İçeriğe atla

Tufan (füze)

Tufan
Çeşidi Güdümlü tanksavar füzesi
Uyruğu  İran
Hizmet geçmişi
Hizmet 2002-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar 2006 Lübnan Savaşı
Suriye İç Savaşı[1]
Irak İç Savaşı[2]
Yemen İç Savaşı[3]
Üretim tarihi
Üretici İran Havacılık Endüstrileri Örgütü[4]
Üretildiği tarih 2000-günümüze
Çeşitleri Tufan-1, Tufan-2, Tufan 2B,
Tufan-5, Kayım
Özellikler
Uzunluk 1.16-1.45 m
Namlu Çapı 0.152 m

Savaş başlığı ağırlığı 3.6 kg

Motor Katı yakıt
Kanat genişliği 0.46 m
Harekat menzili 3,850 m
Azami hızı 310 m/s
Kılavuz sistemi Kablo veya lazer güdümlü

Tufan (Farsçaتوفان‎‎), İran yapımı bir güdümlü tanksavar füzesidir. Füze, ABD yapımı BGM-71 TOW füzesi temelinde geliştirilmiştir. Füzenin 3.5 km'den fazla menzili bulunmaktadır ve daha fazla vurucu güce sahip başka birçok varyant da geliştirilmiştir.

Kullanıcılar

Tufan kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=0n_OXHdBx70 []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2017. 
  4. ^ Missile Chronology. 28 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 28 Ekim 2017 tarihinde erişilmiştir.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İran tarafından geliştirilen füze sistemleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">BGM-71 TOW</span>

BGM-71 TOW ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. TOW kısaltması İngilizce Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. 1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkeleri arasında en çok kullanılan füze sistemidir. Hâlen üretimine devam edilmekte olan füze her türlü pasif zırhı geçebilmektedir. TOW Güdümlü Antitank Füze sistemlerinin hedefte istenen etkiyi gerçekleştirmesi ihtiva ettikleri savaş başlıkları ile olur. Gerek ilk modellerdeki standart tip HEAT başlıklar ve gerekse daha sonraları geliştirilen tandem etkili harp başlıkları "Munroe Etkisi" etkisi denilen fizik kanunu esasına dayanan çukur imla hakkı sistemi ile gerçekleşir. Bu yapı penetrasyon etkisinin zırh üzerinde bir noktada toplanmasını ve yine aynı noktadan zırh içine çok kuvvetli olarak patlamalı basınç yaparak zırhı delmesini, delinen bu noktadan da içeriye oluşan patlamanın girmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AT-3 Sagger</span> SSCBnin geliştirdiği MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesi

9K11 Malyutka SSCB tarafından geliştirilen MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı: AT-3 Sagger'dir. SSCB nin ürettiği ilk insan platformlu güdümlü tanksavar füzesidir. Aynı zamanda SSCB tarafından en çok üretilen ATGMdir. 1960'lı ve1970'li yıllar arasında tahminen 25,000 füze üretilmiştir. Bunun dışında farklı adlar ile beş ülkede üretimi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AT-16 Scallion</span> Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9A1472 Vikhr Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meteor (füze)</span>

Meteor füzesi, çok uluslu "MBDA" şirketi tarafından geliştirilmekte olan, 200 km azami menzilli, radar güdümlü bir havadan havaya füze çeşidi. Yüksek yoğunluklu elektronik savaş ortamında işlev gören ve gelişmiş ramjet motor teknolojisi kullanılan füze 2016 yılında Avrupa ülkelerinde üretilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas V</span>

Atlas V, aktif olarak sürmekte olan fırlatma sistemlerinden Atlas Füzesi ailesi içerisinde bulunmaktadır. Roket ilk başlarda sadece Lockheed Martin şirketinin desteğiyle sürmesine karşın, devreye Boeing, United Launch Alliance'nin (ULA), Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nin de girmesiyle hız kazanmıştır. Atlas V'in motoru Rus yapımı RD-180 dir ve yakıt olarak kerosen ile sıvı oksijen kullanmaktadır. Atlas V roketinin çapı 7.2 m olup, yüksekliği ise 32.3 m dir. Roket Decatur, Alabama ve Harlingen, Teksas'ta monte (üretim) yapılmıştır.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

Matra, Fransa merkezli eski bir otomotiv ve savunma şirketiydi. Şirket 1964 yılında kurulmuş olup 1994 yılında Lagardère Group'un bir parçası haline geldi.

