İçeriğe atla

Tulkarim

Tulkarim
طولكرم
Şehir
Tulkarim'de Al-Adeviye Okulu
İsrail üzerinde Tulkarim
Tulkarim
Tulkarim
Tulkarim'in konumu
ÜlkeFilistin Devleti Filistin
İdare
 • Belediye BaşkanıMahmud al-Cellad
Nüfus
 (2007)(Tulkarim Mülteci Kampı dahil)
 • Toplam61.941
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Tulkarim (Arapça: طولكرم), Filistin'in Batı Şeria bölgesinin kuzey batısında bulunan bir şehir.

Konum

Tulkarim, Filistin'de bulunan bir şehir olup adını verdiği Tulkarim valiliği'nin de merkezi olan şehirdir. Batısında İsrail-Filistin sınırının geçtiği şehrin batısında İsrail sınırları içindeki Hayfa ve Netanya şehirleri bulunmaktadır. Doğusunda ise Filistin idaresi altındaki Nablus ve Cenin şehirleri bulunmaktadır. Şehir, Kudüs ve Ramallah'ın kuzeyinde bulunur.

Tarihi

Osmanlı Hakimiyeti

Tulkarim, 1517 senesinde Yavuz Sultan Selim'in Memlükler üzerine yaptığı sefer ile Osmanlı topraklarına katıldı. Kanuni Sultan Süleyman devrinde ise şehirdeki vakıf malları El Aksa Camii'nin kuzeybatısındaki Müslüman Mahallesi'nde bulunan Cevheriyye Medresesi'ne bağlandı. 1596 senesinde Tulkarim nahiye olarak Nablus Sancağı'na bağlandı. Nüfusu büyük çoğunluka müslüman olan şehir sakinlerinin çoğunluğu köylüydü. Zaydan ailesi, Lajjun ailesi kökenli Tarabay'lar ve Beni Haris Kabilesi şehrin önde gelen aileleri arasındaydı.

Pierre Jacotin'in 1799 senesinde Napolyon'un Mısır Seferi sırasında çizdiği haritada Toun Karin olarak belirtilmiştir. 19. yüzyılda bölgeye gelen Fransız seyyah Victor Guérin, Tulkarim'i yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı makul büyüklükteki bir şehir olarak tarif etmiştir.

İngiliz manda idaresi

1940'larda Tulkarim bölgesi

1945 senesinde Tulkarim'in nüfusu 8.090 Arap ve onlara ait olan şehirde 1,672 dönüm ve kırsalda 32,610 dönüm toprak olarak belirtilmiştir.[1] Of this, 2,399 dönümü narenciye ve muz tarımı için kullanılmakta olup, 276 ekili alan ve sulanabilir arazi, 28,256 dönüm ise tahıl ekimi için kullanılmaktaydı.[2] 1,492 dönüm ise inşa alanı olarak ayrılmıştı.[3]

Ürdün idaresi

1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Tulkarim Irak Ordusu'nun denetimindeydi; savaşın ardından Ürdün kontrolündeki Batı Şeria içerisinde kalmıştır. Nakba sonrası imzalanan 1949 Ürdün-İsrail Ateşkesi ile Tulkarim bölgesindeki yaklaşık 32.610 dönümlük arazinin bilhassa tarıma elverişli olan yaklaşık 30.000 dönümünü İsrail kontrolü altında bırakmıştır. Bu büyük toprak kaybı ve bölgede yaşayan müslüman Arap nüfusun durumu düşünüldüğünde, Tulkarim'in yerleşik halkının çoğu 1950 yılında BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından oluşturulan Tulkarim Mülteci Kampı'na yerleşmiştir. Bir kısmı ise Ürdün'e göç etmiştir.

Filistin idaresi

1967 senesindeki Altı Gün Savaşı sırasında şehir İsrail ordusu tarafından işgal edilmiştir. 1993 senesinde İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında imzalanan Oslo Barış Anlaşması sonrasında şehrin idaresi Filistinlilere geri verilmiştir. Daha sonraki yıllarda İsrail sınırında bulunmasının da etkisiyle sık sık İsrail'in işgallerine[4][5] şahit olunsa da 2005 senesinden bu yana Filistin Ulusal Yönetimi altındadır.[6] 2007 sayımı itibarıyla Tulkarim Mülteci Kampı'nda kalanların sayısı 10.000 kişinin üzerindedir.

Coğrafya

Batısında İsrail-Filistin sınırının geçtiği şehrin batısında İsrail sınırları içindeki Hayfa ve Netanya şehirleri bulunmaktadır. Doğusunda ise Filistin idaresi altındaki Nablus ve Cenin şehirleri bulunmaktadır. Şehir, Kudüs ve Ramallah'ın ise kuzeyinde bulunur.

Nüfus

Yıl Nüfus Sayımı / Tahmini Nüfus
1548Nüfus Sayımı1,040
1596Nüfus Sayımı968
1860'lerTahmini1,000
1931Nüfus Sayımı4,540
1967Nüfus Sayımı20,002
1997Nüfus Sayımı39,805 (with Camp)
2007Nüfus Sayımı61,941

2007 senesinde açıklanan nüfusu 51.300'dür. Bu nüfusun yanı sıra 10.641 kişi de Tulkarim Mülteci Kampı'nda yaşamaktadır.[7]

İklim

İktisadi durum

Al-Adawiah Lisesi
Tulkarim'deki Paris Caddesi, 2007.

1948 Arap-İsrail Savaşı öncesinde Tulkarim bölgedeki önemli bir tarım merkeziydi. Şehirdeki tarımsal ürünler arasında zeytin, meyve, tahıl ve bilhassa karpuz bulunmaktadır.

Önemli Tulkarim doğumlular

  • Ekrem Akurgal, Türk Arkeolog, doğum 1911
  • Halid Ebu Toameh, Gazeteci, doğum 1963
  • Hasan Karmi, Gazeteci ve belgesel yapımcısı, doğum 1905

Kaynakça

  1. ^ Government of Palestine, Department of Statistics. Village Statistics, April, 1945. Quoted in Hadawi, 1970, p. 77 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Government of Palestine, Department of Statistics. Village Statistics, April, 1945. Quoted in Hadawi, 1970, p. 128 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Government of Palestine, Department of Statistics. Village Statistics, April, 1945. Quoted in Hadawi, 1970, p. 178 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "İsrail askerleri Tulkarim kentinden çekildi". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 
  5. ^ "İsrail birlikleri Tulkarim'i ele geçirdi". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 
  6. ^ "Eriha ve Tulkarim devrediliyor". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">1948 Arap-İsrail Savaşı</span> İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan ilk savaş

1948 Arap–İsrail Savaşı veya Birinci Arap–İsrail Savaşı, Filistin'de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948'de Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi'nin, İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği'nin İsrail'e savaş ilanıyla başlayan savaştır. Yeni kurulan devletin sınırlarıyla ilgili, “Eretz İsrail” dışında hiçbir bildiri yoktu. Bunun hemen ardından ABD ve ertesi gün de Sovyetler Birliği İsrail'i tanıdığını açıkladı. Bu gelişmelerin öncesinde ise İngiliz birlikleri bölgeyi terk etmeye başlamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Yaser Arafat</span> Filistinin ilk devlet başkanı (1989–2004)

Yaser Arafat, tam adıyla Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni, kod adı Ebu Ammar olan Filistinli lider. Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanı olan Arafat, Filistin'in özerkliği için İsrail'e karşı mücadele etmiştir. Hayatının çoğunu 1958 ile 1960 yılları arasında kurduğu siyasi el-Fetih örgütünün liderliğini yaparak geçirdi. Önceleri İsrail'in varlığına karşı olmasına rağmen sonradan 1988 yılında, BM Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararını kabul ederek bu görüşünü değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazze</span> Filistinde bir şehir

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.

<span class="mw-page-title-main">Nablus</span>

Nablus Batı Şeria Filistin Otoritesinin idaresinde olan büyük bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Como</span> Como iline bağlı komün (Lombardiya, İtalya)

Como, İtalya'nın Lombardiya bölgesinde kendi adını taşıyan Como ilinin merkezi olan ve Milano şehrinin 50 km kuzeydoğusunda İsviçre sınırında yer alan küçük bir şehirdir. Adını verdiği Como Gölü ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Mandası</span> 1920-1948 yılları arasında varlığını sürdüren Birleşik Krallık yönetimi

Birleşik Krallık Filistin Mandası, Birleşik Krallık'ın Filistin'deki Osmanlı Devleti hakimiyetine son vermesiyle İtilaf Devletleri tarafından kararlaştırılan ve Milletler Cemiyeti tarafından Haziran 1922'de resmen onaylanarak kurulan manda cumhuriyeti.

Bani Süheyla, Gazze Şeridi'ndeki bir şehirdir. Filistin Ulusal Yönetimi'nin Han Yunus valiliğinde bulunur. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre şehrin nüfusu 1945'te 8,220 iken 2006 yılının ortalarında 32,800'e yükselmişti.

