sanat Vakfı resmi sitesi". 20 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  8. ^ "Ödül Afişi". 24 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Ricky Ford</span> Amerikalı saksafoncu

Ricky Ford Müziğe davul ile başlayan Ford daha sonra Rahsaan Roland Kirk'ten etkilenerek 15 yaşında saksofon çalmaya başladı. Müzisyeni Boston'daki bir kulüpte dinleyip etkilenen Ran Blake, Ford'u New England Konservatuvarı'nda eğitim alması için ikna etti..

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<i>Bir Selam Yeter</i>

Nilüfer'in 1985 tarihli, dokuzuncu stüdyo albümüdür. Sanatçı bu albümünde Ülkü Aker'den Selmi Andak'a, Aysel Gürel'den Melih Kibar'a birden fazla şarkı sözü yazarı ve müzisyenle çalışmıştır. Albümde yer alan Erkekler Ağlamaz aldı şarkı, o zamana değin sadece yorumcu olarak dinleyicilerinin karşısına çıkan Nilüfer'in ilk söz ve müzik çalışması olma niteliği taşımaktadır.

Caner Beklim,, Türk radyo yapımcısı, organizatör, prodüksiyon ve sahne amiri, araştırmacı-yazar, müzik danışmanı, videoart yönetmeni, fotoğrafçı ve müzik prodüktörü.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Görsev</span> Türk piyanist

Kerem Görsev, Türk caz sanatçısı, piyanist ve besteci.

<i>Dear Ella</i>

Dear Ella, Dee Dee Bridgewater tarafından 1997 yılında çıkartımış albümdür. Dee Dee Bridgewater, bu albüm ile 1997 Grammy Ödülleri'nde En İyi Caz Vokal Albüm ödülünü kazanmıştır.

Erol Pekcan,, Türk cazcı (cazbantçî) ve baterist.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Hürsever</span>

Volkan Hürsever; Türk kontrbas sanatçısı.

Ozan Musluoğlu,, Caz sanatçısı, Basçı, Besteci.

Hasan Kudret Öztoprak, Türk caz müzisyenidir. Profesyonel müzik kariyerine son vermesine rağmen müzisyen arkadaşlarıyla bir araya gelerek müzik yapmaya ve caza destek vermeye devam etmiştir. Şirketiyle Tuna Ötenel’in Vian Köpüğü adlı albümüne sponsor olmuştur. Erol Pekcan ve Tuna Ötenel ile birlikte Türkiye’nin ilk caz plağı Jazz Semaide yer alan bas gitarist Kudret Öztoprak 2 Kasım 2008 pazar sabahı geçirdiği kalp krizi sonucu 61 yaşında öldü. Cenazesi 3 Kasım 2008 Pazartesi günü Selamiçeşme Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Sıral</span>

İsmet Sıral, Türk müzisyen, saksofonist, flütist ve neyzen. Türkiye'nin ilk caz orkestrası şeflerinden.

<i>Onu Düşünürken</i> Çelikin 1998 çıkışlı albümü

Çelik'in 6. albümüdür. 1998'de çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eda And</span>

Eda And, Türk besteci, piyanist ve aranjör.

<span class="mw-page-title-main">İmer Demirer</span>

İmer Demirer, Türk caz müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Yahya Dai</span> Türk müzisyen

Yahya Dai, Türk caz müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Öztoplu</span> Türk müzisyen

Ayhan Öztoplu, Türk caz müzisyeni ve baterist.

<span class="mw-page-title-main">Emin Fındıkoğlu</span> Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi

Emin Fındıkoğlu, Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Pit orkestra</span>

Pit orkestra, operalarda, balelerde, müzikallerde ve müzik içeren diğer gösterilerde sanatçılara eşlik eden bir tür orkestra türüdür. Bu terim, bir piyanodan daha fazlası kullanıldığında sessiz filmlere eşlik eden orkestralar için de kullanılmıştır. Opera ve bale performanslarında, çukur orkestrası tipik olarak bir senfoni orkestrasına benzer boyuttadır, ancak parçaya bağlı olarak daha küçük yaylı ve bakır çalgı grupları içerebilir. Bu tür orkestraların boyutları yaklaşık 30 kişiden 90-100 müzisyene kadar değişebilir. Bununla birlikte, finansal, mekân ve hacim kaygıları nedeniyle, 2000'lerde müzikal tiyatro çukur orkestrası önemli ölçüde daha küçüktür.