Fatih-110, İran yapımı bir kısa menzilli balistik füzedir. Füze, 1990'larda Zilzal-2 füzesi temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 200–300 km menzili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halic-i Fars</span> İran yapımı bir gemisavar balistik füzesi

Halic-i Fars, İran yapımı bir gemisavar balistik füzesidir. Füze, Fatih-110 füzesi temelinde geliştirilmiş olup 300 km menzili bulunmaktadır ve 650 kg'lık bir savaş başlığı ve bir önlemeyi engelleyici kılavuz sistemi ile donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gauri (füze)</span>

Gauri, Pakistan yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, 1990'larda Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesi temel alınarak 700 kilometrelik bir yük taşıma kapasitesine sahip 1,500 km'lik bir sıvı yakıtlı roket motoru kullanan bir elektronik sistem ile geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Babür (füze)</span>

Babür, Pakistan yapımı bir seyir füzesidir. Füze, Pakistan'ın geliştirdiği ilk kara saldırı seyir füzesi ve denizaltıdan fırlatılabilen seyir füzesidir. Hem konvansiyonel hem de nükleer başlığa sahip olabilmekle birlikte yaklaşık 700 km'den fazla menzili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Secil (füze)</span> İran yapımı bir orta menzilli balistik füze

Secil, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Şahab sıvı yakıtlı balistik füzelerin yerini alması amacıyla tasarlanmıştır. ABD Pentagon kaynaklarına göre, Secil'in füze profili Aşure (Kadir-110) ve Samen'in füze profiliyle yakından ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nur (füze)</span> İran yapımı bir gemisavar seyir füzesi

Nur, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, Çin yapımı C-802 füzelerinin ABD baskısı sonucu İran'a satışından vazgeçilmesi üzerine bu füze temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 30–200 km menzili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">R-7 (füze)</span> Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füze

R-7, Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1950'lerin sonunda geliştirilmiş olup dünyanın ilk kıtalararası balistik füzesidir. Füzenin değiştirilmiş bir varyantı Sputnik-1 uydusunun fırlatılmasında kullanılmış ve R-7 ailesinin temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">R-5 (füze)</span> Sovyetler Stratejik Roket Güçleri Organizasyonunun 1956 bölgesel balistik füzesi

R-5, Sovyetler Birliği yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Sovyetler Birliği'nin ilk nükleer balistik füzesiydi ve Avrupa'daki birçok stratejik hedefi vurabilme yeteneği bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">AIM-7 Sparrow</span>

AIM-7 Sparrow, Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir orta menzilli yarı aktif radar evlemeli havadan havaya füzedir. Sparrow ve türevleri, Batı Bloku'nun 1950'lerin sonlarından 1990'lara kadarki görsel aralıklı havadan havaya füzesiydi. Yerini aşamalı olarak AIM-120 AMRAAM'a bırakmış olup halen kullanılmaktadır.

Mitsubishi AAM-4, Japonya yapımı bir orta menzilli aktif radar güdümlü havadan havaya füzedir. Füze, AIM-7 Sparrow füzesinin yerini alması amacıyla Mitsubishi Electric tarafından geliştirilmiştir ve 1999 yılında Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin F-2 ve F-15J uçaklarında hizmete girdi.

Bora, Türkiye yapımı bir kısa menzilli taktik balistik füzedir. Füze, Roketsan tarafından geliştirilip 2017 yılında hizmete girdi. INS ve GPS güdümlü olan füze Belarus yapımı MZKT-7909 8x8 kamyon ile taşınmaktadır. İhracat versiyonu Kaan olarak bilinmektedir. Daha uzun menzilli bir varyantı olan Bora-2 ise geliştirilme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Raad-500 (füze)</span>

Raad-500 füzesi, Zohair olarak adlandırılan kompozit motorla donatılmış bir Kısa menzilli balistik füzedir. Raad-500, gövdesi metalden yapılmış önceki İran füzesi Fatih-110 ile karşılaştırıldığında yarı ağırlıkta tasarlanmıştır ama buna rağmen bu yeni İran balistik füzesinin menzili Fatih-110'dan iki yüz kilometre daha fazladır. Raad-500'ün menzili 500 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Gadır (füze)</span> gadır nedir

Gadır, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir.