İçeriğe atla

Tuna Köprüsü

Koordinatlar: 43°53′25.91″K 26°0′15.45″D / 43.8905306°K 26.0042917°D / 43.8905306; 26.0042917
Tuna Köprüsü
Harita
Taşınanİki şeritli kara yolu ve demir yolu trafiği, yayalar
GeçişTuna
KonumGiurgiu (Romanya) ile Rusçuk (Bulgaristan) arası, nehrin 488,70'inci kilometresi
Koordinatlar43°53′22″K 26°0′19″D / 43.88944°K 26.00528°D / 43.88944; 26.00528
TasarımV. Andreev
N. Rudomazin
Georgi Ovçarov (dekorasyon)
TürüMakaslı köprü
Uzunluk2.223 m (7.293 ft)
Yükseklik30 m (98 ft)
Başlangıç tarihi1952
Açılış20 Haziran 1954

Tuna Köprüsü (eski adıyla Dostluk Köprüsü;[1][2] BulgarcaМост на дружбата, Most na drujbata ya da halk arasında Дунав Mост, Dunav most; RumencePodul Prieteniei ya da Podul de la Giurgiu), Tuna Nehri üzerinde bulunan, güneydeki Bulgaristan'ın Rusçuk şehrini, kuzeydeki Romanya'nın Giurgiu şehrine bağlayan, çelik makaslı köprü. Vidin ile Calafat arasındaki Yeni Avrupa Köprüsü ile birlikte, Bulgaristan ile Romanya arasındaki iki köprüden biridir. Toplu taşıma araçlarıyla (4, 11, 12 ve 28 numaralı otobüs hatları) köprüye ulaşım mümkündür.

Tarihçe

1948 tarihli bir pulda yapımı planlanan köprü

Sovyet mühendisler V. Andreev ile N. Rudomazin tarafından tasarlanan köprü,[3] 20 Haziran 1954'te açıldı.[4] 2.223 m (7.293 ft) uzunluğundaki yapı, o dönem Bulgaristan ile Romanya arasında Tuna üzerinde bulunan tek köprüydü; trafik akışı vapurlar ve kara bağlantıları ile sağlanıyordu. Dekorasyonu Bulgar mimar Georgi Ovçarov tarafından yapıldı. Köprü, biri iki şeritli kara yolu, diğeri ise demir yolu için olmak üzere iki tabliyeliydir. Kenarlarda yaya yolu da bulunmaktadır. Köprünün orta bölümü (85 m), gemi geçişleri için açılabilmektedir. Bu kısmın bakım sorumluluğu Romanya tarafındadır. Yapı, Sovyetler Birliği'nin desteğiyle iki buçuk yılda inşa edilmiştir.

Sovyetler köprüye "Dostluk Köprüsü" adını vermiş, iki ülkedeki komünist yönetimlerin yıkılmasıyla birlikte "Tuna Köprüsü" adına geçiş yapılmıştır.[1][2]

Tuna Köprüsü iki ülke arasındaki sınır geçişlerinden biri olduğu için, köprüde gümrük kontrol birimleri bulunmaktadır. Ocak 2007'den itibaren Avrupa Birliği iç sınırı hâline dönüşen sınırda gümrük kontrolü yapılmamakta, sadece tek noktada Bulgar veya Rumen sınır polisi tarafından kimlik/pasaport incelemesi yapılmaktadır. Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen Anlaşması'na katılımının tamamlanmasıyla birlikte sınır kontrolleri tamamen kaldırılacaktır.

Tuna Köprüsü'nün Rusçuk'tan çekilen panaroması

Ücretler

Tuna Köprüsü'nde Romanya'dan geçişler sırasında aşağıdaki ücret tarifesi uygulanmaktadır.[5]

Araç Euro
8+1 koltuğa kadar veya 3,5 tona kadar 2 avro
7,5 tona kadar veya 9-23 koltuklu 12 avro
12 tona kadar 18 avro
12 ton üstünde 3 dingile kadar veya 23 koltuktan fazla 25 avro
12 ton üstünde 4 ya da daha fazla dingil 37 avro

Kaynakça

  1. ^ a b Bousfield, Jonathan; Richardson, Dan (2002). Rough guide to Bulgaria (4 bas.). Rough Guides. s. 203. ISBN 1-85828-882-7. 
  2. ^ a b Watkins, Richard; Deliso, Christopher (2008). Bulgaria (3 bas.). Lonely Planet Publications. s. 271. ISBN 978-1-74104-474-4. 
  3. ^ "Лужнецкий мост, г. Москва". sprintinfo.ru. sprintinfo.ru. 2009. 17 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2013. 
  4. ^ "Tuna" köprüsünün tarihi 1 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rumence)
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Dobruca</span>

Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Rusçuk</span> Kuzey Bulgaristanda şehir

Rusçuk veya Urusçuk, Bulgaristan'da Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Tuna Nehri'nden yaklaşık 20 metre yükseklikteki düzlükte kuruludur. 178.000 nüfusuyla Bulgaristan'ın 5. büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yergöğü (il)</span>

Yergöğü, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan bir ildir. İl merkezi aynı adla anılan (Yergöğü) Giurgiu'dur. Teleorman, Dâmboviţa, Ilfov ve Călăraşi illeri ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Paşa Köprüsü</span>