Filistin Otoritesi pasaportu 1993 Oslo Anlaşması kapsamında Filistin Yönetimi'nin 2 Nisan 1995 yılından bu yana uluslararası seyahat amacı ile Filistin topraklarında yaşayan Filistin vatandaşları için Filistin Otoritesi tarafından verilen seyahat belgesidir. Sadece Batı Şeria'daki Filistin vatandaşlarına verilir. Filistin Otoritesi pasaportu, Filistin'de doğduğunu gösteren bir doğum belgesi ibraz eden herkes tarafından kullanılabilir. Kudüs'te yaşayan Filistinliler ancak Ürdün'den alınan geçici pasaport ve İsrail'den geçici alınma seyahat belgesi taşıyabilmektedirler. Filistin dışında doğan Filistinliler için pasaportun geçerli olup olmadığı hâlen net değildir. Bununla birlikte, pasaport verilmesi İsrail hükûmeti tarafından getirilen ek kısıtlamalara tabidir. İsrail, Geçici Anlaşma uyarınca güvenlik ihtiyaçları için gerekli olduğunu kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cenin, Filistin</span> Filistinde bir şehir

Cenin, Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki üçüncü en büyük şehirdir. Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunur ve o yörenin en büyük şehir olma özelliğini taşır. Filistin Ulusal Yönetimi'nin Cenin valiliğinin merkezidir. Nablus'un 43 km kuzeyindeki şehir sebzesi ve meyvesi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tubas</span>

Tubas, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin kuzeydoğusunda bir şehirdir. Nablus'un 21 km kuzeydoğusunda, Şeria Nehri'nin batısında, nehre yakın bir konumda bulunur. 16,000 kişilik bir şehir olan Tubas, Tubas valiliğinin idari ve ekonomik merkezidir. 2005 yılı itibarı ile arazisinin toplamı 295,123 dönüm olan Tubas'ın arazisinin yaklaşık 180 bin dönümü İsrail denetimindedir, bunun dışında kalan 150 bin dönüm tarım amaçlı, 2271 dönüm ise yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır.

Filistin, Joe Sacco tarafından yazılan ve çizilen çizgi roman kitabıdır. Malta kökenli Amerikalı bir gazeteci olan Joe Sacco, 1991 Aralık - 1992 Ocak aylarında gittiği Filistin'in Batı Şeria ve Gazze şehirlerindeki tecrübe ve röportajlarını bu kitapla aktarmıştır. Joe Sacco, Filistin meselesini birçok yönüyle ele almış; bir gazeteci olarak edindiği bilgileri okuyucuya çizgi roman olarak sunmuştur.

Filistinli mülteci kampları, 1948 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonraki 1948 Filistin göçü sırasında veya 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından kaçan veya sınır dışı edilen Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından kaydedilen Filistinli mültecileri veya soylarından gelen barındıranÜrdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'deki kamplardır. 59 Filistinli mülteci kampı var, bunların altısı Altı Gün Savaşı'ndan sonra, diğerleri 1948-1950'lerde kuruldu.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Kurtuluş Cephesi</span> Filistinde bir siyasi parti

Arap Kurtuluş Cephesi, daha önceleri Irak liderliğindeki Baas Partisi tarafından kontrol edilen küçük bir Filistin siyasi partisidir. AKC, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesidir.

Kafr Kaddum, Batı Şeria'nın kuzeyinde, Nablus'un 13 kilometre batısında ve Kalkilya Valiliği'nde Kalkilya'nın 17 kilometre doğusunda yer alan bir Filistin kasabasıdır. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na (PCBS) göre 2006 yılı ortalarında kasabanın nüfusu yaklaşık 3.500 kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">1948 Filistin Savaşı</span>

1948 Filistin Savaşı, savaşın başlangıcında İngiliz yönetiminde olan Filistin Mandası topraklarında gerçekleşmiştir. İsrail'de Bağımsızlık Savaşı ve Arapçada Nakba 'nın merkezi bir bileşeni olarak anılır. Bu savaş İsrail-Filistin çatışması ve daha geniş kapsamlı Arap-İsrail çatışması'nın ilk savaşıdır. Savaş sırasında, İngilizler Mandası'nı sona erdirdi ve 1917'de Birinci Dünya Savaşı sırasında başlayan bir yönetim dönemini sona erdirerek geri çekildi. Öncesinde bölge Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. Mayıs 1948'de, İsrail Devleti Yahudi Yişuv tarafından kuruldu, kuruluşu Mandanın son gününde ilan edilmişti. Savaş sırasında, yaklaşık 700.000 Filistinli Arap yerinden edildi.