İçeriğe atla

Tufan Dağı

Tufan Dağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik4.191 m
Koordinatlar41°05′00″K 48°29′00″D / 41.08333°K 48.48333°D / 41.08333; 48.48333
Coğrafya
KonumAzerbaycan

Tufan Dağı (AzericeTufandağ), Azerbaycan'ın en yüksek dağlarından biridir. Yüksekliği 4.191 metredir. Büyük Kafkas Sıradağlarının bir parçası olup Azerbaycan′nın Kuba Rayonu sınırlarında yer almaktadır. Tufan Dağı ile Kızılkaya, Şahdağ ve Hınalıq Dağı arasındaki yükseklikte Hınalıq köyü yerleşiyor.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Azerbaycan</span> İran eyaleti

Doğu Azerbaycan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. İran Azerbaycanı denilen ve İran'ın 6 eyaletini kapsayan bölge içinde yer alır. Aynı zamanda İran Azerileri'nin İran içinde en yoğun bulunduğu eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tufan</span>

Tufan, birçok yerel efsaneye ve kutsal kitaplara göre Tanrı tarafından bir kavmi, milleti ya da tüm insanları cezalandırmak amacıyla gönderildiğine inanılan büyük felaket. Tufanın detayları farklı kültürlerde farklılıklar arz etmekle beraber en çok bilinen şekli Nuh Tufanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cudi Dağı</span> Türkiyede bir dağ

Cudi Dağı, Türkiye'nin Şırnak ilinin Silopi ilçesinde yer alan, 2.144 metre (6.935 ft) yüksekliğe sahip bir dağdır. Erken Hristiyanlık geleneği ve İslam'da, Tufan'dan sonra Nuh'un Gemisi'nin indiği yer olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

Nuh'un gemisi, Tevrat'ın Tekvin (Yaratılış) bölümünde ölçüleri, yapımı, tufan ve sonrası ayrıntıları ile anlatılan, insanların kötülüklere dalması dolayısıyla Tanrının büyük bir tufanla "Yarattığım insanları, hayvanları, sürüngenleri, kuşları yeryüzünden silip atacağım", "Çünkü onlar gaflete düştü" diye geçiren fakat Nuh'un şahsında insanoğlu ve diğer canlılara bir şans daha verme amacıyla yapmasını emrettiği efsanevi bir gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Dağları</span>

Kafkas Dağları, Kafkas Sıradağları Kafkasya'da Karadeniz ve Azak Denizi ile Hazar Denizi arasında, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlar ve dağ sistemi. Bu dağlar kuzeybatıda Taman Yarımadası yakınlarında başlar ve güneydoğuda Apşeron Yarımadasına değin uzanır. Kafkas Dağları, Kuzey ve Güney Kafkaslar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan sıra dağlara Büyük Kafkas Dağları, Güney Kafkas Dağlarına ise Küçük Kafkas Dağları denir.

<span class="mw-page-title-main">Bazardüzü Dağı</span> Azerbaycan ve Rusyada bir dağ

Bazardüzü Dağı Azerbaycan'ın en yüksek dağı olup yüksekliği 4,466 metredir. Büyük Kafkas Sıradağlarının bir parçası olup Rusya-Azerbaycan sınırında yer almaktadır. Rusya'nın en güney noktası Bazardüzü Dağı'nın zirvesine yakın bir noktada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sehend Dağı</span>

Sehend Dağı, İran'ın kuzeybatısında, Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde muazzam bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ</span>

Şahdağ Dağı, Azerbaycan'ın en yüksek dağlarından biridir. Yüksekliği 4.243 metredir. Büyük Kafkas Sıradağlarının bir parçası olup Azerbaycan′nın Kusar Rayonu sınırlarında yer almaktadır. Şahdağ ile Kızılkaya, Tufan Dağı ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte Kınalık köyü yerleşiyor.

Ebu Müslim camileri, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda en eski camiler. Orada aynı isimli 3 cami vardır. Azerbaycan'ın aborigen nüfusuna ait, etnik azınlıklar olan Şahdağ halkları'na aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kınalık, Kuba</span>

Kınalık, veya yerel dilde: Kətiş — Azerbaycan Cumhuriyeti Kuba rayonunun aynı adlı idari biriminde köy ve bu birimin merkezi. Kınalık Belediyesinin merkezidir. Tufan Dağı ile Kızılkaya, Şahdağ ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte yerleşiyor. Kınalık yerleşim yeri deniz seviyesinden 2350 metre yüksekliktedir.

Kınalık Dağı, Azerbaycan'ın en yüksek dağlarından biridir. Yüksekliği 3.730 metredir. Büyük Kafkas Sıradağlarının bir parçası olup Azerbaycan′nın Kuba Rayonu sınırlarında yer almaktadır. Kınalık Dağı ile Kızılkaya, Şahdağ ve Tufan Dağı arasındaki yükseklikte Kınalık köyü yerleşiyor.

Dağ Han - Türk ve Altay mitolojisinde Dağ Kağanı. Tav Han olarak da söylenir. Dağ han oğulları Salur, Eymür, Alayuntlu, Yüreğir. Bu dört oğlundan dört boy uzamıştır

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan iklimi</span>

Azerbaycan iklimi, çok çeşitlidir. Azerbaycan'da mevcut 11 iklim bölgesinden dokuzu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kapıcık Dağı</span> Azerbaycanda dağ

Kapıcık, Kafkasya sıra dağları içerisinde yer alan 3.905 metre yüksekliğinde olan bir dağdır. Dağın konum olarak Ermenistan ile Azerbaycan'ın Nahçivan Özerk Cumhuriyeti arasındaki sınırda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tufan Gölü</span>

Tufan Gölü, kaynağı Demiraparan Çayı'nın sol kolu olan ve Tufan Çayı'nın sağ kolunun merkezinden 4 km kuzeyinde, deniz seviyesinden 3.277 m yükseklikte bulunan bir göldür. Tufan Gölü dağlarla çevrilidir ve kar ve buzul sularıyla beslenen bir tatlı su gölüdür.