Mustafa Paşa Köprüsü, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisi ile kemer şeklinde inşa edilmiş bir taş köprüdür. Köprü, bugün Bulgaristan sınırları içerisinde kalan Svilengrad'da Meriç nehri üzerine inşa edilmiştir. Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden biri olan köprü 1529 yılında tamamlanmış, 1766'daki su taşkınlarıyla zarar görse de 1809 yılında yeniden inşa edilmiştir. 20 kemerden oluşan köprü 300 m uzunluğunda ve 6 m genişliğindedir. Günümüzde Svilengrad şehrinin simgesi haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanır. Bu zamandan beri her zaman bir Yahudi nüfusu olan Bulgaristan'da Yahudilerin Bulgaristan tarihinde antik çağlardan Orta Çağa ve bugüne kadar önemli rolleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan Köprüsü, Bulgaristan</span> Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılan bir Türk köprüsü

Şeytan Köprüsü, Bulgaristan’ın Kırcaali ilinde bir Orta Çağ köprüsü.

<span class="mw-page-title-main">Schengen Bölgesi</span> karşılıklı sınır kontrollerinin olmadığı 29 Avrupa devletinin bulunduğu alan

Schengen Bölgesi, Lüksemburg'un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan 29 Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. Schengen Bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4.368.693 kilometrekare bir alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Avrupa Köprüsü</span> Romanyanın Calafat ile Bulgaristanın Vidin şehirleri arasında, Tuna Nehri üzerinde bulunan asma köprü

Yeni Avrupa Köprüsü veya halk arasındaki adıyla 2. Tuna Köprüsü, Romanya'nın Calafat ile Bulgaristan'ın Vidin şehirleri arasında, Tuna Nehri üzerinde bulunan asma köprüdür. İspanyol Fomento de Construcciones y Contratas şirketi tarafından 226 milyon €'ya inşa edilmiştir. Tuna Köprüsü ile birlikte iki ülke arasındaki iki köprüden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pančevo Köprüsü</span>

Pančevo Köprüsü ya da halk arasında Pančevac, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yer alan köprü. Tuna Nehri üzerinde bulunan köprü Tuna'nın iki yakasını birleştirmektedir.

Bulgaristan-Sovyetler Birliği ilişkileri, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerdir.

Makaza - Nimfea sınır kapısı, Bulgaristan ve Yunanistan arasında yer alan Makaza geçidinde bulunan sınır kapısı. Doğu Rodop köyleri olan Bulgaristan'ın Kırcaali ilindeki Lozengradtsi (Karakaş) ile Yunanistan Gümülcine'deki Nimfea'yı (Yanıkköy) birbirine bağlar. Sınır geçişi Pan-Avrupa Ulaşım Koridoru No 9 Helsinki - Dedeağaçın bir parçasıdır. 1912'de Osmanlı Bulgar Orduları arasindaki Balkan Töresi Muharebesi buradaki Makaza geçidinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Federasyonu</span>

Balkan Federasyonu projesi, Yugoslavya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'yı birleştirerek Balkanlar'da bir ülke kurmaya yönelik sol görüşlü bir siyasi hareketti.

<span class="mw-page-title-main">Güney Dobruca Harekatı</span> İkinci Balkan Savaşı sırasında meydana gelen askerî çatışma

Güney Dobruca Harekâtı İkinci Balkan Savaşında Romenlerin Bulgaristan'ı işgalindeki ilk taarruzudur. Güney Dobruca yanında Varna şehri de Romenlerin geçici olarak işgaline uğramış ve şehir Romen süvarilerince hiçbir Bulgar direnişi olmayacağının Bulgaristan'ın karşı müdahalede bulunmayacağının garantisi olarak işgal edilmiştir. Ancak Bulgar direnişine rastlanmayınca Varna'dan Romenler çekilmiştir. Netice olarak Varna yapılan barış antlaşması ile Romenlerce hak iddia edilmeyip Bulgaristan'a kalsa da Güney Dobruca Romenlerce ilhak edilerek kalıcı olarak Romanya topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romenlerin Tuna'da Bulgaristan'a Karşı Çıkartma Harekatları</span>

Romanya'nın Bulgaristan'a çıkartma harekâtları, İkinci Balkan Savaşı sırasında belirleyici bir askerî harekâttır. Bulgaristan o sırada hem Yunanistan hem de Sırbistan ile savaştığı için, beklenmedik Romen işgaliyle durum artık savunulamaz hale geldiğinden Bulgarlar iki hafta sonra barış istemek zorunda kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan coğrafyası</span>

Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.

<span class="mw-page-title-main">Bled Antlaşması (1947)</span>

Bled Antlaşması, 1 Ağustos 1947'de Georgi Dimitrov ve Josip Broz Tito tarafından Bled, Slovenya, Yugoslavya'da imzalandı ve Bulgaristan ile Yugoslavya'nın gelecekte birleşmesi için yol açtı. yeni bir Balkan Federasyonu. Ayrıca Vardar Makedonyası ile Pirin Makedonyasının birleşmesini ve Batı Outlands'in Bulgaristan'a dönüşünü de öngördü. Anlaşma vizeleri kaldırdı ve gümrük birliğine izin verdi. Aynı zamanda Bulgaristan ilk kez etnik Makedonları ve Makedon dilini tanıdı.