İçeriğe atla

Tuna Altınel

Tuna Altınel

Tuna Altınel (12 Şubat 1966, İstanbul), Türk Matematikçi, 1996’dan beri Claude Bernard Lyon-1 Üniversitesi’nde çalışıyor. Grup teorisi ve matematiksel mantık uzmanı. Alexandre Borovik ve Gregory Cherlin’le birlikte Cherlin-Zilber sanısı (Cherlin-Zilber conjecture)’nın önemli bir özel durumunu kanıtladı.

Altınel Türkiye’nin güneydoğusundaki çatışmalara barışçıl bir çözüm getirilmesi ve insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Barış İçin Akademisyenler'de aktif yer almaktadır. Türk yetkililerince “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 11 Mayıs 2019 tarihinde Kepsut’ta tutuklanarak cezaevine girdi. 81 günlük tutukluluğunun ardından 30 Temmuz tarihinde serbest bırakıldı.

Öğrenim ve Çalışma hayatı

Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği ve matematik bölümlerinden lisans derecesini alan Tuna Altınel Rutgers Üniversitesin’de Gregory Cherlin yönetiminde doktorasını tamamladı. 1996 yılında Claude-Bernard-Lyon-I Üniversitesi ve Camille Jordan Enstitüsü’nde çalışmaya başladı.

Tuna Altınel temel olarak grup teorisi ve model teorisinde yayınlanmış 26 matematik makalesinin yazarıdır. Cherlin-Zilber sanısı’nın sonsuz 2-rank durumunda kanıtlandığı “Simple Groups of Finite Morley Rank” kitabının Alexandre Borovik ve Gregory Cherlin’le birlikte yazarlarından biridir.

Altınel pek çok araştırmacının doktora tezini yönetti. Öğrencilerinden Eric Jaligot, matematiksel mantık alanında öne çıkan tezlere her yıl verilen Sacks ödülüne 2000 yılında layık görüldü (tez Tuna Altınel ve Bruno Poizat tarafından yönetildi). Türkiye’deki bilimsel kurumlarla işbirliğinde olan Altınel 2016 yılında Alexandere Borovik ve Ali Nesin onuruna İstanbulda gerçekleştirilen uluslararası matematik konferansının düzenleyicilerindendi.

Siyasi faaliyetleri

Tuna Altınel Türkiye’nin güneydoğusundaki çatışmalı durumun barışçıl çözümünden yana aktif bir insan hakları ve sivil haklar savunucusudur.

2003’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan, Kürt sorunun barışçıl çözümünü öneren mektubun imzacısı 116 akademisyenden biridir. Ocak 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı Barış İçin Akademisyenler bildirisinin ilk 1128 imzacısından biridir. 21 Şubat 2019 tarihinde Fransa Lyon’da düzenlenen ve Cizre’de yaşanan katliamların konu edildiği bir belgeselin gösterildiği etkinlikte eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın çevirmenliğini yaptı.

Altınel 2015 yılının ağustosunda çatışmaların görece durulmasının ardından Eylül 2015’te çatışmaların yaşandığı bölgeleri ziyaret etti.

Ocak 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” metni imzacılarının yargılanmaya başlanması ve Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından baskıların artmasıyla Türkiye’de akademik özgürlükler ve ifade özgürlüğü sorunları belirginleşti. Altınel’in bu duruma karşı tutumu şu şekilde oldu:

  • Aralık 2016’da Barış İçin Akademisyenler’i destekleyecek biçimde barış çağrısı yapan, ifade özgürlüğü talep eden 542 Galatasaray Lisesi mezunundan biriydi;
  • Şubat 2017’de barış bildirgesine imza attığı için işten atılan ve ardından intihar eden akademisyen Mehmet Fatih Traş’ın intiharı üzerine başlatılan imza kampanyasının ilk imzacılarındandı;
  • Nisan 2017’de TÜBİTAK’ın akademisyenleri işten çıkarmasına tepki gösteren Altınel, CNRS’e TÜBİTAK’la olan işbirliğini gözden geçirmesi için çağrıda bulundu;
  • Mart 2018’de Afrin operasyonunu protesto ettikleri için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tutuklanmasına karşı yazılan bir bildirgeyi imzaladı;
  • Barış İçin Akademisyenler davalarını inceleyen "Les procès contre les Universitaires pour la paix : extraits d’une comédie politico-juridique (Barış Akademisyenleri’ne Karşı Açılan Davalar: bir Politik Hukuk komedisinden sahneler)” başlıklı bir makale kaleme aldı;
  • 25 Şubat 2019’da 15 ay hapis cezasına çarptırılan barış akademisyeni Füsun Üstel için başlatılan imza kampanyasının ilk imzacılarındandı.

Barış İçin Akademisyenler

Tuna Altınel 11 Ocak 2016’da yayınlanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirgesinin ilk imzacılarındandı.

Bildirge yayınlanmasından bir gün sonra imzacılar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alenen hedef gösterildi ve takip eden günlerde 27 kişi göz altına alındı.

Barış bildirgesi toplamda 2212 akademisyen tarafından imzalandı. Tuna Altınel ilk grup 1128 imzacının Terörle Mücadele Kanunu’nda yer alan “terör örgütü propagandası yapmak” (TMK 7/2) maddesinden yargılanan 750’sinden biriydi. Altınel 2016’dan beri bildirgenin ve bildiriyi imzalayanların sivil haklarının aktif savunuculuğunu yapmaktadır.

Güneydoğu illerine yapılan bu ziyaretler sonrasında gazeteci Nurcan Baysal tarafından bir makalede detaylıca ele alınmıştır.

Tuna Altınel 16 Eylül 2019 tarihinde Barış İçin Akademisyenler davasından beraat etmiştir.

2019’daki suçlama ve tutukluluk

12 Nisan 2019 tarihinde Türkiye’ye ziyarete gelen Altınel’in pasaportuna havaalanında el konuldu. 10 Mayıs tarihinde pasaportunu geri almak için gittiği Balıkesir Emniyet’inde gözaltına alınan Altınel 30 Nisan tarihinde Balıkesir Başsavcılığınca hakkında yeni bir dava açıldığını öğrendi.

Bu davada Altınel 21 Şubat 2019’da Fransa’nın Lyon kentine yakın Villeurbanne’da düzenlenen bir etkinliğe katılması neden gösterilerek “terör örgütü üyesi olmak”la suçlanıyordu. Söz konusu etkinlik yerel bir Kürt derneği tarafından düzenlendi. Etkinlikte Cizre katliamlarını konu alan bir belgesel gösterildi ve Eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın katıldığı bir panel düzenlendi. Etkinlikte Altınel Faysal Sarıyıldız’ın çevirmenliğini yaptı.

Altınel 11 Mayıs 2019’da tutuklandı, 30 Temmuz 2019’da gerçekleşen ilk duruşmada serbest bırakıldı.

Tepkiler

Basın raporları

Altınel’in 11 Mayıstaki tutukluluğu Fransız ve Türk basınında genişçe yer aldı.

Altınel’in avukatının ve Barış İçin Akademisyenler’in yaptığı açıklamalar tutukluluğu Barış İçin Akademisyenler davaları ve Lyon’da gerçekleşen konferans bağlamında ele alırken İhlas Haber Ajansı, Habertürk gibi bazı medya organları ise tutukluluğu teröristlerin ele geçirildiği başarılı bir operasyon olarak nitelendirdi.

Fransa'daki Mediapart'taki ilk makale[1] aynı gün ortaya çıktı ve Le Progrès, Le Monde, 20 minutes, Lyon Capitale, Lyon Mag, Le Figaro Étudiant, Le Figaro, Le Canard enchaîné, Libération ve L'Humanité .[2] Altınel, 16 Mayıs 2019'da L'Humanité'nin Günün Adamı olarak gösterildi . Euronews TV davayı 30 Mayıs 2019'da bildirdi.[3]

Resmi tepkiler

Altınel’in pasaportuna el konulmasını izleyen birkaç hafta içinde 23 Nisan 2019 tarihinde Fransız Uygulamalı Matematik Derneği ve Fransız Matematik Derneği Fransa Başkanı Macron’a durumu anlatan bir mektup yazdı.

Altınel’in tutuklandığı 11 Mayıs günü açıklama yapan Türkiye Lyon Başkonsolosu Mehmet Özgür Çakar, Lyondaki etkinliğin tamamen PKK propagandası amaçlı gerçekleştirildiğini ve Tuna Altınel’in bu elkinliğin düzenleyicisi olduğunu savundu.

Lyon’da Altınel’i desteklemek için bir komite kuruldu. 23 Mayısta komite Altınel’in özgürlüğünü talep eden bir imza kampanyası başlattı. Kampanya Haziran 2019’a kadar çoğunluğu akademisyen ve yaklaşık 60’ı Fransız milletvekili olmak üzere 6000’i aşkın imza topladı.

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya ve Belçika gibi pek çok ülkenin matematik derneklerinin yanı sıra Avrupa Matematik Derneği, the Association for Symbolic Logic ve the Committee of Concerned Scientists dernekleri de Altınel’e desteklerini ifade ettiler.

Fransız Hükümetinin Tepkileri

Fields madalyalı Fransız matematikçi ve milletvekili Cédric Villani 11 Haziran 2019, meslektaşı Tuna Altınel’i destekleyen ve onun özgürlüğünü talep eden meclis konuşmasında Fransanın Avrupa ve Dış İşleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a Altınel’in durumunu sordu. Bakan, hükûmetin Altınel’in özgürlüğüne kavuşması için “elinden gelen her şeyi” yapacağını belirtti.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Arrest of a Mathematician from the university Lyon-1 in Turkey 25 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mediapart, May 11, 2019. (French)
  2. ^ Survey of press with respect to the arrest of Tuna Altınel 9 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., support committee website, Lyon, accessed June 20, 2019
  3. ^ Video: Support for an imprisoned Turkish academic 30 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Euronews, May 30, 2019; 2:20

İstanbul doğumlu bilim insanları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Reis Sedat Peker, organize suç örgütü kurma iddiası ile hüküm giymiş Türk mafya lideri. Pan-Türkizm temelli politik görüşleri sebebiyle ülkücüler arasında pek çok destekçisi bulunur. Ülkücü olmadığını röportajlarında belirtmiştir. YouTube'dan yayınladığı videolar ile Türkiye'de ve kısmen dünyada gündem olmuştur. Doksanlı senelerde Türkiye'de artan nitelikli mafya oluşumlarının içerisinde yer alması suçlaması ile yargılandı. 1997 ve 1998'de çete kurmak suçlaması ile yargılandığı davalarda mahkeme görevsizlik kararı verdi. 12 Mart 2005'te Kelebek Operasyonu kapsamında tutuklandı ve 31 Ocak 2007'de İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda alınan kararda "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve "evrakta sahtecilik" gibi suçlardan dolayı toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak cezasının 10 yıldan 5 yıla inmesiyle tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnsel</span> Türk akademisyen

Ahmet Faik İnsel, Türk iktisatçı, araştırmacı yazar, mütercim, yayıncı.

Gençay Gürsoy,, Türk Nörolog.

<span class="mw-page-title-main">Nesin Matematik Köyü</span> Selçuk, İzmirde matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu

Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumudur. İzmir Selçuk'taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta bulunan, Nesin Vakfı'na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Ali Nesin ve Sevan Nişanyan öncülüğünde Mayıs 2007'de kurulmuştur. Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenlenmektedir. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alabilmekte ve lise öğrencilerine matematik dersleri verilmektedir. Bunlara ek olarak felsefe ve sanat gibi sosyal dersler de verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

İnsan Hakları Derneği (İHD), genel merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gültan Kışanak</span> Kürt siyasetçi

Gültan Kışanak, Kürt gazeteci ve siyasetçi. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı, eski Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pehlivan</span> Türk gazeteci ve yazar

Barış Pehlivan, Türk gazeteci ve yazardır.

Emine Büşra Ersanlı, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Haziran Hareketi</span> anti-kapitalist, anti-emperyalist, anti-faşist ve gericilik karşıtı bir siyasi cephe hareketi

Birleşik Haziran Hareketi (ya da kısaca HAZİRAN veya Haziran Hareketi veya BHH) ilk olarak 30 Ağustos 2014 tarihinde ODTÜ Vişnelik tesisinde solda birlikte mücadele imkânlarının değerlendirmek üzere toplanan çeşitli akademisyenler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin solda ortak mücadele olarak temelini oluşturduğu, 19 Ekim Pazar günü yine ODTÜ Vişnelik 3. kez toplanılmasının ardından kuruluş kararı alınıp, çağrı metni yayınlanan ve yerel meclislerde örgütlenen anti-kapitalist, anti-emperyalist, anti-faşist ve gericilik karşıtı bir siyasi cephe hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">77 Bildirgesi</span> Komünist Çekoslovakyada 1976 ve 1992 arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif

77 Bildirgesi yahut Bildirge 77. Adını, Ocak 1977'de bir grup Çekoslovak aydının yayınladığı bildiriden alan, komünist Çekoslovakya'da 1976 ve 1992 yılları arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif. Kurucuları Jiří Němec, Václav Benda, Ladislav Hejdánek, Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek, Martin Palouš ve Pavel Kohout'tur. Bu tip bir bildirinin yayınlanması, dönemin komünist rejimi tarafından suç olarak kabul edilmekteydi. 1989 yılındaki Kadife Devrim'den sonra, bu oluşumun birçok üyesi Çek ve Slovak siyasi yaşantısında çok önemli rol oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm Derneği</span> Türkiyede faaliyet gösteren düşünce özgürlüğü derneği

Ateizm Derneği, Türkiye’nin ilk resmî ateist derneğidir. Ateizm Derneği, toplumda genel kabul görmüş olan ön yargı ve inançlardan arınmış; dinin, felsefi ya da ideolojik görüşlerin, toplumsal bir baskı aracı olarak kullanılmasına karşı kurumsal mücadele veren; Türkiye ateistlerinin kendi görüşlerini yasal zeminde özgürce ifade edebilmesini teşvik eden, bilimsel, felsefi ve teolojik konularda eğitici projeler düzenleyen yasal bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Akademisyenler bildirisi</span> Bildiri

Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi, Türkiye'de 2015-16'da Türkiye-PKK çatışmasının bir parçası olarak gerçekleşen çatışma ve operasyonlar sırasındaki sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin sona ermesi için çağrı yapan bir bildiridir. 11 Ocak 2016'da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlandı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212'ye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Korur Fincancı</span> Türk doktor ve akademisyen

Rasime Şebnem Korur Fincancı, Türk adli tıp uzmanı doktordur. Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türk Ceza Hukuku Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Ceza Hukuku Araştırmaları Derneği kurucu üyesi; 1997-2007 dönemi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Tabipleri Birliği'nin 2020-2022 ila 2022-2024 Merkez Konseyi Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (2017)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye İşçi Partisi, 7 Kasım 2017 tarihinde Erkan Baş ve Barış Atay liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TİP" şeklindedir. Simgesi iç içe geçmiş çark, başak ve yıldızdır. TBMM'de 3 milletvekili bulunmaktadır. Genel başkanı Erkan Baş'tır. 25 Ağustos 2022 tarihinden beri Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış Terkoğlu</span> Türk gazeteci

Barış Terkoğlu, Türk mühendis, gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Toğrul</span> Türk kimyager ve siyasetçi

Mahmut Toğrul,, Kürt asıllı Türk kimyager ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Kavcıoğlu</span> Türk siyasetçi

Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacı, ekonomist, siyasetçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve mevcut Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanıdır.

Ayşe Gül Altınay, antropoloji, kültürel çalışmalar ve toplumsal cinsiyet çalışmaları disiplinlerinde çalışan, özellikle militarizm, şiddet ve hafızaya odaklanan Türk akademisyendir.